Rat u Ukrajini traje 86. dan. Rusi u subotu ujutro zaustavljaju dotok plina u susjednu Finsku. Francuska evakuira ranjene Ukrajince i teško bolesnu djecu i prevozi u svoje bolnice na liječenje. Identificiran je još jedan ruski časnik za kojega se sumnja da je naredio ubijanje civila.


  

  • Rusija tvrdi da je potpuno oslobodila čeličanu Azovstal u Mariupolju.
  • Pripremaju novu školsku godinu, djeca će imati samo tri predmeta.
  • Njemačka će Ukrajini poslati 15 tenkova Gepard.
  • Ruska vojska granatirala je školu u Sjeverodonjecku u kojoj se skrivalo dvjestotinjak ljudi, među njima u djeca. Ubijene su tri osobe.
  • Francuska evakuira ranjene Ukrajince i teško bolesnu djecu kako bi se liječili u francuskim bolnicama.
  • Rusi u subotu ujutro zaustavljaju dotok plina u Finsku.

Tijek događaja iz minute u minutu pratite u nastavku:

22:30 Nedugo nakon što su izdali priopćenje o "potpunom oslobođenju" Azovstala, rusko ministarstvo obrane na Telegram kanalu je objavilo snimku predaje i posljednjih vojnika iz bojne Azov.

"Snimka predaje posljednje grupe militanata na području tvornice Azovstal", napisali su uz video.

 

22:23 Rusko ministarstvo pravosuđa dodalo je šahovskog prvaka Garryja Kasparova i bivšeg naftnog tajkuna Mihajla Hodorkovskog na popis pojedinaca koji su strani agenti. Obojica su istaknuti kritičari ruske vlade.

Ukrajina je na web stranici ministarstva spomenuta kao izvor financiranja Hodorkovskog, javnog kritičara ruskog predsjednika Vladimira Putina. Također se navodi da su sredstva Kasparova potjecala iz Ukrajine i Zaklade za ljudska prava.

Uništeni grad Rubižne poput Mariupolja

21:55 Uništeni grad Rubižne u istočnoj Ukrajini izgleda kao Mariupolj, nakon intenzivnog ruskog bombardiranja. Prije rata u gradu je živjelo gotovo 60.000 stanovnika.

Serhij Hajdaj, načelnik ukrajinske vojne uprave za Luhansk, napisao je na Telegramu: "Industrijski grad je potpuno uništen, nema sačuvanih zgrada... uz dvorišta su groblja".

Rubižne je sjeverno od Sjeverodonjecka i nalazi se na prvoj crti ruske ofenzive na istoku. Rusija i lokalni separatisti pokušavaju potisnuti ukrajinske snage iz Luganska i Donjecka - regija zajedno poznatih kao Donbas.

Hajdaj navodi da se neki stanovnici Rubižna još uvijek skrivaju u podrumima, "u opljačkanim kutijama od spaljenih cigala". Ali mnogi su pobjegli ili su deportirani u Rusiju, dodaje.

21:26 "Tužitelji su identificirali još jednog ruskog časnika koji je navodno kriv za zločine u Kijevskoj oblasti. Prema riječima glavne tužiteljice Irine Venediktove, Vasil Litvinenko, zapovjednik 64. motorizirane brigade, naredio je svojim vojnicima da ubijaju civile u selu Lipivka", piše The Kyiv Independent.

 

Ruska vojska tvrdi da je oslobodila Azovstal

21:00 Ruska vojska objavila je da je čeličana Azovstal u Mariupolju "potpuno oslobođena". O tome se na Telegram kanalu oglasilo rusko ministarstvo obrane.

"Područje čeličane Azovstal u Mariupolju koju je od 21. travnja ove godine grupa ukrajinskih militanata nacističke formacije Azov blokirana, potpuno je oslobođena", navode.

"Podzemni objekti poduzeća, u kojima su se skrivali militanti, došli su pod punu kontrolu ruskih oružanih snaga. Ukupno, od 16. svibnja, tijekom operacije, 2439 azovskih nacista i vojnog osoblja Oružanih snaga Ukrajine, koji su blokirali teritorij tvornice, položilo je oružje i predalo se", dodaju u ruskom ministarstvu obrane.

"Danas, 20. svibnja, predala se posljednja skupina od 531 militanta. Takozvani zapovjednik nacista Azov, zbog mržnje stanovnika Mariupolja i želje građana da ga kazne za brojna zlodjela, izveden je s područja tvornice u posebnom oklopnom automobilu", napisali su.

"O završetku operacije i potpunom oslobađanju tvornice i grada Mariupolja od ukrajinskih militanata, ministar obrane Ruske Federacije general armije S. Šojgu izvijestio je predsjednika Rusije V. Putina", zaključuju u objavi. 

 

20:55 Savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog Mihalo Podoljak obećao je da će učiniti sve kako ne bi iznevjerili Ukrajince. 

"Svaki dan primam desetke poruka od ljudi koji su izgubili svoje najmilije, svoj dom. Od onih čiji su rođaci zarobljeni ili deportirani u Rusiju. Ukrajina će pobijediti tamu, ali plaća strašnu cijenu. Učinit ćemo sve da ne iznevjerimo naš narod", napisao je na Twitteru.

Rusi pripremaju novu školsku godinu u Mariupolju

20:46 Rusi u Mariupolju od rujna planiraju potpuno rusificirati obrazovni sustav. Učenicima će se predavati samo tri predmeta: ruski jezik i književnost, povijest Rusije i matematika. Održali su i "organizacijski i metodički sastanak za učitelje, koji su bili prisiljeni surađivati u obrazovnom procesu", navode iz Gradskog vijeća Mariupolja.

"Učitelji više nemaju izbora, prijete im izravno i neizravno negativne posljedice, od filtracijskih logora do ograničenja humanitarne pomoći", dodaju.

 

Predložen novi zakon u Rusiji

20:21 Visoki ruski dužnosnici predložili su novi zakon kojim bi se uklonile dobne granice za vojnike po ugovoru, što je još jedan znak da se zemlja suočava s nedostatkom pješaštva za nastavak ofenzive u Ukrajini. Dva člana vladajuće stranke Jedinstvena Rusija koji su predložili zakon, rekli su da će taj potez omogućiti vojsci da iskoristi vještine starijih stručnjaka.

"Za uporabu visokopreciznog oružja, upravljanje oružjem i vojnom opremom potrebni su visokostručni stručnjaci. Iskustvo pokazuje da oni to postaju u dobi od 40-45 godina", navodi se u priopćenju. Trenutno Rusi u dobi od 18-40 godina i stranci u dobi od 18-30 godina mogu sklopiti prvi ugovor s vojskom.

Zastupnici su dodali da će predloženi zakon također olakšati zapošljavanje civilnih medicinara, inženjera i stručnjaka za operacije i komunikacije. Vojni stručnjaci smatraju da se Rusija suočava s neodrživim gubicima vojnika i opreme u Ukrajini nakon niza vojnih neuspjeha koji su Moskvu natjerali da smanji svoje ratne ciljeve.

Ruska vojska suočila se s ogromnim gubitcima, ali i problemima niskog morala među svojim vojnicima, jer su se pojavila izvješća da stotine vojnika nisu voljni boriti se u onome što Rusija naziva svojom "posebnom vojnom operacijom". "Rusiji nedostaje kopnenih jedinica s vojnicima na ugovoru za održivu rotaciju. Postrojbe se iscrpljuju – neće moći tako dugo izdržati", rekao je Rob Lee, vojni analitičar.

42 države uz Ukrajinu

19:00 "42 države stale su na stranu Ukrajine u sporu protiv Rusije na Međunarodnom sudu pravde i namjeravaju se pridružiti postupku. Zahvalni smo partnerima koji su odabrali pravu stranu povijesti. Strana istine, međunarodno pravo, pravda. Zajedno ćemo Rusiju smatrati odgovornom", napisao je ukrajnski predsjednik Volodimir Zelenski.

18:37 Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je na akciju za poboljšanje otpora svoje zemlje na kibernetičke napade, rekavši da je Rusija pogođena brojnim incidentima otkako je Moskva poslala vojnike u Ukrajinu. "Općenito smo bili spremni za napade", rekao je tijekom sastanka ruskog Vijeća sigurnosti.

"Ovo je rezultat rada u cijelom sustavu u posljednjih nekoliko godina", dodao je. Napadi su dolazili iz različitih zemalja, ali su bili "jasno koordinirani", dodao je, i ciljali na "kritičnu informacijsku infrastrukturu Rusije - uključujući medije, financijske institucije i vladin portal".

"Zaštita od ovakvih napada mogla bi se postići jačanjem osjetljivih državnih i industrijskih objekata, te izbjegavanjem korištenja strane tehnologije, između ostalog", dodao je.

Kanada uvodi dodatne sankcije oligarsima

17:40 Kanada uvodi dodatne sankcije ruskim oligarsima i zabranjuje izvoz i uvoz ciljane luksuzne robe u i iz Rusije. Nove mjere uvest će ograničenja za 14 pojedinaca, uključujući ruske oligarhe, članove njihovih obitelji i bliske suradnike ruskog predsjednika Vladimira Putina, stoji u službenom priopćenju.

"Ove osobe su izravno omogućile besmisleni rat Vladimira Putina u Ukrajini i snose odgovornost za bol i patnju naroda Ukrajine", navodi se.Zabrana uvoza ciljat će na rusku robu, uključujući alkoholna pića, plodove mora, ribu i neindustrijske dijamante, dok će zabrana izvoza ciljati na luksuznu robu poput obuće, luksuzne odjeće i nakita.

17:18 Sedam osoba je ozlijeđeno nakon ruskog raketiranja u gradu Lozova, u ukrajinskoj regiji Harkiv. Snimke pokazuju guste oblake dima kako se dižu u zrak nakon što je projektil pogodio zgradu u regiji.

Ukrajinske snage nastavljaju oslobađati regiju Harkiv istočno od Kijeva dok ruske snage pokušavaju izvršiti još veći pritisak u Donbasu.

 

Njemačka šalje tenkove Ukrajini

17:11 Njemačka će isporučiti prvih 15 tenkova Gepard Ukrajini u srpnju, potvrdio je glasnogovornik ministarstva obrane. Njemačka ministrica obrane Christine Lambrecht dogovorila je ovu isporuku u razgovoru sa svojim ukrajinskim kolegom Oleksijem Reznikovim putem videoveze, dodao je glasnogovornik.

Prošlog mjeseca Njemačka je objavila da će prvi put opskrbiti Ukrajinu teškim naoružanjem, odnosno tenkovima za protuzračnu obranu Gepard, nakon optužbi da je prvotno odugovlačila s isporukom teškog naoružanja Kijevu. Od tada je Njemačka također Kijevu obećala sedam samohodnih haubica i počela obučavati ukrajinske vojnike na njima.

Slovenija i Poljska podržavaju davanje statusa države kandidata za EU Ukrajini

16:52 Slovenski i poljski predsjednici Borut Pahor i Andrzej Duda zalažu se za davanje statusa države kandidata za članstvo u EU Ukrajini, javlja slovenska novinska agencija.

Ljubljana i Varšava smatraju da Ukrajina, ali i BiH, zaslužuju dobiti status kandidatkinja za članstvo u Europskoj uniji, složili su se Duda i Pahor. Kako javljaju slovenski mediji, oni smatraju da Ukrajini treba i dalje omogućiti humanitarnu i vojnu pomoć u obrani od ruske invazije te da na Moskvu i dalje treba vršiti pritisak sankcijama. Podržali su i dodjelu statusa zemlje kandidatkinje za članstvo u EU-u Bosni i Hercegovini.

Duda je na konferenciji za novinare s Pahorom kazao da su razgovarali o humanitarnoj i vojnoj pomoći Ukrajini, budućnosti EU-a, ali i ulasku Švedske i Finske u NATO savez. Pahor je rekao da je pred rusku invaziju na Ukrajinu iskreno smatrao da poljski predsjednik "pretjeruje" u svojim upozorenjima o prijetnji pred kojom će se naći i Europa, ali da se pokazalo kako su upozorenja iz Poljske bila točna.

"Dugo smo smatrali da su upozorenja poljskog predsjednika pretjerivanje kada je riječ o namjerama i ambicijama Rusije, ali se pokazalo da se agresija dogodila, te su mi analize poljskih prijatelja sada vrlo značajne i dobro ih razumijem", kazao je Pahor, pohvalivši Poljsku koja je odlično prihvatila izbjeglice iz Ukrajine.

Pahor je rekao da Slovenija za razliku od Poljske "nikad nije bila pod ruskom okupacijom", te je prije invazije Moskve na susjednu državu s Ruskom Federacijom nastojao uspostaviti dobre odnose. "No, simpatije su se zbog invazije preokrenule i ne razumijemo ono što Rusija radi", kazao je slovenski predsjednik.

16:45 Francuska je u petak objavila da je pokrenula svoj prvi let medicinske evakuacije iz Poljske za ranjene Ukrajince i djecu oboljelu od raka. U priopćenju francusko ministarstvo vanjskih poslova navodi da je današnjim letom evakuirano sedam Ukrajinaca ranjenih u ratu i troje ukrajinske djece oboljele od raka i njihovi skrbnici, piše CNN.

Pacijenti će se liječiti o trošku Francuske u raznim bolnicama diljem zemlje, navodi se u priopćenju. "Francuska ostaje predana podršci Ukrajini i stanovništvu pogođenom posljedicama ruske agresije", priopćilo je ministarstvo.

Španjolska podržava ulazak Ukrajine u EU

16:35 Španjolski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Albares rekao je da njegova zemlja podržava ambiciju Ukrajine da se pridruži Europskoj uniji. Europska komisija izdat će izvješće u lipnju o tome hoće li prihvatiti zahtjev Ukrajine da postane kandidat za članstvo u EU, piše Sky News.

"Ako izvješće Europske komisije bude pozitivno, Španjolska će podržati težnje Ukrajine da postane kandidat, a nakon toga će se čelnici država i vlada sastati kako bi razgovarali o načinima da se to dogodi", rekao je.

16:28 Ruska vojska pucala je na školu u Sjeverodonjecku u istočnoj ukrajinskoj regiji Lugansk. Ubijene su tri odrasle osobe, navodi čelnik Luganske regionalne državne uprave Serhij Hajdai.

"Više od 200 ljudi, uključujući djecu, nalazilo se u školi kada se dogodio napad jutros", rekao je. Navodi da policija pokušava prevesti ljude u drugo sklonište.

U Lugansku je "djelomično ili potpuno uništeno" oko 11.000 kuća, od kojih je gotovo 3000 visokih zgrada, istaknuo je. Bolnica nastavlja s radom u gradu, ostalo je nekoliko liječnika i drugog osoblja, izvještavaju ukrajinske Hromadske.

21-godišnjem vojniku sude za ratni zločin

16:15 Zapovjednik ruskog tenka koji je ranije ovog tjedna priznao krivnju za ubojstvo nenaoružanog ukrajinskog civila rekao je da će prihvatiti svaku sudsku kaznu. 21-godišnjem Vadimu Šišimarinu se sudi za ratne zločine u Ukrajini. Rekao je da je "bio nervozan zbog onoga što se događalo" i da "nije želio ubiti" 62-godišnjaka.

"Iskreno mi je žao. Nisam želio da se to dogodi, nisam htio biti tamo, ali dogodilo se. Želio bih se još jednom ispričati. I prihvatit ću sve mjere kazne koje mi budu određene", dodao je. U završnoj riječi, njegov odvjetnik Viktor Ovsjanikov rekao je da njegov branjenik nije kriv za ubojstvo s predumišljajem i ratne zločine i zatražio je od sudaca da ga oslobode.

Za The Guardian je na kraju ročišta rekao da je njegov klijent po zapovijedi ubio civila i stoga ne smatra da je to kršenje pravila ratovanja. "Ovdje nema namjere", rekao je. "Bilo je to izvršenje zapovijedi... nije ga htio ubiti, a to ima određeno pravno značenje. Izdvojio bih one gadove koji su pucali u potiljak civilima u Buči za vrijeme okupacije", dodao je Ovsjanikov. "To je sasvim drugačije od okolnosti u kojima je bio moj klijent", smatra.

Srušili ruski tenk pa zapjevali

15:19 "'Yesterday, all my troubles seemed so far away…', pjesma je Beatlesa iz daleke 1965. godine. No, ukrajinski vojnici ju nisu zaboravili.

Dužnosnik Anton Heraščenko objavio je na svojem Telegram kanalu video uništavanja ruskog tenka i vojnike koji su zapjevali upravo pjesmu Beatlesa. "Ovo je pjesma koju pjevaju ukrajinski heroji nakon što su uništili još jedan tenk Orka. 80. brigada, regija Lugansk", napisao je.

 

14:44 Turski predsjednik Tayyip Erdogan izjavio je kako će se i dalje protiviti ulasku Švedske i Finske u NATO tijekom sutrašnjeg razgovora sa tim zemljama.

14:30 EU je isplatio 600 milijuna eura Ukrajini u sklopu programa financijske pomoći, rekao je ukrajinski premijer Denis Šmihal.

Što se događalo ranije tijekom dana možete pročitati >>OVDJE.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju