Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rat u Europi

Talijanski ministar obrane ne otklanja mogućnost Putinova nuklearnog udara: "Ako prođu točku s koje nema povratka..."

Rat u Ukrajini
Rat u Ukrajini Foto: Afp
Diljem Ukrajine oglasile su se sirene za uzbunu. Ruske snage već neko vrijeme bombardiraju Herson, zbog čega je oko 400 stanovnika od Božića napustilo grad.

 

  • Diljem Ukrajine popodne su se oglasile sirene za uzbunu, ali zasad nema informacija o napadima
  • Objavljen broj preminulih civila u Ukrajini
  • Ruske snage već neko vrijeme bombardiraju Herson i stanovnici bježe iz grada
  • Putin potpisao dekret kojim se zabranjuje slanje nafte zemljama koje su uvele ograničenje cijene ruske nafte 

Tijek događaja pratite u nastavku:

21:47 "Što god da se dogodi i što god vam je na umu, podržite jedno drugo. Obavezno", kazao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u svom večernjem obraćanju te nastavio:

"Naša pažnja prema drugima kada je možda nedostaje nekome od naših rođaka, iz različitih razloga, naše riječi koje mogu ugrijati one oko nas kada je previše hladno i naša briga jedni za druge kada su okolnosti na kušnji, sve je to također naše zajedničko obrana."

21:21 Više od 420 ruskih projektila i 430 dronova kamikaza oborila je ukrajinska protuzračna obrana od rujna, izvijestio je Jurii Ihnat, glasnogovornik ukrajinskih zračnih snaga.

21:19 Ruski napadi nastavljeni su u nedavno oslobođenom gradu Hersonu, izvodeći napade na grad u utorak i srijedu. Prema ukrajinskoj vojsci, u posljednja 24 sata pokrenuta su 33 napada. Jedna od meta bila je i rodilište u bolnici u gradu.

20:03 Čelnik Gazproma, ruske energetske korporacije u većinskom državnom vlasništvu, opisao je prošlu godinu kao "vrlo, vrlo tešku".

Opisuje poteškoće u osiguravanju novih tržišta nakon što su mnoge zapadne zemlje uvele oštre sankcije Moskvi nakon rata u Ukrajini.

"Želim odmah reći da se 2022., naravno, pokazala vrlo, vrlo teškom", rekao je Alexei Miller tijekom konferencije na kraju godine.

Rekao je da je došlo do "potpune promjene na energetskim tržištima" zbog oštrih sankcija, koje se nastavljaju nametati.

18:31 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u srijedu je u obraćanju parlamentu poslijeratnu obnovu Ukrajine prozvao najvećim europskim gospodarskim projektom.

Zelenski je pozvao ukrajinske parlamentarce da donesu zakone koji će privući poduzetnike i investitore. Ured predsjednika objavio je kako je Zelenski na temu obnove ranije održao videokonferenciju s čelnikom investicijske tvrtke Blackrock Larryjem Finkom.

Ukrajinski predsjednik pozvao je na povratak onih koji su zbog ruske agresije pobjegli iz zemlje, prenosi agencija dpa.

Zelenski je rekao kako Ukrajina svoju vojnu industriju razvija u jednu od najnaprednijih na svijetu, s ciljem vraćanja teritorijalne cjelovitosti države. U narednim godinama Kijev bi za obranu trebao izdvojiti više od 30 milijardi dolara, dodao je.

Zelenski je za iduću godinu postavio i cilj oslobađanja svih Ukrajinaca koje je Rusija zarobila. Dodao je da se od početka rata u zemlju vratilo 1456 ratnih zarobljenika.

Talijanski ministar obrane: "Postoji potencijalna opasnost ruskog korištenja nuklearnog oružja"

18:06 Talijanski ministar obrane Guido Crosetto za talijanski Ilmessagero komentirao je vojnu pomoć Ukrajini, ali i mogućnost ruskoga korištenja nuklearnog oružja. 

Kazao je da Rusija prešla granicu koju nije smjela prijeći te da će, ako je moguće, sigurno pomoći Ukrajini da se obrani.

Upitan što to znači "ako će biti moguće", odgovorio je da opskrba mora biti kompatibilna s mogućnošću posjedovanja tog oružja i da ga se preda Kijevu u ispravnom stanju.

"Ne možete pronaći rakete u supermarketu poput staklenke Nutelle, to su složeni sustavi koji zahtijevaju dugo vrijeme proizvodnje. Ne možete reći: 'Dobro, sutra ću ići kupiti sto projektila.' Oni nisu ovdje. Dakle, ako damo sustave protuzračne obrane Ukrajini, moramo ih uzeti iz naših zaliha i to moramo učiniti bez vlastitog odlaganja i sa sigurnošću kvalitete", kazao je.

Odgovarajući na pitanje što misli koliko dugo će trajati rat u Ukrajini, kazao je: "Nadam se da će završiti što prije. Moramo graditi dijalog i svako otvaranje shvatiti ozbiljno. Moramo razgovarati sa svim akterima. I mislim da uloga Meloni i Italije možda nije marginalna: Giorgia je u međunarodnim imenovanjima održanim u samo dva mjeseca uspjela steći kredibilitet, središnje mjesto i poštovanje. Zahtjevi koji se moraju iskoristiti kako bi se stvorio put dijaloga za mir."

"Rusija predviđa korištenje taktičke nuklearne sile. Za nas je to nepojmljivo, ali za Moskvu, ako prođe točku s koje nema povratka, ako riskira poraz, jest. Ukratko, opasnost potencijalno postoji, iako vrlo nevjerojatna", zaključio je.

17:24 Ukrajina je osigurala oslobađanje 1456 ratnih zarobljenika od ruske invazije u veljači, prenio je Guardian riječi ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

17:18 Dojava zapadne obavještajne agencije pomogla je Njemačkoj da identificira navodnog ruskog špijuna, objavio je danas časopis Spiegel. Rečeno je da je Njemačka pronašla zaposlenika u svojoj obavještajnoj službi (BND) koji je uhićen pod sumnjom da je odavao državne tajne Moskvi.

Osumnjičenik, njemački državljanin poznat kao Carsten L, uhićen je u prosincu nakon što su u istrazi pretreseni njegov dom i radno mjesto. Njemačka je upozorila na povećan rizik od ruskog špijuniranja s obzirom na sukob Kremlja sa Zapadom zbog njegove invazije na Ukrajinu.

Pozivajući se na one koji su upoznati s istragom, Spiegel je rekao da je zapadna obavještajna agencija pronašla materijal u posjedu Moskve koji je došao od BND-a i koji je sadržavao obavještajne podatke o Rusiji.

Osumnjičeni dvostruki agent bio je šef jedinice u tehničkom izviđačkom odjelu BND-a, objavljeno je.

17:07 Objavljeni su najnoviji procijenjeni gubici ruske vojske u Ukrajini.

16:47 Ukrajinski biznismen i bivši političar osumnjičen za pronevjeru više od 83 milijuna funti uhićen je u luksuznom skijalištu u francuskim Alpama.

Francuska policija uhitila je Kostiantina Ževaga u utorak u hotelu u Courchevelu na temelju međunarodne tjeralice, objavio je ukrajinski Državni ured za istrage.

Rečeno je da je Ževago imao zakazano pojavljivanje pred sudom u Chamberyju u srijedu kao prvi korak prema konačnom izručenju. Ured tužitelja Chamberyja potvrdio je uhićenje i rekao da će se on pojaviti na sudu u srijedu ili četvrtak u prvoj fazi procesa zahtjeva za izručenje.

Ževago je bio glavni korisnik ukrajinske Financijske i kreditne banke, koja sada ne postoji, i bivši izvršni direktor rudarske tvrtke Ferrexpo, a služio je u ukrajinskom parlamentu od 1998. do 2019., prvenstveno kao nezavisni zastupnik.

U 2019. ukrajinske vlasti pokrenule su kazneni postupak optužujući njega i druge top-menadžere Banke za financije i kredit da su zajedno pronevjerili više od 100 milijuna dolara iz banke.

Ukrajina je izdala tjeralicu za Ževagom 2019., a međunarodna tjeralica uslijedila je 2021.

16:33 Bivši ministar obrane Ukrajine Mihajlo Ježel uhićen je u odsutnosti. Odluku je donio Žalbeni sud u Kijevu, javlja Ured glavnog tužitelja.

Ježel je pristao na potpisivanje Harkivskih sporazuma i tako pridonio okupaciji Krima. Bivši ukrajinski ministar obrane trenutačno se skriva od istražnih organa izvan teritorije Ukrajine i za njim je raspisana tjeralica.

16:02 Pogoršanje diplomatskih odnosa između Rusije i Litve nastavlja se današnjim protjerivanjem jednog Litavca iz njihova veleposlanstva u Moskvi. U priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova stoji:

"Dana 28. prosinca otpravnica poslova Litve u Rusiji Jurgita Cibulskiene pozvana je u rusko ministarstvo vanjskih poslova. Litavska strana oštro je protestirala u vezi s neopravdanim protjerivanjem 1. prosinca ove godine [jednog] zaposlenika ruskog veleposlanstva u Vilniusu. Kao odgovor, jedan od diplomata litavskog veleposlanstva proglašen je personom non grata i mora napustiti teritorij Ruske Federacije u roku od pet dana", stoji u priopćenju.

15:58 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kazao je danas da ne postoji mjesto u istočnom gradu Bahmutu koje "nije prekriveno krvlju."

Dodao je da je u gradu, koji je prije rata s Rusijom bio dom za 70.000 ljudi, ostalo samo nekoliko civila.

"Ne postoji mjesto koje nije prekriveno krvlju. Nema sata kada se ne začuje užasna grmljavina topništva", rekao je.

15:48 Kremlj intenzivira napore da pridobije vojne blogere na stranu nudeći im položaje moći, tvrdi američki think tank.

Institut za proučavanje rata rekao je da bi ovo moglo omogućiti Moskvi da "pojača neke elemente službene retorike" putem ovih popularnih kanala.

ISW je dodao: "Jedan ruski vojni bloger kojeg je Putin imenovao u Rusko vijeće za ljudska prava pojačao je službenu izjavu Vijeća tvrdeći da nije primio nikakve informacije o prisilnoj mobilizaciji zarobljenika za sudjelovanje u ratu.

Ruski vojni bloger koji je dobio mjesto u Putinovoj radnoj skupini za mobilizaciju također je izrazio uzbuđenje zbog mogućnosti da svoju zabrinutost iznese izravno ruskom ministru obrane Sergeju Šojguu tijekom prvog sastanka radne skupine 28. prosinca.

Nudeći te položaje u vladi, Kremlj nameće autocenzuru i uvodi svoje narative u neke osobe unutar prostora vojnih blogera. Putinovo imenovanje ovih vojnih blogera na službene položaje također sugerira njegovo odobravanje njihovih ekstremnih i ponekad genocidnih izjava", stoji u izvješću američkog think tanka.

ISW je dodao da je najmanje sedam najistaknutijih vojnih blogera već djelomično integrirano u informacijsku sferu Kremlja.

15:02 Emina Džepar, zamjenica ukrajinskog ministra vanjskih poslova, objavila je slike rodilišta u Hersonu koje je jučer pogođeno ruskim projektilom. Ruski ministar zdravstva Viktor Liaško rekao je da je rodilište pogođeno trenutak nakon što se u njemu rodilo dijete.

"Nasreću, ni bebe ni osoblje bolnice ovog puta nisu ozlijeđeni", napisao je Liaško na Facebooku.

14:33 Francuski ministar oružanih snaga Sébastien Lecornu u posjetu je Kijevu, u kojem je obišao i spomenik poginulim ukrajinskim vojnicima. Ovo je njegov prvi posjet Ukrajini od svibnja, kada je imenovan na poziciju ministra.

Očekuje se da će se sastati s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, ministrom obrane Oleksijem Reznikovim i vojnim dužnosnicima.

13:34 Ruski vojnici koji su mobilizirani zbog rata u Ukrajini moći će besplatno zamrznuti svoju spremu, rekao je čelnik ruskog Sindikata odvjetnika Igor Trunov.

Ministarstvo zdravstva je, potvrdio je Trunov za ruski medij TASS, pristalo na njegov prijedlog koji će se odnositi na 300.000 vojnika te je dodao da je njegova organizacija već stupila u kontakt s nekoliko parova. Ministarstvo zasad još nije komentiralo te tvrdnje.

Ruski su demografi upozorili predsjednika Vladimira Putina da će agresija na Ukrajinu i djelomična mobilizacija dodatno pogoršati demografsku krizu u kojoj se Rusija nalazi. Broj stanovnika te države desetljećima je u padu, a epidemija koronavirusa uzrokovala je najveći pad broj stanovnika od raspada Sovjetskog Saveza.

Zbog rata u Ukrajini poginulo je više desetaka tisuća Rusa, a državu je napustilo mnogo mladih ljudi. Neovisni demograf Aleksej Rakša trenutačno je demografsko stanje nazvao "savršenom olujom".

Kraj zračne uzbune

13:17 Dva sata nakon što su se diljem Ukrajine oglasile sirene, ukrajinske vlasti objavile su kraj uzbune. Zasad nema vijesti o ruskim napadima, a na društvenim je mrežama objavljeno da su sirene upaljene nakon što su poletjeli ruski avioni stacionirani u Bjelorusiji.

12:26 Kremlj je odbacio mirovni plan u 10 točaka ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog priopćivši da prijedlozi za okončanje sukoba u Ukrajini moraju uzeti u obzir "današnju realnost" četiriju ukrajinskih regija koje su se pridružile Rusiji.

"Ne može biti mirovnog plana za Ukrajinu koji ne uzima u obzir današnju stvarnost glede ruskog teritorija s ulaskom četiriju regija u Rusiju. Planovi koji ne uzimaju u obzir tu stvarnost ne mogu biti mirovni", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov

Rusija je u rujnu proglasila ukrajinske regije Doneck, Luhansk, Herson i Zaporižju dijelom svojeg teritorija nakon referenduma koje su osudile Ukrajina i zapadne zemlje. Rusija ne kontrolira u potpunosti nijednu od četiri regije.

Pročitajte i ovo Ilustracija VRIJEDNA 116 MILIJUNA EURA Odbijaju komunikaciju i pravdaju se sankcijama: Energetska kompanija odbija platiti isporučenu rusku naftu

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ULAZAK U SCHENGEN Na pragu velikih promjena: ''Hrvatska policija sada dobiva još jedan važan zadatak''

11:54 Rusija i Kina okončale su pomorske vježbe u Istočnom kineskom moru nakon tjedan dana zajedničkih vježbi koje su uključivale uvježbavanje zarobljavanja neprijateljske podmornice i gađanje protivničkog broda artiljerijom, priopćilo je rusko ministarstvo obrane.

Više o tome možete pročitati >>OVDJE.

11:28 Reuters je objavio da su pomoćnici ruskog predsjednika Vladimira Putina posjetili ukrajinsku nuklearnu elektranu Zaporižja, koja je trenutačno pod ruskom kontrolom.

Sergej Kirijenko, dužnosnik Kremlja odgovoran za nadziranje ruske unutarnje politike i bivši čelnik ruske nuklearne kompanije, ondje je govorio o sigurnosti Zaporižje. Vladimir Rogov, proruski čelnik u regiji, na Telegramu je objavio fotografiju Kirijenka ispred elektrane.

Zračne uzbune diljem Ukrajine

10:36 Diljem Ukrajine oglasile su se sirene za uzbunu.

10:24 Nastavlja se raketiranje Hersona nakon što su ga u studenom od ruskih snaga osvojili Ukrajinci. U posljednjih nekoliko dana na grad pada 70 do 80 projektila dnevno.

"Prije su nas gađali sedam do 10 puta, a sada gađaju 70 do 80 puta, i to cijeli dan. To je prestrašno. Volim Ukrajinu i svoj dragi grad, ali moramo otići", rekla je stanovnica Hersona za BBC.

Zbog teškog je raketiranja oko 400 ljudi od Božića napustilo Herson, izvijestio je britanski medij. Pogođeno je i rodilište, ali nitko nije ozlijeđen, rekla je ukrajinska ministrica Emina Džepar.

"Rađanje pod bombama. Ruski teroristi pogodili su rodilište u Hersonu. Jedno je dijete rođeno trenutak prije napada", rekla je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna EURO NA VRATIMA HNB i banke poslali važno upozorenje: Pripremite gotovinu!

Pročitajte i ovo Davor Filipović OGLASIO SE I PETROL Filipović nakon sastanka s Petrolom: "Kakva je poruka zatvaranje na sat vremena?" Stigle i prve posljedice za Petrol

9:48 Britansko ministarstvo obrane objavilo je najnovije izvješće svojih obavještajaca. U njemu stoji da će se Rusi vjerojatno fokusirati na držanje linije bojišnice u području grada Kremine u regiji Luhansk, koja se nalazi na istoku zemlje. Prvu crtu linije vjerojatno je ojačala zbog kontinuiranog pritiska ukrajinskih snaga.

"Kremina je bila relativno ranjiva otkako su ukrajinske snage u listopadu napredovale prema zapadu kroz grad Liman. Rusija je na tom području uspostavila opsežnu novu obranu i vjerojatno će joj držanje te linije biti prioritet. Područje je logistički važno za rusku frontu u Donbasu, a također je i značajan grad u Luhansku", stoji u objavi Ministarstva.

Rusi raketirali Herson

9:24 Izaslanstvo Europske unije u Ukrajini najavilo je da će "tijekom zime pomoći više od 700.000 Ukrajinaca". Ured Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Ukrajini u današnjem priopćenju za medije tvrdi da "pojačava napore kako bi pomogao raseljenim i ratom pogođenim osobama da prežive hladno vrijeme".

"IOM-ova potpora pripravnosti za zimu, koju je omogućilo financiranje Europske unije, uključuje popravke kolektivnih centara za prognanike, poboljšanje sustava vode, odvodnje i grijanja, popravke oštećenih kuća te opskrbu toplim dekama, posteljinom, madracima i higijenskim potrepštinama", stoji u priopćenju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PODIJELJENA MIŠLJENJA Sustav socijalne skrbi i dalje čeka bolje dane: Osim ministra, što se zaista promijenilo u 2022. godini?

8:30 Na službenom Telegram kanalu Kijeva, glavnog grada Ukrajine, objavljeno je da je na snazi opasnost od zračnog napada.

8:14 Ruske snage u protekla su 24 sata ispalile su 33 projektila na civilne mete u ukrajinskom gradu Hersonu, na Telegramu je objavila ukrajinska vojska.

Ukrajinski vojni analitičar Oleh Ždanov rekao je za Reuters da su borbe intenzivnije nego prije i da je Rusija na područje Hersona poslala tenkove i oklopna vozila.

Pročitajte i ovo Ilustracija TRAGEDIJA U SUSJEDSTVU Dječak se ugušio žirom, objavljeni detalji tragedije: ''Utrčali su unutra doktori i sestre…''

7:10 Visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za ljudska prava (OHCHR) objavio je broj civilnih žrtava u ruskom ratu protiv Ukrajine dosad 6884 osobe umrle u Ukrajini, uključujući 429 djece, između 24. veljače i 26. prosinca 2022.

Agencija kaže da će stvarna brojka vjerojatno biti "znatno veća jer mnoga izvješća još uvijek čekaju potvrdu".

7:01 Ruski predsjednik Vladimir Putin jučer je potpisao dekret kojim se od 1. veljače na pet mjeseci zabranjuje opskrba naftom i naftnim derivatima onim zemljama koje su ograničile cijene ruske nafte koja se dostavlja morskim putem. Radi se o državama članicama Europske unije, skupini G7 i Australiji.

Što se događalo u utorak, pogledajte >>OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene