Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rat iz minute u minutu

Ključna bitka u Donbasu: Rusi i Ukrajinci bore se za svaku ulicu, nejasno je tko ima prednost

Danas je 103. dan rata u Ukrajini. Ukrajina će od Velike Britanije dobiti novi obrambeni paket podrške, potvrđeno je nakon telefonskog razgovora ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i britanskog premijera Borisa Johnsona.

 

  • Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov održao je konferenciju za novinare, na kojoj je komentirao neodlazak u Srbiju i odnose na Zapadu.
  • Ruski general Roman Kutuzov ubijen je u istočnoj Ukrajini. Kutuzov je posljednji u nizu ubijenih visokih ruskih vojnih dužnosnika.
  • Ruski napadi uništili su tenkove i druga oklopna vozila na periferiji Kijeva koje su Ukrajini dostavile europske zemlje.
  • Ukrajinske zračne snage i gradonačelnik Kijeva rekli su da su ruski strateški bombarderi Tu-95 ispalili projektile na Kijev s Kaspijskog jezera

Tijek događanja pratite iz minute u minutu:

22:03 Rat u Ukrajini i njegovi negativni učinci natjerali su čelnike bosanskih Srba da odgode planove za povlačenje svoje regije iz nacionalnih institucija BiH, izjavio je u ponedjeljak srpski član kolektivnog predsjedništva BiH Milorad Dodik.

21:26 "Neviđeno raseljavanje milijuna Ukrajinaca nakon ruske invazije pretvara se u krizu trgovine ljudima, smatra Pramila Patten, posebna predstavnica Ujedinjenih naroda za seksualno nasilje.

Patten je u rekla Vijeću sigurnosti UN-a u New Yorku da zapadni saveznici koji već vojno podržavaju ukrajinski otpor također trebaju "koherentan i koordiniran odgovor" za rješavanje situacije.

21:23 Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić komentirao je izjave premijera Andreja Plenkovića koji je rekao kako nije vrijeme za sjedenje na dvije stolice, aludirajući pritom na odnos Srbije prema Rusiji.

"Iz Hrvatske stižu tutorsko-naredbodavni tonovi, a ne susjedski i prijateljski. Nisam naročito fasciniran njihovim prijetnjama i naredbodavnim tonom, više bih volio da netko želi razgovarati sa nekim i razumije da su razgovori ljekoviti", istaknuo je predsjednik Srbije.

21:20 Ruski predsjednik Vladimir Putin ucjenjuje svijet sprečavanjem opskrbe hranom, rekli su europarlamentarci povodom obilježavanja 60. obljetnice Zajedničke poljoprivredne politike.

21:09 Ukrajinske i ruske snage bore se ulicu po ulicu za kontrolu nad industrijskim gradom Severodonjeckom, u ključnoj bitci ofenzive Kremlja u istočnoj ukrajinskoj regiji Donbas.

Zasad nije jasno koja strana ima prednost. Ruske snage su brojnije i situacija je "teška", ali Ukrajina ima mogućnosti za uzvraćanje udarca, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij.

Ukrajinsko ministarstvo obrane priopćilo je da Rusija raspoređuje dodatne vojnike i opremu u pokušaju zauzimanja najvećeg preostalog grada u pokrajini Luhansk koji je pod kontrolom Ukrajine.

Sjeverodoneck je postao glavna meta ruske ofenzive u Donbasu – koji se sastoji od provincija Luhansk i Doneck – dok se invazija Kremlja nastavlja u ratu iscrpljivanja u kojem se gradovi uništavaju topničkim bombardiranjem.

Ukrajinski branitelji su tijekom vikenda odbacili Ruse za koje se činilo da su blizu pobjede u Sjeverodonecku. "Ali sada se situacija za nas opet malo pogoršala", rekao je guverner Luhanska Serhij Gaidai za državnu televiziju.

Gradonačelnik Sjeverodonecka Oleksandr Strjuk rekao je da se vode ulične borbe i da se nijedna strana ne priprema za povlačenje. "Situacija je teška na istoku", rekao je Zelenskij na brifingu za medije u glavnom gradu Kijevu. “Mi kontroliramo situaciju, ima ih više (Rusa), oni su moćniji, ali imamo sve šanse da se borimo. Ako dođe do (ruskog) proboja u Donbasu, bit će vrlo teško", dodao je.

21:05 Crna Gora ne dozvoljava prelete ruskih zrakoplova preko svog teritorija osim u precizno navedenim izuzecima koji se nisu mogli uzeti u obzir u slučaju preleta zrakoplova kojim je ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov trebao doputovati u posjet Srbiji.

To je priopćeno iz crnogorskog MVP-a nakon što je Crna Gora, zajedno s Bugarskom i Sjevernom Makedonijom zabranila prelet aviona kojim je ruski šef diplomacije trebao doputovati u Beograd.

20:48 Još nekoliko desetaka američkih političara i medija i korporativnih rukovoditelja dodano je na ruski popis sankcioniranih pojedinaca, navodi Reuters.

20:45 "Srbija treba po pitanju ruske agresije na Ukrajinu uskladiti svoju politiku s politikom EU-a i time se svrstati na "pravu stranu povijesti", poručilo je hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova, nakon što je srbijanski ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin kazao da Hrvati "nepogrešivo" biraju pogrešnu stranu povijesti.

20:30 Deseci tijela ukrajinskih vojnika koji su ubijeni prilikom obrane čeličane Azovstal u Mariupolju su vraćeni u Kijev, piše The Guardian.

Posmrtni ostaci branitelja Azovstala sad se identificiraju DNA analizom, rekao je ukrajinski vojni zapovjednik Maksim Žorin.

19:48 Teške borbe se nastavljaju u istočnom gradu Severodonjecku, a situacija se "mijenja svakog sata", prema ukrajinskim dužnosnicima.

Oleksandr Striuk, čelnik gradske vojne uprave, rekao je "da ima dovoljno [ukrajinskih] snaga i sredstava za ponovno zauzimanje grada. Vode se žestoke bitke i ulične borbe."

19:15 Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je dekret koji predviđa isplatu pet milijuna rublji (cca. 570 tisuća kuna) obiteljima pripadnika Nacionalne garde Rusije (Rosgvardija) koji su poginuli u Ukrajini i Siriji.

18:45 Kako javlja AFP, američki sud je naredio zapljenu dva aviona koja pripadaju ruskom oligarhu Romanu Abramoviču.

Naime, američke vlasti su ga optužile da je prebacio svoja dva aviona američkog porijekla u Rusiju bez dozvole.

18:33 Rafael Grossi Čelnik UN-ove nuklearne straže, IAEA, rekao je da se radi na organizaciji misije u najvećoj nuklearnoj elektrani u Europi. Ona se, naime, nalazi u Ukrajini, ali pod ruskom okupacijom. 

Grossi je više puta izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog iznimno stresnih i izazovnih radnih uvjeta pod kojima ukrajinci i ostalo osoblje upravljaju tom tvornicom.

18:19 Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da će njegove trupe odgovoriti ako Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD pošalju projektile dugog dometa Ukrajini, daljnjim potiskivanjem ukrajinskih snaga.

"Što je veći domet oružja koje Zapad isporučuje, više ćemo odmaknuti liniju s koje neonacisti mogu ugroziti Rusku Federaciju", rekao je Lavrov.

17:41 Ukrajinska mornarica kaže da su se brodovi ruske crnomorske flote povukli na više od sto kilometara od ukrajinskih obala kao rezultat ukrajinskih napada projektilima i bespilotnim letjelicama.

17:07 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je da bi do ove jeseni u Ukrajini moglo zapeti 75 milijuna tona žitarica, dodavši kako njegovoj zemlji trebaju protubrodski projektili kako bi mogla osigurati siguran izvoz robe.

17:06 Velika Britanija potvrdila je da će u novoj tranši vojne pomoći Ukrajini prvi put poslati višecijevne bacače raketa (MLRS). Britanska vlada objavila je da će MLRS-ovi pomoći Ukrajincima da se zaštite od ruske artiljerije.

17:05 Ruski veleposlanik u BiH usprotivio se u ponedjeljak promjenama Daytonskog mirovnog sporazuma na štetu triju konstitutivnih naroda, a američki i diplomat EU-a optužili su Rusiju da potiče podjele u toj zemlji opetujući oštre kritike zbog agresije na Ukrajinu.

17:00 Britansko Ministarstvo obrane objavilo je novu ratnu kartu s ažuriranim podacima u ruskoj invaziji na Ukrajinu.

16:30 Direktor ruske svemirske agencije zaprijetio je trima istočnoeuropskim državama da bi ih Rusija mogla gađati balističkim raketama, nakon što su zabranile prelet zrakoplova kojim je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov trebao stići u Srbiju.

"Znate li što je dobar Sarmat? Od kukavičkih Bugara, osvetoljubivih Rumuna i Crnogoraca koji su izdali našu zajedničku povijest neće tražiti suglasnost za letenje", napisao je direktor Roskosmosa Dmitrij Rogozin.

"Sarmat" je, naime, naziv za rusku interkontinentalnu balističku raketu. Više o toj temi pročitajte >>OVDJE.

16:00 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski komentirao je aktualno stanje s borbama u Severodonjecku.

"Ruske snage tu imaju brojčanu prednost, ali Ukrajina ima sve šanse da uzvrati. Situacija bi za Ukrajinu mogla postati vrlo teška ako Rusija ostvari daljnji napredak u istočnom Donbasu", rekao je Zelenski.

Što se događalo ranije tijekom dana možete pogledati >>OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene