Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Eurovision song contest 2024

Slijede li sankcije Srbiji zbog prekida prijenosa Eurosonga? Pravila su jasna

Srbijanska nacionalna televizija RTS prekinula je u utorak prijenos prve polufinalne večeri Eurosonga kako bi prenosila dolazak predsjednika Narodne republike Kine Xi Jinpinga u Beograd. Doznajemo koje su posljedice.

Prekid izravnog prijenosa iz Malmöa na kanalu RTS 1 trajao je 35 minuta, tijekom kojih su gledatelji, umjesto nastupa natjecatelja na Eurosongu, među kojima je slučajno ili ne bio i hrvatski predstavnik Baby Lasagna, svjedočili susretu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića s kineskim kolegom Xi Jinpingom na beogradskom aerodromu Nikola Tesla uz brojnu državničku svitu.

Prijenos Eurosonga za to se vrijeme nastavio na programu RTS 2.

Osim što je takva odluka srbijanske televizije naišla na niz kritika publike, pitanje je i je li dopušteno na takav način prekinuti prijenos Eurosonga.

Pročitajte i ovo Baby Lasagna u centru grada Ovo će se u Zagrebu dogoditi prvi put: Tomašević objavio sjajne vijesti za sve obožavatelje Eurosonga

Iako je riječ o zabavnom glazbenom showu, njegova su pravila vrlo striktna i organizatori ih doživljavaju vrlo ozbiljno, a ovo veliko međunarodno natjecanje ozbiljno se održava i na razini svih zemalja sudionika te iziskuje pridržavanje organizacijskih, financijskih, licencnih i svih drugih pravila.

Natjecanje za pjesmu Eurovizije međunarodna je koprodukcija članica Europske radiodifuzijske unije (EBU - European Broadcasting Union), koju provodi pod pokroviteljstvom EBU-a kao dio razmjene televizijskog programa poznata kao Eurovizija, stoji u službenom objašnjenju.

Pročitajte i ovo Baby Lasagna Stigle i reakcije Srpska televizija prekinula prijenos prije nastupa Baby Lasagne: "To su učinili jer Winnie Pooh dolazi"

Obveza prijenosa uživo 

Sve zemlje sudionici u natjecanju dužne su uživo na nacionalnom televizijskom zemaljskom kanalu prenositi polufinale u kojem se natječu ili u slučaju automatskih finalista polufinale, u kojem moraju glasati, kao i finale u cijelosti, uključujući sve natjecatelje i pjesme, skraćeni segment glasanja koji sadrži kratke isječke nastupa, postupak glasanja i objavu plasmana u polufinale te u finalu reprizu pobjedničke pjesme. Sve kuće koje emitiraju program mogu emitirati reklame tijekom kratkih pauza prema rasporedu u emisiji, stoji u pravilima licencije za emitiranje Eurosonga. Također moraju emitirati melodiju i logo Eurovizije na početku i na kraju emisija.

Pročitajte i ovo Malmö u Švedskoj Treš i parada Koliko košta Eurovizija, isplati li se biti domaćin? Pogledajte koliko se dosad zarađivalo

Pravilo o neprekidnom prijenosu i prikazivanju svih natjecatelja važno je zbog glasanja jer nacionalne televizijske kuće moraju omogućiti svim gledateljima da sudjeluju u televotingu, bez ikakvih uredničkih izmjena i uz komentatore koji poštuju duh i poštenje natjecanja. I za polufinale i za veliko finale, televoting je obvezan u svim zemljama emitiranja, u točno određenom vremenskom okviru.

Pročitajte i ovo Baby Lasagna Ulazak u finale Eurosonga Oglasio se Plenković nakon što je Baby Lasagna ušao u finale: Pogledajte što je napisao

Prekidi zbog izvanredne situacije

Dosad je bilo nekoliko prekidanja Eurosonga, pokazuju podaci iz arhive, i to zbog izvanrednih okolnosti. Nizozemska je tako primjerice 2000. godine prekinula prijenos kako bi se osiguralo hitno izvještavanje o katastrofi vatrometa u Enschedeu, zbog čega se telefonsko glasanje nije moglo održati. 2012. godine Albanija je prekinula emitiranje prvog polufinala kako bi izvijestili o autobusnoj nesreći u mjestu Qafa e Vishës.

U ovim slučajevima EBU nije izrekao sankcije državama sudionicama, no kada je Španjolska 2009. godine odgodila prijenos drugog polufinala radi nastavka prijenosa teniskog turnira Madrid Open na istom kanalu, EBU je najavio uvođenje sankcija protiv španjolske televizije RTVE.

Ostaje vidjeti što će odlučiti ovoga puta kad je riječ o srbijanskom RTS-u, koji je prekinuo prijenos Eurosonga zbog susreta Aleksandra Vučića i Xi Jinpinga.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene