Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Incident u Crnom moru

Rusi tvrde da su ispalili hice i bombe na britanski brod, Velika Britanija niječe incident

Ruski vojni brod ispalio je hice upozorenja, a vojni avion ispustio četiri bombe na put britanskog vojnog broda nakon što je zašao u ruske teritorijalne vode u Crnom moru, objavilo je rusko ministarstvo, a britansko tvrdi da se ništa od toga nije dogodilo.

Britanski brod Defender napustio je ruske vode brzo nakon incidenta u sjeverozapadnom dijelu Crnog mora, javilo je rusko ministarstvo obrane, prenosi The Guardian.

Pročitajte i ovo Nasukani brod Izvijestilo Ministarstvo Ljudi s nasukanog broda prebačeni na kopno Ilustracija Osuđuju njihove poteze Kijev tvrdi da Rusi prijete civilnim brodovima na Crnom moru: "Krše sve norme međunarodnog pomorskog prava"

"Vojni brod bio je upozoren da će se koristiti oružje ako prijeđe granicu Ruske Federacije. Nije bilo reakcije na upozorenje", piše u priopćenju te se dodaje kako je brod britanske mornarice zašao tri kilometra u ruski teritorij.

Rusko ministarstvo kaže kako su borbeni zrakoplovi ispustili četiri fragmentacijske bombe na put kojim je išao britanski brod.

Sučeljavanje se dogodilo blizu Rta Fiolent na poluotoku Krimu.

Oglasila se Velika Britanija

Britansko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je kako nisu ispaljeni hici u smjeru broda Defender te tvrde da je razarač plovio u ukrajinskim teritorijalnim vodama.

"Brod je regularno prolazio ukrajinskim teritorijem u skladu s međunarodnim zakonima", piše u priopćenju.

"Prema HMS Defenderu nisu ispaljeni hici i nisu ispuštene bombe na njegov put", dodaje britansko ministarstvo.

Potrebna nova kvaliteta suradnje

Rusija je 2014. anektirala Krim što su zapadne zemlje osudile i još poluotok smatraju ukrajinskim teritorijem.

Ruske agencije prenose i to da je ministarstvo obrane pozvalo na razgovor britanskog vojnog atašea u Moskvi, piše agencija AFP.

Francuska agencija dodaje da je prema priopćenju Kraljevske mornarice od 10. lipnja, brod HMS Defender u regiji zbog vojni vježbi u sklopu NATO-a i "privremeno se odvojio od radne grupe radi vlastitih misija u Crnom moru".

Ukrajinski ministar vanjskih poslova na Twitteru je objavio kako ovaj incident pokazuje agresivnu i provokativnu politiku koja predstavlja opasnost za Ukrajinu i njezine saveznike.

"Trebamo novu kvalitetu suradnje Ukrajine i NATO saveza u Crnom moru", dodao je.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene