Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RAT U EUROPI

Savjetnik ukrajinskog predsjednika poslao Orbanu znakovitu poruku: "Krvavi ratovi započinju istim scenarijem"

Viktor Orban
Viktor Orban Afp
Aktualno Galerija Viktor Orban Viktor Orban Foto: Afp Zima u Ukrajini - 1 Zima u Ukrajini - 1 Foto: Afp Zima u Ukrajini - 2 Zima u Ukrajini - 2 Foto: Afp Zima u Ukrajini Zima u Ukrajini Foto: Afp +8 Zima u Ukrajini Galerija 1/13 >>
Ukrajince očekuje hladna zima uz povremene gubitke struje i vode. U tijeku je evakuacija civila iz Hersona. Neki od njih optužili su Rusiju za stravičan zločin. Ujedinjeno Kraljevstvo šalje nove projektile Ukrajini, a Japan šalje generatore.

 

  • Kremlj priznao da više nema isti cilj
  • Ujedinjeno Kraljevstvo poslalo nove projektile u Ukrajinu
  • Sve je više optužbi protiv ruske vojske za ratni zločin
  • Rusija optužuje Ukrajinu za pogubljenje ratnih zarobljenika
  • Ukrajinci će najmanje do proljeća živjeti uz prekide struje i vode
  • Stanovništvo napušta regiju Herson
  • Violinist koji služi u ukrajinskoj vojsci svirao pred mnoštvom u Hersonu 
  • Tučnjava u centru za mobilizaciju
  • Njemačka ''mora biti spremna na eskalaciju u Ukrajini'', upozorava Scholz
  • Dvije bespilotne letjelice oborene na Krimu
  • Rusija prijeti da će smanjiti dotok plina u Europu preko Ukrajine
Pročitajte i ovo Maria Zaharova poslala je poruku SAD-u Nisu zadovoljni Nakon američke pomoći Ukrajini oglasila se i Rusija: "Ovaj rat za njih će završiti ponižavajuće, kao u Vijetnamu" Avdijivka Novi gubici Ukrajina ostala bez dijela teritorija: Obećana pomoć Zapada nije stigla

Tijek događanja pratite u nastavku:

22:36 Nakon ruskog povlačenja iz Hersona, radnici sada kidaju plakate koji izražavaju ljubav prema Rusiji i pogodnostima dobivanja ruskih putovnica i mirovina.

Na njihovom mjestu su plakati s jednostavnim sloganima poput "Herson - grad heroj" i "Sunarodnjaci, slobodni ste" ispisani na žutoj pozadini.

Glasnogovornik lokalne ukrajinske vlade rekao je: "Onog trenutka kada su naši vojnici ušli, ovi plakati su ispisani i predani nama."

Ovaj potez dolazi u trenutku kada ukrajinske vlasti počinju evakuirati civile iz nedavno oslobođenog područja, strahujući da bi nedostatak topline, struje i vode zbog ruskog granatiranja mogao otežati uvjete ove zime.

22:29 Međunarodni institut za rat objavio je kako ruska Vlada nastavlja povećavati svoju kontrolu nad ruskim informacijskim prostorom

"Ruska novinska kuća Kommersant izvijestila je da bi Ruska državna duma mogla razmotriti prijedlog zakona prije kraja 2022. o regulaciji algoritama za "preporuku" na mreži koji bi u konačnici omogućio vladi da isključi određene algoritme", napisali su.

22:02 "Pokrećemo naš novi projekt podrške ljudi - 'Točke nepobjedivosti' diljem zemlje", kazao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

"Prema rezultatima ovog dana, već je pripremljeno više od četiri tisuće takvih točaka. Planirano je još više. Ako se ponove masovni ruski udari i ako se shvati da opskrba električnom energijom neće biti uspostavljena u roku od nekoliko sati, aktivirat će se rad 'Točaka nepobjedivosti'. Sve osnovne usluge su tu: struja, mobilne komunikacije i internet, grijanje, voda, pribor za prvu pomoć. Potpuno besplatno.Točke će raditi nužno - u svim regionalnim i okružnim upravama, kao iu školama, zgradama Državne službe za hitne slučajeve.

21:24 Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak oglasio se na svom Twitter profilu povodom najnovijeg ekcesa mađarskog predsjednika Viktora Orbana.

"Krvavi ratovi počinju istim scenarijem: mali vođe počinju sanjati o Velikim Carstvima. Tko parazitiranjem povijesnih trauma želi steći političke poene u 21. stoljeću, prijeti međunarodnoj sigurnosti. Ponavljaju se nenaučene lekcije iz povijesti. Čak i na mađarskom", napisao je.

21:17 EU planira zaplijeniti imovinu ruskih izbjegavača sankcija i prebaciti je u Ukrajinu, rekao je europski povjerenik za pravosuđe Didier Reynders.

20:53 Američki senatori zatražili su od Bidenove administracije da pažljivo razmotri zahtjev Ukrajine za smrtonosnu bespilotnu letjelicu za borbu protiv Rusije.

U svom pismu, dvostranačka skupina od 16 senatora zatražila je od Pentagona objašnjenje zašto nije krenuo naprijed s ukrajinskim zahtjevom za bespilotnu letjelicu MQ-1C Grey Eagle, izvijestio je Wall Street Journal.

Senatori su izrazili zabrinutost zbog američkog protivljenja zahtjevu, rekavši da osiguranje drona "zahtijeva pažljivo ponovno razmatranje".

Bidenova administracija do sada je odbijala zahtjeve za bespilotne letjelice na temelju zabrinutosti da bi mogle biti oborene, da nisu bitne za ukrajinske ratne napore i da bi mogle eskalirati sukob, ali Pentagon nije javno potvrdio svoje stajalište.

Glasnogovornik Pentagona rekao je: "Kao pitanje politike, ne komentiramo našu komunikaciju s izabranim dužnosnicima."

20:41 U Armeniji se nastavljaju prosvjedi protiv Putinova režima. 

⚡️Protests against the Putin regime and the CSTO continue in Armenia. Video from local social networks.

Tomorrow, a meeting of the CSTO Collective Security Council is scheduled in the capital of Armenia, which is to be attended by Russian Foreign Minister Lavrov.@Flash_news_ua pic.twitter.com/A9pcEEOahO

— FLASH (@Flash_news_ua) November 22, 2022 >

Sutra je u glavnom gradu Armenije zakazan sastanak Vijeća za kolektivnu sigurnost ODKB-a, kojem će nazočiti ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

20:26 Bugarska je prihvatila prijedlog ruskog Lukoila za izvoz nafte zaobilazeći embargo EU-a, javlja Euractiv.

Zamjenik bugarskog premijera za ekonomsku politiku Hristo Alekseev rekao je da bi sporazum o plaćanju poreza na izvoz nafte, unatoč upozorenju Europske komisije da bi se time prekršio režim sankcija, omogućio ulazak dodatnih 350 milijuna eura u proračun.

20:15 Prema podacima koje je objavio ministar obrane Oleksij Reznikov, Rusiji je na skladištu ostalo 119 projektila Iskander u odnosu na 900 koje su imali prije početka invazije na Ukrajinu.

20:12 SAD će dati Ukrajini 4,5 milijardi dolara izravne potpore proračunu.

SAD će početi isplaćivati sredstva u sljedećih nekoliko tjedana, što će pomoći Ukrajini da poboljša ekonomsku stabilnost i podržati ključne vladine usluge, izjavila je 22. studenoga ministrica financija Janet Yellen.

18:50 Ruski Gazprom zaprijetio je prekidom dotoka plina u Europu preko Ukrajine već sljedeći tjedan.

U priopćenju je ruski energetski div u državnom vlasništvu rekao da su neki tokovi plina koji se zadržavaju u Ukrajini zapravo namijenjeni Moldaviji i optužio Kijev da opstruira isporuku 52,52 milijuna kubičnih metara od tranzita do Moldavije.

"Količina plina koju isporučuje Gazprom za tranzit u Moldaviju preko Ukrajine veća je od fizičke količine koja se prenosi na granici Ukrajine s Moldavijom", navodi se.

Nadalje stoji kako će "početi smanjivati ​​opskrbu plinom" u ponedjeljak, 28. studenog, ako "tranzitna neravnoteža kroz Ukrajinu za moldavske potrošače potraje".

Ukrajinski plinovod posljednji je preostali plinovod koji još uvijek dovodi ruski prirodni plin u zapadnu Europu nakon što je Gazprom zatvorio njegove tokove preko Sjevernog toka 1.

Ukrajina je odbacila optužbe rekavši da su sve količine plina vezane za moldavske potrošače prenesene "u punom iznosu".

18:30 Više od 100 komada ruskog streljiva i oružja zarobila je ukrajinska vojska na jugu zemlje, pokazuje snimka koju je podijelila Euromaidan Press.

Snimka dolazi nakon što su ukrajinski dužnosnici izvijestili da su ruske snage tijekom noći granatirale nekoliko regija - istočni Doneck, gdje su usredotočene borbe, sjeverni Sumi, koji graniči s Rusijom, i jugoistočnu regiju Dnjipro.

Rusija također tjednima napada ukrajinsku električnu mrežu i drugu infrastrukturu. Taj je napad izazvao nestanke struje i milijune Ukrajinaca lišio topline i vode.

18:24 Dvije bespilotne letjelice dronovi oborene su u krimskom gradu Sevastopolju, rekao je guverner regije.

Krim je bio jedno od polazišta za rusku invaziju na Ukrajinu u veljači i bio je napadnut nekoliko puta - posljednji put u kolovozu, kada je serija eksplozija uništila skupinu ratnih zrakoplova u ruskoj pomorskoj bazi.

U današnjoj izjavi guverner regije Mihail Razvožaev, kojeg je postavila Rusija, rekao je: "Naše snage protuzračne obrane su aktivne. U tijeku je napad bespilotnim letjelicama. Prema preliminarnim informacijama, već su oborene dvije UAV-e. Sve snage i službe su u pripravnosti."

Rekao je da civilni objekti u Sevastopolju, sjedištu ruske crnomorske flote, nisu oštećeni i pozvao stanovnike da "ostanu mirni".

Prije nego što je ovaj mjesec napustila Herson, Rusija je rekla da premješta svoje snage preko Dnjipra kako bi bolje obranila teritorij uključujući pristupe strateškom poluotoku Krim, koji je Rusija nezakonito anektirala 2014.

18:00 Dužnosnici Irana i Ukrajine sastali su se kako bi razgovarali o navodima da Rusija koristi napadne bespilotne letjelice iranske proizvodnje u Ukrajini, prema glasnogovorniku ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova.

Ranije ovog mjeseca Iran je prvi put priznao da je opskrbio Moskvu bespilotnim letjelicama, ali je rekao da su one poslane prije rata u Ukrajini. Rusija negira da su njezine snage koristile iranske bespilotne letjelice za napad na Ukrajinu.

Oleg Nikolenko rekao je za CNN: "Takav stručni skup ipak se održao. Ne mogu otkrivati ​​pojedinosti, ali vas mogu uvjeriti da ukrajinska strana nastavlja poduzimati najdrastičnije mjere kako bi spriječila upotrebu iranskog oružja od strane Rusije za rat protiv Ukrajine."

Dodao je kako je Ukrajina "obavijestila Iran da će posljedice suučesništva u ruskoj agresiji biti nemjerljive potencijalnim koristima suradnje s Rusijom".

17:30 Ukrajinci se pripremaju za ono što bi moglo biti najteža zima u povijesti zemlje

Dolazi ukrajinska hladnoća, a s njom i noćna mora za milijune koji se suočavaju s njom bez struje, vode i grijanja.

Ukrajinske vlasti upozorile su građane da ne idu u šumu bez konzultacija s vojskom jer su ruske trupe za sobom mogle ostaviti mine, spojne žice i neeksplodirane granate.

No, s obzirom na to da cijena drva za ogrjev raste, mnogima ne preostaje ništa drugo nego riskirati. Ako ih mina ne ubije, hladnoća bi mogla.

Dok ljudi koji žive u kućama mogu ložiti drva, ako ih mogu nabaviti, oni koji žive u stanovima često se oslanjaju na stare sovjetske centralizirane sustave grijanja. Rusi su bombardirali mnoge termoelektrane u zemlji, koje su pumpale toplu vodu u radijatore stanova.

16:30 Japanska vlada najavila je da će dati Ukrajini generatore i solarne svjetiljke kao hitnu bespovratnu pomoć u vrijednosti od 2,57 milijuna dolara.

"Nestanak struje velikih razmjera dogodio se u različitim područjima Ukrajine uzrokovan uništenjem velikog dijela energetskih infrastrukturnih objekata.

Dok je zima sve hladnija, a dani svakim danom sve kraći u Ukrajini, pomoć ima veliku važnost kao potpora za prezimljavanje za one koji ne mogu koristiti grijanje i rasvjetu zbog nestanka struje.

Japan će nastaviti podržavati i stajati uz narod Ukrajine koji se suočava s poteškoćama", dodaje se.

15:30 Njemački kancelar Olaf Scholz upozorio je svoju zemlju da mora biti spremna na eskalaciju situacije u Ukrajini.

Govoreći na konferenciji u Berlinu čiji su domaćini bile novine Süddeutsche Zeitung, Scholz je rekao:

"S obzirom na razvoj rata i vidljive i rastuće neuspjehe Rusije, moramo biti spremni na eskalaciju".

"To bi moglo uključivati ​​uništavanje infrastrukture", dodao je.

Scholz je ranije ovog mjeseca posjetio Kinu kako bi se susreo s njezinim predsjednikom Xi Jinpingom, a putovanje je za koje je rekao bilo vrijedno samo zbog iznošenja zajedničkog stava dviju zemalja protiv uporabe nuklearnog oružja.

U čitanju sastanka kineskih državnih medija, Xi se složio da se oba čelnika "zajednički protive uporabi ili prijetnji uporabom nuklearnog oružja" nad Ukrajinom, iako se suzdržao od kritiziranja Rusije ili pozivanja Moskve da povuče svoje trupe.

15:00 twitterom se širi snimka tučnjave do koje je došlo u centru za mobilizaciju u zapadnosibirskoj regiji Kemerovo, dok se Kremlj priprema za još jedan krug mobilizacije

Vladimir Putin ranije je kazao kako je mobiliziranih vojnika 80.000 "u zoni specijalne vojne operacije", a 320.000 u kampovima za obuku u Rusiji. 

Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministarstva unutarnjih poslova, ustvrdio je da se Rusija priprema za drugu rundu mobilizacije u siječnju, s planovima da aktivira do 700.000 rezervista.

Moskva je u rujnu pozvala više od 300.000 vojnika da se bore u Ukrajini, što je natjeralo stotine tisuća ruskih muškaraca da pobjegnu iz zemlje kako bi izbjegli novačenje.

Geraščenko je u tvitu rekao – bez pružanja dokaza – da je onih 300.000 ljudi koji su već bili unovačeni ubijeno, ranjeno ili demoralizirano.

Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministarstva unutarnjih poslova, ustvrdio je da se Rusija priprema za drugu rundu mobilizacije u siječnju, s planovima da upošljava do 700.000 rezervista. Moskva je u rujnu pozvala više od 300.000 vojnika da se bore u Ukrajini, što je natjeralo stotine tisuća ruskih muškaraca da pobjegnu iz zemlje kako bi izbjegli novačenje. Geraščenko je u tvitu rekao – bez pružanja dokaza – da je onih 300.000 ljudi koji su već bili unovačeni ubijeno, ranjeno ili demoralizirano.

14:20 Pojavila se snimka slavnog profesionalnog violinista Moyseya Bondarenka koji trenutno služi u ukrajinskoj vojsci, kako svira glazbeno djelo na svojoj violini u nedavno oslobođenom gradu Hersonu.

Isječak prikazuje gomileuo kupljenu oko Bondarenkana na Trgu slobode.

Ranije ove godine, violinist koji je prije živio u Kijevu i bio u orkestru kad je izbio rat, snimljen je kako podiže raspoloženje svojih suboraca svirajući im pjesme u bunkeru u Odesi.

Govoreći tada, rekao je: "Na prijavu u vojsku me je potaknuo Alexander Yarmak, ukrajinski glazbenik i obiteljski čovjek koji se prvih dana bez imalo oklijevanja prijavio kao dragovoljac u rat.

"Ovo je povijesni trenutak, ovo je nešto najkorisnije što mogu učiniti, najljepši osjećaj je kad se osjećaš ispunjeno, potrebno. Nikada prije nisam držao mitraljez u rukama i to je jako strašno, ali ako to shvatiš, bit ćeš dobro".

"Stalo mi je do moje zemlje, želim živjeti ovdje, važno je dokazati se i pokazati hrabrost u takvim trenucima, konačno sam ovdje našao mir", kazao je Bondarenka.

13:52 Rusi su se predstavili kao francuski predsjednik Emmanuel Macron i uspjeli doći do poljskog predsjednika Andrzeja Dude u noći kada je projektil pogodio selo u blizini ukrajinske granice. Snimku razgovora od sedam i pol minuta objavili su na internetu ruski komičari Vovan i Lexus.

Dudin ured potvrdio je da se incident dogodio, a to priznanje izazvalo je brojna pitanja. Ovo je drugi put u posljednjih nekoliko godina da su šaljivdžije iz Rusije uspjele doći do Dude. Posebno zabrinjavajuće je to što se to dogodilo u večeri kada je svijet strahovao da bi sukob u Ukrajini mogao eskalirati.

"Emmanuele, vjeruj mi, posebno sam oprezan", čulo se kako Duda govori pozivatelju. "Ne želim ratovati s Rusijom i vjerujte mi, jako sam oprezan, posebno sam oprezan."

"Tijekom poziva predsjednik Duda je iz neobičnog načina na koji je sugovornik razgovarao shvatio da se možda radilo o pokušaju prijevare i prekinuo razgovor", objasnili su iz ureda poljskog predsjednika. Poljski dužnosnici sada istražuju kako su pozivatelji uspjeli doći do predsjednika.

Šteta na infrastrukturi "kolosalna"

13:41 Čelnik ukrajinskog nacionalnog operatera električne mreže Ukrenergo Volodimir Kudricki opisao je štetu nanesenu ukrajinskim postrojenjima za proizvodnju električne energije u ruskim raketnim napadima kao "kolosalnu".

"Razmjeri razaranja su kolosalni. U Ukrajini postoji deficit proizvodnje električne energije. Ne možemo proizvesti onoliko energije koliko trebaju potrošači", rekao je.

13:17 Ukrajina će pozvati veleposlanika Mađarske kako bi zatražila ispriku nakon što se njezin premijer Viktor Orbán pojavio u javnosti noseći šal koji prikazuje dio ukrajinskog teritorija kao dio Mađarske, priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova.

Orbán je fotografiran na nogometnoj utakmici sa šalom za koji portal Ukrajinska Pravda navodi da prikazuje kartu "Velike Mađarske" uključujući teritorij koji je dio susjednih država Austrije, Slovačke, Rumunjske, Hrvatske, Srbije i Ukrajine.

Ruska pravoslavna crkva oglasila se o pretresu samostana u Kijevu

12:46 Ukrajinski dužnosnici ranije su naveli kako sumnjaju da je ruski špijunski lanac djelovao unutar zgrade kompleksa samostana u Kijevu. Ruska pravoslavna crkva priopćila je da su pretresi samostana "čin zastrašivanja".

"Kao i mnogi drugi slučajevi progona vjernika u Ukrajini od 2014., ovaj čin zastrašivanja vjernika gotovo će sigurno proći nezapaženo među onima koji sebe nazivaju međunarodnom zajednicom za ljudska prava", rekao je Vladimir Legoida, glasnogovornik crkve.

Zgrada je sjedište krila Ukrajinske pravoslavne Crkve koje podržava Rusija, poznatog kao Moskovska patrijarhija. Prekinula je veze s Ruskom Crkvom zbog invazije na Ukrajinu.

12:11 Europska komisija daje dodatnih 2,5 milijardi eura za Ukrajinu. "Planiramo 18 milijardi za 2023., uz redovitu isplatu sredstava, za hitne popravke i brz oporavak koji vodi do uspješne rekonstrukcije. Nastavit ćemo podržavati Ukrajinu koliko god bude potrebno", napisala je na Twitteru predsjednica EK-a Ursula von der Leyen.

Tajne službe pretresle samostan u Kijevu

11:32 Ukrajinska policija i tajna služba pretresli su 1000 godina star pravoslavni samostan u Kijevu. Ukrajinske vlasti priopćile su kako sumnjaju da ruski špijunski lanac djeluje unutar samostana i provodi "subverzivne aktivnosti".

Kompleks se smatra ukrajinskim kulturnim blagom i sjedište je dijela Ukrajinske pravoslavne crkve koje podržava Rusija, poznatog kao Moskovska patrijarhija. "Pretres je izveden kako bi se spriječilo korištenje samostana kao baze ruskih špijuna", priopćila je Služba sigurnosti Ukrajine.

"Postoji sumnja u korištenje prostora za sklanjanje diverzantsko-izviđačkih skupina, stranih državljana, skladištenje oružja", dodaju u priopćenju. Zasad nisu poznati rezultati pretresa.

11:17 Čini se da u Rusiji raste nezadovoljstvo zbog sukoba u Ukrajini, a stručnjaci raspravljaju o tome može li se svrgnuti Vladimir Putin. Owen Matthews, dugogodišnji dopisnik iz Moskve, za Sky News navodi da ruski predsjednik ne bi mogao politički preživjeti "vojnu katastrofu na terenu" kakva bi bila da Kremlj mora vratiti zemlju koju su njegove snage zauzele još 2014. godine.

Upozorio je da je alternativa Putinu strašnija od njega samog. "Ono što ne želite, a što je još opasnije od trenutačne situacije, čak i od Putina, jest revolucionarna situacija unutar Rusije u kojoj Putin pada", navodi. Rekao je da opozicija Putinu uključuje "nacionaliste koji su zapravo mnogo agresivniji od njega samog".

Objavljeni novi ruski gubitci

11:06 Ukrajina je objavila nove ruske gubitke. Kako su naveli, od početka rata u Ukrajini je ubijeno oko 85.000 ruskih vojnika. Uništeno je 2895 tenkova, 5827 oklopnih vozila, 278 aviona i 261 helikopter.

10:37 Rusija je priopćila da joj "više nije cilj promjena vlasti u Ukrajini". Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da njegova zemlja "ne namjerava 'specijalnom vojnom operacijom' promijeniti vladu u Ukrajini".

9:25 Ukrajinski gradonačelnik Melitopolja Ivan Fedorov govori potresna izvješća o tome što se događa u gradu koji je trenutačno pod okupacijom ruskih snaga.

Navodi da su stanovnici koji su iskazivali potporu Ukrajini bili otimani i mučeni, a zatvorenici su se vraćali neuhranjeni i ranjeni. "Upravo sam obaviješten o puštenom zatvoreniku iz Melitopolja koji je postao kost i koža", rekao je.

"Lubanja mu je slomljena, a rekao je da su uvjeti u ruskom zarobljeništvu gori nego u Auschwitzu. Kada dođu u susjednu ćeliju i polome ruke i noge zatvorenicima da se njihovi krici čuju cijelim pritvorom, shvatite da u svakom trenutku mogu doći u vašu ćeliju i učiniti vam isto", dodao je.

Ubojstvo ruskih vojnika

8:40 Nakon videosnimke koja se pojavila u javnosti, a koja prikazuje pogubljenje zarobljenih ruskih vojnika, oglasio se i Kremlj. Navode da će pravdi privesti one koji su odgovorni za navodno pogubljenje ruskih ratnih zarobljenika u Ukrajini.

"Nema sumnje da će Rusija tražiti počinitelje tog zločina, oni moraju biti kažnjeni", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da će učiniti sve da se Vladimiru Zelenskom sudi za ratne zločine.

"Brutalno ubojstvo ruskih vojnika nije ni prvi, a ni jedini ratni zločin. To je uobičajena praksa u ukrajinskoj vojsci koju kijevski režim aktivno podržava, a zapadni pokrovitelji ignoriraju. Ali Zelenskom i njegovim pristašama sudit će se pred sudom povijesti, sudom naroda Rusije i Ukrajine. Sudit ćemo im za sve, za svakog mučenog i ubijenog zatvorenika", navodi rusko ministarstvo.

8:33 Ujedinjeno Kraljevstvo poslalo je projektile Brimstone u Ukrajinu prije otprilike šest mjeseci, a sada šalje nove zalihe. Najnoviji model koji je poslan Ukrajincima ima dvostruko veći domet u odnosu na prethodnu verziju, što omogućuje obrambenim snagama da gađaju ruske položaje i dalje.

Ukrajinske trupe posljednjih mjeseci pokušavaju uništiti ruske tenkove, vozila i opskrbne rute s velike udaljenosti. Projektili Brimstone koštaju oko 175.000 funti i koriste lasersko navođenje za pogađanje ciljeva. Oružje je posebno precizno i sposobno smanjiti mogućnost kolateralne štete na minimum.

"Ratni zakoni podjednako se odnose na sve strane"

7:29 "Sve je više dokaza da je ruska invazija na Ukrajinu popraćena sustavnim ratnim zločinima počinjenim u svakoj regiji u kojoj su bile raspoređene ruske snage", rekla je veleposlanica za široke nadležnosti Beth Van Schaack.

"Dokazi iz oslobođenih područja ukazuju na namjerne, neselektivne i neproporcionalne napade na civilno stanovništvo, zlostavljanje civila i ratnih zarobljenika u pritvoru, prisilno uklanjanje ili filtraciju ukrajinskih državljana, uključujući djecu, u Rusiju te ubojstva nalik na pogubljenja i seksualno nasilje", dodala je.

Van Schaack predstavlja Sjedinjene Države pred globalnim tijelima koja istražuju ratne zločine i druge zločine, a trenutačnu situaciju nazvala je "novim nirnberškim trenutkom", misleći na suđenja za ratne zločine održana u tom njemačkom gradu na kraju Drugog svjetskog rata, piše The Guardian.

"Prema međunarodnom pravu, doktrina odgovornosti nadređenog dopušta da kazneni progoni idu do kraja zapovjednog lanca", kazala je ne precizirajući može li ruski predsjednik Vladimir Putin biti optužen za ratni zločin.

"Pomno pratimo situaciju. Važno je naglasiti da se ratni zakoni podjednako odnose na sve strane: i na državu agresora i na državu koja se brani, i to u jednakoj mjeri", objasnila je.

"U zraku miris spaljenog mesa i dlake"

7:18 Ubrzava se evakuacija civila iz regije Herson. "Rusi su koristili odlagalište u Hersonu za spaljivanje tijela, vjerojatno ruskih vojnika", javlja NEXTA pozivajući se na izjave lokalnog stanovništva koje je citirao The Guardian.

"Mještani su u više navrata vidjeli kamione kako bacaju crne vreće na odlagalište koje su zatim spaljivane. U zraku se osjećao miris spaljenog mesa i dlake", napisali su na Twitteru.

"Svaki put kad je naša vojska tamo granatirala Ruse, oni su ostatke premjestili na odlagalište i spalili", rekla je Irina, stanovnica Hersona.

Ukrajinci do proljeća povremeno bez struje i vode

7:03 Polovica ukrajinske energetske infrastrukture oštećena je u ruskim napadima, rekao je predsjednik Volodimir Zelenski. Milijuni ljudi su bez struje i vode dok zima dolazi i temperature padaju ispod nule.

Sergej Kovalenko, voditelj glavnog privatnog dobavljača energije YASNO za Kijev, rekao je da radnici žure završiti popravke prije nego što stignu velike hladnoće. "Želio bih da svi razumiju - Ukrajinci će najvjerojatnije živjeti s nestankom struje barem do kraja ožujka", rekao je Kovalenko.

"Osnovni scenarij je da bi se, ako ne bude novih napada na elektroenergetsku mrežu, u sadašnjim uvjetima smanjenje proizvodnje električne energije moglo ravnomjerno rasporediti po cijeloj zemlji. To znači da će prekidi biti posvuda, ali manje trajni. Postoje i različite prognoze razvoja ove situacije, a one u potpunosti ovise o napadima Rusije", dodao je Kovalenko.

Što se u Ukrajini događalo prethodnog dana, pročitajte OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene