Ruski vojni brod ispalio je hice upozorenja, a vojni avion ispustio četiri bombe na put britanskog vojnog broda nakon što je zašao u ruske teritorijalne vode u Crnom moru, objavilo je rusko ministarstvo, a britansko tvrdi da se ništa od toga nije dogodilo.


Britanski brod Defender napustio je ruske vode brzo nakon incidenta u sjeverozapadnom dijelu Crnog mora, javilo je rusko ministarstvo obrane, prenosi The Guardian.

Vezani članci Rusi prosvjeduju nakon parlamentarnih izbora - 4 Nekoliko stotina Rusa na prosvjedu nakon izbora: "Ponovno smo prevareni" More kod Krima - 1 Što se zapravo jučer dogodilo kod Krima između Rusije i Velike Britanije? Objavljene snimke ekipe koja je tada bila na razaraču

"Vojni brod bio je upozoren da će se koristiti oružje ako prijeđe granicu Ruske Federacije. Nije bilo reakcije na upozorenje", piše u priopćenju te se dodaje kako je brod britanske mornarice zašao tri kilometra u ruski teritorij.

Rusko ministarstvo kaže kako su borbeni zrakoplovi ispustili četiri fragmentacijske bombe na put kojim je išao britanski brod.

Sučeljavanje se dogodilo blizu Rta Fiolent na poluotoku Krimu.

Oglasila se Velika Britanija

Britansko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je kako nisu ispaljeni hici u smjeru broda Defender te tvrde da je razarač plovio u ukrajinskim teritorijalnim vodama.

"Brod je regularno prolazio ukrajinskim teritorijem u skladu s međunarodnim zakonima", piše u priopćenju.

"Prema HMS Defenderu nisu ispaljeni hici i nisu ispuštene bombe na njegov put", dodaje britansko ministarstvo.

Potrebna nova kvaliteta suradnje

Rusija je 2014. anektirala Krim što su zapadne zemlje osudile i još poluotok smatraju ukrajinskim teritorijem.

Ruske agencije prenose i to da je ministarstvo obrane pozvalo na razgovor britanskog vojnog atašea u Moskvi, piše agencija AFP.

Francuska agencija dodaje da je prema priopćenju Kraljevske mornarice od 10. lipnja, brod HMS Defender u regiji zbog vojni vježbi u sklopu NATO-a i "privremeno se odvojio od radne grupe radi vlastitih misija u Crnom moru".

Ukrajinski ministar vanjskih poslova na Twitteru je objavio kako ovaj incident pokazuje agresivnu i provokativnu politiku koja predstavlja opasnost za Ukrajinu i njezine saveznike.

"Trebamo novu kvalitetu suradnje Ukrajine i NATO saveza u Crnom moru", dodao je.