Iranski predsjednik Hasan Rohani rekao je u petak da je nuklearni sporazum šest velikih sila skopljen s Iranom 2015. čvršći nego što misli američki predsjednik.


"Nuklearni sporazum je čvršći nego što to ovaj čovjek misli", rekao je Rohani u govoru na državnoj televiziji, reagirajući na govor Donalda Trumpa u kojemu je američki predsjednik rekao da neće potvrditi da se Teheran drži sporazuma.

Vezani članci Donald Trump (Foto: AFP) Upozorenje Americi: "Gospodine Trump, ne vucite lava za rep, zbog toga biste mogli požaliti" Prof. Vlatko Cvrtila gost Dnevnika Nove TV (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Cvrtila za Dnevnik Nove TV o opstanku nuklearnog sporazuma s Iranom: "Ako EU nastavi s tim sporazumom, moguće su i sankcije SAD-a"

Trump smatra da sporazum nije u najboljem interesu SAD-a.

SAD međutim ostaje u tom međunarodnom sporazumu, ali će Trump tražiti da se riješe "pukotine" u tom dogovoru postignutom 2015.

"Sada želi izmijeniti nuklearni sporazum zajedno s Kongresom, ali to se neće dogoditi", rekao je Rohani, ocijenivši da je Washington usamljen u svojoj zavjeri protiv iranskog naroda.

"Trump govori o nuklearnom oružju, iako je SAD jedina zemlja koja je to oružje koristila", rekao je. Trumpov govor u Bijeloj kući ocijenio je punim "uvreda i lažnih optužbi".

Rohani je u petak navečer telefonski razgovarao s francuskim predsjednikom Emmaneulom Macronom koji mu je potvrdio da Pariz ostaje posvećen provedbi sporazuma.

Dvojica su čelnika razgovarala i o mogućem posjetu Macrona Iranu, objavila je Elizejska palača.

Francuska je ranije u zajedničkoj izjavi s Velikom Britanijom i Njemačkom upozorila Washington da ne poduzima mjere koje bi naštetile sporazumu, poput ponovnog uvođenja sankcija. (Hina)