Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BIJEG OD OKUPACIJE

Stravične ispovijesti iz Zaporižje: "Da mi u kući nije bila trudna supruga, odveli bi me. Ovo je genocid"

Rat u Ukrajini, ilustracija
Rat u Ukrajini, ilustracija Foto: Juan BARRETO / AFP
Nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin dekretom priznao neovisnost još dviju ukrajinskih regija, Hersona i Zaporižje, građani bježe s teritorija pod ruskom okupacijom.

Iz dana u dan konvoji u pratnji policijskih vozila pristižu na područje Zaporižje. Među onima koji su predali zahtjeve policiji je i Anton Osenev, koji tvrdi da su ga Rusi već dvaput pokušali mobilizirati da se bori protiv vlastite zemlje.

"Nismo bili kod kuće kada su prvi put pokušali. Drugi put su ostali neko vrijeme u kući. Da mi u sobi nije bila trudna supruga, odveli bi me. Još uvijek ne razumijem što se događa", kazao je Osenev za BBC.

Pročitajte i ovo Ilustracija Iz minute u minutu Putin najavio pobjedu, američki državni tajnik oglasio se o nuklearnim prijetnjama: "Pažljivo gledamo"

Pročitajte i ovo Aiden Aslin pušten kad i prebeg Britanac iz Mariupolja opisao pakao ruskog zatočeništva: "Tretirali su me gore nego psa i pitali želim li brzu ili lijepu smrt"

No, rijetki su u bijegu zabrinuti zbog deklaracije Moskve o aneksiji nakon referenduma. Tamošnji se građani boje da će biti prisiljeni boriti se za Rusiju ili da će se Rusija odlučiti za nuklearno oružje.

Prošli je tjedan Putin zaprijetio da će upotrijebiti sve resurse koji su mu na raspolaganju, čak i takvo oružje.

"Ovo je genocid" 

U malome selu Komišuvaha u unutrašnjosti Ukrajine mnogo je oštećenih zgrada. Većina prozora zakucana je daskama, a na ulicama vlada jeziva tišina.

Unatoč svemu, ondje još uvijek živi Liubov Smirnova, koja je ekipu BBC-ja u suzama odvela do izgorjelog mjesta koje je nekada bilo njezin dom. Krov nad glavom izgubila je u svibnju kada je ondje doletio projektil.

Pročitajte i ovo Rusi masovno napuštaju zemlju djelomična mobilizacija FOTO/VIDEO Rusi masovno napuštaju državu: Pogledajte kako izgledaju kilometarske kolone na granicama

Pročitajte i ovo Prosvjednici protiv Putinove mobilizacije OSPORAVA IM PRAVO NA AZIL Češki šef diplomacije: "Nećemo pružati utočište Rusima koji bježe zbog mobilizacije"

"Mislim da nas Putin želi uništiti. Ovo je genocid nad našim narodom. Pod stalnim smo pritiskom. Riječima vam to ne mogu opisati", rekla je Smirnova.

Osvrnuvši se na jezivu tišinu u selu, kazala je kako se većina ljudi sakrila s obzirom na to da Rusi projektilima uglavnom gađaju tijekom dana.

"Zima ide, a u kući nema nijednog prozora. Treba postojati slobodna i neovisna Ukrajina. Nikoga nismo napali, nikoga nismo povrijedili. Želimo živjeti kao prije", prepričala je susjeda Smirnove kroz suze.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene