Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uz posredovanje Katara

U zamjenu za milijarde i pet svojih zatvorenika: Iran pustio na slobodu pet Amerikanaca

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Pet američkih državljana otputovalo je u ponedjeljak katarskim zrakoplovom iz Irana u razmjeni za pet Iranaca puštenih iz američkih zatvora u rijetkom dogovoru dviju zemalja uz posredovanje Katara i odmrzavanje šest milijardi dolara iranske imovine.

Katarski zrakoplov poletio je pošto je SAD-u i Iranu rečeno da je novac prebačen na račune u Kataru. Visoki dužnosnik Bijele kuće potvrdio je da je pet američkih državljana koji su bili u iranskim zatvorima, te dvije žene, članice njihovih supruge, napustilo Iran u okviru razmjene zatvorenika.

Pročitajte i ovo Ilustracija "Ekonomska kava" Hrvati sve više kupuju u stranim trgovačkim lancima: Pogledajte koji su najpopularniji

Pet Amerikanaca s dvojnim državljanstvom prebacuju se u Dohu i zatim u SAD, a zauzvrat oslobađa se pet iranskih državljana iz zatvora u SAD-u. Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova rekao je da će se dvojica Iranaca vratiti u Iran, a dvojica će na vlastiti zahtjev ostati u SAD-u. Jedan će se pridružiti obitelji u trećoj zemlji, dodao je.

Pročitajte i ovo Imigranti na talijanskom otoku - 4 Lampedusa Glad, žeđ, prenapučenost: Nehumani uvjeti života migranata u kampu na Siciliji

Glasnogovornik Naser Kanani rekao je da će novac, blokiran u Južnoj Koreji nakon što je SAD postrožio sankcije Iranu 2018., biti dostupan Teheranu u ponedjeljak. Po dogovoru, Katar će osigurati da novac bude potrošen za humanitarnu robu kao što su hrana i lijekovi.

Pročitajte i ovo PR Oglas Učinite sve želje mogućima uz lakoću RBA digitalnog bankarstva

Iranski dužnosnici rekli su da su petorica Iranaca koje će SAD osloboditi Mehrdad Moin-Ansari, Kambiz Atar-Kašani, Reza Sarhangpur-Kafrani, Amin Hasanzadeh i Kaveh Afrasiabi. Afrasiabi će ostati u SAD-u.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene