Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rat u Europi iz minute u minutu

Novi konvoj pokušat će se probiti do čeličane. Bivši američki predsjednik Zelenskog usporedio s političkim divom

Kremlj je u četvrtak izjavio da su otvoreni humanitarni koridori u Mariupolju te da ruske snage ne pokušavaju provaliti u čeličanu. Ukrajinski dužnosnici tvrde suprotno.

 

  • Forbes McKenzie, analitičar i šef McKenzie Intelligence rekao je za Sky News da je ruska vojska možda gađala Azovstal termobaričnim bombama (zabranjem oružjem), sudeći prema satelitskim snimkama.
  • Zamjenik načelnika kabineta ruskog predsjednika Vladimira Putina, Sergej Kirijenko rekao je da neće biti parade povodom Dana pobjede na teritorijima Donjecka i Luganska, koji su pod ruskom kontrolom.
  • Europski zastupnici pozvali su u četvrtak Europsku komisiju da Moldaviji dodijeli status zemlje kandidatkinje za članstvo u Europskoj uniji, dok su istodobno zabrinuti zbog situacije u odmetnutoj istočnoj regiji Pridnjestrovlju preko koje Rusija želi destabilizirati vladu u Kišinjevu.
  • Ruski plinski div Gazprom najavio je da će koristiti kopneni kapacitet plinovoda Sjeverni tok 2 za potrebe Rusije.
  • Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko kazao je da Ukrajina provocira Rusiju te dodao da su oni "učinili i čine sve da ne dođe do rata".

Tijek događanja iz minute u minutu pratite u nastavku:

23:58 Bivši američki predsjednik G.W. Bush objavio je na Instagramu da je razgovarao s Volodimirom Zelenskim. Prozvao ga je Churchillom našeg doba. 

"Počašćen sam što sam proveo nekoliko minuta u razgovoru sa predsjednikom Zelenskim, Winstonom Churchillom našeg doba. Zahvalio sam mu na njegovom liderstvu, na primjeru koji daje, na predanosti slobodi, a pozdravio sam i hrabrost ukrajinskih ljudi. Uvjeravao me da se neće pokolebati u borbi protiv barbarizma. Amerikanci su inspirirani njihovim otporom. Stajat ćemo uz Ukrajince kao što oni stoje uz slobodu", napisao je Bush. 

22:40 Ukrajinski branitelji tvrde kako nastavljaju odbijati ruske napade u pokrajinama Lugansk i Donjeck. Prema portalu Newsreadonline, Ukrajinci su uništiti i srušiti s neba sedam dronova Orlan-10.

21:25 Novine Kyiv Independent objavile su da je trenutno pod istragom više od 10.000 navodnih ruskih ratnih zločina počinjenih u Ukrajini.

20:41 U Ukrajinu bi uskoro trebala otputovati njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock. To je najavio u četvrtak navečer njemački kancelar Olaf Scholz na konferenciji za novinare, javlja Reuters.

Nekoliko sati ranije njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier je telefonski razgovarao s ukrajinskim kolegom Zelenskim te su dvojica državnika razriješila nesuglasice.

20:25 Najmanje 25 osoba ozlijeđeno je u nizu eksplozija koje su se dogodile tijekom noći u gradu Kramatorsku na istoku Ukrajine.

Lokalni dužnosnici rekli su da je šest civila teško ranjeno. Eksplozije, za koje se vjeruje da su rezultat zračnih napada, oštetile su stambene zgrade i trgovine u stambenoj četvrti grada.

Također, vlasti su javile i kako se nastavljaju bombardidanja na gradove na istoku zemlje, piše BBC.

19:59 Rusija je i dalje "spremna" učiniti sve kako bi se civili koji su zajedno s ukrajinskim braniteljima u podzemnim skloništima tvornice Azovstalj u Mariupolju na jugoistoku Ukrajine "sigurno" evakuirali, rekao je u četvrtak ruski predsjednik Vladimir Putin koji je telefonirao s izraelskim premijerom Naftalijem Bennettom. Više o tome čitajte >>OVDJE.

19:41 Danas je izbio ogroman požar skladišta nafte u gradu Makijivki u Donjecku, regiji na istoku Ukrajine.

Proruski separatisti, koji kontroliraju to područje, objavili su da je skladište pogođeno ukrajinskim projektilom. Lokalni dužnosnici objavili su da je na licu mjesta 90 vatrogasaca koji pokušavaju ugasiti požar, javlja The Guardian.

Pogledajte video:

18:55 Ministarstvo kulture i medija RH izvijestilo je u četvrtak da su s ukrajinskim kolegama dogovorili daljnju suradnju u zaštiti ukrajinskih kulturnih dobara, u borbi protiv dezinformacija te u gostovanjima ukrajinskih umjetnika i ansambala kako bi im se omogućio rad i nastupi.

Ministrica Nina Obuljen Koržinek razgovarala je s ukrajinskim kolegom Oleksandrom Tkachenkom, i to o daljnjoj pomoći ukrajinskom kulturnom i kreativnom sektoru, organiziranju i financiranju gostovanja te stručnoj, tehničkoj i financijskoj pomoći u području zaštite kulturne baštine.

Razgovarali se i o sprečavanju širenja ruskih dezinformacija i propagandnih programa, kao i o koracima koje je moguće i potrebno poduzeti, priopćeno je iz Ministarstva kulture i medija RH.

18:45 Ruski predsjednik Vladimir Putin ispričao se zbog nedavne skandalozne izjave svog šefa diplomacije Sergeja Lavrova koji je u intervjuu za talijansku televiziju u nedjelju da je nacistički diktator Adolf Hitler imao židovske korijene, dodavši kako su "najžešći antisemiti obično Židovi".

Ruski predsjednik Vladimir Putin ispričao se Izraelu nakon antisemitskih izjava svog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, priopćio je u četvrtak ured izraelskog premijera.

Putinova isprika prihvaćena je tijekom telefonskog razgovora s izraelskim premijerom Naftalijem Bennettom, priopćeno je iz Bennettova ureda.

Bennett je također zahvalio Putinu "što je razjasnio svoj stav prema židovskom narodu i sjećanju na holokaust".

Pročitajte i ovo Sergej Lavrov Besramno Lavrov šokirao izjavom o Zelenskom: "Vjerujem da je i Adolf Hitler imao židovske krvi"

Moskva je kao opravdanje za invaziju na Ukrajinu rekla da želi "denacificirati" svog susjeda, iako je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski židovskog podrijetla.

Lavrov je u nedjelju za talijansku televiziju rekao da je "Adolf Hitler također imao židovske korijene".

"To ništa ne znači. Mudri Židovi govore kako su najveći antisemiti upravo sami Židovi", rekao je.

Kremlj je objavio da je Putin u telefonskom razgovoru naglasio važnost "prijateljskih rusko-izraelskih odnosa" te čestitao Bennettu 74. Dan neovisnosti Izraela.

Pročitajte i ovo Yair Lapid, Sergej Lavrov Traže ispriku Izraelci šokirani tvrdnjom da je Hitler bio židovskog porijekla: "To je kao da kažete da su se Židovi sami ubili u Holokaustu"

18:40 Novi humanitarni konvoj UN-a je na putu prema čeličani Azovstal u razorenom ukrajinskom gradu Mariupolju. UN-ov čelnik za humanitarna pitanja, Martin Griffits, potvrdio je da žele evakuirati civile iz čeličane.

18:38 Ruski političar koji sudjeluje u pregovorima s Ukrajinom kaže da su pregovori između dviju strana teški.

Leonid Slutski optužio je ukrajinske predstavnike za "povlačenje" iz postojećih sporazuma, javlja ruska novinska agencija TASS, prenosi BBC.

Od veljače je bilo nekoliko rundi pregovora između Ukrajine i Rusije, ali za sad bez prevelikih pomaka.

18:30 Europska agencija za sigurnost u zračnom prometu upozorila je na opasnost i povećane rizike da "nevini" civilni zrakoplovi budu slučajno gađani projektilima zbog rata u Ukrajini.

18:00 Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je u telefonskom razgovoru s izraelskim premijerom Naftalijem Bennettom rekao da bi Kijev trebao narediti ukrajinskim borcima u tvornici Azovstal u Mariupolju da odlože oružje.
Smatra se da se ispod Azovstala nalazi još oko 2000 ukrajinskih vojnika.

Ruski predsjednik je također rekao da je njegova zemlja spremna osigurati prolaz za civile. Vjeruje se da se u Azovstalu nalazi još 200-tinjak civila, prenosi Reuters.

17:45 NATO će povećati svoju prisutnost oko švedskih granica i u Baltičkom moru ako Švedska podnese zahtjev za članstvo, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg za švedsku javnu televiziju SVT.

Ruska aneksija Krima 2014. i njezina invazija na Ukrajinu naveli su Švedsku i susjednu Finsku da preispitaju svoju sigurnosnu politiku, a njihovo članstvo u NATO-u izgleda sve vjerojatnije.

Obje zemlje traže da im se zajamči vojna zaštita tijekom procesa pridruživanja, a moglo bi proći do godinu dana dok to odobre sve članice NATO-a.

"Uvjeren sam da ćemo pronaći rješenja za sigurnosne potrebe koje će Švedska imati u prijelaznom razdoblju", rekao je Stoltenberg za SVT.

17:24 Objavljene su najnovije fotografije čeličane Azovstal. Ranije su ukrajinske snage optužile Rusiju da krši primirje, a Rusi pak kazali da to nije istina i da propuštaju civile kroz humanitarne koridore.

Pogledajte fotografije čeličane iz koje se diže gusti dim:

Požar u skladištu nafte u Donjecku Čeličana Azovstal - 1 (Foto: Afp photo/Telegram account of the interior ministry of the self-proclaimed Donetsk people's republic (dnr))

Požar u skladištu nafte u Donjecku Čeličana Azovstal - 2 (Foto: Afp photo/Telegram account of the interior ministry of the self-proclaimed Donetsk people's republic (dnr))

  Požar u skladištu nafte u Donjecku Čeličana Azovstal - 3 (Foto: Afp photo/Telegram account of the interior ministry of the self-proclaimed Donetsk people's republic (dnr))

17:15 Bjeloruski predsjednik Aleksander Lukašenko u intervjuu za AP branio je rusku invaziju, navodeći da je Rusija morala reagirati na ukrajinske provokacije. Usprotivio se uporabi nuklearnog oružja, ali nije htio reći planira li ruski predsjednik takvo oružje upotrijebiti. Ustvrdio je da Putin ne želi izravni sukob s NATO savezom, te više puta pozvao na okončanje rata.

"Iskreno, nisam mislio da će se ova operacija razvući na ovaj način. Nisam uključen u ovaj problem toliko da bih mogao reći ide li po planu, kao što govore Rusi ili kao što ja osjećam. Još jednom želim naglasiti, ja mislim da se ova operacija otegnula", rekao je Lukašenko.

16:55 Malo je vjerojatno da će Ukrajina pokrenuti protuofenzivu protiv Rusije prije sredine lipnja, za kada se očekuje da će raspolagati sa znatno više oružja doniranog od saveznničkih snaga, rekao je savjetnik ukrajinskog predsednika Zelenskog.

Politički savjetnik Oleksij Arestovič također je rekao kako "ne očekuje da će ofenziva u Ukrajini Rusiji donijeti značajne rezultate do Dana pobjede 9. svibnja". Tog se datuma u Rusiji slavi pobjeda nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu.

Kazao je i da su borbe u tijeku u čeličani Azovstal u kojoj se nalaze ukrajinski borci i neki civili iz Mariupolja, ali nije iznio detalje, prenosi The Guardian.

16:22 Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier razgovarao je telefonom s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i riješio spor oko svojeg planiranog posjeta Kijevu koji je bio odbijen, objavio je u četvrtak ured njemačkog predsjednika.

Steinmeier je planirao posjetiti Kijev s čelnicima Poljske, Latvije, Estonije i Litve sredinom travnja, ali mu je bilo rečeno da ne dolazi.

Odluka Kijeva bila je donesena u kontekstu kritika zbog njegovih veza s Rusijom i njegova propusta dok je bio ministar vanjskih poslova da posluša upozorenja istočnoeuropskih susjeda Njemačke da postoji prijetnja ruske agresije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zabrinut je Papa Franjo iznenadio svijet izjavom o NATO-u: "Ne postoji način da saznam...''

Steinmeier je Zelenskom izrazio "solidarnost, poštovanje i potporu hrabroj borbi ukrajinskog naroda protiv ruskog agresora" i obojica su razgovor opisala kao "jako važan" i "jako dobar", navodi se u priopćenju.

Dodaje se da su i Steinmeier i lijeva vlada njemačkog kancelara Olafa Scholza pozvani u Kijev.

Scholz, kojeg Zelenski kritizira da ne čini dovoljno kako bi pomogao Ukrajini, više je puta odbio pozive kijevskog vodstva, objasnivši da ne može doći u posjet jer su odbili Steinmeiera.

15:55 Na međunarodnoj donatorskoj konferenciji u Varšavi za Ukrajinu je prema prvim procjenama prikupljeno 6,5 milijardi dolara. Hrvatski premijer Andrej Plenković naglasio je kako Hrvatska pomaže toj zemlji jer "zna što znači biti žrtva agresije".

Poljski premijer Mateusz Morawiecki, sudomaćin konferencije u Varšavi uz švedsku premijerku Magdalenu Andersson, objavio je da je na tom skupu prema prvim procjenama prikupljeno 6,5 milijardi dolara.

Hrvatska je "primjereno svojoj ekonomskoj snazi", donirala 5 milijuna eura, četiri milijuna u novčanoj vrijednosti, te milijun eura vrijedne donacije vode i lijekova hrvatskih tvrtki.

"Mi ćemo nastaviti našu solidarnost i podršku Ukrajini i ukrajinskom narodu", kazao je Plenković.

Više o tome čitajte >>OVDJE

15:40 Japanski premijer Fumio Kishida u četvrtak je rekao da će zemlja početi koristiti nuklearne reaktore da pomogne smanjiti svoju, ali i ovisnost drugih zemalja o ruskim energentima.

Japan je postao ovisniji o ruskom plinu otkad je ugasio vlastite nuklearne reaktore nakon katastrofe u Fukushimi 2011. godine kad su potres i cunami izazvali taljenje reaktora, izazvavši katastrofu u sjeveroistočnoj regiji.

No uz izbore u srpnju i rast cijena energije koji pogađa glasače, Kishida je rekao da će nuklearna energija biti dio buduće energetske politike zemlje.

Rekao je da će Japan širiti izvore iz kojih dobavlja energiju, promovirati obnovljivu energiju i koristiti nuklearnu energiju.

15:20 EU planira uvesti sankcije patrijarhu Kirilu, čelniku Ruske pravoslavne crkve i dugogodišnjem savezniku Kremlja koji je dao svoj blagoslov nad ratom u Ukrajini na početku invazije, javlja The Guardian.

Pročitajte i ovo Patrijarh Kiril s ruskim predsjednikom Putinom (Foto: AFP) Poglavar ruske pravoslavne crkve Nove sankcije zbog rata u Ukrajini: Europska komisija predložila zamrzavanje imovine patrijarha Kirila

Kirill, koji je podupirao Rusiju govoreći o invaziji kao o "specijalnoj operaciji održavanja mira" sada bi mogao završiti na listi koja uključuje više od 1000 moćnih Rusa, prema nacrtu koji je na uvid dobio The Guardian.

Jedan je od 57 osoba koji bi se mogli suočiti sa zabranom putovanja i zamrzavanjem imovine.

Na popisu će se naći i obitelj glasnogovornika Kremlja, Dmitrija Peskova, koji je sankcioniran u prvoj rundi sankcija, te supruga najbogatijeg Rusa, Alekseja Mordašova, Marina Mordašov.

15:05 Borac Azova Sviatoslav Palamar na Telegramu je objavio kako ruske snage krše dogovor o primirju i kako nastavljaju bombardirati čeličanu Azovstal unatoč otvaranju humanitarnih koridora.

Kremlj je ranije zanijekao da ruske trupe jurišaju na čeličanu Azovstal u južnom ukrajinskom lučkom gradu Mariupolju te kazao kako su humanitarni koridori funkcionalni, prenosi BBC koji nije mogao neovisno potvrditi tvrdnje ni jedne strane.

Pročitajte i ovo Papa Franjo Razgovarao s patrijarhom Papa Franjo otkrio da je tražio susret s Putinom te što ga je neugodno iznenadilo

14:43 Rusija je protjerala sedam zaposlenika danskog veleposlanstva u Moskvi kao odmazdu za sličan potez Kopenhagena prošlog mjeseca, priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Ministarstvo je priopćilo da je proglasilo zaposlenike danskog veleposlanstva personama non grata, dodajući da "otvoreno antiruska politika Danske ozbiljno šteti bilateralnim odnosima", prenosi CNN.

14:40 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba zahvalio je svom izraelskom kolegi Yairu Lapidu na humanitarnoj pomoći i podršci Kijevu.

Što se događalo ranije tijekom dana, pogledajte >>OVDJE

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene