Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RAT U EUROPI

Ukrajinci demantiraju navode o 600 žrtava u ruskom napadu, Stoltenberg otkrio kad bi Finska i Švedska mogle u NATO

Ilustracija - 1
Ilustracija - 1 Afp
Aktualno Galerija +0 Ilustracija - 1 Galerija 1/1 >>
Raste strah da bi napad na Ukrajinu mogao krenuti sa sjevera, Bjelorusija i Rusija jačaju svoje veze. Rusija tvrdi da je u istočnoj Ukrajini ubijeno 600 vojnika, gradonačelnik pak kaže da žrtava nema.

 

  • Rusija napala Bahmut unatoč Putinovoj naredbi o prekidu vatre za vrijeme Božića
  • Oštećene dvije termoelektrane u Donecku
  • Odvila se velika razmjena vojnika
  • Dvije osobe poginule u dijelovima istočne Ukrajine

Tijek događaja možete pratiti u nastavku:

21:34 Ukrajinske snage odbijaju stalne ruske napade na grad Bahmut u istočnoj regiji Donbasa i drže svoje položaje u obližnjem Soledaru u vrlo teškim uvjetima, rekao je u nedjelju ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij.

"Bahmut se drži unatoč svemu. I iako je veći dio grada uništen ruskim udarima, naši vojnici odbijaju stalne ruske pokušaje napredovanja", rekao je Zelenskij u svom večernjem video obraćanju. Soledar se drži iako su razaranja još veća i stanje je jako teško, dodao je.

Zelenskij je ponovno osudio, kako je rekao, neuspjeh Rusije da poštuje primirje koje je proglasila za pravoslavni Božić. "Rusi su granatirali Herson zapaljivim streljivom odmah nakon Božića", rekao je govoreći o gradu na jugu zemlje koji su ruske snage napustile u studenom.

20:07 Snage ruskog predsjednika Vladimira Putina možda su već izgubile ključnu bitku u Ukrajini, izjavio je u nedjelju bivši ruski vojni zapovjednik. Borbe su i dalje koncentrirane na jugoistočnu Ukrajinu i grad Bahmut, koji je mjesecima poprište nekih od najintenzivnijih bitki u ratu.

18:14 Švedska i Finska bi se mogle pridružiti NATO-u već 2023., ocijenio je u nedjelju glavni tajnik te organizacije, podsjećajući ipak da odluka ovisi o turskom i o mađarskom parlamentu.

"Očekujem (da će pristupiti u 2023.), ali ne mogu jamčiti točan datum jer je to suverena odluka turskog i mađarskog parlamenta koji još nisu ratificirali ugovor", rekao je Jens Stoltenberg u razgovoru za AFP.

Mađarska, a posebno Turska od svibnja priječe ulazak dviju nordijskih zemalja u NATO.

"Imali smo pregovore, i oni su bili prilično zahtjevni, u srpnju prošle godine, kada su se Turska, Finska i Švedska dogovorile o zajedničkom memorandumu u kojem su opisale kako mogu pojačati suradnju, kako u vezi s izvozom oružja, tako, primjerice, i u suzbijanju terorizma", rekao je Stoltenberg.

18:00 Najmanje dvije osobe poginule su u nedjelju tijekom borbi u istočnoj i sjeveroistočnoj Ukrajini. Vijest je objavljena nakon što su ruske vlasti izvijestile kako su izvele smrtonosni raketni napad na vojarne koje koriste ukrajinske trupe u regiji Donjecka.

Ovu su tvrdnju od tada naširoko dovodili u pitanje ljudi u tom području. Regionalni guverner je rekao da je jedna osoba ubijena u napadima na Bakhmut, a osam drugih u regiji je ranjeno.

Također je izvijestio o raketnim napadima u regiji Harkov, tijekom noći je pogođen grad Merefa, u kojem je poginula jedna osoba.

17:39 Oko 50 ukrajinskih vojnika koji su u nedjelju pušteni iz ruskog pritvora u sklopu razmjene zarobljenika fotografirali su se na slobodi.

17:32 Švedska je uvjerena da će Turska odobriti njezin zahtjev za pridruživanje NATO-u, ali ne može ispuniti sve uvjete koje traži Ankara, rekao je u nedjelju švedski premijer.

Finska i Švedska potpisale su trostrani sporazum s Turskom prošle godine sa ciljem prevladavanja primjedbi Ankare na njihovo članstvo u NATO-u. Te dvije zemlje podnijele su zahtjev za pridruženje NATO-u nakon ruske invazije na Ukrajinu, ali se Turska usprotivila optuživši spomenute zemlje da pružaju utočište militantima, uključujući pripadnicima u Turskoj zabranjene Radničke partije Kurdistana.

Problematičan je i turski zahtjev za izručenjem osoba koje smatra teroristima. Ankara je izrazila razočaranje odlukom švedskog vrhovnog suda krajem prošle godine kojom je obustavljen zahtjev za izručenjem novinara navodno povezanog s islamskim učenjakom Fetullahom Gulenom kojega Turska drži odgovornim za pokušaj državnog udara.

Ukrajinska strana demantira vijest o ubijenih 600 vojnika

17:04 Ruski raketni napad na ukrajinski grad Kramatorsk izazvao je štetu, ali nije uništio zgrade i nema očitih dokaza o žrtvama, rekao je u nedjelju Reutersov svjedok, nakon što je Rusija ustvrdila da je u tom napadu ubila 600 ukrajinskih vojnika.

Vlasti u Kijevu nisu odmah komentirale ruske navode o nekoliko stotina žrtava, dok je gradonačelnik Kramatorska ranije kazao kako nema žrtava.

16:52 Rusko ministarstvo obrane priopćilo je u nedjelju da je Ukrajina nakon pregovora vratila 50 zarobljenih ruskih vojnika, navodi Reuters. Dodaje da će oslobođeni vojnici ići u Moskvu na medicinsku i psihološku rehabilitaciju.

"Kao rezultat pregovora 50 ruskih vojnika, koji su bili u smrtnoj opasnosti u zarobljeništvu, 8. siječnja vratilo se s teritorija pod kontrolom kijevskog režima", stoji u priopćenju ministarstva obrane.

Ukrajina je potvrdila tu informaciju, dodajući da je u sklopu istog sporazuma oslobođeno i 50 ukrajinskih vojnika iz ruskog zarobljeništva.

16:40 Policija je u Armeniji u nedjelju, nedaleko od ruske vojne baze privela 65 prosvjednika koji traže da Moskva intervenira i, kako su zatražili, razbije blokadu etničke armenske enklave koju provodi Azerbajdžan, izvijestila je ruska novinska agencija Interfax.

Oko 200 prosvjednika, okupljenih ispred vojne baze u sjevernome gradu Gyumriju traži da ruske mirovne snage deblokiraju jedinu cestu, koridor Lachin, koji povezuje Armeniju i pretežno etnički armensku enklavu Nagorno-Karabah.

Azerbajdžanske vlasti tvrde da njihova akcija ne znači potpunu blokadu, no etnički armenski dužnosnici iz Nagorno-Karabaha kažu da zbog blokade stanovništvu nedostaju hrana, lijekovi i gorivo.

15:15 Rusko ministarstvo obrane priopćilo je u nedjelju da je u raketnom napadu na dvije zgrade u istočnoj Ukrajini, u kojima su privremeno bile smještene ukrajinske snage, ubijeno više od 600 ukrajinskih vojnika.

Reuters nije mogao odmah provjeriti tvrdnju ministarstva obrane. S ukrajinske strane za sada nema komentara na rusku tvrdnju, iako je gradonačelnik istočnog grada Kramatorska koji su gađale ruske snage ranije u nedjelju na Facebooku objavio da nitko nije ubijen u napadu na razne zgrade u gradu.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je napad na zgrade u Kramatorsku osveta za smrtonosni ukrajinski napad ranije ove godine na rusku vojarnu u Makijevki u dijelu regije Doneck

14:40 Ruska invazija na Ukrajinu pokrenula je najveći val izbjeglica od Drugoga svjetskog rata, objavila je u nedjelju UN-ova agencija za pomoć izbjeglicama, UNHCR.

Više o toj temi možete pročitati >>OVDJE.

13:50 Rusko ministarstvo obrane tvrdi da su ruske snage ubile 600 ukrajinskih vojnika, piše Sky News. Navodno su raketama pogodili privremenu ukrajinsku vojarnu te dodaju da je napad osveta za smrtonosni ukrajinski napad na Makijevku u novogodišnjoj noći.

13:22 Rusija i Bjelorusija su pojačale zajedničku vojnu obuku, s fokusom na urbano ratovanje, izvijestio je u nedjelju TV kanal bjeloruskog ministarstva obrane.

Sve je veća zabrinutost da bi se Bjelorusija, koja čvrsto podupire Moskvu, mogla iskoristiti kao polazna točka za napad na Ukrajinu sa sjevera nakon pojačanih vojnih aktivnosti u zemlji i novog prebacivanja ruskih trupa u Bjelorusiju.

12:35 Jedan civil je ubijen, a osam ih je ranjeno u ruskom granatiranju grada Bahmuta tijekom proteklog dana, piše Sky News.

Grad Bahmut bio je pod nemilosrdnim ruskim napadima mjesecima, unatoč tome što nije bio važna strateška meta.

12:00 Jedan od dvoje čelnika vladajućih njemačkih socijaldemokrata poručio je u nedjelju kako je i dalje skeptičan prema zahtjevu za opskrbom Ukrajine njemačkim tenkovima Leopard bez koordinacije među saveznicima unutar NATO-a.

"Nijedna zemlja ne isporučuje borbene tenkove koji su tako teški kao Leopard 1 ili 2", rekao je Lars Klingbeil u intervjuu za RTL/ntv u subotu.

Istaknuo je da ruski predsjednik Vladimir Putin poduzima izuzetno brutalne akcije u Ukrajini i da već dulje vrijeme govori da su zapadne zemlje poput Njemačke strane u ratu.

"U tom smislu, ispravno je da Amerikanci, Francuzi, ali i mi kao njemačka savezna vlada, uvijek iznova odmjeravamo našu upletenost u ovaj rat", kazao je Klingbeil.

Za njemačku vladu uvijek je bilo važno da nije sama u pružanju vojne pomoći Ukrajini, dodao je.

9:34 Ruska bombardiranja noću na nedjelju usmrtila su najmanje jednu osobu, rekli su lokalni dužnosnici pošto je Moskva nastavila borbena djelovanja nakon isteka samoproglašenog prekida vatre za Božić, a koji je ukrajinski predsjednik nazvao neuspjehom.

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je u petak 36-satni prekid vatre uz liniju sukobu tijekom pravoslavnog Božića koji je ove godine pao u subotu, a Ukrajina je prijedlog odbacila kao rusku smicalicu.

"Svijet je mogao ponovno vidjeti kakve lažne izjave Moskva daje na svim razinama", rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u video obraćanju u subotu navečer, malo nakon isteka, javlja agencija dpa.

Pedesetogodišnji muškarac umro je u sjeveroistočnoj regiji Harkiv u ruskom bombardiranju, objavio je Oleh Sinehubov, guverner regije na Telegramu nekoliko minuta nakon ponoći po moskovskom vremenu, prenosi agencija Reuters

"Govore o navodnom prekidu vatre, a u stvarnosti ruski projektili ponovno su gađali Bahmut i druge ukrajinske položaje", rekao je Zelenski u video obraćanju.

"Još jednom se potvrđuje: samo izgon ruskih okupatora s ukrajinske zemlje i eliminacija mogućnosti da Rusija pritišće Ukrajinu i cijelu Europu značit će prekid vatre, povratak sigurnosti i mira", rekao je Zelenski.

Kremlj je po isteku prekida vatre objavio da će Moskva nastaviti borbena djelovanja koja ona nazive "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini, a Kijev i zapad nazivaju je ničim izazvanom agresijom koje je svrha osvojiti dijelove susjedne zemlje.

"Ciljevi koje je postavio predsjednik (Putin) u specijalnoj vojnoj operaciji bit će ispunjeni", rekao je Sergej Kirijenko, prvi zamjenik predstojnika ureda ruskog predsjednika, prenosi ruska državna agencija TASS. "I konačno ćemo pobijediti", poručio je Kirijenko".

Ratu koji traje već 11. mjesec ne nazire se kraj. Tisuće ljudi su izginule, milijuni su raseljeni i izbjegli, a ukrajinski gradovi pretvoreni u ruševine.

Ukrajinski dužnosnici također su izvijestili o bombardiranjima u regijama Donbasa gdje se silovite borbe vode mjesecima.

Pavlo Kirilenko, guverner regije Doneck, rekao je da je devet projektila ispaljeno noću na grad Kramatorsk. Prema prvim informacijama, nema žrtava.

Napada je bilo i na grad Zaporižja, administrativno središte regije Zaporijžja, rekao je lokalni dužnosnik no bez podataka o žrtvama i štetama.

Zelenski je rekao u srijedu da Rusija planira novu veliku ofenzivu. Američko ministarstvo obrane reklo je u petak da Putinov cilj o osvajanju ukrajinskog teritorija nije promijenjen unatoč tome što vojska trpi velike udarce.

Raste zabrinutost da bi susjedna Bjelorusija, saveznica Rusije, mogla biti iskorištena za izvođenje napada na Ukrajinu sa sjevera jer je uočena pojačana vojna aktivnosti i prijevoz ruskih vojnika.

Neslužbeni kanali Telegrama koji prate vojne aktivnosti u Bjelorusiji izvijestili su kasno u subotu da je oko 1400 do 1600 ruskih vojnika stiglo iz Rusije u sjeveroistočni grad Vitesb u Bjelorusiji u protekla dva dana.

Agencija Reuters dodaje da nije mogla iz neovisnih izvora provjeriti tu informaciju.

U svojem noćnom obraćanju predsjednik Zelenski izrazio je zadovoljstvo što je tako mnogo vjernika bilo na božićnoj misi u Kijevsko-pečerskoj lavri, najpoznatijem samostanskom kompleksu koji je upisan na UNESCO-ov popis svjetske baštine, a u kojem je prvi put misu slavila nova Ukrajinska pravoslavna crkva pošto je desetljećima to činila Ruska pravoslavna crkva.

9:00 Agencija Nexta objavila je fotografije iz Bahmuta nakon što su ruske snage napale to područje unatoč tome što je Putin naredio prekid vatre za vrijeme Božića.

8:30 Britansko ministarstvo obrane objavilo je nove podatke o tijeku rata u Ukrajini. U izvješću, među ostalim, stoji kako je Rusija ojačala obrambene utvrde u središtu Zaporižje, posebno između gradova Vasilivke i Orihiva.

8:00 Dvije termoelektrane u Donecku oštećene su nakon što je Ukrajina raketirala to područje pod ruskom kontrolom. Prema prvim izvješćima, nekoliko je ozlijeđenih, piše The Guardian.

Dvije osobe mogle bi biti zarobljene ispod ruševina u oštećenoj elektrani Starobesheve u Novyi Svitu, izvijestio je TASS. Pozivajući se na dužnosnike, priopćeno je da je napad izveden korištenjem sustava bacača raketa.

Što se u Ukrajini događalo tijekom subote možete pogledati >>OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene