Obavijesti Video Pretražite Navigacija
102. dan rata

Ubijen još jedan ruski general. Iz grada koji je postao simbol otpora stižu strašne vijesti za one koji su preživjeli ruske napade

Danas je 102. dan rata u Ukrajini. Kijev dobiva sve više oružja od Zapada, objavili su i koji su uvjeti za nastavak pregovora s Rusijom.

  

  • Papa idući tjedan prima ukrajinsku delegaciju te će razmotriti mogućnost posjeta toj zemlji.
  • Lavrov uoči posjeta Srbiji izjavio kako zapadne sankcije neće imati utjecaja na ruski izvoz nafte te da će Rusija ove godine čak "značajno povećati dobit od izvoza naših energenata”
  • Ukrajina dobiva sve više oružja od Zapada, a Sjedinjene Države im šalju precizne raketne sustave HIMARS koji će im omogućiti ciljanje ruskih položaja s veće udaljenosti.
  • Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba oštro je kritizirao pozive francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da se ne "ponižava" Rusiju. Takvi pozivi "mogu poniziti samo Francusku i bilo koju drugu zemlju koja uputi takav poziv", rekao je Kuleba.
  • Pregovori s Rusijom će se nastaviti tek nakon što sa zapada stigne novo oružje i ukrajinska pozicija bude “ojačana”, rekao je David Arakhamia, član ukrajinske pregovaračke skupine s Rusijom.

Tijek zbivanja iz minute u minutu možete pratiti u nastavku:  

22:40 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski posjetio je u nedjelju prvu crtu bojišnice u regiji Zaporižja, objavio je njegov ured, dok je ukrajinska vojska priopćila da su eksplozije u nedjelju ujutro u Kijevu posljedica ruskog napada krstarećim raketama.

"Želim vam zahvaliti za vaš rad, za vašu službu, za to što štitite nas i našu državu", kazao je Zelenski i dodao da je održao minutu šutnje za poginule vojnike.

Prije tjedan dana Zelenski je bio u sličnom posjetu regiji Harkiv. Iz njegova ureda kasnije su kazali da je predsjednik posjetio i medicinsku ustanovu u pokrajini i pričao s ljudima koji su bili primorani napustiti svoj dom, uključujući i one iz Mariupolja, koji je sada u ruskim rukama nakon što je tjednima bio pod opsadom.

Obećao je kako će se napraviti sve da se svim raseljenim ljudima nađe prigodan smještaj. "Uistinu ćemo vam pomoći da riješite ovaj problem", prenijeli su iz predsjedničkog ureda predsjednikovu izjavu.

21:55 Čini se da je posjet Sergeja Lavrova Beogradu pod upitnikom. Ranije su potvrđeni problemi oko toga kako će Lavrov uopće stići u Srbiju zbog sankcija i zabrane letova. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić će se o svemu očitovati u ponedjeljak. Više o tome pročitajte >>OVDJE.

Ubijen još jedan ruski general

20:26 Ruski general Roman Kutuzov ubijen je u istočnoj Ukrajini, potvrdio je u nedjelju novinar ruskog državnog medija.

U izvješću, koje je u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram objavio reporter državne televizije Aleksandar Sladkov, nije precizirano kada i gdje je general bojnik ubijen, dok iz ruskog ministarstva obrane nije bilo komentara. Kutuzov je posljednji su nizu vojnih žrtava visokog ranga koje je pretrpjela Moskva.

20:07 Zamjenica ukrajinskog ministra obrane još je jednom naglasila da zemlja treba kontinuiranu vojnu pomoć zapadnih zemalja.

"Već smo ušli u dugotrajni rat i trebat ćemo stalnu podršku", rekla je Hanna Malyar u nedjelju. “Zapad mora shvatiti da njegova pomoć ne može biti jednokratna stvar, već nešto što traje do naše pobjede”, dodala je.

Ranije ovog tjedna SAD su objavile da u Ukrajinu šalju oružje dugog dometa kao dio paketa vrijednog 700 milijuna dolara koji uključuje radar za zračni nadzor, dodatne protutenkovske rakete kratkog dometa Javelin, topničko streljivo i helikoptere.

Rusija je upozorila da nove vojne isporuke izlažu Washington riziku da bude izravno uključen u sukob s Moskvom.

18:59 Savjetnik gradonačelnika Mariupolja Petro Andrušenko kaže da je nestašica pitke vode dosegnula kritičnu razinu. Ljudi se moraju registrirati da bi dobili pitku vodu, i mogu je dobiti samo svaka dva dana.

Osnovna infrastruktura i usluge poput vode, plina i struje tek trebaju biti vraćene u grad nakon dugotrajne opsade ruskih snaga, prije nego što su preuzele grad.

"Količina vode prije je bila mala, ali sada se potpuno smanjila. Potrebno se prijaviti u red čekanja... Uskoro će temperatura rasti, vodostaj će padati, a vode će biti manje..", rekao je Andrušenko, prenosi CNN.

Poziv pape Franje

17:28 U svom tjednom obraćanju s Trga svetog Petra u Vatikanu, papa Franjo pozvao je na "prave pregovore" kako bi se okončao "sve opasniji" rat.

"Ponavljam svoj apel čelnicima naroda, molim vas ne vodite čovječanstvo u uništenje", rekao je Papa koji će u sljedećem tjednu primiti ukrajinsku delegaciju te će razmotriti i posjet toj zemlji

16:30 "Posjet Lavrova stavlja Srbiju u iznimo tešku situaciju", izjavila je srpska premijerka Ana Brnabić. "U ovom trenutku nitko u svijetu ni s kim ne želi ni razgovarati", dodala je.

Postavlja se i pitanje kako će Lavrov uopće doći u Srbiju, s obzirom na zabrane letova Rusiji preko teritorija Europske Unije kao i sankcije za samog Lavrova osobno.

Zabrinutost je izrazio i predsjednik Aleksandar Vučić koji je rekao kako je posjet ruskog ministra "kompliciran u svakom smislu". Brnabić je ocijenila kako je "doista nevjerojatno da se predsjednik jedne države (Vučić) treba baviti takvim stvarima, poput logistike oko putovanja jednog ministra vanjskih poslova o kojoj ovisi hoće li on doći ili ne“.

15:12 Austrijski kancelar Karl Nehammer pozvao je u nedjelju na uspostavu međufaze između suradnje i punopravnog članstva u Europskoj uniji za zemlje poput Ukrajine i Moldavije.

Takozvani "pripremni prostor" omogućio bi zemljama da dostignu standarde Europske unije, što bi bilo slično Europskom gospodarskom prostoru (EEA) ili Europskom sporazumu o slobodnoj trgovini (EFTA), rekao je Nehammer.

"Ujedinjuje nas isti cilj, svi želimo snažnu, neovisnu i ekonomski uspješnu Ukrajinu", poručio je Nehammer priopćenjem koje je objavio ured kancelara.

"Trenutačno se Ukrajina bori za svoj politički i teritorijalni opstanak. Svi naši napori prvenstveno su usmjereni na okončanje ruskog agresorskog rata. U takvoj fazi ionako brzo pristupanje Uniji ne može biti goruće pitanje", dodao je.

13:16 Španjolska će opskrbiti Ukrajinu protuzračnim projektilima i borbenim tenkovima Leopard povećavajući vojnu pomoć toj zemlji, prema vladinim izvorima koje citira list El Pais.

Uz to, Španjolska će pružiti bitnu obuku ukrajinskoj vojsci o tome kako se tenkovi koriste. To će se provesti u Latviji, gdje je španjolska vojska rasporedila 500 vojnika u sklopu operacije Pojačane prednje prisutnosti.

Druga faza obuke mogla bi se održati u Španjolskoj, prema izvorima koje citira El Pais.

List navodi da španjolsko ministarstvo obrane dovršava isporuku protuzračnih projektila Shorad Aspide, koje je španjolska vojska zamijenila naprednijim sustavima.

Španjolska je dosad isporučila streljivo, zaštitnu opremu i lako naoružanje.

Izvori su rekli za list El Pais da je veća pomoć ponuđena nakon što je premijer Pedro Sanchez posjetio Ukrajinu i sastao se s predsjednikom Volodimirom Zelenskim, no kasnila je zbog složenosti operacije.

Putinova prijetnja

11:43 Sva buka oko dodatnih isporuka oružja Kijevu slijedi jedini cilj da se oružani sukob u Ukrajini produži što je duže moguće, rekao je u nedjelju ruski predsjednik Vladimir Putin za TV kanal Rossiya-1 u nedjelju, piše TASS.

Šef države je komentirao moguću isporuku američkih raketnih sustava dugog dometa Kijevu. "Ako rakete budu dostavljene, iz toga ćemo izvući zaključke i upotrijebiti naše oružje koje imamo u dovoljnim količinama da gađamo one objekte koje do sada nismo", upozorio je Putin.

11:40 Ruski napadi uništili su tenkove i druga oklopna vozila na periferiji Kijeva koje su Ukrajini dostavile europske zemlje, priopćilo je u nedjelju rusko ministarstvo obrane.

11:39 Ukrajinske zračne snage i gradonačelnik Kijeva rekli su da su ruski strateški bombarderi Tu-95 ispalili projektile na Kijev s Kaspijskog jezera i da su dva istočna okruga glavnog grada Ukrajine potresla eksplozije u napadu koji je ciljao željezničku infrastrukturu u Kijevu, piše The Guardian.

11:38 Serhij Gajdaj, guverner regije Luhanska koja uključuje Sjeverodoneck, rekao je u nedjelju da ukrajinske snage kontroliraju oko polovicu grada nakon što su ponovno zauzele veliki dio od ruskih snaga.

"Bila je to teška situacija, Rusi su kontrolirali 70 posto grada, ali u zadnja dva dana su potisnuti", rekao je Gajdaj za ukrajinsku televiziju. "Grad je sada, više-manje, podijeljen na pola", dodao je.

Tvrdnje se nije moglo neovisno provjeriti.

Britansko ministarstvo obrane priopćilo je u nedjelju da će ukrajinski protunapadi ondje u protekla 24 sata vjerojatno oslabiti bilo kakav operativni zamah koji su ruske snage postigle.

Moskva je priopćila da ruske snage osvajaju grad. Ukrajinska vojska priopćila je da su ruske snage nastavile s jurišnim operacijama uz pomoć topništva i kontroliraju istočni dio Sjeverodonecka.

"Situacija je napeta, komplicirana", rekao je gradonačelnik Oleksandr Strjuk u subotu na nacionalnoj televiziji, rekavši da nedostaje hrane, goriva i lijekova. "Naša vojska čini sve što može da potisne neprijatelja iz grada".

Obje strane tvrde da su nanijele ogromne žrtve u borbama, bitki za koju vojni stručnjaci kažu da bi mogla odrediti koja strana ima zamah za produljeni rat iscrpljivanjem u sljedećim mjesecima.

Ukrajinski dužnosnici rekli su da je najmanje osam osoba ubijeno, a 11 ranjeno u ruskom granatiranju u susjednoj regiji Donecku. Doneck i Luhansk čine širu regiju Donbas gdje se Rusija nada da će preuzeti kontrolu.

Sjeverodoneck s obližnjim Lisičanskom, koji su oko 80 km udaljeni od upravnog područnog središta Kramatorska, presudni su za ostvarenje tog plana ruske vojske.

9:15 Energoatom, ukrajinska državna kompanija koja upravlja nuklearnim elektranama, objavilo je da je jutros ruska raketa letjela "kritično nisko" iznad južnoukrajinske nuklearne elektrane. "Rusija je počinila još jedan čin nuklearnog terorizma", objavio je Energoatom. 

Raketa je preletjela elektranu oko 5:30. "Vjerojatno je ova raketa lansirana u smjeru Kijeva gdje su jutros uslijedile eksplozije. Rusija nastavlja prijetiti sigurnosti ukrajinskih nuklearnih elektrana, ali i cijelom svijetu novom nuklearnom katastrofom", stoji u objavi u kojoj se dodaje da Rusi još ne razumiju da i najmanji fragment projektila koji pogodi radnu jedinicu može uzrokovati nuklearnu katastrofu i curenje radijacije

8:20 "Trenutno nema žrtava od posljedica raketnih udara na infrastrukturne objekte. Jedna žrtva je hospitalizirana. Službe i dalje djeluju na lokacijama pogođenim napadom", javio je Vitalij Kličko na Facebooku nakon napada na Darnytskyi i Dniprovskyi.

7:55 Ukrajinske oružane snage ponovno su granatirale Donjeck. Na grad je ispaljeno 15 granata, javlja ruska Gazeta.

7:40 Ruske sankcije protiv Gazprom Germanije i njegovih podružnica mogle bi njemačke porezne obveznike i korisnike plina koštati dodatnih pet milijardi eura godišnje, piše tjednik Welt am Sonntag.

Rusija je u svibnju odlučila prestati opskrbljivati Gazprom Germania, koja je bila njemačka podružnica Gazproma, nakon što je Berlin stavio tvrtku pod povjereničko upravljanje zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Od tada je savezni energetski regulator, koji djeluje kao povjerenik, morao kupovati zamjenski plin na tržištu kako bi ispunio ugovore o opskrbi s njemačkim komunalnim poduzećima i regionalnim dobavljačima.

Welt am Sonntag navodi kako ministar gospodarstva Robert Habeck procjenjuje da je potrebno dodatnih 10 milijuna kubičnih metara dnevno, što bi trenutno koštalo oko 3,5 milijardi eura godišnje. Daljnji troškovi proizlaze iz punjenja skladišta prirodnog plina Rehden koje je Habeck naručio u srijedu.

List također navodi da će se dodatni troškovi od listopada prebaciti na dobavljače energije i krajnje kupce.

Ministarstvo gospodarstva odbilo je komentirati razmjere nastalih troškova, piše Welt am Sonntag, prenosi Reuters.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "zapad želi natjerati hrvate..." VIDEO Lavrov uoči dolaska u Beograd dao nevjerojatan intervju: Od Trećeg Reicha i Ukrajine do Milorada Dodika i BiH

7:25 Ruska državna novinska agencija TASS objavila je da je pet civila ubijeno, a 20 ozlijeđeno u subotu kao rezultat višestrukih eksplozija ukrajinskih oružanih snaga u blizini grada Donjecka.

Grad drži samoproglašena Narodna Republika Donjeck, ali ga ukrajinske snage rijetko granatiraju.

7:20 Nekoliko eksplozija dogodilo se u nedjelju rano ujutro u glavnom gradu Ukrajine Kijevu, rekao je gradonačelnik Vitalij Kličko.

"Nekoliko eksplozija u četvrtima Darnytskyi i Dniprovskyi glavnog grada", napisao je Kličko u aplikaciji Telegram. "Službe već rade na licu mjesta. Detaljnije informacije - kasnije."

Reutersov svjedok vidio je dim u gradu nakon eksplozija.

Sirene za zračne napade ranije su se oglasile u većem dijelu Ukrajine, uključujući regiju Kijev.

Što se događalo jučer tijekom dana možete pogledati >>OVDJE.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene