Obavijesti Video Pretražite Navigacija
101. dan rata

Papa idući tjedan prima ukrajinsku delegaciju. Ukrajinski ministar opleo po Macronu, objavljeni i uvjeti za nastavak pregovora

U tijeku je 101. dan rata u Ukrajini. Guverner istočne regije Lugansk rekao je da ruske snage dižu u zrak mostove u blizini ključnog strateškog grada Severodonjecka kako bi spriječile ukrajinsko pojačanje da se pridruži bitci. Istovremeno, ukrajinska dobrovoljačka brigada potvrdila je smrt četvorice stranih vojnih dragovoljaca.

 

  • SAD će poduprijeti istrage ratnih zločina u Ukrajini
  • Lavrov tvrdi da će povećati dobit od prodaje nafte
  • Rusija 'trpi velike gubitke' nakon što je Ukrajina ponovno zauzela dio Severodonecka, rekao je čelnik regije Luhansk
  • Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba odbacio je pozive francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da ne "ponižavaju" Rusiju i poručio mu da takvi pozivi "mogu poniziti samo Francusku".
  • Ukrajinska dobrovoljačka brigada potvrdila je smrt četvorice stranih vojnih dragovoljaca u borbi protiv ruskih snaga.
  • Zapad šalje sve više oružja ukrajinskim vojnicima, SAD će im dati precizne raketne sustave HIMARS.

Tijek događaja iz minute u minutu pratite u nastavku:

22:45 Ukrajinske snage žele "vratiti potpunu kontrolu" nad Severodonjeckom, strateški važnim gradom na istoku Ukrajine, gdje se nastavljaju ulične borbe, rekao je u subotu gradonačelnik toga grada Oleksandr Strjuk.

Ruske snage su "ostvarile stanovit uspjeh, ušle su u grad, zauzele dobar dio njega i presjekle ga popola. No naši su se vojnici uspjeli pregrupirati i uspostaviti crtu obrane. Trenutačno činimo sve kako bismo vratili potpunu kontrolu Ukrajine" nad gradom, rekao je gradonačelnik Severodonjecka u razgovoru za televiziju objavljenom na službenom regionalnom Telegramu.

Rusko ministarstvo obrane je ranije tijekom dana priopćilo da se ukrajinske postrojbe povlače iz grada pošto su "pretrpjele velike gubitke u borbama za Severodonjeck (u više postrojba čak 90 posto ljudstva)" prema Lisičansku, obližnjem većem gradu.

"Stanje je dosta teško, činimo sve kako bismo potisnuli neprijatelja iz grada, ulične borbe se nastavljaju, praćene neprestanom topničkom paljbom", istaknuo je Strjuk. "Naše oružane snage vjeruju da će uspjeti", dodao je.

"Nastavljaju se borbe za potpunu kontrolu nad Severodonjeckom", rekao je na svojoj tiskovnoj konferenciji glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga u subotu navečer, ne navodeći druge pojedinosti.

21:11 "Zapadne sankcije neće imati utjecaja na ruski izvoz nafte", izjavio je u subotu ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, uoči posjeta Srbiji. "Nismo pretrpjeli proračunske gubitke. Naprotiv, ove godine ćemo značajno povećati dobit od izvoza naših energenata”, rekao je Lavrov u razgovoru za Radio televiziju Republike Srpske. Više pročitajte >>OVDJE

Istrage ratnih zločina

20:22 SAD je izrazio potporu međunarodnim istragama ratnih zločina počinjenih u Ukrajini, objavilo je američko veleposlanstvo u Kijevu. 

 “Svjedočenje o zvjerstvima počinjenim u ruskom brutalnom ratu, uključujući obitelji ubijene u vlastitim domovima, samo jača moju odlučnost da učinim sve što možemo da pozovemo počinitelje ovih groznih zločina na odgovornost", napisala je na Twitteru američka veleposlanica u Ukrajini Bridget Brink.

19:30 Papa Franjo rekao je u subotu da će se uskoro sastati s ukrajinskim dužnosnicima kako bi razmotrio mogućnost posjeta toj zemlji.

Papa je otkrio svoje planove u razgovoru s djecom u jednom od vatikanskih dvorišta. Ukrajinski dječak ga je upitao: "Možete li doći u Ukrajinu spasiti svu djecu koja tamo pate?" Osamdesetpetogodišnji Papa, koji koristi invalidska kolica zbog bolova u koljenu, odgovorio je da često misli na djecu u Ukrajini i želi posjetiti zemlju, ali mora izabrati pravi trenutak.

"Nije lako donijeti odluku koja bi mogla učiniti više štete nego koristi ostatku svijeta. Moram pronaći pravi trenutak da to učinim", rekao je, po transkriptu iz Vatikana.

"Sljedeći tjedan primit ću predstavnike ukrajinske vlade, koji će doći ovamo na razgovore, na razgovore o mojem mogućem posjetu. Vidjet ćemo što će se dogoditi", rekao je Franjo.

Rat u Ukrajini natjerao je Vatikan na delikatno diplomatsko djelovanje. Vatikan je ponudio posredovanje u sukobu, Franjo je nekoliko puta implicitno kritizirao ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog invazije, ali nije ga imenovao. Koristio je i termine poput "neopravdana agresija" i "invazija" i izražavao žaljenje zbog strahota protiv civila.

Pogođena i crkva

19:00 U ruskom granatiranju pogođena je crkva u Donjecku koja se potom zapalila. Društvenim mrežama kruže snimke i fotografije.

18:30 "Ulazak Finske i Švedske u NATO doveo bi Rusiju u težak vojni položaj u Baltičkom moru", rekao je najviši američki general Mark Milley. To bi značilo da bi obala Baltičkog mora gotovo potpuno bila okružena članicama NATO-a. "Dakle, iz ruske perspektive, to će za njih biti vrlo problematično, vojno gledano, ali i vrlo korisno za NATO”, rekao je Milley.

18:14 "Naše oružane snage spremne su za korištenje novoga oružja" rekao je David Arakamia, ukrajinski zastupnik i član pregovaračkog tima. "Mislim da možemo krenuti u novu rundu pregovora s ojačane pozicije". Ukrajina dobiva sve više oružja od Zapada, a među ostalim, Sjedinjene Države će Ukrajini dati precizne raketne sustave HIMARS koji će njezinim borcima omogućiti ciljanje ruskih položaja s veće udaljenosti.

17:11 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba odbacio je pozive francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da ne "ponižava" Rusiju radi diplomacije. Macron je ranije ponudio posredovanje u ratu i upozorio da ne treba ponižavati Moskvu kako bi vrata za diplomatsko rješenje bila otvorena.

Kuleba je na Twitteru odlučno odbacio Macronovu logiku, kazavši da takvi pozivi "mogu poniziti samo Francusku i bilo koju drugu zemlju koja uputi takav poziv". 

"Rusija ponižava samu sebe, a bolje bi bilo da se svi usredotočimo na to kako Rusiju postaviti na njezino mjesto. To će nam donijeti mir i spasiti živote", rekao je.

 

Na pitanje o ponudi o posredovanju savjetnik ukrajinskog predsjednika Mikhailo Podoljak je odgovorio: "Dok ne dobijemo oružje u punoj količini, dok ne ojačamo svoju poziciju i dok ne potisnemo ruske vojne snage što je dalje moguće od granica Ukrajine, nema smisla voditi pregovore."

15:41 Ukrajinska dobrovoljačka brigada objavila je smrt četvorice stranih vojnih dragovoljaca u borbi protiv ruskih snaga i odala počast "njihovoj hrabrosti, njihovom sjećanju i naslijeđu". 

Međunarodna legija obrane Ukrajine, službena dobrovoljačka brigada, objavila je da četvorica muškaraca dolaze iz Njemačke, Nizozemske, Australije i Francuske. Nisu precizirali kada i pod kojim okolnostima je došlo do njihove smrti.

Rusko ministarstvo obrane ranije je izjavilo da je "eliminiralo stotine stranih plaćenika u Ukrajini", dodajući da je 3.500 stranih boraca trenutno u zemlji. Također su upozorili da zarobljeni strani vojnici neće biti tretirani prema standardima međunarodnog humanitarnog prava.

14:40 Guverner istočne regije Lugansk rekao je da ruske snage dižu u zrak mostove u blizini ključnog strateškog grada Severodonjecka kako bi spriječile ukrajinsko pojačanje da se pridruži bitci. Serhij Hajdaj je rekao da se ruske snage suočavaju s "ogromnim gubicima" u Severodonjecku, a ukrajinska vojska ih odbija. 

Što se događalo u Ukrajini u petak pogledajte >>OVDJE

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene