Obavijesti Video Pretražite Navigacija
pušten kad i prebeg

Britanac iz Mariupolja opisao pakao ruskog zatočeništva: "Tretirali su me gore nego psa i pitali želim li brzu ili lijepu smrt"

Aiden Aslin
Aiden Aslin Foto: Screenshot/Reuters/cossackgundi
Aiden Aslin jedan je od petorice Britanaca koji su se borili za Ukrajinu i završili u ruskom zatočeništvu, a pušteni su 21. rujna kad je ruski predsjednik Vladimir Putin razmijenio 200 zarobljenika za 55 ruskih vojnika i svog bliskog saveznika Viktora Medvečuka.

Aiden Aslin je britanskim medijima ispričao kakav je pakao prošao i kazao kako je bio tretiran "gore od psa" i nije znao hoće li izvući živu glavu. U zatočeništvu nije mogao ni plakati, kaže.

On se 2018. iz Velike Britanije preselio u Ukrajinu zbog ljubavi i postao članom marinaca. Rusi su ga zarobili u travnju dok je branio Mariupolj. Kaže da su Rusi njemu i kolegi Shaunu Pinneru te Marokancu Brahimu Saadounu dosudili smrtnu kaznu.

"Svakog jutra zarobljenici su morali pjevati rusku himnu u suprotnom bi dobili batine", ispričao je Aslin te dodao kako je spavao u maloj ćeliji na prostirci punoj uši i žohara. U ćeliji nije bilo toaleta pa su nuždu vršili u prazne boce, prenosi The Guardian.

Pročitajte i ovo Dolazak zarobljenika u Saudijsku Arabiju OSLOBOĐENI IZ ZATOČENIŠTVA VIDEO Snimka dolaska zarobljenika iz Rusije u Saudijsku Arabiju: Među njima bio je i Prebeg. Dnevnik Nove TV doznaje kad se točno vraća u Hrvatsku

Ispričao je i kako ga je ruski vojnik udario šakom u glavu kada je vidio njegovu putovnicu, a prijetili su mu i da će mu odrezati uho. Batina je dobio i zbog svojih tetovaža, na jednoj je ukrajinski grb, a druga je posvećena njegovom vremenu provedenom u Siriji.

Cijelo vrijeme strahovao je za svoj život.

Pročitajte i ovo Fotografije Mihajla Dianova prije i poslije boravka u ruskom logoru razmjena zarobljenika Jeziva transformacija branitelja Azovstala nakon boravka u ruskom zarobljeništvu potresla je cijeli svijet: "Nemam riječi. Zastrašujuće"

"Znao sam da postoji velika šansa da me ubiju", kazao je Britanac kojeg je u zatočeništvu ruski vojnik ubo nožem u leđa sa smješkom na licu.

Tada ga je pitao: "Želiš li brzu ili lijepu smrt?". Kad je Aslin odgovorio da želi brzu smrt, Rus mu je kazao: "Imat ćeš lijepu smrt i ja ću se pobrinuti da bude takva".

Među oslobođenim zarobljenicima bio je i Zagrepčanin Vjekoslav Prebeg. Više o njemu čitajte >>OVDJE.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene