Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RAT U UKRAJINI

Objavljeno kakvu je štetu pretrpio plinovod Sjeverni tok: "Na morskom dnu postoje dva kratera"

Kijev se i dalje bori s nestašicom struje i vode, nakon što je više od 40 posto infrastrukture oštećeno u raketiranju. Po gradu se postavljaju "grijaće stanice", a Vitalij Kličko Rusiju optužuje za stvaranje humanitarne krize. Brodovi sa žitaricama mogli bi isploviti u četvrtak, nakon što se Rusija vratila sporazumu o prijevozu žita. Poljska diže žilet-žicu duž granice. Rusija je u zoru lansirala vojni satelit u svemir.

 

  • Vlasti u Kijevu pripremaju "grijaće stanice" na generator
  • Brodovi sa žitom mogli bi krenuti u četvrtak
  • U UN-u glasovanje o tvrdnjama o uporabi biološkog oružja
  • Ruske rakete pogodile su južni grad Nikopolj
  • Rusija lansirala vojni satelit u svemir
  • Španjolska donirala Ukrajini 30 vozila hitne pomoći
  • Ruski vojni čelnici razgovarali o upotrebi nuklearnog oružja.
  • Poljska podiže žilet-žicu na granici s Kalinjingradom
  • Rusija se vraća u dogovor za prijevoz žita
  • Putin još nije odlučio hoće li se kandidirati za novi predsjednički mandat 2024., kaže Kremlj

Tijek događanja pratite iz minute u minutu: 

22:00 Savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova Anton Geraščenko, optužio je na Twitteru Rusiju da želi izazvati humanitarnu katastrofu.

"Mlijuni Ukrajinaca mogli bi ove zime biti bez struje, grijanja, vode i kanalizacije. To znači i bez bolnica, škola i hrane", objavio je na Twitteru.

"Ljudi bi se u tom slučaju evakuirali u Europu da prežive te bi nastala humanitarna katastrofa. To je ono što Rusija želi. Pravovremena isporuka protuzračne obrane može osujetiti te planove", objavio je.

 

 

20:00 Arapski čelnici u srijedu su se klonili zauzimanja strana u ratu koji Rusija vodi u Ukrajini i pozvali su na političko rješenje sukoba koji je uzeo ekonomski danak u nekoliko njihovih zemalja.

Zaključujući samit Arapske lige u Alžiru, prvi u više od tri godine zbog pandemije covida-19, čelnici su pozvali na političko rješenje sukoba.

Izrazili su "predanost načelima nesvrstanosti i zajedničkom arapskom stajalištu o ratu u Ukrajini temeljenom na odbijanju uporabe sile", stoji u završnoj izjavi koju je prenijela alžirska državna novinska agencija APS.

19:11 Istraga je pokazala da je u eksploziji krajem rujna uništeno oko 250 metara jednog kraka plinovoda Sjeverni tok 1, objavio je u srijedu operater plinovoda.

Prema preliminarnim rezultatima istrage, na morskom dnu postoje dva kratera, svaki dubok 3-5 metara, objavio je u srijedu Nord Stream AG.

Udaljeni su oko 248 metara jedan od drugog.

"Dio cijevi između kratera je uništen, radijus raspršenosti fragmenata cijevi je najmanje 250 metara", rekli su iz tvrtke.

Krajem rujna otkrivena su četiri curenja - po dva u danskom i švedskom isključivom gospodarskom pojasu - na plinovodima Sjeverni tok 1 i 2 nakon eksplozije u blizini otoka Bornholma u Baltičkom moru.

EU i NATO, među ostalima, smatraju da je eksplozija rezultat sabotaže.

Oba plinovoda vode iz Rusije u sjeveroistočnu Njemačku. Rad plinovoda postao je vrlo osjetljiva politička tema nakon ruske invazije na Ukrajinu krajem veljače.

Rusija optužuje

18:27 Rusija je rekla da je njezin najvažniji prioritet izbjeći nuklearni sukob između svjetskih nuklearnih sila, no optužila je zapad da "potiče provokacije oružjem masovnog uništenja".

Zapadne prijestolnice rekle su da Moskva stoji iza pojačane nuklearne retorike otkad je Rusija napala Ukrajinu u veljači, nedavno opet optuživši Kijev da planira upotrijebiti 'prljavu bombu' ne potkrijepivši to dokazima.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da se boji da se pet deklariranih nuklearnih sila njiše "na rubu izravnog oružanog sukoba" i da zapad mora prestati "poticati provokacije oružjem masovnog uništenja koje može voditi katastrofalnim posljedicama".

"Čvrsto smo uvjereni da je u sadašnjoj kompliciranoj i turbulentnoj situaciji, izazvanoj neodgovornim i drskim postupcima u svrhu potkopavanja naše nacionalne sigurnosti, najvažnija zadaća izbjeći svaki vojni sukob nuklearnih sila", priopćilo je rusko ministarstvo.

Moskva je rekla da stoji uz zajedničku deklaraciju objavljenu zajedno sa Sjedinjenim Državama, Kinom, Britanijom i Francuskom u siječnju kojom se potvrđuje njihova zajednička odgovornost za izbjegavanje nuklearnog rata.

"U potpunosti potvrđujemo svoju predanost zajedničkoj izjavi čelnika pet država s nuklearnim oružjem o sprečavanju nuklearnog rata i izbjegavanju utrke u naoružanju od 3. siječnja 2022.", priopćilo je ministarstvo.

16:47 Ruski predsjednik Vladimir Putin oslabljen je invazijom na Ukrajinu, ali nije vjerojatno da će se uskoro dogoditi promjena na vrhu zbog autokratske prirode ruskog političkog sustava, rekao je u srijedu zapadni dužnosnik, navodi Reuters. Putin, čelnik najduže u Kremlju nakon nakon Josifa Staljina, dominira Rusijom gotovo 23 godine otkako mu je Boris Jeljcin predao vlast posljednjeg dana 1999.

Nakon promjena ustava 2020., neki promatrači očekivali su da će Putin vladati do 2036. No, invazija na Ukrajinu 24. veljače promijenila je percepciju."Oslabljen je ovom zaista katastrofalnom pogreškom", rekao je zapadni dužnosnik anonimno za Reuters."Vidimo kako Ukrajina ponižava rusku vojsku na bojnom polju", dodao je.

Dužnosnik je rekao da je rat ojačao ukrajinsku državnost i potaknuo daljnje širenje NATO-a, što je oslabilo Putina koji je 7. listopada navršio 70 godina. Idući predsjednički izbori trebali bi se održati 2024., a Putin još nije potvrdio hoće li se kandidirati.

16:26 Američki State Department objavio je da je pokrenuo projekt obuke razminiranja vrijedan 47,6 milijuna dolara za pomoć Ukrajini.

16:22 Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je rekao da Rusija zadržava pravo da se opet povuče iz međunarodnog sporazuma o izvozu ukrajinskog žita preko Crnog mora, u koji se danas vratila nakon što se povukla, kako tvrdi Moskva, zbog napada dronovima na Crnomorsku flotu kod Krima.

"Zahtijevali smo jamstva od ukrajinske strane da se nešto poput napada na Krimu neće više nikad ponoviti u budućnosti i da humanitarni koridori neće biti korišteni u vojne svrhe", rekao je Putin na sastanku ruskog Vijeća sigurnosti.

"Putem Ministarstva obrane je od turske strane došla informacija da je Ukrajina dala jamstva da humanitarne koridore neće koristiti u vojne svrhe. Zbog toga sam izdao naredbu Ministarstvu obrane da nastavi sudjelovanje Rusije u sporazumu", rekao je Putin.

"U isto vrijeme, Rusija zadržava pravo da se povuče iz sporazuma ako Ukrajina prekrši jamstva", rekao je Putin, javlja Sky News. 

Sastanak generala

15:45 New York Times izvijestio je da su ruski generalni održali sastanak na kojem su raspravljali o tome gdje i kad bi Moskva u Ukrajini mogla koristiti nuklearno oružje. Sada je stigla reakcija iz Rusije. Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je priopćenje u kojem se ističe kako je "Rusija potpuno posvećena izbjegavanju nuklearnog rata", te se dodaje da to "ostaje najviši prioritet"

"Potpuno podržavamo zajedničku izjavu o prevenciji nuklearnog rata i izbjegavanju utrke u naoružanju koju su lideri pet zemalja s nuklearnim oružjem potpisali 3. siječnja", stoji u priopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova.

15:25 Bijela kuća kaže da Sjeverna Koreja tajno isporučuje "značajan broj" topničkih granata Rusiji kako bi podržala invaziju Moskve na Ukrajinu. Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je da SAD vjeruje da Sjeverna Koreja "pokušava prikazati kao da su poslani u zemlje Bliskog istoka ili Sjeverne Afrike".

15:20 Britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly je rekao da je Vladimir Putin shvatio da je "pucao sebi u nogu" zaustavivši brodove da uđu u ukrajinske luke. "Putin mora prestati koristiti hranu kao oružje", rekao je, aludiravši na Putinovu odluku da se Rusija vrati u sporazum o izvozu žitarica iz Ukrajine.

15:11 Španjolski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Albares stigao je u Kijev. "Stigao sam u Kijev kako bi prenio španjolsku podršku narodu i vlastima Ukrajine u obrani svojeg suvereniteta, mira i sloboda", napisao je ministar.

 

15:07 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski govorio je o mogućnosti mirovnih pregovora s Rusijom. "Nemamo vremena za diplomaciju. Oni lažu, to nije diplomacija. Kada kažu da žele diplomatske veze i zaustaviti rat, to je laž. Jučer su rekli da su spremni, a da Ukrajina nije sprema, no danas su nas napali s 54 rakete. Ludi su. Bolesni u glavu. Mislim da žive na drugom planetu", rekao je Zelenski.

14:59 Visoki ukrajinski dužnosnici izrazili su zahvalnost Turskoj i UN-u na njihovoj ulozi u odluci Rusije da nastavi svoje sudjelovanje u sporazumu o oslobađanju izvoza žitarica iz Ukrajine. Visoki dužnosnik, koji je želio ostati anoniman, rekao je Reutersu da je odluka Moskve uglavnom rezultat pritiska Turske na Rusiju. Ministar infrastrukture Oleksandr Kubrakov zasebno je izrazio zahvalnost za uloge koje su odigrali turski predsjednik Tayyip Erdogan i glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.

14:53 Ukrajinski dužnosnici kažu da su četiri žene i jedan muškarac hospitalizirani nakon granatiranja grada Vovchansk u sjeveroistočnoj regiji Harkiv. Još jedna osoba je ozlijeđena u eksploziji mine u selu Oleksandrivka u okrugu Bogoduhiv, javlja Sky News. 

14:00 Rusija se vratila u sporazum o izvozu žitarica iz Ukrajine jer je shvatila da bi inicijativa funkcionirala i bez sudjelovanja Kremlja, rekao je u srijedu visoki ukrajinski dužnosnik. Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak naveo je u pisanoj izjavi Reutersu da odluka Moskve pokazuje da ruske "ucjene" te "eskalacija i prijetnje" ne uspijevaju kada naiđu na odlučan odgovor.

"Na ovaj ili onaj način, Rusija se posramljena vratila 'žitnoj inicijativi' jer se pokazalo da bi žitni koridor funkcionirao i bez sudjelovanja Kremlja", rekao je Podoljak. "To pokazuje samo jedno: Rusija je uvijek inferiorna u odnosu na one koji su jači, one koji znaju primiti udarac, one koji snažno argumentiraju svoj stav", dodao je. Rusko ministarstvo obrane priopćilo je u srijedu da će Rusija nastaviti sudjelovati u sporazumu o izvozu žitarica.

13:20 Ruski predsjednik Vladimir Putin još nije odlučio hoće li se kandidirati za novi predsjednički mandat 2024. godine, rekao je u četvrtak glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov tijekom redovnog razgovora s novinarima.

Putin je na vlasti od 1999. Bio je predsjednik Rusije od 2012., a prije toga između 2000. i 2008. godine. Također je bio premijer od 1999. do 2000., za vrijeme predsjedništva Borisa Jeljcina, te ponovno od 2008. do 2012., kada je zamijenio pozicije s Dmitrijem Medvedevom, koji trenutačno obnaša dužnost zamjenika predsjednika Vijeća sigurnosti Ruske Federacije.

Godine 2021. Putin je potpisao zakon koji bi mu omogućio da se kandidira za još dva šestogodišnja predsjednička mandata, potencijalno produživši svoju vladavinu do 2036. godine.

12:30 Emina Džaparova, prva zamjenica ukrajinskog ministra vanjskih poslova, u objavi na Twitteru prikazala je štetu nastalu u bolnici u Torecku u regiji Doneck nakon granatiranja tijekom noći.

Bolničko rodilište i kirurgija oštećeni su u topničkom napadu. Dodaje da su mete napada bile kuće i upravne zgrade.

 

 

11:20 Rusija će nastaviti sudjelovati u dogovoru o prijevozu žitarica, potvrdilo je tamošnje Ministarstvo obrane. Posredovanje UN-a i Turske pomoglo je da se dobiju pismena jamstva iz Kijeva, priopćila je vojska.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan rekao je da će se rusko sudjelovanje u dogovoru o izvozu ukrajinskog žita uz posredovanje UN-a nastaviti u srijedu.

Reuters javlja da je Erdoğan u govoru u parlamentu rekao da je ruski ministar obrane Sergej Šojgu obavijestio svojeg turskog kolegu da će se sporazum nastaviti.

Državna ruska novinska agencija Tass prenijela je izjavu ruskog ministarstva obrane u kojoj se kaže:

"Od Ukrajine je bilo moguće dobiti potrebna pisana jamstva o nekorištenju humanitarnog koridora i ukrajinskih luka, određenih u interesu izvoza poljoprivrednih proizvoda, za vođenje vojnih operacija protiv Ruske Federacije. Ruska Federacija smatra da se trenutačno primljena jamstva čine dostatnim i nastavlja s provedbom sporazuma."

10:29 Ruski vojni čelnici razgovarali su o upotrebi nuklearnog oružja, tvrde američki dužnosnici. Razgovori su uznemirili Bidenovu administraciju jer su pokazali koliko je Moskva postala frustrirana zbog neuspjeha na bojnom polju u Ukrajini.

Visoki ruski vojni čelnici nedavno su razgovarali o tome kada bi i kako Moskva mogla upotrijebiti taktičko nuklearno oružje u Ukrajini, što je doprinijelo povećanoj zabrinutosti u Washingtonu i savezničkim prijestolnicama, prema brojnim visokim američkim dužnosnicima, tvrdi New York Times.

Vladimir Putin nije sudjelovao u razgovorima koji su vođeni u pozadini sve jače nuklearne retorike Rusije i neuspjeha na bojnom polju.

Činjenica da su viši ruski vojni čelnici uopće vodili rasprave uznemirila je Bidenovu administraciju jer je pokazala koliko su ruski generali bili frustrirani zbog svojih neuspjeha na terenu te sugerira da Putinove prikrivene prijetnje uporabom nuklearnog oružja možda nisu samo riječi.

Ipak, američki dužnosnici rekli su da nisu vidjeli dokaze da Rusi premještaju nuklearno oružje na mjesto ili poduzimaju druge taktičke mjere kako bi se pripremili za napad.

10:22 Poljska će izgraditi ogradu od žilet-žice na granici s ruskom Kalinjingradskom oblasti, rekao je u srijedu tamošnji ministar obrane. Izgradnja privremene barijere visoke 2,5 m i duboke 3 m počet će odmah, rekao je Mariusz Blaszczak.

S porastom napetosti zbog rata u Ukrajini, Blaszczak je kao razlog naveo sigurnosne probleme i krizu koja je pokrenuta prošle jeseni kada su tisuće afričkih i bliskoistočnih migranata pokušale prijeći granicu Bjelorusije u Poljsku, od kojih su neki umrli.

Blaszczak je rekao da će kalinjingradska barijera biti slična onoj koju je prošle godine Poljska postavila duž granice s Bjelorusijom.

10:00 Španjolski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Albares stigao je u srijedu u Kijev kako bi isporučio 30 vozila hitne pomoći Ukrajini.

Španjolsko ministarstvo priopćilo je da je Albares krenuo noćnim vlakom iz Przemysla u Poljskoj za Ukrajinu. Njegov posjet glavnom gradu Ukrajine ranije je držan u tajnosti.

Donirana ambulantna vozila posebno su opremljena za rukovanje trudnicama, rekao je CNN-u ured za tisak.

Albares će posjetiti područja pogođena nedavnim ruskim raketnim napadima i odati počast Ukrajincima koji su poginuli u ratu. Također se očekuje da će se sastati s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom i premijerom Denisom Šmihaljom.

8:50 Rusija je lansirala raketu Sojuz s vojnim satelitom u svemir, izvijestile su u srijedu ruske novinske agencije pozivajući se na Ministarstvo obrane.

Raketa nosač srednje klase Soyuz-2.1b lansirana je u 9:48 po moskovskom vremenu (6:48 po GMT-u) s kozmodroma Plesetsk.

Nisu poznati detalji o namjeni satelita.

8:33 Ukrajinske zračne snage priopćile su da trenutačno nemaju učinkovitu obranu od tipova balističkih projektila koje Iran planira poslati Rusiji za korištenje u ratu protiv Ukrajine.

Jurij Ihnat, glasnogovornik zapovjedništva ukrajinskih zračnih snaga, rekao je da će domet isporučenih iranskih balističkih projektila, "jedan s dometom od 300 kilometara, a drugi s dometom od 700 kilometara", omogućiti ruskim snagama da napadnu bilo gdje unutar Ukrajine.

"Postoji velika vjerojatnost da će projektili biti isporučeni na sjever iznad Ukrajine, odakle mogu pasti bilo gdje i zaprijetiti cijeloj Ukrajini", rekao je Jurij Ihnat na konferenciji za novinare.

Iran se navodno priprema isporučiti oko 1000 dodatnih komada oružja, uključujući balističke projektile zemlja-zemlja kratkog dometa i nekoliko bespilotnih letjelica, kojima će se Rusija koristiti protiv Ukrajine.

8:20 Grad Nikopolj na jugu Ukrajine i obližnji grad uz rijeku Dnjipro pogođeni su višecjevnim bacačima raketa tijekom noći na utorak, izvijestio je Valentin Rezničenko, čelnik regionalne vojne uprave Dnjipropetrovsk.

"Rusi su ponovno terorizirali područje Nikopolja tijekom noći i ranog jutra", napisao je Rezničenko u srijedu na Telegramu.

Još nema izvješća o žrtvama, a razmjeri štete se istražuju, dodao je.

U ranijoj objavi Rezničenko je rekao da je ukrajinska protuzračna obrana tijekom noći uništila šest dronova Shahed-136. Ukrajinske zračne snage priopćile su u srijedu da je njihova protuzračna obrana uspjela "skinuti" čak 12 od 13 dronova.

8:17 Oleksij Kuleba, guverner Kijeva, izvijestio je o energetskoj situaciji u regiji, rekavši da je 16.000 domova ostalo bez struje.

U poruci na Telegramu poručio je stanovnicima da njihovi elektroenergetičari rade bez prestanka već treći dan: "Tijekom dana vratit ćemo struju svim pretplatnicima."

8:00 Vijeće sigurnosti UN-a zakazalo je za srijedu glasovanje o rezoluciji kojom bi se osnovalo povjerenstvo za istraživanje ruskih tvrdnji da Ukrajina i Sjedinjene Države provode "vojnobiološke" aktivnosti koje krše konvenciju o zabrani uporabe biološkog oružja, javlja Associated Press.

Rusija je prošli tjedan članovima vijeća podijelila dokument od 310 stranica u kojem se navodi da se ova biološka aktivnost odvija u Ukrajini uz potporu američkog ministarstva obrane. Dokument je uključivao službenu pritužbu Vijeću sigurnosti, dopuštenu prema članku VI. konvencije o biološkom oružju iz 1972. te nacrt rezolucije koja bi ovlastila Vijeće sigurnosti da osnuje komisiju od 15 članova vijeća koja će istražiti ruske tvrdnje.

Prvu rusku tvrdnju o tajnim američkim laboratorijima za biološko ratovanje u Ukrajini, iznijetu ubrzo nakon njezine invazije, osporili su neovisni znanstvenici, ukrajinski čelnici i dužnosnici u Bijeloj kući i Pentagonu.

7:11 Vlasti u Kijevu pripremaju više od 1000 točaka za grijanje u cijelom gradu u slučaju da sustav grijanja bude onesposobljen zbog nastavka ruskih napada, rekao je u srijedu gradonačelnik Vitalij Kličko.

Napadi raketama i bespilotnim letjelicama oštetili su 40 % ukrajinske energetske infrastrukture i već su nakratko ostavili velike dijelove Kijeva bez struje i vode, što je dovelo do racionalizacije struje.

Kličko je u srijedu u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram napisao da gradske vlasti razmatraju različite scenarije zbog raketnih napada.

"Najgore je tamo gdje uopće neće biti struje, vode ili grijanja", rekao je. "Za taj slučaj pripremamo više od 1000 točaka grijanja u svojem gradu."

Lokacije će biti opremljene agregatima i imati zalihe potrepština poput vode, rekao je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna nakon krimskog samita Premijer Plenković za CNN: "Od Ukrajine se ne može očekivati da ustupi i djelić svog teritorija"

Pročitajte i ovo Ilustracija Velika analiza General Zima i general Blato mogli bi promijeniti tijek rata: Što će dolazak velikih hladnoća značiti za rat u Ukrajini?

Vlada je optužila Rusiju da izaziva novu humanitarnu krizu tjerajući još više ljudi na bijeg, uplašene izgledima da će morati preživjeti bez struje i grijanja tijekom hladnoga godišnjeg doba.

7:04 Brodovi natovareni žitom isplovili su iz Ukrajine u utorak unatoč tome što je Rusija obustavila svoje sudjelovanje u dogovoru postignutom uz posredovanje UN-a, koji osigurava siguran ratni prijevoz kritičnih zaliha hrane namijenjenih dijelovima svijeta koji se bore s glađu.

No, unatoč tome što brodovi natovareni žitom napuštaju Ukrajinu ovog tjedna, UN je objavio da takvi brodovi neće putovati u srijedu, što je izazvalo strahove o budućnosti inicijative.

Amir Abdulla, UN-ov koordinator za sporazum, kasnije je tvitao da očekuju da će natovareni brodovi isploviti u četvrtak.

Što se događalo prethodnog dana, pogledajte >>OVDJE.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene