Obavijesti Video Pretražite Navigacija
INVENTURA MANDATA

Analiza govora o stanju Europske unije: "Pazila je da nikoga ne povrijedi, malo je tu bilo konkretnog"

Aktualno Galerija Danijel Vrbota, novinar Nove TV Danijel Vrbota, novinar Nove TV Foto: DNEVNIK.hr Govor o stanju Europske unije - 2 Govor o stanju Europske unije - 2 Foto: DNEVNIK.hr Govor o stanju Europske unije - 1 Govor o stanju Europske unije - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Govor o stanju Europske unije - 3 Galerija 1/4 >>
Proces proširenja Europske unije potrebno je ubrzati, rekla je predsjednica Europska komisija Ursula Von der Leyen u srijedu u Strasbourgu na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta. Događanja prati Danijel Vrbota.

Proces proširenja Europske unije potrebno je ubrzati, rekla je predsjednica Europske komisije Ursula Von der Leyen u srijedu u Strasbourgu na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta.

Europa se mora braniti od nepoštenih postupaka, poručila je i najavila istragu protiv kineskih subvencija proizvođačima električnih vozila.

Bio je to posljednji govor o stanju unije Von der Leyen u ovom mandatu. U njemu se osvrnula na inflaciju i ekonomske izazove, klimatske promjene, migracije, ali i najavila daljnju potporu Ukrajini te sažela postignuća mandata obilježenog ratom i pandemijom koronavirusa.

Događanja u Strasbourgu pratio je Danijel Vrbota.

"Kao što smo čuli govor je bio opširan, pokrio je dosta tema i zato ga mnogi s kojima smo ovdje razgovarali smatraju predizbornim. Jer bilo je tu i planova za budućnost za koje je jasno da se kroz sljedećih devet mjeseci koliko je ostalo do izbora ne mogu ostvariti. Ursula von der Leyen naravno nije otvoreno spomenula kandidaturu ali kao da je krenula u kampanju. 

Poslala je poruke koje su se bavile temama važnim njezinim pučanima poput zaštite europske industrije i suzbijanja ilegalne imigracije, ali i obratila se i drugim grupacijama u parlamentu i posebno u njezinoj Komisiji, primjerice planovima o zelenoj tranziciji i pozivima na vladavinu prava i zaštitu temeljnih ljudskih prava.

Igrala je i na emocije, govoreći o ratu u Ukrajini. Hvalila se o uspjesima. 

Pročitajte i ovo Ilustracija SVI ŽELE BITI MRŠAVI Tiranija vitkosti: Lažni lijekovi za mršavljenje preplavili Europu, sadrže šećernu vodu, teške metale, otrov za štakore...

Ali kao da je pažljivo pazila da koga ne povrijedi. Jer malo je tu bilo konkretnog, osim spremnosti ekonomskog sukoba s Kinom kako bi se zaštitila europska automobilska industrija", kaže Vrbota. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene