Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OVLAST BLOKIRANJA

Zelenski potpisao kontroverzan zakon: Mediji se digli na noge -"Ugrožava nam se sloboda!"

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski Foto: Platforma X
Novi zakon koji je potpisao ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski mogao bi ukrajinskoj vladi dati ovlasti da blokira medijske kuće.

Ukrajinski predsjednik Volodmir Zelenski u četvrtak je potpisao zakon nakon što ga je ukrajinski parlament usvojio u prosincu.

Zakonodavci su hvalili prijedlog zakona kao pokušaj da se ukrajinski medijski zakoni približe standardima Europske unije. Također su tvrdili da će to pomoći u borbi protiv ruske propagande dok se ruska invazija na Ukrajinu bliži svojoj prvoj godišnjici.

Ali organizacije koje zastupaju novinare kažu da će zakon narušiti slobodu medija u Ukrajini. Prema zakonu, ukrajinski medijski regulator mogao bi blokirati web stranice koje nisu registrirane pri vladi kao novinske organizacije, piše Business Insider

Zakon je u suprotnosti sa slobodama danim tisku u drugim dijelovima Europe, stoji u priopćenju Europske federacije novinara u petak.

Ukrajinski zastupnici razmatraju novi zakon koji regulira medije od 2019., kada je Zelenski naložio parlamentu da ga izradi. Verzija koju je Zelenski potpisao u četvrtak nije tako opsežna kao prethodni nacrt, koji je Federacija nazvala "dostojnim najgorih autoritarnih režima".

Pročitajte i ovo Ilustracija RAT U EUROPI Zapovjednik ukrajinskih snaga: "Oslobodili smo 40 posto okupiranog teritorija"

Zakon je također izazvao kritike pravnog odjela ukrajinskog parlamenta, koji je tvrdio da zastupnici nisu učinili dovoljno da istraže hoće li zakon dovesti do vladine cenzure.

Pročitajte i ovo Ilustracija PRAVA SLIKA RATA "Dopustili su im da nas zakolju", "Nitko nas ne hrani, mama. Uzimamo vodu iz lokvi": Ukrajinci presreli razgovore Rusa s prve crte

Pročitajte i ovo Ovaj Božić žele samo mir - 3 UKRAJINCI U HRVATSKOJ Božić u izbjeglištvu i jasna politička poruka: "Možda bi naši neprijatelji htjeli da plačemo, ali nećemo, pjevat ćemo zajedno"

Od ruske invazije u veljači 2022. Ukrajina je uvela promjene u način rada medija. U ožujku je, na primjer, Zelenski potpisao spajanje nacionalnih televizijskih kanala zemlje u jednu platformu, izvijestio je tada Reuters.

Sam Zelenski je ponekad izražavao frustraciju medijima. U kolovozu je kritizirao ukrajinske dužnosnike jer su novinarima govorili o vojnoj strategiji Ukrajine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene