Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RAT U EUROPI

Ursula von der Leyen zbunila ljude govorom o Ukrajini: Sporna rečenica naknadno izbrisana, a Europska komisija se ispričala

U ukrajinskom veleposlanstvu u Madridu eksplodirala je pismo-bomba, zbog čega je jedna osoba zadobila blaže ozljede. Ursula von der Leyen najavila je osnivanje posebnog suda koji će istražiti i kazniti ruske zločine iz agresije.

 

  • U ukrajinskom veleposlanstvu u Madridu eksplodirala pismo-bomba
  • Ujedinjeno Kraljevstvo najavilo nove sanckije protiv 22 Rusa
  • Ursula von der Leyen najavila osnivanje posebnog suda za ruske zločine
  • Sergej Lavrov upozorio je da se pod svaku cijenu mora izbjeći sukob nuklearnih sila

Tijek događaja možete pratiti u nastavku:

21:35 Canterburyjski nadbiskup, duhovni poglavar Anglikanske crkve, stigao je u srijedu u trodnevni posjet Kijevu kako bi izrazio "solidarnost" s Ukrajincima suočenim s ruskom invazijom, koju je nazvao "nezakonitom, nepravednom i brutalnom".

"Ukrajinski narod pokazuje iznimnu hrabrost pred nezakonitom, nepravednom i brutalnom ruskom invazijom", rekao je nadbiskup Justin Welby nakon dolaska u ukrajinski glavni grad.

"Ovim posjetom želimo pokazati solidarnost s njima dok se bore s veoma teškom zimom", dodao je u priopćenju koje su objavile njegove službe.

Kako piše britanski list The Times, ovo je prvi posjet jednog poglavara Anglikanske crkve području aktivnog sukoba u Europi od Drugog svjetskog rata.

Pogrešna tvrdnja von der Leyen

21:14 Čelnici Njemačke i Norveške rekli su u srijedu da će zajednički zatražiti od NATO-a da koordinira zaštitu europske podmorske infrastrukture u svjetlu navodnih napada na mrežu plinovoda Sjeverni tok.

Njemački kancelar Olaf Scholz kazao je pored norveškog premijera Jonasa Gahra Størea da bi se uključivanjem NATO-a u zaštitu pomorske instrastrukture poslao signal.

"Zaštitu naše kritične infrastrukture shvaćamo vrlo ozbiljno i nitko ne bi trebao misliti da će napadi ostati bez posljedica", rekao je Scholz.

"Cjevovodi, telefonski kablovi i internetske veze iznimno su važni za naše države i moraju biti posebno zaštićeni", dodao je.

 

20:47 Ursula von der Leyen izazvala je pomutnju zbog svojega govora o Ukrajini. Predsjednica Europske komisije rekla je da se procjenjuje da je poginulo oko 100.000 ukrajinskog vojnog osoblja, kao i 20.000 civila.

Komisija se kasnije ispričala, rekavši da je govor bio netočan i da je procjena uključivala i ozlijeđene i mrtve. Sporna rečenica naknadno je uklonjena iz transkripta i videa govora.

Glasnogovornik ukrajinskog Glavnog stožera rekao je da neće komentirati spomenute brojke.

20:27 Volodimir Zelenski pozvao je Elona Muska da posjeti Ukrajinu da bi vidio kolika je šteta ondje počinjena i da bi razumio situaciju u zemlji. Ukrajinski predsjednik to je učinio zbog toga što je Musk predložio "mirovni plan" u kojem je napisao da bi se Ukrajina trebala odreći dijela svojeg područja.

"Ako želite razumjeti što je Rusija ovdje učinila, dođite u Ukrajinu i vidjet ćete vlastitim očima", rekao je Zelenski te dodao: "Nakon toga reći ćete nam kako zaustaviti ovaj rat, tko ga je započeo i kada ga možemo okončati."

20:11 General Glavnog stožera ukrajinske vojske objavio je da Rusija u siječnju ili veljači planira novu rundu mobilizacije. Dodao je da će kadeti vojnih škola ranije završiti s obrazovanjem i biti poslani u Ukrajinu. Iz Glavnog stožera smatraju da su ti vojnici potrebni zbog velikih ruskih gubitaka.

Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova, govorio je slično ranije ovog mjeseca. On smatra da će u siječnju 700.000 vojnika biti mobilizirano.

Kremlj, međutim, tvrdi da neće biti "novog vala" mobilizacije.

Von der Leyen najavila osnivanje posebnog suda

17:32 Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen predložila je osnivanje posebnog suda koji bi istražio i kaznio ruski ''zločin iz agresije''. Sud bi bio financiran ruskim sredstvima koja su zamrznuta uvođenjem sankcija.

"Nastavljamo podupirati Međunarodni kazneni sud, ali predlažemo osnivanje posebnog suda koji bi, pod Ujedinjenim narodima, istražio i kaznio rusku zločinačku agresiju", rekla je.

Europska unija želi specijalizirani sud jer Rusija nije potpisala sporazum o Međunarodnom kaznenom sudu, zbog čega on nema ingerenciju nad ''zločinima iz agresije''. On stoga može suditi samo o specifičnim ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti u Ukrajini, izvijestio je Guardian.

Dužnosnici Unije svjesni su da će Rusija, budući da je stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a, uložiti veto na osnivanje suda. Međutim, prijedlog će ipak staviti pred Vijeće i, kada on bude odbijen, tražit će potporu Opće skupštine svih članica UN-a.

17:11 Objavljeni su novi detalji eksplozije u ukrajinskom veleposlanstvu u Madridu. Predstavnica španjolske vlade Mercedes Gonzalez rekla je da je zaposlenik veleposlanstva zadobio lakše ozljede na prstu desne ruke te sam otišao u bolnicu.

Pismo je bilo namijenjeno ukrajinskom veleposlaniku u Španjolskoj.

16:20 Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov upozorio je da se pod svaku cijenu mora izbjeći bilo kakav sukob između nuklearnih sila.

"Eskalacija bi mogla postati nekontrolirana", rekao je Lavrov te optužio Zapad da potiče Ukrajinu da nastavi s borbom protiv Rusije.

Nove sankcije Ujedinjenoga Kraljevstva

15:50 Ujedinjeno Kraljevstvo uvelo je sankcije protiv 22 Rusa za koja tvrdi da stoje iza mobilizacije trupa. Među njima je zamjenik ruskog premijera Denis Manturov, koji nadgleda rusku industriju oružja i odgovoran je za naoružavanje vojnika.

Ukupno je 10 guvernera i regionalnih čelnika na udaru sankcija, a njih 29 već je pod sankcijama zbog pružanja financijske pomoći ruskim vlastima u okupiranim ukrajinskim područjima. Pojedincima kojima su nametnute sankcije zamrznuta je imovina te im je zabranjeno putovanje.

"Odluka ruskog režima da provede djelomičnu mobilizaciju građana Rusije bio je očajan pokušaj da se pobijedi Ukrajince koji brane svoj teritorij. Taj pokušaj nije uspio", rekao je ministar vanjskih poslova James Cleverly.

"Danas smo sankcionirali pojedince koji su provodili tu mobilizaciju i poslali tisuće Rusa da se bore u Putinovu ilegalnom i odvratnom ratu", dodao je.

15:14 Njemačka ministrica obrane Christine Lambrecht rekla je da će do ljeta 2023. Njemačka obučiti 5000 ukrajinskih vojnika. Dodala je da Njemačka razumije važnost opskrbe Ukrajine oružjem i rada s drugima na podršci vladi u Kijevu, javlja Guardian.

15:12 Nakon što je došlo do eksplozije pisma-bombe u ukrajinskom veleposlanstvu u Madridu, Kijev je pozvao na povećanje sigurnosti u svim ukrajinskim veleposlanstvima.

Glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova Oleg Nikolenko pozvao je španjolske vlasti da što hitnije istraže slučaj.

Eksplozija u ukrajinskom veleposlanstvu u Madridu

14:25 Jedna je osoba ozlijeđena u eksploziji u ukrajinskom veleposlanstvu u Madridu, javlja Sky News. Zaposlenik ukrajinskog veleposlanstva u Madridu ozlijeđen je u eksploziji pisma-bombe, prema španjolskoj policiji.

Zaposlenik veleposlanstva zadobio je lakše ozljede i prebačen je u bolnicu Nuestra Senora de America, javljaju lokalni mediji.

Policija je ogradila područje, a specijalizirane jedinice koje rade na deaktiviranju eksplozija nalaze se na mjestu događaja, objavila je novinska postaja Telemadrid.

Pismo nije otkrila privatna služba za nadzor ukrajinskog veleposlanstva u Madridu, javlja Europapress.es

14:08 NATO je obećao pomoći ruskim susjedima da prežive kao neovisne nacije rekavši da je ishod rata od egzistencijalne važnosti za zemlje poput Moldavije i Gruzije.

Nakon drugog dana razgovora između ministara vanjskih poslova NATO-a estonski predstavnik Urmas Reinsalu rekao je: "Poruka je jasna: da su svi saveznici NATO-a svjesni da zvijer također želi preuzeti kontrolu nad zapadnim Balkanom, a mi trebamo praktičnim, isporučivim putem podršku kako bi se pomoglo tim zemljama da prežive."

13:52 SAD je optužio ruskog predsjednika da je ciljao civile u Ukrajini rekavši da je svoju "vatru i gnjev" usmjerio na opću populaciju.

Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je da je više od trećine energetskog sustava Ukrajine bombardirano, što je utjecalo na opskrbu vodom i električnom energijom.

Govoreći nakon sastanka NATO-a u Bukureštu, rekao je: "Ovo su nove mete predsjednika Putina. On ih snažno udara. Njegova strategija nije i neće uspjeti."

13:47 Šef ruske vanjske obavještajne službe Sergej Nariškin razgovarao je o nuklearnim pitanjima i Ukrajini na sastanku ranije ovog mjeseca s direktorom američke CIA-e Williamom Burnsom, izvijestila je novinska agencija RIA.

13:20 Ruska tražilica Yandex sa svojih je karata uklonila uništene zgrade u okupiranom Mariupolju, kazao je povjerenik ukrajinskog parlamenta za ljudska prava Dmitro Lubinets.

"Mariupolj je grad u kojem je Rusija prekršila sve moguće norme humanitarnog prava. A brisanje kuća s karata neće pomoći onima koji su za to krivi da izbjegnu kaznu za svoje zločine", rekao je.

12:10 Podaci o više od 100.000 mrtvih ukrajinskih vojnika, koje je objavila predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, odnose se i na ranjene, objasnila je Dana Spinant, direktorica političkih komunikacija Europske komisije.

11:54 Pentagon još uvijek nije platio održavanje satelitskih komunikacijskih sustava Starlink koje je Ukrajini osigurao Elon Musk, kazao je glasnogovornik Pentagona Patrick Ryder.

11:38 Iscurila je snimka još jednog požara na jednom od energetskih postrojenja u Rusiji. Ovaj put gori termoelektrana u gradu Permu.

11:13 U Novosibirsku, gradu na istoku Rusije, osvanuo je plakat koji pokušava spojiti ratnu kampanju s kampanjom protiv pobačaja.

"Zaštiti me danas da te mogu zaštititi sutra", piše na plakatu.

11:05 Ruski ministar obrane Sergej Šojgu rekao je da će Moskva posebnu pozornost posvetiti izgradnji infrastrukture vezane za svoje nuklearne snage 2023. godine.

"Prilikom pripreme popisa velikih građevinskih objekata za 2023. posebna će se pozornost posvetiti izgradnji u interesu strateških nuklearnih snaga", izjavio je Šojgu, a prenosi državna novinska agencija RIA.

Interfax ga je citirao kako je rekao da se grade objekti za smještaj novih raketnih sustava.

10:56 Tajnik Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu Ukrajine Oleksij Danilov napisao je na svom Twitteru kako se čudi tomu kada se citira zamjenika predsjednika Vijeća sigurnosti Rusije Dmitrija Medvedeva.

"Čudi me kad citiraju Medvedeva. To je besmisleno. Ima li smisla širiti natpise s ruskih ograda i moskovskih zahoda? Ne treba miješati političke vijesti s područjem kliničke psihijatrije", napisao je.

10:42 Gornji dom ruskog parlamenta odobrio je ostavku Alekseja Kudrina na čelo Revizorskog doma, otvarajući mu tako put da preuzme ulogu u ruskom tehnološkom divu Yandexu.

Bliski saveznik Vladimira Putina tijekom cijele njegove karijere, postaje najviši vladin dužnosnik koji je napustio dužnost od ruske invazije na Ukrajinu, piše Sky News.

10:26 Ujedinjeno Kraljevstvo potpisat će novi sporazum o digitalnoj trgovini s Ukrajinom, koji će toj zemlji omogućiti pristup britanskoj industriji financijskih usluga.

Prva zamjenica ukrajinskog premijera Julia Sviridenko potpisat će trgovinski sporazum s britanskim tajnikom za trgovinu Kemijem Badenochom u srijedu.

Pentagon smatra da Rusija povećava rizik od nuklearnog incidenta

10:16 U nedjelju je čelnik ukrajinske državne tvrtke za nuklearnu energiju rekao da postoje znakovi da se ruske snage možda spremaju napustiti golemu nuklearnu elektranu Zaporižja koju su zauzele u ožujku.

To su mjesto žestoko granatirale ruske snage, pri čemu je Međunarodna agencija za atomsku energiju optužila Moskvu za "igranje vatrom".

Pentagon je sada sugerirao da to granatiranje "pokazuje spremnost Rusije da poveća rizik od nuklearnog incidenta."

10:05 U Volgogradu gori skladište plastičnih proizvoda, javljaju lokalni mediji.

09:55 U ruskom gradu Krasnojarsku ujutro se zapalio trgovački centar Vzletka Plaza.

Ministarstvo za izvanredne situacije javlja da su se zapalili krov i fasada. Vatra je zahvatila površinu od oko 200 četvornih metara.

09:35 EU će pokušati uspostaviti sud, uz potporu UN-a, koji će istraživati i procesuirati ratne zločine koje je počinila Rusija u Ukrajini, kazala je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

U videoizjavi rekla je: "Ruska invazija na Ukrajinu donijela je smrt, razaranje i neizrecivu patnju. Svi se sjećamo užasa Buče. Procjenjuje se da je dosad ubijeno više od 20.000 civila i više od 100.000 ukrajinskih vojnih časnika.

"Rusija mora platiti za svoje užasne zločine, uključujući zločin agresije protiv suverene države. To je razlog zbog kojeg, dok nastavljamo podržavati međunarodni kazneni sud, predlažemo uspostavu specijaliziranog suda uz potporu Ujedinjenih naroda za istraživanje i kazneni progon ruskog zločina agresije", rekla je.

09:17 Skladište nafte u Rusiji jutros je eksplodiralo nakon napada dronom za koji se smatra da ga je orkestrirala Ukrajina.

Tri spremnika s tisućama tona dizelskog goriva zapalila su se oko 6 ujutro po lokalnom vremenu na mjestu u Brjansku, ruskoj regiji koja graniči s Ukrajinom na sjeveru.

Požar je izbio nakon što je bespilotna letjelica bacila eksploziv u jedan od spremnika goriva, javljaju ruski mediji. U napadu nitko nije ozlijeđen, javlja Daily Mail.

08:41 Ukrajina tvrdi da je ubila još 500 ruskih vojnika u posljednja 24 sata, čime je ukupan broj poginulih u borbama od 24. veljače dostigao oko 88.880.

Glavni stožer oružanih snaga priopćio je da je uništio još tri tenka i još šest oklopnih transportera.

Brojke o žrtvama koje je objavila Ukrajina osporava Rusija, koja kaže da je njezin broj žrtava u ratu mnogo manji.

08:36 U svom kasnonoćnom izvješću ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski napisao je na Telegramu da "unatoč iznimno velikim ruskim gubicima, okupatori i dalje pokušavaju napredovati u regiji Donecka, učvrstiti se u regiji Luhansk, krenuti u regiju Harkiv. Planiraju nešto na jugu".

"Ali mi se držimo i, što je najvažnije, ne dopuštamo neprijatelju da ispuni svoje namjere."

08:33 Ukrajinske snage oborile su tri ruske izviđačke bespilotne letjelice u posljednja 24 sata, javljaju iz Glavnog stožera ukrajinskih oružanih snaga.

Ukrajina je, prima njihovu izvješću, bila izložena nizu raketnih napada iz zrakoplova i topništva, uključujući Kivšarivku u Harkivu i Sloviansk u Donecku. 

8:19 Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva navodi da je Vladimir Putin promijenio postojeći zakon iz 2012. godine. Osobni podaci, uključujući adresu, označenih "stranih agenata" mogu se objaviti - što znači da bi ti ljudi mogli biti mete uznemiravanja. Promjena zakona na snagu stupa u četvrtak.

Ranije je objava podataka bila ograničena na ljude za koje je Kremlj tvrdio da su primali financijsku potporu iz inozemstva. Međutim, sada se širi na one za koje vlada smatra da su pod "utjecajem ili pritiskom" stranih aktera.

"Kremlj vjerojatno djeluje preventivno kako bi spriječio veće domaće neslaganje jer rat i dalje traje i sve više utječe na svakodnevni život Rusa", navodi se u priopćenju ministarstva.

Ukrajinska vojska pogodila elektranu u Rusiji

7:22 Ukrajinske snage pogodile su elektranu u višestrukim napadima na rusku regiju Kursk u utorak, što je prouzročilo djelomičan nestanak struje, rekao je lokalni guverner.

"Ukupno je bilo oko 11 lansiranja. Pogođena je elektrana", rekao je Roman Starovojt, guverner regije Kursk, u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram. "Zbog toga je došlo do djelomičnog nestanka struje u okruzima Sudža i Korenevo." Ti su okruzi dio ruske regije Kursk, koja graniči s Ukrajinom.

Pročitajte i ovo Jens Stoltenberg SASTANAK U BUKUREŠTU NATO dao Ukrajini povijesno obećanje: "To potvrđuje odluku iz 2008."

Zasad nema informacija o mogućim žrtvama, dodao je guverner. Reuters nije mogao neovisno provjeriti izvješća. Ukrajina nije preuzela odgovornost niti je komentirala.

Ruske vlasti u regijama koje graniče s Ukrajinom opetovano optužuju Kijev za napade na ciljeve poput dalekovoda i skladišta goriva i streljiva.

6:39 Ruski vojnici nastavljaju s napadom na ukrajinske snage ukopane duž bojišnice u regiji Donecka na istoku zemlje, dok su projektili ranije u utorak pogodili grad Dnipro, priopćilo je ministarstvo obrane u Moskvi.

Ministarstvo je navelo da su gradovi Verhnokamjansk, Andrivka i Vodjane napadnuti iz zraka. Izvješća se poklapaju sa sličnim izjavama ukrajinskog glavnog stožera, koje se odnose na masivnu koncentraciju ruskih trupa duž fronte na tom području.

Ranije u utorak četiri ruske rakete pogodile su središnji ukrajinski grad Dnipro, prema regionalnim dužnosnicima. Nema izvješća o žrtvama. Proizvodni pogoni privatne tvrtke teško su oštećeni u napadu, napisao je guverner regije Dnipropetrovska Valentin Rezničenko na Telegramu.

Pročitajte i ovo Sandra Benčić - 3 Stavovi oporbe Most odbija raspravu, Možemo traži kompromisno rješenje: Hoće li HDZ skupiti dvotrećinsku većinu za obuku ukrajinske vojske?

Grad Nikopolj, koji se nalazi južnije na rijeci Dnjepar, također je granatiran, prema guverneru. Napadi su uslijedili dok se Ukrajina još uvijek oporavlja od intenzivnog ruskog granatiranja diljem zemlje prošlog tjedna, uglavnom usmjerenog na ukrajinsku energetsku infrastrukturu.

Prema ukrajinskoj strani, Rusija je u utorak granatirala i brojne objekte civilne infrastrukture u Ukrajini. Vojska je zabilježila 26 zračnih napada i jedan raketni napad, navodi se u priopćenju vojnog vrha u Kijevu.

Što se događalo dan ranije možete pročitati OVDJE.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene