Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RAT U EUROPI

Kličko odgovorio Zelenskom na kritike oko nestašice struje i grijanja, ukrajinska policija objavila snimku nekoliko trenutaka nakon napada na Kijev

Gotovo cijeli Kijev ima ponovno struju četiri dana nakon razornog napada na gradsku infrastrukturu, objavila je vojna uprava u ukrajinskome glavnom gradu. Do nedjelje ujutro većim dijelom funkcionira opskrba strujom, vodom, grijanjem i mobilna telefonija.

 

  • Tijekom subote u granatiranju Dnjepra pogođene su stambene zgrade
  • Bjeloruski ministar vanjskih poslova Vladimir Makei umro je u dobi od 64 godine
  • Predsjednik Volodimir Zelenski u petak je kritizirao gradonačelnika Kijeva da nije obavio dobar posao organizirajući skloništa za pomoć građanima koji su zbog ruskih napada ostali bez struje i vode
  • Šef NATO-a rekao je da Putin ima novog saveznika te pokušava iskoristiti zimu kao oružje, ali to neće uspjeti
Pročitajte i ovo Rusi trpe posljedice ukrajinskih napada rastu cijene Ukrajinci novom taktikom osiromašuju Ruse, nova meta pokazala se posebno učinkovitom Francuska vojska Opasna predviđanja Europska sila otvoreno se priprema za rat, jasno je i protiv koga: "Dio smo koalicije..."

Tijek događaja pratite u nastavku:

22:01 Gradonačelnik Kijeva, bivši profesionalni boksač Vitalij Kličko, odgovorio je u nedjelju ukrajinskom predsjedniku da nema smisla raspravljati čime je odgovorio na kritike da nije učinjeno dovoljno kako bi se olakšalo stanovništvu suočenom s nestašicama struje i grijanja. 

Uspostavljeno je 430 "grijanih centara" koji pomažu stanovništvu da se nosi s posljedicama ruskih napada na elektrane, rekao je gradonačelnik. 

Planira se otvaranje još stotinu takvih centara u slučaju ekstremnih uvjeta, objavio je. Predsjednik Volodimir Zelenski je prošlog tjedna rekao da pristiže "posebno puno pritužbi iz Kijeva" na mjere.

"Ne želim se dati uvući u političke bitke, posebno ne u sadašnjoj situaciji", objavio je Kličko na Telegramu i dodao "To je besmisleno. Moram raditi u gradu".

Zelenski je prošlog tjedna potaknuo otvaranje "centara nepobjedivosti" diljem Ukrajine, skloništa u kojima će se stanovnici moći ugrijati, imati na raspolaganju vodu, internet, mobilne veze i lijekove besplatno i to 24 sata dnevno.

Rusija je masovnim napadima uništavala ukrajinska energetska postrojenja pošto je doživjela niz poraza na bojnom polju i povukla se iz južnog grada Hersona, jedinog većeg grada koji je osvojila od početka invazije. 

U noćnom obraćanju u petak Zelenskij je rekao da gradonačelnik Kijeva nije učinio dovoljno da olakša situaciju stanovništvu. Zelenskij je uvjerljivo pobijedio na izborima 2019., pet godina pošto je Kličko preuzeo dužnost gradonačelnika Kijeva. Prije rata, dvojica lidera sukobljavala su se zbog načina na koji se organizira život u prijestolnici. 

Do nedjelje ujutro većim dijelom funkcionira opskrba strujom, vodom, grijanjem i mobilna telefonija, poručeno je putem aplikacije Telegram.

Nastavljaju se završni radovi na električnoj mreži, ali zbog velike potrošnje mogući su lokalni prekidi, priopćile su vojne vlasti.

Kličko je ocijenio da su se predsjednikovi savjetnici upustili u "manipulaciju",  a "to nije lijepo. Ni za Ukrajince ni za naše strane partnere". "Danas, kada moramo biti jedinstveni i raditi zajedno, vodi se neka vrsta političke igre", rekao je.

21:11 Ukrajinska policija je objavila snimku nastalu nekoliko trenutaka nakon napada na Kijev.

20:33 Na društvenim mrežama pojavio se video raketiranja zgrade u Novoj Kahovskoj.

20:27 Prema Defense Expressu, ruski zrakoplovi masovno posjećuju Kinu, potiču špekulacije o vojnim opskrbama.

Ruski transportni zrakoplovi An-124 posjetili su Kinu devet puta tijekom prošlog tjedna, a neki od njih isključili su svoje uređaje za praćenje letova.

Kineski komentatori tvrde da bi vojna oprema, pancirni prsluci, kacige i vojna odjeća mogli biti unutar zrakoplova.

20:25 Objavljeni su procijenjeni ruski ratni gubici.

17:57 Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak objavio je na svom Twitteru znakovitu poruku.

"Kažnjavanje ratnih zločinaca. Smanjenje podrške teroristima u svijetu. Vraćanje međunarodnog prava. Nemogućnost nasilnog oduzimanja teritorija. Ekonomsko uništenje agresora. Prekid svake ucjene. Moguće je ako RF izgubi. Ukrajina to podržava. Tko ne?" napisao je.

16:52 Prema državnom mrežnom operateru Ukrenergo, Ukrajina ima dovoljno energije da pokrije samo 80 posto svojih potreba za električnom energijom, piše Sky News.

16:40 Predsjednica Europske komisije Ursula Von Der Leyen usporedila je rusku taktiku u Ukrajini s Holodomorom, glađu izazvanom čovjekom koju je napravio Josif Staljin i koja je dovela do smrti milijuna Ukrajinaca.

16:27 U Višoj vojnoj komandnoj školi u Novosibirsku jedan od mobiliziranih pucao je sebi u nogu, piše Sibir.Realii.

Izvijestili su da je razlog za takav čin bila nespremnost za odlazak na front.

16:11 Rusi su granatirali grad Kurakhove u regiji Doneck. Granata je pala na igralište u stambenoj četvrti. Prema preliminarnim podacima, dvije osobe su poginule, jedna je ozlijeđena. Oštećene su četiri kuće.

15:58 Rusko ministarstvo obrane tvrdi da je "preciznim naoružanjem ubijeno oko stotinu stranih plaćenika koji se bore na strani Ukrajine".

"Do sto stranih plaćenika i šest jedinica oklopnih vozila uništeno je u udaru visokopreciznog naoružanja Rusije na punktove privremenog razmještanja vojnika takozvane "legije stranaca" u blizini naselja Časov Jar u Doneckoj Narodnoj Republici", priopćilo je Ministarstvo obrane.

15:50 Postoje signali da bi okupatori mogli napustiti nuklearku Zaporižju, kaže Petro Kotin, predsjednik Energoatom NAEC, u eteru nacionalne televizije.

"U ruskim masovnim medijima bilo je više objava na temu da nuklearnu elektranu Zaporižju treba ostaviti ili predati pod kontrolu IAEA.
Čini se da pakiraju kofere i kradu sve što im stigne, ali prerano je govoriti da vojska napušta objekt", rekao je Kotin.

15:46 Rusija tvrdi da je nacionalizirala 130 velikih tvrtki u ukrajinskom vlasništvu na Krimu u studenom.

To uključuje lanac DIY hipermarketa, tvornicu cementa u Bakčjsaraiju i brodogradilišta u Kerču.

14:30 Britansko ministarstvo obrane objavilo je video u kojem se vidi kako u Ukrajinu šalju dvije precizne rakete Brimestone 2s.

13:30 Rusi su u napadima na Herson tijekom subote, kad su ispalili 54 granate, ubili jednog čovjeka, a ranjeno je dvoje ljudi, od kojih je jedno dijete, kazao je guverner te oblasti. 

U istočnom Donjecku petero je ljudi ubijeno u granatiranju u posljednja 24 sata, rekao je guverner Pavlo Kirilenko.

Napadi su zabilježeni i u područjima Zaporižje i Dnjepropetrovska na zapadu.

Guverner Harkiva Oleh Sinehubov rekao je da je jedna osoba tamo poginula, a tri su ozlijeđene.

13:00 Gotovo cijeli Kijev ima ponovno struju četiri dana nakon razornog napada na gradsku infrastrukturu, objavila je vojna uprava u ukrajinskome glavnom gradu.

Do nedjelje ujutro većim dijelom funkcionira opskrba strujom, vodom, grijanjem i mobilna telefonija, poručeno je putem aplikacije Telegram.

Nastavljaju se završni radovi na električnoj mreži, ali zbog velike potrošnje mogući su lokalni prekidi, priopćile su vojne vlasti.

Kijevski gradonačelnik Vitalij Kličko, kojeg je predsjednik Volodimir Zelenski kritizirao zbog presporog vraćanja usluga, rekao je za nedjeljno izdanje lista Bild da se rad nastavlja "rekordnom brzinom".

11:46 Glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg za nedjeljno izdanje njemačkog dnevnog lista Welt pohvalio je njemačku podršku obrani Ukrajine od ruske invazije, dva dana prije sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica Saveza u Bukureštu.

"Snažna podrška Njemačke čini odlučujuću razliku", rekao je Stoltenberg.

Njemačku su ranije višestruko kritizirali viši ukrajinski dužnosnici zbog tromosti u pružanju vojne opreme i zato što je odbijala slati teško naoružanje.

Stoltenberg je izjavio da njemačka oprema spašava živote u Ukrajini.

No dodao je i da "svi moramo zadržati našu potporu za Ukrajinu i povećati je".

Među naoružanjem koje je Njemačka dostavila Ukrajini je i suvremeni protuzračni sustav Iris-T, namijenjen obrani od ruskih napada raketama i bespilotnim letjelicama. Iduće godine, Njemačka bi trebala poslati dodatna tri.

Stoltenberg je kazao da ruski predsjednik Vladimir Putin na nazadovanje svoje vojske reagira "povećanom brutalnošću".

Kao primjer za to je naveo gađanje ukrajinske energetske infrastrukture ususret zimi.

"Putin pokušava iskoristiti zimu kao oružje, no neće uspjeti", dodao je šef NATO-a.

11:43 Estonski ministar obrane Hanno Pevkur ne vjeruje da je Rusija kritično oslabljena čak ni nakon 9 mjeseci rata u Ukrajini.

"Moramo biti iskreni i jasni: Ruska mornarica i zrakoplovstvo manje-više veliki su kao i prije rata", rekao je Pevkur za dpa tijekom posjeta Berlinu.

Premda su ruske kopnene snage izgubile značajnu snagu, imat će "prije ili kasnije" veličinu koju su imale prije 24. veljače kad su počeli ofenzivu - ili čak i veću.

Rusija će također naučiti iz svojeg vojnog iskustva u Ukrajini, tvrdi on: "Nema razloga vjerovati da je prijetnja iz Rusije na bilo koji način smanjena ili da je prijetnja NATO-u smanjena".

Estonija na obranu sljedeće godine planira potrošiti 2,84 posto svojeg bruto domaćeg proizvoda, rekao je.

U 2024. svota će rasti do 3,2 posto - mnogo više od općeg cilja NATO-a od 2 posto.

Za potporu ukrajinskoj vojsci već je dano oko 1 posto bruto domaćeg proizvoda, rekao je.

Pevkur je upozorio protiv "umora od rata" zapadnih država.

"Upravo to Rusija želi postići ... Rusija je spremna dulje trpjeti", rekao je.

11:30 Britanski premijer Rishi Sunak jutros je objavio poruku potpore Ukrajini.

"Vjerujem u slobodu. Vjerujem da bismo se trebali zauzeti za temeljna prava koja su nam svima toliko važna. Za naš suverenitet, za naše samoodređenje i za temelje stabilnog međunarodnog poretka za koji se svi borimo da ga obnovimo", napisao je između ostalog Sunak.

 

 

10:50 Rusi su pogodili infrastrukturu za prijevoz u Krivij Rihu i uzrokovali značajnu štetu, kazao je guverner Valentin Rezničenko, prenosi Kyiv Independent.

 

 

10:00 Guverner Hersonske oblasti izvijestio je da su ruske snage granatirale Čornobajivku te da je u napadu ranjeno dijete.

9:30 Lider Čečenije Ramzan Kadirov oglasio se na Telegramu i poručio da je rezultat specijalne operacije za njega potpuno uništenje manifestacija sotonizma.

"Oni koji gledaju u prošlost ne vide budućnost. Dopustite da malo parafraziram jedan poznati citat jer vrlo točno opisuje naš današnji susret s braćom. Idemo samo naprijed i ništa nas neće zaustaviti", napisao je Kadirov.

"Rezultat specijalne operacije za nas je potpuno uništenje manifestacija sotonizma: vraga, bandera, nacista… Njihova prava bit je nedostatak ljudskosti, moralnih načela i širenje zlih duhova. Stoga su za nas sotonisti. Pobijediti ih je naš cilj i zadatak", napisao je Kadirov.

Čečenski predsjednik objavio je na društvenim mrežama i snimku novog oružja i opreme koju su dobili pripadnici specijalne postrojbe Ahmat. Riječ je o oklopnim vozilima BORZ, koja su naoružana mitraljezima Degtjarjova.

8:15 U Kijevu se od nedjelje očekuje obilni snijeg, dnevne i noćne temperature padaju ispod nule, a milijuni ljudi u gradu i oko njega ostali su bez struje i grijanja. Za predsjednika Zelenskog to je najgora moguća vijest u ovom trenutku.

Mrežni operater Ukrenegro priopćio je u nedjelju da su proizvođači struje mogli pokriti samo tri četvrtine potreba potrošača zbog čega je uvedena restrikcija i isključenja širom zemlje.

Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je restrikcija struje u 14 od 27 ukrajinskih regija i u Kijevu, za "više od 100.000" potrošača u svakoj regiji.

"Ako potrošnja poraste navečer, broj prekida može se povećati", rekao je Zelenski u noćnom videoobraćanju.

"To još jednom pokazuje kako je važno štedjeti energiju i trošiti je racionalno", rekao je.

Sergej Kovalenko, glavni operativni direktor tvrtke YASNO, koja Kijev opskrbljuje strujom, rekao je da se stanje u gradu popravlja, ali je i dalje "dosta teško".

Naznačio je da bi građani u danu trebali imati najmanje četiri sata struje.

"Ako niste imali barem četiri sata struje protekli dan, pišite DTEK Kyiv Electric Networks, kolege će vam pomoći da shvatite u čemu je problem", napisao je Kovalenko na svojoj Facebook stranici.

YASNO je maloprodajna podružnica DTEK-a, najvećega ukrajinskoga privatnog dobavljača energije.

Zadnje rusko bombardiranje u srijedu prouzročilo je dosad najteže štete u sukobu - milijuni ljudi u Ukrajini ostali su bez svjetla, vode i grijanja.

Rusija kaže da ne cilja civilno stanovništvo, a Kremlj tvrdi da su ruski udari na energetsku infrastrukturu posljedica nespremnosti Ukrajine na pregovore.

U rijetkoj javnoj svađi među ukrajinskim čelnicima, Zelenski je u petak kritizirao kijevskoga gradonačelnika jer je napravio, kako je rekao, loš posao što se tiče hitnih skloništa za pomoć onima bez struje i grijanja nakon ruskih napada.

Ukrenergo je priopćio da će se nestanci struje nastaviti i pozvao na ograničeno korištenje električne energije.

"Željeli bismo vas podsjetiti da sada svaki Ukrajinac u čijem je domu vraćena struja može pomoći drugima da je brže ponovno dobiju, jednostavno štedljivo trošeći struju", stoji u priopćenju u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Očekuje se da će snijeg u Kijevu, gradu koji je prije rata imao 2,8 milijuna stanovnika, nastaviti padati do sredine tjedna, dok se predviđa da će temperature ostati ispod nule.

8:00 Najmanje 32 osobe u južnoj ukrajinskoj regiji Herson ubijene su u ruskom granatiranju otkako su se snage te države povukle prije dva tjedna, rekao je u subotu šef ukrajinske policije. Ruske snage završile su povlačenje iz grada Hersona 11. studenoga nakon gotovo devetomjesečne okupacije. Sada su pozicionirani na istočnoj obali Dnjepra, odakle redovito granatiraju grad.

"Svakodnevno rusko granatiranje uništava grad i ubija mirno lokalno stanovništvo. Ukupno je Rusija ubila 32 civila u regiji Herson od završetka okupacije", rekao je načelnik nacionalne policije Ihor Klimenko u objavi na Facebooku.

Što se događalo dan ranije, pogledajte >>OVDJE.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene