Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KRIMSKI MOST djelomično otvoren

Oglasio se Putin, prvi puta nakon eksplozije. Iz Rusije stižu upozorenja: "Posljedice su neizbježne"

Sergej Surovikin
Sergej Surovikin Foto: Screenshot/Twitter/MaKin
Dogodila se eksplozija na mostu koji spaja Krim s Rusijom, dio se urušio u vodu. Vlasti su, prema prvim informacijama, rekle da se zapalila cisterna s gorivom.

 

  • Dogodila se eksplozija na Krimskom mostu
  • Biden je je da bi se svijet mogao suočiti s armagedonom ako Rusija upotrijebi nuklearno oružje
  • Putin proslavio 70. rođendan, stiglo mu i pismo sjevernokorejskog vođe
  • Zelenski se obratio Crnogorcima
  • Imenovan novi zapovjednik ruskih snaga u Ukrajini

Tijek događaja pratite u nastavku:

22:00 Ukrajinske zračne snage oborile su borbenu bespilotnu letjelicu Shahed-136 sa mitraljezom, izvijestilo je Zračno zapovjedništvo Jug.

 

 

20:55 Vodeći ruski stručnjak za vanjsku politiku Leonid Sluzki opisao je eksploziju na mostu kao "teroristički čin" i upozorio na "neizbježne posljedice". "Odgovor će biti oštar, no ne nužno i frontalan", rekao je.

Kako ukrajinska protuofenziva napreduje, Moskva opetovano prijeti napadima na zapovjedne centre u Kijevu, piše njemačka agencija dpa.

Sluzki je rekao da su mnoge izjave vodećih ukrajinskih zastupnika dale naslutiti da je Kijev organizirao napad na Kerčki most pošto je ukrajinski medij izvijestio da je tajna obavještajna služba SBU izvela operaciju.

20:30 Ruski predsjednik Vladimir Putin u subotu je naredio obavještajnoj službi FSB jačanje sigurnosti mosta koji Rusiju povezuje s Krimom kao i infrastrukture za dobavu struje i plina poluotoku, prenosi agencija Interfax iz Moskve nakon jutrošnje eksplozije na tom objektu u kojoj su poginule najmanje tri osobe.

Uredbom koju je potpisao nekoliko sati nakon eksplozije na mostu Putin je rekao da će sigurnosna služba FSB biti odgovorna za jačanje mjera zaštite, javlja Reuters.

20:00 Pod pritiskom brzih uspjeha ukrajinske vojske ruski okupatori u Hersonu, regiji na jugu Ukrajine, pripremaju evakuaciju desetaka tisuća civila, objavili su lokalni proruski dužnosnici.

Ruske južne regije Krasnodar i Stavropolj spremne su primiti ukrajinsku djecu i odrasle, objavio je na Telegramu Vladimir Soldo, čelnik te regije kojega je na dužnost postavila Rusija. Kiril Stremousov, drugi dužnosnik u Hersonu, kojega je također postavila Rusija, priznao je u izjavi za rusku državnu televiziju da se uprava te regije priprema za "teška vremena".

19:11 Poglavar republike Krim kojega je na tu dužnost postavila Rusija, Sergej Aksjonov u subotu navečer rekao je da je most preko Kerčkog tjesnaca koji povezuje anektirani poluotok s Rusijom djelomično ponovno otvoren za promet vlakova i automobila. Građevinski objekt dug 19 kilometara zasad ostaje zatvoren za kamione, napisao je na Telegramu, aplikaciji za razmjenu poruka.

Ranije je rusko ministarstvo prometa reklo da se mogu nastaviti koristiti dvije neoštećene trake. Operater putničkih vlakova za Krim, tvrtka Grand Service Express, izvijestila je da su prva dva vlaka već krenula iz krimskih gradova Simferopolj i Sevastopolj za Moskvu i Sankt Peterburg.

Na mostu koji spaja Krim s Rusijom u subotu rano ujutro čula se snažna eksplozija. Na fotografijama se vide posljedice eksplozije, šteta je velika, a jedan dio kolnika djelomično se urušio u vodu. Najmanje su tri osobe poginule, rekli su ruski dužnosnici.

Točan uzrok eksplozije i dalje je nepoznat. Rusija je dosad tvrdila da je na mostu eksplodirao kamion, ali nikome nije pripisana nikakva odgovornost za događaj.

Rusija je zauzela Krim 2014. godine, a 19 kilometara dug most, koji poluotok povezuje s cestovnom i željezničkom mrežom Rusije, otvorio je uz veliko slavlje ruski predsjednik Vladimir Putin četiri godine kasnije, vozeći kamion. Kerčki most predstavlja važnu opskrbnu rutu za ruske snage koje su preuzele kontrolu nad većinom pokrajine Herson na jugu Ukrajine.

18:21 Ukrajinski istražitelji zabilježili su 1.100 ratnih zločina koje su počinile ruske trupe u okupiranom dijelu regije Harkov prema podacima regionalne policije, piše BBC.

Većina kaznenih postupaka pokrenuta je zbog kršenja zakona o ratovanju, navodi novinska agencija Interfax-Ukrajina.

Također se navodi da su stručnjaci za razminiravanje pregledali 1.287 hektara deokupiranog teritorija i pronašli 20.903 eksplozivna predmeta.

17:22 Anonimni dužnosnik ukrajinske vlade rekao je kako iza napada na Kerčki most na Krimu stoje ukrajinske specijalne službe, piše The Washington Post.

17:00 Ruska vojska je u subotu izvijestila o imenovanju novog zapovjednika svoje "specijalne vojne operacije" u Ukrajini, nakon niza velikih poraza na terenu i znakova sve većeg nezadovoljstva među elitom u vezi s vođenjem sukoba.

"General vojske Sergej Surovikin imenovan je za zapovjednika združene skupine snaga na području specijalne vojne operacije" u Ukrajini, objavilo je rusko ministarstvo obrane na Telegramu.

"On je notorno korumpiran i brutalan general, čak i za standarde ruske vojske", prema Ministarstvu obrane Ujedinjenog Kraljevstva.

16:27 Rusko Ministarstvo prometa priopćilo je da je ograničen cestovni promet za automobile i autobuse ponovno uspostavljen netaknutim trakama Krimskog mosta

Rečeno je da će promet za sada biti ograničen na prijelaz između Krima i ruskog poluotoka Taman u izmjeničnim smjerovima.

Sergej Aksjonov, guverner Krimskog poluotoka kojeg je Rusija preuzela od Ukrajine 2014. godine, rekao je na društvenim mrežama da će teška teretna vozila morati čekati da prijeđu trajektom.

16:25 Uzrok napada na most najvjerojatnije je bio "precizan udar snažnog projektila", rekao je ukrajinski novinar Viktor Kovalenko. "Ovo nije bomba postavljena kamionom, unatoč tomu što govori ruska propaganda", kazao je te nastavio: "Ovo nije operacija SBU-a kako tvrde ukrajinski mediji. Ovo nije bomba postavljena ispod mosta. Većina znakova preciznog udara snažnog projektila."

Ali, rekao je, Rusija nikada neće priznati da je to bila ukrajinska vojna operacija.

15:15 Rusko ministarstvo obrane objavilo je novog višeg zapovjednika za svoju "specijalnu operaciju" - nekoliko sati nakon eksplozije na Krimskom mostu.

Zapovjednik zračnih snaga general Sergej Surovikin sada će biti zapovjednik svih ruskih trupa koje se bore u Ukrajini. Promjena je uslijedila nakon smjene zapovjednika dviju od pet ruskih vojnih regija ranije ovog tjedna, prenosi Sky News.

To označava prvo službeno imenovanje jednog zapovjednika za sve ruske snage u Ukrajini. Tijekom ljeta, vojska je objavila da je general Surovikin postavljen na čelo ruskih trupa u južnoj Ukrajini.

Ranije ove godine, Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva reklo je: "Više od trideset godina, Surovikinova karijera bila je opterećena optužbama za korupciju i brutalnost".

U veljači 2022. dodan je na popis sankcija Europske unije. Sergej Surovikin, bivši je zapovjednik ruskih operacija u Siriji, a ima nadimak koljač iz Sirije. 

15:11 Ukrajinska nuklearna elektrana Zaporižja ostala je zbog novog granatiranja bez posljednjeg izvora vanjskog električnog napajanja i sada se koristi pomoćnim generatorima, priopćila je u subotu Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

Elektrana koju je Rusija zauzela i proglasila svojim vlasništvom dobiva "struju potrebnu za hlađenje reaktora i za druge funkcije važne za sigurnost elektrane i za nuklearnu sigurnost" isključivo zahvaljujući dizelskim generatorima, dodaje UN-ova agencija u priopćenju.

"Veza je prekinuta oko jednog sata poslije ponoći po mjesnom vremenu", dodaje IAEA koja kaže da se oslanja na "službene informacije koje dolaze od Ukrajine" i na "izvješća svog tima" od četiri stručnjaka koji su toj najvećoj nuklearnoj elektrani u Europi.

"Nastavak granatiranja u kojemu je pogođen jedini izvor vanjskog napajanja elektrane "krajnje je neodgovoran" čin, reagirao je glavni direktor IAEA-e Rafael Grossi.

"Uskoro putujem u Rusku Federaciju, a zatim se vraćam u Ukrajinu kako bih se dogovorio o uspostavi zone zaštite i sigurnosti oko elektrane. To je apsolutni i neodgodiv imperativ", istaknuo je.

Njemačka ministrica obrane poslala važnu poruku NATO-u

14:39 Njemačka ministrica obrane ocijenila je da NATO mora učiniti više na jačanju sigurnosti, upozoravajući: "Ne možemo znati koliko daleko mogu ići Putinove zablude o veličini".

Christine Lambrecht rekla je da je Njemačka čula ruske prijetnje Litvi zbog provedbe sankcija EU-a te da ih se mora shvatiti ozbiljno i biti spremna, prenosi Reuters.

Govoreći tijekom posjeta njemačkim trupama raspoređenim u Litvi, Lambrecht je dodala: "Čuli smo ruske prijetnje Litvi koja je provodila europske sankcije na granici s Kalinjingradom. Ovo nisu ni približno prve prijetnje i moramo ih shvatiti ozbiljno i biti spremni"

14:27 Estonski ministar vanjskih poslova čestitao Ukrajini na napadu na Krimski most.

"Estonija to svakako pozdravlja i čestita ukrajinskim jedinicama za specijalne operacije, za koje se očekuje da stoje iza ove operacije", rekao je estonski ministar vanjskih poslova Urmas Reinsalu, a prenosi Delfi.

13:22 Ruski istražni odbor priopćio je da su tri osobe ubijene u jutrošnjem napadu na Kerčki most, prenosi Sky News.

U priopćenju objavljenom putem ruske državne novinske agencije, vlasti su rekle: "Na Krimskom mostu poginuli su putnici osobnog automobila koji je vozio pored eksplodiranog kamiona, tijela muškarca i žene podignuta su iz vode.

"Istragom su utvrđeni podaci o kamionu koji je dignut u zrak na Krimskom mostu, a njegov vlasnik, stanovnik Krasnodarskog teritorija, pokrenute su istražne radnje u mjestu njegovog prebivališta", rekao je Istražni odbor.

"Također se proučava trasa kretanja automobila i dokumentacija."

13:16 Objavljen je novi video gorućeg Kerčkog mosta.

13:14 "Sve nelegalno mora biti uništeno", poručio je Mihailo Podoljak, savjetnik ureda ukrajinskog predsjednika referirajući se na granatiranje Kerčkog mosta te je nastavio: "U Ukrajinu se mora vratiti sve što je ukradeno, sve što je Rusija okupirala mora biti protjerano"

13:10 Objavljene su najnovije brojke gubitaka ruske vojske.

13:08 Glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov rekao je da "još uvijek nema nikakvih prognoza" za obnovu Kerčkog mosta, objavila je ruska državna novinska agencija RIA Novosti.

Požar je već ugašen, javila je ruska državna novinska agencija TASS. Ruski mediji također su objavili da su zbog požara otkazani svi vlakovi iz Rusije za Krim, a obustavljena je i prodaja karata za vlak do poluotoka.

Zelenski se obratio Crnogorcima

13:03 Rusija se plaši našeg jedinstva i zato se trudi da nas razbije, rekao je u subotu u obraćanju stanovnicima crnogorskog Cetinja predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

On se obratio Cetinjanima u znak zahvalnosti za podršku koju pružaju toj zemlji od početka ruske agresije, nakon što su stanovnici tog grada 100 dana uzastopno prosvjedovali tražeći povlačenje ruskih trupa.

Tijekom obraćanja Zelenskog, koje su stanovnici Cetinja pratili u direktnom prijenosu na gradskom trgu, predsjednik Ukrajine je rekao da Rusija pokušava razbiti jedinstvo zapada. "Naš zadatak je da održimo jedinstvo i tako nas neće moći razbiti. Jedinstvo je jamac mira", poručio je Zelenski u obraćanju, istaknuvši kako sve europske zemlje moraju razrušiti mreže ruskog utjecaja.

"Na svim razinama u Europi moramo prepoznati da Rusija ne prijeti samo Ukrajini već svima. To Europi zvuči malo neobično, ali sada vidite kako Rusija može pokrenuti rat”, naveo je Zelenski.

Obraćanje su pratili gradonačelnik crnogorske prijestolnice Nikola Đurašković i veleposlanik Ukrajine u Crnoj Gori Oleh Gerasimenko.

“Između svih gradova u svijetu samo je jedan grad gdje su po kiši i snijegu građani izlazili na ulice da pruže podršku ukrajinskoj borbi. To je Cetinje. Ti izvanredni ljudi su Cetinjani. U ime Zelenskog i ukrajinskog naroda iskreno se zahvaljujem vama dragi Cetinjani i dragi Crnogorci. Slobodarsko Cetinje daje vjeru da će dobro pobijediti zlo, zlo ruskog okupatora”, kazao je Gerasimenko.

Građani Cetinja organizirali su protestne šetnje od početka agresije 100 dana bez prestanka, a nakon toga šetnje se održavaju jednom mjesečno.

11:12 Eksplozija na strateškom cestovnom i željezničkom Kerčkom mostu koji povezuje Krimski poluotok s Rusijom u subotu srušila je dijelove ceste, gdje se prometuje u jednom smjeru, što je izazvalo radosne poruke ukrajinskih dužnosnika, no nije bilo izravnog preuzimanja odgovornosti.

Ruski protuteroristički nacionalni odbor je na društvenim mrežama objavio da je do eksplozije došlo u 6 sati i 7 minuta u teretnom vozilu, zbog koje se zapalilo sedam vagona s cisternama za gorivo, koje su bile na putu do poluotoka.

Dva dijela cestovnog mosta su se djelomično srušila, no luk preko Kerčkih vrata, tjesnaca koji spaja Crno i Azovsko more, nije oštećen, stoji u objavi na društvenim mrežama.

 

 

Sergej Aksjonov, ruski upravitelj Krima, na društvenim je mrežama rekao da je cestovni most i dalje neoštećen u jednom smjeru, iako je promet obustavljen radi procjene štete.

Ministarstvo za izvanredne situacije je reklo da je vatra ugašena, objavila je ruska novinska agencija Interfax.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika je na Twitteru objavio da je incident "samo početak", no nije rekao da su ukrajinske snage odgovorne za eksploziju.

"Sve nezakonito, mora biti uništeno, sve što je ukradeno, mora biti vraćeno Ukrajini, sve gdje je Rusija, mora biti izbačeno", napisao je Mihajlo Podoljak.

10:01 Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je vladinoj komisiji da ispita "hitno stanje" na Kerčkom mostu na Krimu, izvijestio je ruski državni medij TASS.

Čelnici ruskog Ministarstva za izvanredne situacije i Ministarstva prometa u ovom su trenutku na mjestu incidenta, prenosi CNN.

Sergey Aksenov, šef Krima kojeg je imenovala Rusija, potvrdio je da su se "dva raspona kolnika na dijelu [mosta] od Krasnodara do Kercha srušila" nakon velike eksplozije.

Aksenov je rekao da su se “u isto vrijeme zapalili spremnici goriva. Dvije lokomotive dolaze ukloniti gorući vlak, rekao je. Video i slike s mosta prikazuju nekoliko pougljenjenih kamiona s gorivom.

"Čim se požar ugasi, moći će se procijeniti razmjeri štete na mostu i stupovima i moći će se govoriti o vremenu obnove prometa", rekao je Aksenov.

8:41 Urednik neovisnog ruskog portala Meduza objavio je na Twitteru snimku za koju tvrdi da prikazuje trenutak eksplozije na Krimskom mostu.

8:40 Ruska Gezat piše da je do eksplozije na Krimskom mostu došlo jer je dignut kamion u zrak, pozivajući se na Nacionalni antiteroristički komitet.

8:35 Na Krimskom mostu, koji spaja Krim s Rusijom, se dogodila eksplozija. Dio mosta se urušio u vodu.

Promet je obustavljen na cestovnom i željezničkom mostu, otvorenom 2018. kako bi spojio Krim na rusku prijevoznu mrežu.

"Gori spremnik s gorivom na jednom od dijelova Krimskog mosta. Lukovi nisu oštećeni", objavila je RIA, citiravši pokrajinskog dužnosnika, no nije navela uzrok.

Agencija Reuters prenijela je izvješća ukrajinskih medija koji tvrde da se na mostu dogodila eksplozija u otprilike 6 sati ujutro, a na snimkama objavljenim na Twitteru vidi se kako gore brojni vagoni s gorivom na željezničkom dijelu mosta, dok je dio cestovnog mosta teško oštećen.

Reuters nije mogao nezavisno potvrditi ta izvješća i snimke.

Ruski predsjednik Vladimir Putin otvorio je Kerčki most 2018. nakon što je Rusija anektirala Krim 2014., koji je ranije bio pod upravom Ukrajine, što je dovelo do uvođenja sankcija i pogoršanja odnosa sa zapadom.

Rusija je u rujnu najavila aneksiju pokrajina Donjeck, Luhansk, Herson i Zaporižja nakon što je održala referendume, za koje Kijev i zapad smatraju da nisu nelegitimni i da su održani pod prijetnjom.
 

Pročitajte i ovo Kim Jong Un Pohvalio njegovo vodstvo Kim Jong-un poslao pismu Putinu: "Naša suradnja je ojačana kao nikada prije"

7:40 "Na Krimskom mostu zapalila se cisterna s gorivom. Urušio se i dio kolnika.

Nema ozlijeđenih. Promet na mostu potpuno je zatvoren", rekle su krimske vlasti, piše ruska Gazeta.


Što se događalo dan ranije pogledajte >>OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene