Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novo zaoštravanje odnosa

Južna Koreja: Ako Sjeverna Koreja nastavi s provokacijama naša vojska će uzvratiti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Južnokorejska vojska objavila je u srijedu da je nakon istrage potvrđeno da razbijeni dron koji je pronađen u blizini Demilitarizirane zone pripada Sjevernoj Koreji nazvavši to činom "ozbiljne provokacije" koja krši primirje na Korejskom poluotoku.

Dron je doživio havariju dok se vraćao u Sjevernu Koreju, a utvrđeno je da je bio opremljen kamerom i fotografijama iz zraka američkog obrambenog proturaketnog sustava postavljenog u južnom području Južne Koreje, kazali su južnokorejski dužnosnici.

Pročitajte i ovo Mike Johnson Predviđaju iste iznose za obje zemlje Američki Kongres glasat će o pomoći Izraelu i Ukrajini Ilustracija američkog vojnika koji je prodavao tajne Kini Prekršio prisegu Američki vojnik optužen za izdaju: Kini prodavao osjetljive informacije o nacionalnoj obrani

Porijeklo drona i putanja letenja potvrđeni su nakon analize kompjutorskih podataka na dronu te kamere kojom je opremljen, dodali su dužnosnici.

"Upad u naš zračni prostor sjevernokorejskog drona i fotografiranje vojne baze predstavlja kršenje primirja i sporazuma o nenapadanju te predstavlja čin ozbiljne provokacije", rekao je Jeon Dong-jin, dužnosnik ureda Združenog zapovjedništva južnokorejske vojske.

"Nastavi li Sjeverna Koreja poduzimati ovakve akte provokacije naša vojska će snažno uzvratiti", istaknuto je.

Prema glasnogovorniku vojske, dron je lansiran u području Kumgang-gun u pokrajini Kangwon 2. svibnja, a u njemu je pronađeno 550 fotografija i vojna oprema potrebna za prikupljanje podataka o južnokorejskim vojnim bazama i američkom proturaketnom sustavu.

Hoće li SAD uspjeti nagovoriti Kinu da pritisne Jong-una?

U srijedu će se u Washingtonu održati ministarski sastanak s Kinom, na poziv SAD-a, na kojemu će upravo biti riječi o problemima sa Sjevernom Korejom i mogućnostima Kine da izvrši pritisak na svog dugogodišnjeg saveznika, odnosno na sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una.

Šef kineske diplomacije Yang Jiechi i šef glavnog stožera oružanih snaga Fang Fenghui dolaze u Washington tijekom jutra kako bi, na rijetkom susretu u tom sastavu, razgovarali s američkim državnim tajnikom Rexom Tillersonom i šefom Pentagona Jimom Mattisom.

Amerikanci su posebice ljuti na Sjevernu Koreju nakon smrti američkog studenta, koji je prošloga tjedna oslobođen nakon što je držan u sjevernokorejskom zatvoru 18 mjeseci, i vraćen u zemlju u teškoj komi, što je američki predsjednik Donald Trump nazvao "apsolutnim skandalom".

Sve se zbiva uz vrlo narasle napetosti zbog niza sjevernokorejskih testiranja balističkih raketa kojima se nastoji dobaciti do američkog tla, zbog čega su napetosti sa SAD-om narasle do ruba izbijanja sukoba. (HINA)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene