Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vraćeni 'na tračnice'

Nakon dva mjeseca frustracija, napokon pomak u pregovorima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grčka će podnijeti "sveobuhvatan popis posebnih ekonomskih reformi" u roku od nekoliko dana kako bi joj bila odobrena financijska sredstva kojima će izbjeći stečaj, objavili su u petak najviši europski dužnosnici nakon "iskrenih" razgovora s grčkim premijerom Aleksisom Tsiprasom u Bruxellesu, prenose agencije.

Tsipras je nakon razgovora ustvrdio da je "optimističniji nego prije".

"Sve su strane potvrdile svoje namjere da naprave sve što je moguće kako bismo prevladali teškoće grčkog gospodarstva što je prije moguće", rekao je Tsipras. "Danas smo proces vratili na tračnice ... jasno je da Grčka nije obvezna provesti recesijske mjere. Grčka će predstaviti svoje strukturalne reforme, koje će provesti", dodao je Tsipras, prenosi agencija dpa.

Pročitajte i ovo Pljačka zlatarnice u Grčkoj Ukrali robu od 315.000 eura VIDEO Kamera snimila krađu koju su izveli srpski Pink Panteri: Lopov puzao po podu da ne bi aktivirao alarm Nebo u Grčkoj - 3 marsovski prizori FOTO Nestvarni prizori u Grčkoj: Ova nepogoda mogla bi doći i do Hrvatske

Nakon dva mjeseca frustracija na obje strane otkad su Grci izabrali Tsiprasa s mandatom da ukine stroge mjere štednje koje je uvela prethodna vlada, trosatni sastanak održan je na marginama summita EU-a na Tsiprasov zahtjev kako bi se napravio napredak u pregovorima s kreditorima i izbjegao stečaj Grčke.

Sastanku s Tsiprasom nazočili su glavni akteri u eurozoni - njemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsjednik Francois Hollande, predsjednici Europskog vijeća i Komisije Donald Tusk i Jean-Claude Juncer, predsjednik euroskupine Jeroen Dijssellbloem i predsjednik Europske središnje banke Mario Draghi.

Merkel je nakon razgovora kazala da će europski vjerovnici prihvatiti samo punu provedbu ranije odobrenih mjera.

Njemačka spremna na kompromis oko ratne odštete Grčkoj

"Referentna točka je sporazum od 20. veljače. To nismo promijenili ni za jotu. Neke od tih stvari već smo i ranije slušali. Ali u posljednjih nekoliko tjedana nije se puno toga dogodilo", rekla je njemačka kancelarka.

Tsipras bi u ponedjeljak trebao doći u dugoočekivani posjet Berlinu. Dužnosnici EU-a kazali su da bi se, u slučaju da Grčka prihvati vjerodostojan plan kojim bi svoj dug stavila pod kontrolu, ministri financija eurozone mogli uskoro sastati kako bi Ateni odobrili sredstva kojima bi ispunila svoje financijske obveze sljedećih tjedana.

Ateni su od početka financijske krize odobrena dva paketa pomoći kojima je izbjegla stečaj, a sada ponovno riskira da u roku od nekoliko tjedana ostane bez novca za svoje obveze, piše Reuters.

Dužnosnici EU-a kazali su da je noćašnji sastanak u Bruxellesu bio "pravi poslovni" sastanak, za razliku od susreta prethodnih tjedana obilježenih oštrim sukobima ministara grčke ljevičarske vlade i njemačkih ministara.

Nakon sastanka objavljeno je zajedničko priopćenje u kojemu se navodi da "grčke vlasti imaju ovlasti nad reformama i da će sljedećih dana predstaviti sveobuhvatan popis posebnih reformi".

Hollande je novinarima rekao da "reforme moraju biti ... kompatibilne grčkim obvezama". "Nema vremena za gubljenje", zaključio je francuski predsjednik. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene