Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RASTU TENZIJE

Ukrajinski predsjednik o mogućnosti rata s Rusijom: "To je najgora stvar koja se može dogoditi, no ta mogućnost postoji"

Volodimir Zelenskij (Foto: AFP)
Volodimir Zelenskij (Foto: AFP) Foto: Afp
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u petak je rekao da je izravni rat s Rusijom mogućnost, izrazivši žaljenje što njegova zemlja nije dobila jasan odgovor na svoj zahtjev o pridruživanju NATO-u.

Upitan na samitu Jalta - Europska strategija (YES) postoji li mogućnost sukoba s Rusijom koja je 2014. anektirala poluotok Krim i podržava proruske separatiste na istoku Ukrajine, Zelenskij je odgovorio - "Mislim da postoji".

"To je najgora stvar koja se može dogoditi, no nažalost postoji ta mogućnost", dodao je.

Kijev je objavio da je u sukobima na istoku Ukrajine od 2014. poginulo 14 tisuća ljudi. Zelenskij je rekao da su se odnosi sa SAD-om poboljšali, no izrazio je žaljenje što Ukrajina nije dobila jasan odgovor na svoj zahtjev o pridruživanju NATO savezu – potezu koji bi zasigurno razljutio Moskvu, prenosi Reuters.

"Nismo primili jasan stav o ukrajinskom članstvu u NATO-u", kazao je predsjednik. "Ukrajina je već dugo spremna na to".

Naglasio je kako bi odbijenica Ukrajini oslabila NATO i odgovarala Rusiji. Tenzije između Kijeva i Moskve pojačale su se ranije ove godine kad su se intenzivirale borbe u istočnoj Ukrajini, a Rusija povećala broj vojnika blizu granice.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Veliki planovi Rusi grade novi grad na krajnjem istoku: Putin otkrio ime novog industrijskog centra s 300 tisuća stanovnika

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Spasili je vatrogasci VIDEO Jeziva scena: Djevojčica sjedi na rubu zgrade nakon eksplozije koja je uništila stan, prestravljeni očevici govorili joj da miruje

Moskva optužuje Ukrajinu da je izgubila interes za mirovnim pregovorima, a Zelenskij je uzaludno pokušavao dogovoriti sastanak s Putinom u zoni sukoba, piše Reuters.

"Iskreno, nemam vremena razmišljati o njemu", rekao je Zelenskij u petak.

"Zainteresiraniji sam za to kad se možemo sadržajno sastati, ne samo deklarativno kao što on čini s drugim državama", dodao je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene