Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što je IRG?

Najmoćnija paramilitarna organizacija Bliskog istoka: Iranska revolucionarna garda navodno stigla na Krim

Iranska revolucionarna garda
Iranska revolucionarna garda Foto: Afp
Britanski i američki obavještajci tvrde da se članovi Iranske revolucionarne garde nalaze na Krimu, odakle pomažu Rusiju u napadima dronovima na Ukrajinu. No, što je Iranska revolucionarna garda?

John Kirby, glasnogovornik američkog Vijeća nacionalne sigurnosti, rekao je da je Iran poslao vojnike kako bi pomogle Rusima u borbi u Ukrajini. To uključuje, tvrdi Kirby, i Iransku revolucionarnu gardu (IRG), najmoćniju paramilitarnu organizaciju na Bliskom istoku.

IRG je kao vojno tijelo formiran tijekom iranske revolucije 1979. Započela je kao jedna od milicija koje su djelovale kako bi se učvrstila vlast u postrevolucionarnom Iranu, zbog čega je ustavom 1979. Garda uspostavljena kao "ideološka vojska". Ona stoga ne štiti samo iranske granice, nego je zadužena i za širenje šiitske vjeroispovijesti i promicanje islamske revolucije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PAZITE ŠTO RADITE Ne berite ovu gljivu: Izaziva smrtnost kod djece u 100 posto slučajeva, pet puta više Hrvata se otrovalo ovog mjeseca nego lani

Budući da nije dio iranske vojske, ona od 1985. ima vlastite zračne, kopnene i pomorske snage. Do toga je došlo tijekom rata s Irakom, koji je trajao od 1980. do 1988., tijekom kojeg se profesionalizirala kao vojna organizacija i zadobila veću nadležnost.

Nakon što je 1989. preminuo Ajatolah Homineini, osnivač Islamske Republike Iran i njezin vrhovni vođa, Iranska Revolucionarna Garda zadobiva novu ulogu. Uglavnom nestaje iz javnog života, ali sudjeluje u ekonomskog obnovi postratnog Irana.

Do nove promjene dolazi 1997., kada je za predsjednika izabran Muhamed Hatami. Njegove reforme predstavljale su prijetnju i za IRG i konzervativne klerike, zbog čega Garda počinje intervenirati u politiku.

Tijekom predsjedničkom mandata Mahmuda Ahmadinežada, koji je i sam bio dio IRG-a, povećava se i političko sudjelovanje i ekonomska moć Iranske revolucionarne garde. Više desetaka njezinih bivših članova dobiva mjesto u novoj vladi, samoj Gardi osigurani su prihodi u obliku državnih ugovora i kreditima u iznosima od više milijardi dolara.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna velika podrška Božinović uputio snažnu poruku: "Pomažemo i pomagat ćemo Ukrajinu i zbog sebe"

Kada su 2009. izbili prosvjedi zbog optužbi da je Ahmadinežad prevarom osvojio novi mandat, Garda je igrala ključnu ulogu u njihovom suzbijanju. Tada je ojačana i obavještajna organizacija IRG-a te ona izravno dovodi u pitanje autoritet Ministarstva obavještajne službe i sigurnosti.

Niti izbor Hasana Rouhanija, navodno umjerenog političara u iranskom kontekstu, za predsjednika 2013. nije spriječio jačanje Garde. Ona tijekom njegova mandata monopolizira kulturu ulaganjem u društvenokulturne programe, osobito u ruralnim područjima.

IRG također igra ključnu ulogu u vanjskoj politici Irana. Quds, specijalna postrojba Garde, elitna je jedinica koja je osnivala razne organizacije poput Hezbollaha u Iraku, Siriji i Libanonu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene