Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RAT U UKRAJINI

Putin naredio prekid vatre za vrijeme Božića, Ukrajina poručila: "Zadržite to licemjerje za sebe"

Predsjednik SAD-a Joe Biden rekao je da se razmatra slanje borbenih vozila Bradley Ukrajini. Šef ukrajinskih obavještajaca Kirilo Budanov rekao je da je Vladimir Putin teško bolestan i da će uskoro umrijeti.

 

  • Ukrajinski obavještajac rekao da Putin boluje od raka i da će uskoro umrijeti
  • Putin razgovarao s Erdoğanom
  • Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je da bi bilo opasno podcijeniti Rusiju
  • SAD razmatra slanje borbenih vozila Bradley Ukrajini
  • Francuska Ukrajini poslala oklopna vozila

Tijek događaja pratite u nastavku:

21:30 Njemačka i Sjedinjene Države opskrbit će Ukrajinu oklopnim vozilima, objavili su njemački kancelar Olaf Scholz i američki predsjednik Joe Biden u zajedničkom priopćenju nakon telefonskog razgovora.

U zajedničkom priopćenju nakon razgovora Sjedinjene Države rekle su da će Ukrajini osigurati pješačka borbena vozila Bradley, dok će Njemačka osigurati borbena vozila Marder.

Obje zemlje obvezale su se da će obučiti ukrajinske vojnike o tome kako upotrebljavati novo oružje, naglašava se u priopćenju.

Uz to, u priopćenju se dodaje da su "krajem prosinca Sjedinjene Države najavile isporuku protuzračnog obrambenog sustava Patriot Ukrajini. Njemačka će se pridružiti Sjedinjenim Državama u isporuci dodatnog protuzračnog obrambenog sustava Patriot Ukrajini".

"Predsjednik Biden i kancelar Scholz izrazili su zajedničku odlučnost da nastave pružati potrebnu financijsku, humanitarnu, vojnu i diplomatsku potporu Ukrajini koliko god je potrebno", dodaje se.

21:00 Hrvatski premijer Andrej Plenković i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u četvrtak su telefonski razgovarali o jačanju ukrajinske obrane, razminiranju i ulozi Hrvatske u provedbi "formule mira" za okončanje ruske invazije na Ukrajinu.

"Složili se oko konkretnih odluka za jačanje ukrajinske obrane, kao i za održavanje međunarodne konferencije o razminiranju. Složili se o ulozi Hrvatske u #Formuli mira", objavio je Zelenskij na Twitteru.

Ukrajinski predsjednik pozvao je na održavanje globalnog mirovnog samita ove zime na kojemu bi iznio svoj prijedlog za okončanje rata.

Mirovni plan predviđa povlačenje ruskih vojnika s međunarodno priznatog teritorija Ukrajine, što bi značilo da se Rusija odriče četiri regije koje je anektirala u rujnu i Krima koji je zauzela 2014. godine.

Ukrajinski predsjednik čestitao je Plenkoviću u telefonskom razgovoru na ulasku Hrvatske u eurozonu i šengenski prostor s prvim danom 2023. godine, a premijer je ponovio da Zagreb podržava europsku integraciju Kijeva.

"U telefonskom razgovoru predsjedniku Zelenskom izrazio sam podršku Ukrajini te ukrajinskim braniteljima i narodu koji pružaju izniman otpor ruskoj agresiji. Hrvatska je solidarna s Ukrajinom i podupire njezin europski put", napisao je Plenković na Twitteru.

19:35 Visoki ukrajinski dužnosnik odbio je u četvrtak prijedlog Moskve da se proglasi 36-satni prekid vatre kao licemjerje i propagandu i poručio da bi to bilo moguće samo kada bi Rusija napustila okupirani ukrajinski teritorij.

Kremlj je objavio da je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio prekid vatre za pravoslavni Božić počevši od petka u podne.

"Ruska Federacija mora napustiti okupirane teritorije - samo tada će imati 'privremeno primirje'. Zadržite licemjerje za sebe", poručio je savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak na Twitteru.

U detaljnijoj izjavi za medije, Podoljak je rekao da je Putinov prijedlog "gesta čiste propagande".

Rekao je da Rusija želi dobiti na vremenu kako bi smanjila intenzitet vojnih sukoba i pregrupirala se, mobilizirala dodatne snage i nastavila se utvrđivati na osvojenom teritoriju.

"Banalan trik. U tome nema ni najmanje želje da se okonča rat", ocijenio je.

"Štoviše, dopustite mi da vas podsjetim da samo Rusija napada civilne objekte projektilima/dronovima, uključujući mjesta bogoštovlja i to upravo na božićne blagdane", istaknuo je.

Biden: Putin samo pokušava doći do zraka

Američki predsjednik Joe Biden ocijenio je da najavom o prekidu vatre Putin samo "pokušava doći do zraka".

Ruski predsjednik "bio je spreman bombardirati bolnice, vrtiće, crkve... 25. prosinca i na Novu godinu... Mislim da sada samo želi doći do zraka", kazao je Biden u govoru u Bijeloj kući.

Njemačka šefica diplomacije ocijenila je u četvrtak da "takozvani" ruski prekid vatre u Ukrajini povodom pravoslavnog Božića neće donijeti "ni slobodu niti sigurnost ljudima koji žive u svakodnevnom strahu pod ruskom okupacijom".

"Da je Putin želio mir, vratio bi svoje vojnike kući i rat bi bio gotov. Ali očito želi nastaviti rat, nakon kratke stanke", rekla je ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock u objavi na Twitteru.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozdravio je najavljeni prekid vatre, ali on "neće nadomjestiti pravedan mir u skladu s Poveljom UN-a i međunarodnim pravom", rekao je njegov glasnogovornik.

Putin naredio prekid vatre

18:13 Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je prekid vatre u Ukrajini tijekom pravoslavnog Božića, priopćio je Kremlj u četvrtak.

Ruske snage moraju na 36 sati prekinuti vatru od 6. siječnja u podne, priopćio je Kremlj.

Mnogi pravoslavni kršćani, uključujući one koji žive u Rusiji i Ukrajini, slave Božić od 6. do 7. siječnja.

Moskovski patrijarh Kiril, poglavar Ruske pravoslavne Crkve, pozvao je u četvrtak obje zaraćene strane u Ukrajini da se pridržavaju božićnog primirja, što je Kijev odbacio kao ciničnu zamku.

"Uzimajući u obzir apel Njegove Svetosti Patrijarha Kirila, nalažem ministru obrane Ruske Federacije da uvede režim prekida vatre duž cijele linije dodira strana u Ukrajini od 12 sati 6. siječnja 2023. do 24 sata 7. siječnja 2023.", rekao je Putin u zapovijedi.

"Polazeći od činjenice da velik broj građana koji ispovijedaju pravoslavlje živi u područjima neprijateljstava, pozivamo ukrajinsku stranu da proglasi prekid vatre i omogući im da prisustvuju misama na Badnjak, kao i na Božić", rekao je Putin.

17:00 Rusija i Bjelorusija osnažile su svoju zajedničku vojnu skupinu u Bjelorusiji oružjem, vojnicima i specijaliziranom opremom te planiraju održati zajedničke zračne vježbe, priopćilo je u četvrtak bjelorusko ministarstvo obrane.

Ukrajina je više puta upozorila da bi predsjednik Vladimir Putin mogao pokušati iskoristiti Bjelorusiju za pokretanje nove ofenzive na Ukrajinu sa sjevera čime bi se otvorila nova velika bojišnica.

"Odluka o regionalnom grupiranju postrojbi na teritoriju Bjelorusije donesena je i provodi se isključivo u interesu jačanja zaštite i obrane Unije, na temelju trenutne situacije u blizini naših granica", priopćilo je bjelorusko ministarstvo obrane.

"Ljudstvo, naoružanje, vojna i specijalna oprema oružanih snaga Ruske Federacije nastavit će pristizati u Republiku Bjelorusiju", dodaje se.

Ministarstvo navodi kako su planirane i "aktivnosti borbene koordinacije", kao i vježbe zračnih snaga.

Bjelorusko je ministarstvo objavilo i fotografije vlaka koji je stigao u Bjelorusiju s ruskim oklopnim vozilima BTR-82 i BTR-80K.

"Isporuka je izvršena u skladu s planom naoružavanja", priopćilo je ministarstvo.

Bjelorusija je dopustila Moskvi korištenje svog teritorija u invaziji na Ukrajinu koja je započela 24. veljače.

14:42 Vladimir Putin boluje od raka i uskoro će umrijeti, rekao je Kirilo Budanov, načelnik Glavne obavještajne uprave Ministarstva obrane Ukrajine, te je dodao da je "dugo vremena bolestan".

Budanov je tijekom razgovora za ABC News upitan i kada će Putin umrijeti, na što je odgovorio: "Mislim da će to biti vrlo brzo. Nadam se da hoće."

Već se neko vrijeme spekulira o Putinovu zdravstvenom stanju. Neki su nagađali da boluje od raka, Parkinsonove bolesti, kao i od dugog niza drugih zloćudnih bolesti.

"Mislim da se radi o raku. Znamo to iz izvora bliskih Putinu", rekao je Budanov i zaključio: "Ovaj se rat treba okončati prije njegove smrti."

Pročitajte i ovo Ilustracija užas u SAD-U "Trebat će sati i sati da se utvrdi što se dogodilo u ovoj kući." Socijalna služba pronašla upucanu osmeročlanu obitelj

14:32 Predsjednik Vladimir Putin rekao je turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoğanu da je Rusija otvorena za dijalog o Ukrajini, no da Kijev mora prihvatiti gubitak teritorija na koji Rusija polaže pravo, priopćio je Kremlj.

"Vladimir Putin potvrdio je otvorenost Rusije za ozbiljan dijalog, pod uvjetom da kijevske vlasti ispune dobro poznate i više puta izrečene zahtjeve i uzmu u obzir nove teritorijalne realnosti", priopćio je Kremlj.

Putin je uz to "potvrdio destruktivnu ulogu Zapada koji isporučuje oružje Kijevu, pruža informacije i smjernice", priopćio je Kremlj.

Pročitajte i ovo Ilustracija Charlie Hebdo Nova kotroverzna naslovnica satiričnog tjednika: "Nećemo dopustiti francuskoj vladi da prijeđe granicu"

12:41 Kirilo Budanov, načelnik Glavne obavještajne uprave Ministarstva obrane Ukrajine, rekao je da će borbe u Ukrajini biti "najžešće" u ožujku i da ukrajinske snage na proljeće planiraju pokrenuti velik napad.

"Tada ćemo svjedočiti većem oslobađanju teritorija i konačnim porazima Ruske Federacije", rekao je Budanov za ABC News te je dodao da će se to dogoditi diljem Ukrajine, "od Krima do Donbasa".

Također je rekao da će projektili pogađati "sve dublje i dublje" mete na ruskom teritoriju, ali nije potvrdio da će za te napade biti odgovorna Ukrajina. Podsjetimo, Ukrajina nije preuzela odgovornost za dosadašnje napade na ruskom teritoriju.

Stoltenber upozorio da ne treba podcjenjivati Rusiju

11:29 Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je na to da bi bilo opasno podcijeniti ambicije ruskog predsjednika Vladimira Putina i rusku vojnu moć.

"Pokazali su veliku spremnost na toleriranje gubitaka i na patnju", rekao je.

"Nema indikacija da je predsjednik Putin promijenio svoje planove i ciljeve u Ukrajini. Stoga je opasno podcijeniti Rusiju", dodao je Stoltenberg.

Pročitajte i ovo Ulica u kojoj je muškarac sjekirom napao bivšu partnericu i dijete koje je preminulo u bolnici - 1 Napad sjekirom Ubio dijete pa nazvao brata svoje bivše: "Ili se sam ubij ili ću te ja"

11:16 Ruski patrijarh Kiril pozvao je na božićno primirje u Ukrajini. U objavi na stranici ruske pravoslavne crkve Kiril je pozvao da se borbe obustave od podneva 6. siječnja do ponoći 7. siječnja "kako bi pravoslavci mogli otići na misu na Badnjak i na dan rođenja Krista".

Inače, ruski patrijarh već je neko vrijeme na meti kritičara zbog svoje potpore ruskoj agresiji nad Ukrajinom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Razrađena operacija Načelnik policije uklanjao prometne prekršaje iz evidencije stvarnih počinitelja pa ih prišio mrtvima ili iseljenima

10:46 Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan rekao je u telefonskom razgovoru ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da bi mirovni napori u ukrajinsko-ruskom ratu trebali uključivati prekid vatre s obje strane i "viziju za mirno rješenje".

Ured turskog predsjednika objavio je da su Erdoğan i Putin razgovarali u energetici i prijevozom žita putem Crnog mora. Turski je predsjednik ruskom također rekao da se trebaju napraviti konkretni koraci da bi se kurdski vojnici uklonili s granice sa Sirijom.

Amerika razmatra slanje Bradleyja Ukrajini

10:02 Predsjednik SAD-a Joe Biden potvrdio da se razmatra slanje borbenih vozila Bradley Ukrajini. To je dio još jednog paketa pomoći u naoružanju koji će biti objavljen idućih dana.

Bradley je oklopno vozilo s moćnim naoružanjem koji američka vojska koristi od sredine 80-ih godina. SAD raspolaže tisućama Bradleya. Reuters piše da američka vojska radi na "umirovljenju" flote Bradley s ciljem modernizacije, a s industrijom surađuje na izradi zamjene.

Također, SAD je obećao da će Ukrajini poslati i Patriot, jedan od najnaprednijih američkih sustava protuzračne obrane.

Pročitajte i ovo Sprovod Benedikta XVI. u vatikanu Sto tisuća ljudi na sprovodu Benedikta XVI., papa Franjo emotivan: "Neka tvoja radost bude potpuna"

9:31 Ukrajinski BDP zbog rata tijekom 2022. godine pao je za 30,4 posto, što je najveći godišnji pad u više od 30 godina, rekla je ministrica gospodarstva Julia Sviridenko.

"Uspjesi ukrajinske vojske, u koordinaciji s državom i tvrtkama, neslomljivim duhom ljudi i brzom obnovom oštećene ključne infrastrukture te financijska pomoć međunarodnih donatora dopustili su nam da se održimo na ekonomskom frontu i nastavimo borbu prema pobjedi", rekla je ministrica.

Pročitajte i ovo Ilustracija STRAVA U ZAGREBU Kako je poginuo ubojica djeteta? Autocestom bježao od dvojice muškaraca

7:55 Francuska će Ukrajini poslati oklopna vozila, ali ne i tenkove potrebne za rat s Rusijom, izvijestio je Reuters. Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom da će Francuska poslati oklopna vozila AMX-10 RC.

Zelenski je u videoobraćanju u srijedu navečer zahvalio Macronu, ali dodao je da bi drugi saveznici trebali poslati tenkove.

"Ovo je nešto što šalje jasan znak našim partnerima. Ne postoji racionalan razlog zbog kojeg Ukrajini nisu poslani zapadni tenkovi", rekao je ukrajinski predsjednik.

Što se u događalo jučer, možete pročitati >>OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene