Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stavovi oporbe

Most odbija raspravu, Možemo traži kompromisno rješenje: Hoće li HDZ skupiti dvotrećinsku većinu za obuku ukrajinske vojske?

Sandra Benčić - 3
Sandra Benčić - 3 Foto: DNEVNIK.hr
Uoči sutrašnje rasprave o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj u sklopu misije Europske unije EUMAM, oporba se u utorak i dalje protivi Vladinom prijedlogu, SDP i Zeleno-lijevi blok predlažu kompromisno rješenje, a Most odbija sudjelovati u, kako tvrde, protuustavnoj raspravi.

SDP i Zeleno-lijevi blok zajednički će uputiti inicijativu za koju smatraju da bi mogla pomiriti predsjednika RH i premijera, te dobiti širi društveni konsenzus među građanima i saborski konsenzus.

Sandra Benčić je ponovila prijedlog da Hrvatska u misiji EU za vojnu pomoć za potporu Ukrajini (EUMAM) sudjeluje u segmentu obuke za razminiranje, osiguranja i zaštite oslobođenih područja, pravovremenom i adekvatnom osiguranju mjesta ratnih zločina i jačanja oružanih snaga Ukrajine u segmentu kibernetičke sigurnosti.

Benčić: Iskoristimo svoje ratno i poratno iskustvo, a ne direktno borbeno djelovanje

„Kada bismo se fokusirali na ta polja, izbjegli bismo direktna borbena djelovanja, a iskoristili bismo one kapacitete koje Hrvatska ima specifične u odnosu na druge zemlje EU, zbog našeg ratnog i poratnog iskustva”, rekla je Benčić.

Vlada bi, smatra, trebala donijeti dvije odluke, jednu, zajedno s predsjednikom, o prihvatu vojnog osoblja iz Ukrajine u Hrvatsku te drugu o slanju naših vojnika na teritorij druge države gdje će obučavati ukrajinsku vojsku.

Sandra Benčić - 3 Sandra Benčić - 3 (Foto: DNEVNIK.hr)

Arsen Bauk (SDP) dodaje da pripremaju zajednički zaključak kojim bi pozvali Vladu da, uz suglasnost predsjednika Republike, donese odluku o obuci ukrajinskih vojnika koja bi bila vezana uz civilne poslove.

Pročitajte i ovo Dmitrij Medvedev Rat u Ukrajini Zloslutne prijetnje Medvedeva: "Bude li NATO opskrbljivao ukrajinske fanatike sustavima Patriot i osobljem NATO-a, oni će postati legitimna meta"

"Predsjednik Republike jučer je izrijekom rekao: 'Možemo biti i prvi u obuci, 'ajmo o tome razgovarati', i ja sam to shvatio kao njegovu spremnost na razgovor i da se nesuglasice riješe", istaknuo je Bauk.

Najavio je da će sudjelovati u raspravi u ime Kluba SDP-a i zaključnoj, ali ne i u pojedinačnim raspravama.

"Što se glasanja tiče, čini mu se da je i HDZ sada polako svjestan da neće uspjeti dobiti dvotrećinsku većinu pa su, ističe, 'počele pripreme za baražnu vatru na opoziciju ako ta odluka ne prođe'", rekao je Bauk, dodavši: "S obzirom na današnji datum neka se pripreme na otvaranje Golog otoka, što je valjda sljedeće nakon što su nas etiketirali rusofilima",

Sudjelovanje Kluba Socijaldemokrata u raspravi potvrdio je i Domagoj Hajduković.

Nino Raspudić: Nećemo sudjelovati u gaženju hrvatskog Ustava

Nino Raspudić (Most) izjavio je da su 'prisegnuli na hrvatski Ustav, a ne na briselsku karijeru Andreja Plenkovića' i da ne žele sudjelovati u gaženju hrvatskog Ustava.

Kaže da su se premijer Plenković i ministar Grlić Radman " naobećavali neovlašteno u Bruxellesu i ušli u nešto za što su se trebali konzultirati s predsjednikom države po Ustavu".

Sandra Benčić - 3 Sandra Benčić - 3 (Foto: DNEVNIK.hr)

"Ova situacija nema nikakve veze sa Saborom niti bi trebala dolaziti u Sabor i mi ne želimo sudjelovati u Plenkovićevoj farsi u kojoj se pokušava izvući iz nečega u što se sam uvalio", rezolutan je Raspudić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vojna pomoć Ukrajini Banožić uvjeren u dvotrećinsku većinu: "Svi zastupnici koji će glasati protiv ili biti suzdržani morat će to javno objasniti"

"To što će se sutra u Saboru događati za nas ne postoji i u raspravi nećemo sudjelovati. Vjerojatno nećemo ni glasovati jer time dajemo legitimitet kao opravdanoj saborskoj točki nešto što je protuustavno", najavio je.

Pavliček: Protiv smo obuke ukrajinske vojske

Stipo Mlinarić (Domovinski pokret) poručio je da njegova stranka neće zauzimati stranu u igrokazu 'dva ovna s dva brda'.

"Mi smo za Ukrajinu od prvog dana, ali smatramo i da trebamo razmišljati o svojoj sigurnosti, poručio je, dodavši da će do kraja dana odlučiti hoće li i aktivno sudjelovati u raspravi", rekao je.

Marijan Pavliček (Hrvatski suverenisti) ponovio je da su protiv obuke ukrajinske vojske na području Hrvatske. Smatraju da se državu i građane izlaže "dodatnoj nesigurnosti i potencijalnim sukobima", no, kaže da Ukrajini treba pomoći na svaki mogući humanitarni način.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene