Obavijesti Video Pretražite Navigacija
117. dan rata

Zaharova se opet obrušila na Zapad, Zelenski uputio poruku Africi

U tijeku je 117. dan rata u Ukrajini. Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je kako nitko ne zna koliko će sukob u Ukrajini trajati, ali i da se svi moraju pripremiti na činjenicu da bi to moglo trajati godinama.

 

  • Rusi su raketirali Odesu, uništeno je skladište hrane
  • Ruski mediji objavili su fotografije dvojice Amerikanaca, tvrde da su zarobljeni vojnici
  • Ukrajinci su napali naftne platforme na Krimu
  • Mađarska je ponudila svoj teritorij za prijevoz žitarica iz Ukrajine
  • Više od 307.000 djece deportirano iz Ukrajine u Rusiju od početka rata
  • Britansko ministarstvo obrane objavilo je ažurirane podatke o ruskoj invaziji na Ukrajinu

Tijek događaja iz minute u minutu pratite u nastavku:

22:07 Rusija je u ponedjeljak rekla da je porast cijena žitarica, zbog kojeg postoji strah od svjetske prehrambene krize, rezultat "destruktivnih" poteza Zapada, a ne blokade izvoza iz Ukrajine putem crnomorskih luka.

"Glede mogućnosti gladi, sve više stručnjaka naginje pesimističnom scenariju... To je krivica zapadnih režima koji djeluju kao provokatori i rušitelji", rekla je glasnogovornica ruske diplomacije Marija Zaharova na Telegramu.

Po njoj, Zapad je učinio "sustavne pogreške" u planiranju poljoprivredne politike i uzrokovao svjetsku inflaciju svojim kratkovidnim financijskim i monetarnim mehanizmima uvedenim tijekom pandemije.

Porast cijena je također rezultat "slabo osmišljene" politike energetske tranzicije u Europi i Sjevernoj Americi, posebno "nasilnim uvođenjem biogoriva", kaže Zaharova.

22:02 "Ruske snage su sa separatističkom milicijom opkolile skupinu ukrajinskih vojnika u mjestima Gorski i Zolot u regiji Luhansk", rekao je separatistički potpukovnik Andrej Maročko za rusku državnu televiziju Russia-24, piše Tass.

21:25 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski danas je poručio da je "Afrika je talac Rusije", govoreći o ruskoj blokadi ukrajinskih luka na Crnom moru čime se sprječava izvoz žita.

Konstatirao je kako Ukrajina trenutno vodi "kompleksne pregovore" oko uklanjanja ruske blokade, na više razina, ali da trenutno nema napretka, piše BBC.

"Ovaj rat se vama i vašim državama možda čini jako udaljenim. No, katastrofalni rast cijena hrane je taj rat već doveo u domove milijuna afričkih obitelji", rekao je Zelenski. Napomenuo je i kako će globalna prehrambena kriza trajati sve dok "Rusija vodi kolonijalnu politiku i pokušava zauzeti tuđi teritorij".

20:27 Kremlj je priopćio da zarobljeni Amerikanci nisu obuhvaćeni Ženevskom konvencijom jer nisu bili redovni vojnici, navodi RIA Novosti, ruska državna novinska agencija.

Pišu da su bili "plaćenici" koji se bave nezakonitim aktivnostima i trebali bi preuzeti odgovornost za svoje "zločine". Citiran je i glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov koji je rekao da su pucali na ruske vojnike i doveli njihove živote u opasnost.

18:52 Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku odbacio je ruske tvrdnje da Litva primjenjuje vlastite, nacionalne sankcije blokiranjem tranzita određenih roba do ruske enklave Kalinjingrad.

"To je čista propaganda. Litva ne poduzima i ne provodi svoje jednostrane nacionalne sankcije protiv Rusije, nego sankcije koje je uvela Europska unija", izjavio je Josep Borrell nakon završetka sastanka ministara vanjskih poslova država članica EU-a.

Rusija je upozorila Litvu da će poduzeti određene mjere, ne navodeći kakve, kako bi zaštitila svoje nacionalne interese ako Litva pod hitno ne ukine zabranu tranzita roba u Kalinjingrad, rusku eksklavu koja nema kopnenu vezu s ostatkom Rusije i koja graniči s Litvom na sjeveru, s Poljskom na jugu, te s Baltičkim morem na zapadu.

Borrell je rekao da je litavski ministar vanjskih poslova Gabrielius Landsbergis objasnio da njegova zemlja nije uvela nikakve nacionalne sankcije o zabrani tranzita određenih roba u Kalinjingrad nego samo provodi europske sankcije, prema smjernicama koje je dobila od Europske komisije.

Borrell je podsjetio da je Europska unija uvela zabranu tranzita preko svoga teritorija za određene robe i da Litva postupa u skladu s njima. Rusija je pozvala litavskog izaslanika u Moskvi kako bi uložila prosvjed zbog zabrane tranzita određenih roba, a u Kremlju navode da je "situacija više nego ozbiljna".

"Ako se tranzit roba između Kalinjingradske oblasti i ostatka Ruske Federacije preko Litve ubrzo ponovno ne uspostavi, Rusija zadržava pravo da poduzme korake za zaštitu svojih nacionalnih interesa", izjavio je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

18:30 Sastanak NATO-a u Madridu sljedećeg tjedna nije krajnji rok za članstvo Finske i Švedske u savezu, izjavio je glasnogovornik turskog predsjednika Ibrahim Kalin i dodao da će se razgovori između Turske i nordijskih naroda nastaviti.

Finska i Švedska podnijele su zahtjev za članstvo kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, ali su se te kandidature suočile s otporom Turske, koja je ljuta zbog, kako tvrde, potpore Helsinkija i Stockholma kurdskim militantima i embarga na oružje u Ankari.

Ankara očekuje da Švedska odmah poduzme korake u vezi s akcijama militantne skupine Kurdistanske radničke stranke (PKK) u svojoj zemlji. Navode da napredak u nastojanjima nordijskih zemalja za članstvo "sada ovisi o smjeru i brzini kojom će te zemlje poduzeti korake".

Rusi uništili skladište hrane u Odesi

18:15 Skladište hrane uništeno je u raketnom napadu na crnomorsku luku Odesu u ponedjeljak, objavila je ukrajinska vojska koja smatra da je to ruska odmazda za ukrajinski napad na naftne platforme na Krimu.

Operativno zapovjedništvo "Jug" reklo je da su ruske snage ispalile 14 raketa na jug Ukrajine u "trosatnoj baražnoj vatri". "Razlog je njihov nemoćni bijes zbog uspjeha naših vojnika", rekao je ukrajinski vojnik.

Ruska vojska zasad nije komentirala tu vijest.

Oleksij Hončarenko, zastupnik iz Odese, kazao je da je taj lučki grad napadnut "iz osvete, zbog toga što smo mi jutros bombardirali naftne bušotine u blizini Krima".

Sergej Aksjonov, kojega je Moskva postavila na čelo pokrajine Krim, koju je Rusija anektirala 2014., kazao je da su napadnute platforme u posjedu energetske kompanije Černomorneftegaz u Crnome moru kraj južne obale Ukrajine.

Ozlijeđeno je troje ljudi, a traga se za sedmero radnika, objavio je na Telegramu. Ruska novinska agencija RIA Novosti objavila je da se platforme nalaze 71 kilometar od Odese.

Reuters nije mogao odmah potvrditi istinitost izvješća o napadu. Ukrajinska vojska kazala je ranije u ponedjeljak da je oborila barem jedan ruski projektil u blizini Odese. Gradske vlasti kazale su da se 80 prozora razbilo zbog udara kad je projektil presretnut.

18:07 "Rusija ilegalno drži u zarobljeništvu više od 1500 ukrajinskih civila", kazala je zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk.

Zarobljena dvojica Amerikanaca

17:33 Ruski mediji podijelili su fotografije, kako kažu, dvojice američkih državljana zarobljenih koji su se borili za Ukrajinu. Dvojica muškaraca su zarobljena, navode.

Novine Izvestia prikazale su video zapis kratkog intervjua s Andyjem Huynhom (27) iz Hartsellea u Alabami. Kanal RT objavio je sliku čovjeka kojeg je identificirao kao Alexandera Druekea (39) iz Tuscaloose u Alabami.

Članovi obitelji rekli su da su dvojica muškaraca nestala u Ukrajini prije tjedan dana i strahuju da su zarobljeni.

U zasebnom videu od šest sekundi objavljenom u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, bradati muškarac s američkim naglaskom govori u kameru i kaže: "Zovem se Alexander Drueke, ja sam protiv rata". Ponavlja "ja sam protiv rata" na ruskom.

U drugom videu od dvije sekunde, čovjek kojeg je Izvestia identificirala kao Huynha također kaže "Ja sam protiv rata" na ruskom. Rusko ministarstvo obrane za sada je bez komentara.

15:35 "Prvi put Ukrajina je pozvana da sudjeluje na summitu Inicijative triju mora. Jedan od naših prijedloga je jačanje suradnje. Svako područje na kojem možemo zajedno raditi veže se uz sigurnost", poručio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Zaplijenjene nekretnine i bankovni računi ruskih državljana

15:32 U Muenchenu su u ponedjeljak prvi put zaplijenjene nekretnine i bankovni računi ruskih državljana koji su pod europskim sankcijama, izvijestilo je državno odvjetništvo u ovom gradu.

"Radi se o prvom slučaju zapljene konkretnih nekretnina, a ne samo o zamrzavanju novčanih pologa", rekla je više državna odvjetnica Anne Leiding.

Zaplijenjena su tri stana u Muenchenu u vlasništvu jednog zastupnika ruske Dume i njegove supruge.

Na bankovne račune koji su blokirani mjesečno je pristizalo 3.500 eura prihoda od iznajmljivanja stanova.

15:08 U gradu Odesi na jugu Ukrajine zabilježene su eksplozije, rekao je glasnogovornik regionalne administracije.

14:58 Mađarska je ponudila svoj teritorij kao moguću rutu za ukrajinski izvoz žitarica zbog prekida uobičajenih ruta preko Crnog mora uzrokovanog invazijom Rusije, rekao je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

Reuters javlja da je Szijjarto, koji je taj prijedlog iznio na sastanku ministara vanjskih poslova EU, također rekao da ne očekuje prekid u isporuci ruskog plina Mađarskoj.

14:49 Ukrajinske snage obalne obrane napale su projektilima plutajuće platforme u Crnom moru, prema riječima proruskih izvora. "U ovom trenutku, pet osoba je spašeno, a tri su ozlijeđene", rekao je krimski čelnik Sergej Aksenov.

Ranije, ukrajinski zastupnik Oleksij Hončarenko izvijestio je o napadima projektila na proizvodne platforme. Ukrajinska vojska nije komentirala ovaj incident.

Što se događalo u Ukrajini ranije tijekom dana, možete pročitati >> OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene