Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rat u Ukrajini

Šef ukrajinskih obavještajaca: "Možemo očekivati nove napade duboko u ruskom teritoriju"

Aktualno Galerija Ilustracija Ilustracija Foto: Afp Vladimir Putin Vladimir Putin Foto: Afp Ilustracija Ilustracija Foto: Afp Ilustracija - 3 Ilustracija - 3 Foto: Afp +8 Ilustracija - 5 Galerija 1/13 >>
Ukrajinci najavili nove napede duboko u ruskom teritoriju. U Bjelorusiji pozivaju muškarce između 18 i 60 godina da se jave u vojni ured. Ruski predsjednik Vladimir Putin u Atlanski je ocean vratio fregatu s hipersoničnim naoružanjem.

 

  • Rusija očekuje novu isporuku iranskih dronova
  • Ukrajina tvrdi da je u napadu 31. prosinca ubijeno ili ranjeno oko 500 ruskih vojnika
  • Rusija kaže da je u Makijivki ubijeno 89 vojnika, za napad okrivljuje mobitele
  • Ruski predsjednik Vladimir Putin u Atlanski je ocean vratio fregatu s hipersoničnim naoružanjem
  • U Bjelorusiji pozivaju muškarce između 18 i 60 godina da se jave u vojni ured
  • Norveška je Njemačkoj postala najvažniji dobavljač energije
  • Ukrajinci najavili nove napede duboko u ruskom teritoriju

Tijek događanja pratite iz minute u minutu: 

21:33 Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je Volodymyru Zelenskom da će Francuska poslati laka oklopna borbena vozila AMX-10 RC Ukrajini.

Nakon razgovora, ukrajinski čelnik zahvalio je gospodinu Macronu na njegovoj suradnji u značajnom jačanju protuzračne obrane i drugih obrambenih sposobnosti. "Hvala ti prijatelju! Tvoje vodstvo čini našu pobjedu sve bližom." 

21:25 U Rusiji su se nakon tragedije u Makijvki pojavili pozivi da se odgovorni kazne. Utjecajna voditeljica državnog televizijskog kanala RT, Margarita Simonyan, pozdravila je obećanje vojske da će dužnosnici snositi posljedice, prenosi AFP.

"Nadam se da će imena tih osoba biti objavljena. Vrijeme je da shvatimo da nekažnjivost ne vodi društvenom skladu. Nekažnjivost dovodi do novih zločina. I, kao rezultat, javnom nezadovoljstvu"

21:15 Ukrajinski sud osudio je ruske špijune koji su prikupljali podatke o HIMARS-u i energetskim objektima. SBU je izvijestio da su špijuni prikupljali informacije o lokacijama ukrajinskih vojnih baza i kretanju trupa na području Bahmuta i Kramatorska.

 18:49 Ukrajinska vojska je danas priopćila da je od rujna prošle godine oborila više od 540 bespilotnih letjelica Shahed i oko 500 projektila. "Tijekom prva dva sata ove godine, ukrajinska protuzračna obrana oborila je 100 posto poslanih bespilotnih letjelica, točnije njih 84", navodi vojska.

CNN je u srijedu izvijestio kako su, prema procjeni ukrajinske obavještajne službe, dijelovi koje je izradilo više od desetak američkih i zapadnih tvrtki pronađeni unutar jedne iranske bespilotne letjelice Shahed-136 oborene u Ukrajini prošle jeseni. 

 18:16 Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da će Francuska poslati laka borbena oklopna vozila AMX-10 RC Ukrajini kao pomoć u ratu protiv Rusije, prenosi Reuters. Obraćajući se novinarima, nije dao nikakve pojedinosti o količini ili vremenu planiranih isporuka.

 18:00 Možemo očekivati ​​daljnje napade duboko u ruski teritoriji, rekao je šef ukrajinske vojne obavještajne službe Kirill Budanov za američki TV kanal ABC.

Dodao je da će napadi ići sve dublje i dublje unutar Rusije, ne navodeći konkretno hoće li Ukrajina stajati iza njih. Rekao je da će tek nakon završetka rata moći komentirati odgovornost svoje zemlje za napade.

Ukrajina nije preuzela odgovornost za napad 26. prosinca na rusku zračnu bazu Engels, koja se nalazi više od 1300 kilometara od ukrajinske granice, ali Budanov je priznao da mu je drago što su se dogodili.

17:45 Agencija Resonance je danas počasno proglasila Kijev najboljim gradom na svijetu.

"Kijev je urbani svjetionik hrabrosti i snage koji predvodi prkosnu naciju u borbi protiv ubojitog agresora. To je, kao i ostatak Ukrajine, mjesto neiscrpne hrabrosti", navodi se u ljestvici PR agencije Resonance Consultancy. 

17:25 Norveška je Njemačkoj postala najvažniji dobavljač energije, poručili su u srijedu iz vlade u Be rlinu, najavljujući razgovore o 'zelenim' projektima.

"Norveška je vrlo poseban partner Njemačke. Suradnja dvije zemlje najbolji je primjer strateškog partnerstva u mnogim važnim područjima. Bez opsežne i pouzdane opskrbe iz Norveške situacija bi u Njemačkoj ove zime bila puno teža",  rekao je u Berlinu zamjenik glasnogovornika vlade Wolfgang Buechner.

Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck planira večeras otputovati u Norvešku, gdje će u četvrtak i petak razgovarati s političkim dužnosnicima i s predstavnicima gospodarstvenika.

16:50 Razine skladišta prirodnog plina u EU sada su gotovo 84 posto, a u prosincu su bile od prosječne količine u rezervama prije četiri do šest godina unatoč ruskim pokušajima da obustave opskrbu.

Strahujući od zimskih nestašica, 27 zemalja Europske unije prošle je godine počelo stvarati zalihe plina. U rujnu su se zajedničke razine rezervi plina popele na 82 posto, znatno ispred cilja od 80 posto postavljenog za studeni. Potrošnja plina također je pala za 20 posto od kolovoza do studenog zbog skoka cijena. 

16: 33 Poljskoj će od ove godine biti isporučeno ukupno 116 tenkova M1A1 Abrams s pripadajućom opremom i logistikom. Riječ je o ugovoru teškom 1.4 milijarde dolara.

Prošle godine, SAD je pristao poslati 250 nadograđenih tenkova M1A2 Abrams koji će biti isporučeni 2025.-26. Cilj ovog poteza je jačanje obrambenih sposobnosti Poljske i jačanje vojne suradnje sa SAD-om.

Regrutacija u Bjelorusiji?

Ilustracija Bjeloruski vojnici (Foto: Afp)

 

 16:15 Bjeloruski političar i novinar Franak Viačorka objavio je snimku s autobusnog kolodvora u gradu Barysawu u Bjelorusiji, na kojoj se čuje kako se preko razglasa pozivaju muškarci između 18 i 60 godina starosti da se jave u lokalni vojni ured. Poručio je kako lokalni aktivisti istražuju mogućnost uvlačenja Bjelorusije u rat u Ukrajini.

15:00 Moskva se suočila s jednom od najvećih kritika unutar zemlje zbog ukrajinskog napada u novogodišnjoj noći u kojem je poginulo 89 vojnika, a za koji je okrivila vojnike koji su nezakonito koristili mobilne telefone, što je Ukrajini omogućilo da locira bazu u Makijivki.

Semjon Pegov, ratni dopisnik kojeg je Putin odlikovao, kazao je da će broj mrtvih i dalje rasti. "Objavljeni podaci najvjerojatnije se odnose na one koji su odmah identificirani. Lista nestalih, nažalost, osjetno je duža", dodao je Pegov.

14:37 Napori Ukrajine da poveća izvoz žitarica usmjereni su na osiguranje bržih inspekcija brodova, a ne na uključivanje više luka u žitnu inicijativu s Rusijom, rekao je u srijedu visoki ukrajinski dužnosnik.

Tri vodeće ukrajinske crnomorske luke deblokirane su u srpnju dogovorom Moskve i Kijeva uz posredništvo Ujedinjenih naroda i Turske. Prema tom dogovoru, sve brodove pregledavaju zajednički timovi na Bosporu.

Kijev optužuje Moskvu da presporo provodi inspekcije, što uzrokuje višetjedna kašnjenja brodova i smanjenje isporuke ukrajinskog žita na inozemna tržišta. Rusija niječe da usporava proces. "Ukrajina je usredotočena na normalizaciju inspekcija, a ne na otvaranje novih luka", rekao je visoki ukrajinski dužnosnik.

"Zašto otvarati luku Mikolajiv ako s trenutačnom stopom izvoza možemo zatvoriti polovicu luka Odese koje su već otvorene?" rekao je dužnosnik o luci koja nije dio žitne inicijative. 

14:21 Njemačka traži dodatne načine kako bi pomogla Ukrajini da zaštiti svoje građane i infrastrukturu, rekla je njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock. Naglasila je da bi bilo kakav pad u europskoj odlučnosti u vezi s tim poslužio kao blagodat Moskvi.

"I ove godine moramo zaštititi i dalje razvijati zajedničko europsko jedinstvo koje nas je učinilo jakima prošle godine", istaknula je Baerbock. Istaknula je da je Europska unija pokušala sve kako bi zaustavila rat u Ukrajini, ali da Vladimir Putin nije imao na umu ništa drugo nego uništiti susjednu zemlju. Rekla je da je Putinov stav razlog zbog kojeg je "važno nastaviti s isporukom oružja kako bi se Ukrajina mogla braniti i zaštititi živote ljudi".

14:00 Bivši ravnatelj ruske svemirske agencije Roskozmos Dmitrij Rogozin objavio je u srijedu da je predsjedniku Emmanuelu Macronu poslao komadić granate kojim je bio ranjen i ustvrdio da je ona ispaljena iz francuske haubice isporučene Ukrajini.

Napad pri kojem je bilo poginulih i ranjenih u Donecku dogodio se u vrijeme "radne sjednice" u restoranu hotela, ustvrdio je Rogozin. Ruska javna televizija Rosija 24 izvijestila je da je Rogozin ondje slavio svoj 56. rođendan s gostima i glazbenicima.

Gorljivi zagovornik ruske vojne invazije na Ukrajinu, Rogozin je pisao francuskom veleposlaniku u Moskvi Pierreu Levyju. "U omotnici, uz pismo priložio sam komadić granate ispaljene iz francuske 155-milimetarske haubice Caesar", ustvrdio je u pismu. "Probio mi je desno rame i zabio se u peti vratni kralješak i razlika od milimetra spasila me od smrti ili invalidnosti", napisao je.

Putin u Atlanski ocean pustio fregatu s projektilima Cirkon

13:18 Ruski predsjednik Vladimir Putin poslao je u srijedu u Atlantski ocean fregatu naoružanu hipersoničnim krstarećim projektilima Cirkon. Zajedno s ministrom obrane Sergejem Šojguom i Igorom Krokmalom, zapovjednikom fregate pod nazivom "Admiral flote Sovjetskog Saveza Gorškov", Putin je na videokonferenciji rekao da je brod naoružan hipersoničnim oružjem Cirkon.

"Ovaj put brod je opremljen najnovijim hipersoničnim raketnim sustavom - Cirkon, za koji ne postoji ekvivalent", rekao je Putin. "Ovo je hipersonični morski sustav", dodao je. Šojgu je rekao da će Gorškov ploviti do Atlantskog i Indijskog oceana te do Sredozemnog mora.

"Ovaj brod, naoružan Cirkonima, sposoban je izvesti precizne i snažne udare protiv neprijatelja na moru i kopnu", rekao je Šojgu. Rakete lete brzinom devet puta većom od brzine zvuka i imaju domet veći od 1000 kilometara, dodao je. 

Rusija, Kina i Sjedinjene Države u utrci su u hipersoničnom naoružanju. Zbog svoje brzine, pet puta veće od brzine zvuka, i sposobnosti manevriranja takvo oružje smatra se načinom da se stekne prednost nad svakim protivnikom.

12:34 Visoki ukrajinski dužnosnik pozvao je Ujedinjene narode da pošalju mirovne snage u nuklearnu elektranu Zaporižja, čak i bez dogovora s Rusijom. Iako Ukrajina od rujna poziva na slanje mirovnih snaga u nuklearku, to je prvi put da je ukrajinski dužnosnik iznio takav zahtjev u nedostatku dogovora s Rusijom.

Nuklearna elektrana pod ruskom je kontrolom, granatiranja njezina područja su česta. Budući da dosad nije postignut dogovor, Petro Kotin, čelnik ukrajinske državne nuklearne elektrane Energoatom, rekao je da nepostojanje dogovora znači kako bi Vijeće sigurnosti UN-a trebalo rasporediti mirovne snage.

"Problem je što ne postoji rješenje na razini IAEA-e", rekao je Kotin. "Proces ne ide naprijed. Predložili bismo da se ovaj problem podigne na višu razinu", dodao je. Rusija kao stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a može staviti veto na takvo rješenje.

11:30 U ruskim napadima na devet ukrajinskih regija na istoku, jugu i sjeveru zemlje u posljednja 24 sata ubijene su četiri osobe, a ranjeno ih je najmanje 13, piše The Kyiv Intependent.

Rusija očekuje još jednu isporuku iranskih dronova

11:21 Rusija očekuje još jednu isporuku iranskih dronova, piše NEXTA. Jeftine iranske bespilotne letjelice moraju se oboriti skupim projektilima. New York Times piše da lansiranje bespilotne letjelice može stajati samo 20.000 dolara, dok projektil zemlja-zrak na sustavu S-300 košta 140.000 dolara.

11:14 U rujnu je Ukrajina pristala zamijeniti Putinova saveznika Viktora Medvedčuka za ukrajinske vojne zapovjednike. Turski mediji sada su otkrili više detalja o tome što se dogodilo tijekom razmjene zatvorenika na visokoj razini. Prema novinama Hurriyet, pregovori su održani u Ankari pod vodstvom Nacionalne obavještajne organizacije Turske.

Razgovore je navodno inicirala ruska strana. List navodi da je sama zamjena protekla bez problema, a ukrajinski zapovjednici ostali su u Turskoj na inzistiranje Rusije. Nije jasno što se dogodilo s Medvedčukom nakon zamjene. Ukrajinskog političara, koji je vodio prorusku političku stranku, Ukrajina je 2021. optužila za veleizdaju.

Ruski borbeni brodovi spremni za akciju

10:06 Ukrajinska mornarica na društvenim je mrežama napisala da Rusija ima spremna tri borbena broda u Crnom, dva u Azovskom te devet u Sredozemnom moru.

Navode da Rusija nastavlja "kršiti Međunarodnu konvenciju o zaštiti ljudskih života na moru iz 1974. (Solas) onesposobljavajući autoidentifikacijski sustav na civilnim plovilima u Azovskom moru".

9:53 Vitalij Kim, guverner Mikolajiva, izvijestio je o zračnoj uzbuni u toj regiji. U isto vrijeme ukrajinska državna televizija Suspilne javlja da je u Kijevu na snazi zračna uzbuna.

9:16 Oko 500 ruskih vojnika ubijeno je ili ranjeno u napadu Ukrajinaca u regiji Herson, tvrde čelnici ukrajinske vojske. Glavni stožer oružanih snaga Ukrajine priopćio je da se napad dogodio u novogodišnjoj noći, dan prije napada u Makijivki u kojem je navodno ubijeno 400 ruskih vojnika.

Pročitajte i ovo Rat u Ukrajini JEZIVA SNIMKA VIDEO Javljanje uživo prekinula iznenadna eksplozija: "Ne znamo ima li žrtava..."

"Neprijatelj i dalje trpi gubitke. Potvrđeno je da su ukrajinske obrambene snage 31. prosinca pogodile bazu neprijateljskih trupa i opreme u blizini Čulakivka u regiji Herson", navode u priopćenju. Pretpostavlja se da ukrajinske snage sve više gađaju ruske vojarne i baze topničkim raketnim sustavima visoke mobilnosti (HIMARS), piše Sky News.

Ubijeno 89 vojnika

6:30 Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je u ukrajinskom napadu na Makijivku tijekom vikenda ubijeno 89 vojnika i navelo je da je glavni razlog napada neovlaštena upotreba mobilnih telefona među vojnicima.

"Već je očito da je glavni razlog za ono što se dogodilo uključivanje i masovna uporaba, protivno zabrani, mobilnih telefona među vojnim osobljem u području dosega neprijateljskog oružja", navodi se u priopćenju ministarstva.

Signali mobitela omogućili su ukrajinskoj vojsci da utvrdi mjesto velike koncentracije ruskih vojnika u Makijivki na istoku Ukrajine. "Taj čimbenik omogućio je neprijatelju da prati i odredi koordinate lokacije vojnika za raketni napad", reklo je ministarstvo.

Pročitajte i ovo Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski OVLAST BLOKIRANJA Zelenski potpisao kontroverzan zakon: Mediji se digli na noge -"Ugrožava nam se sloboda!"

Danil Bezsonov, viši proruski dužnosnik u dijelovima Donecke oblasti pod upravom Moskve, rekao je ranije da su projektili HIMARS američke proizvodnje pogodili zgradu škole u Makijivki oko ponoći dok su stanovnici te pokrajine slavili početak nove godine. Rusija je u ponedjeljak objavila da su u napadu ubijena 63 ruska vojnika.

6:00 Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je vladi da do veljače organizira u kinima prikazivanje "dokumentarnih filmova" o ofenzivi ruske vojske u Ukrajini. "Na ministarstvu kulture je da uputi prijedloge kako bi se zajamčilo prikazivanje nacionalnih dokumentarnih filmova u kinima o temama povezanim sa specijalnom vojnom operacijom i sa suzbijanjem širenja neonacističke i neofašističke ideologije", navodi se u poruci objavljenoj na mrežnoj stranici Kremlja.

Rusija je rekla da ofenzivom u Ukrajini želi "denacificirati" zemlju, a Kremlj je optužio ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i vlasti u Kijevu za suradnju s ultranacionalističkim snagama.

Pročitajte i ovo Ilustracija UBIJENA 63 VOJNIKA Raste ruski bijes zbog smrtonosnog napada na ruske snage: "Ono što se dogodilo u Makijivki je užasno"

Odluka dolazi nakon niza poraza koje je ruska vojska pretrpjela u Ukrajini, pa se tako posljednjih mjeseci morala povući iz Harkivske oblasti na sjeveroistoku i iz grada Hersona na jugu.

Rusija je već donijela niz zakona kojima kontrolira javni govor u vezi sa "specijalnom vojnom operacijom", kako naziva sukob. Po tom se zakonu strogo kažnjava svatko tko objavljuje informacije o oružanim snagama koje pravosuđe ocijeni lažnima.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene