Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAKON ODLASKA LIZ TRUSS

Odlučeno je: Rishi Sunak bit će novi britanski premijer

Rishi Sunak
Rishi Sunak Foto: Justin Tallis
Odluka je pala nakon što je protukandidatkinja Rishija Sunaka, Penny Mourdant, povukla svoju kandidaturu.

Bivši ministar financija Rishi Sunak bit će novi britanski premijer nakon Liz Truss, objavili su tamošnji mediji.

Sunak - multimilijunaš, bivši predsjednik investicijskog fonda i analitičar Goldman Sachsa - bit će prvi britanski premijer indijskog podrijetla. Njegova supruga Akshata Murthy kći je indijskog milijardera N. R. Narayana Murthyja, osnivača tehnološkog diva Infosys.

Odluka je pala danas, nakon što je Sunakova protukandidatkinja Penny Mourdant povukla svoju kandidaturu.

Boris Johnson povukao se iz utrke u nedjelju rekavši kako je shvatio da je, premda ima dovoljnu potporu da uđe u finale, zemlji i Konzervativnoj stranci potrebno jedinstvo.

Sunak je u nedjelju potvrdio da se kandidira za mjesto premijera nakon ostavke Liz Truss.

"Ujedinjeno Kraljevstvo sjajna je zemlja, no suočavamo se s dubokom gospodarskom krizom", rekao je na Twitteru. "To je razlog zbog kojeg se kandidiram za čelnika Konzervativne stranke i vašeg novog premijera", poručio je tada.

Truss je porazila Sunaka u utrci za nasljednika Borisa Johnsona u rujnu nakon poraza na izborima koje su održali članovi Konzervativne stranke širom zemlje.

Pročitajte i ovo Liz Truss Od trijumfa do kraha Pogledajte kako svjetski mediji pišu o ostavci Liz Truss: "Žrtveni jarac za propalu politiku"

Pročitajte i ovo Rishi Sunak nova zvijezda Dugi noćni razgovor riješio problem s Johnsonom? Rishi Sunak potvrdio kandidaturu za britanskog premijera

Čak i prije nego što je to izjavio u nedjelju, Sunak je dobio veću potporu konzervativnih zastupnika nego njegovi suparnici - bivša ministrica obrane Penny Mordaunt i Johnson.

Sunak je napustio Johnsonovu vladu u srpnju, što je pridonijelo pokretanju pobune protiv njega.

"Postojat će integritet, profesionalnost i odgovornost na svakoj razini vlade koju vodim i radit ću dan za danom kako bih obavio posao", rekao je u izjavi.

"Tražim od vas priliku da pomognem riješiti naše probleme", rekao je Sunak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene