Obavijesti Video Pretražite Navigacija
53. DAN RATA

Rusija postavila apsurdne zahtjeve pa zaprijetila Zelenskom: "Ako mu je stalo do Ukrajinaca, mora ih odmah usvojiti. Ne može biti drugačije"

Kemijsko oružje - 3
Kemijsko oružje - 3 Foto: DNEVNIK.hr
Danas je 53. dan rata u Ukrajini. Gradonačelnik Kijeva Kličko upozorio je Ukrajince koji su napustili domove da sad nije vrijeme da razmišljaju o povratku jer je Kijev i dalje pod napadima. Žestoke borbe vode se i u Mariupolju.

 

  • Ruske snage su pogodile naftnu rafineriju u Lisičansku, gradu uz samu crtu bojišta, na istoku Ukrajine, priopćile su mjesne vlasti.
  • Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je novi zakon kojim se zabranjuje javno izjednačavanje uloge SSSR-a i nacističke Njemačke tijekom Drugog svjetskog rata.
  • Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko poručio je Ukrajincima koji su pobjegli iz svojih domova posljednjih tjedna da sada nije vrijeme da razmišljaju o povratku.
  • Zapad spekulira da je većina članova posade Mosvke poginula, no u subotu se pojavio video koji navodno prikazuje preživjele članove posade.
  • Rusija drži zatočeno oko 700 ukrajinskih vojnika te nekoliko stotina civila, priopćila je u subotu vlada u Kijevu.
  • Rusi su pogodili tvornicu vojne opreme u Kijevu.
    Rusko ministarstvo vanjskih poslova zabranilo je britanskom premijeru Borisu Johnsonu, ministrici vanjskih poslova Liz Truss, ministru obrane Benu Wallaceu i još 10 članova britanske vlade ulazak u Rusiju.

Tijek događanja iz minute u minutu pratite u nastavku:

16:00 Čini se da ukrajinski vojnici prkose ruskome ultimatumu da u nedjelju polože oružje i predaju se u mariupoljskoj luci, za koju Moskva tvrdi da su je njezine vojne snage gotovo u potpunosti zauzele, što bi za njih bila najveća nagrada u gotovo dvomjesečnom ratu.

Nekoliko sati nakon zadanog roka, ukrajinski borci koji se skrivaju u čeličani Azovstal koja gleda na Azovsko more, nisu pokazivali nikakve znakove predaje.

Rusko ministarstvo obrane je u nedjelju objavilo da su, po njihovim saznanjima, opkoljeni ukrajinski branitelji, među kojima je i 400 "stranih plaćenika", dobili naredbu da pucaju na svakoga među njima tko želi odustati.

Ukrajinska vlada o tomu nije objavila nikakvu informaciju.

15:44 Ukrajinski novinari kažu kako imaju potvrdu o tome da je najmanje jedna osoba poginula u potonuću Moskve. Ruska strana još nije objavila službenu potvrdu o žrtvama.

Vijest o smrti 41-godišnjeg časnika Ivana Vakhruševa na društvenim mrežama objavila je njegova supruga. Novinarima je kazala kako je njezin suprug stradao u havariji te dodala kako se još 27 članova posade Moskve smatra nestalima, no za te informacije nema službene potvrde, javlja BBC.

15:41 U bombardiranju Harkiva poginulo je petero ljudi, a 13 je ozlijeđeno, prenosi BBC.

15:20 Ukrajina je objavila da je od početka invazije ubijeno 20.300 ruskih vojnika, a 2002 ruska oklopna vozila su uništena. Uništeno je i 146 ruskih helikoptera i 773 tenka.

Prošlog mjeseca Rusija je tvrdila da je 1351 ruski vojnik poginuo u Ukrajini, dok je NATO 24. ožujka procijenio da je ubijeno do 15.000 ruskih vojnika.

14:38 Predsjednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin u nedjelju je rekao da ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski želi kupiti vrijeme izražavajući spremnost za razgovore, a istovremeno traži pomoć od NATO-a, piše TASS.

Volodin je reagirao na izjavu Zelenskog da je Ukrajina spremna razgovarati o odustajanju od svoje kandidature za pridruživanje NATO-u i statusu Krima s Rusijom, ali ne dok Moskva ne zaustavi neprijateljstva i povuče svoje vojnike.

"To je rekao i prije razgovora u Turskoj kada su naše trupe bile u blizini Kijeva", rekao je Volodin na Telegramu. "Rusija je smanjila aktivnosti na tom području i povukla trupe. A onda je došlo do inscenacije u Buči i drugih provokacija. "Kijev je tada odustao od obveza koje je prihvatio."

"Opet je isti scenarij na stolu", rekao je govornik. "Razlog je očit."

Volodin je rekao da bi Zelenski trebao povući trupe iz Donjecke i Luganske narodne republike i donijeti neke druge odluke ako mu je stalo do naroda svoje zemlje. Predsjednik Dume rekao je da su ukrajinske oružane snage već izgubile 23.367 ljudi, dok su se 1464 osobe predale jučer u Mariupolju, a još 2500 je blokirano u gradskoj tvornici Azovstal.

"Ako je Zelenskom stalo do naroda Ukrajine, trebao bi odmah donijeti sljedeće odluke. Prvo, povući trupe iz Donjecke i Luganske Narodne Republike. Drugo, zapisati to u sporazumu da se Ukrajina obvezuje priznati Krim i usvojiti neblokovski status te denacificirati i demilitarizirati zemlju. Ne može biti drugačije", poručio je.

Oslobodili taoce

14:30 Glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov u nedjelju je rekao da su ruski specijalci oslobodili ruske taoce koji su bili držani u turskoj džamiji u Mariupolju.

"Specijalna operacija oslobađanja talaca, koje su ukrajinski nacisti držali u turskoj džamiji, provedena je 16. travnja tijekom ofenzivnih akcija za oslobađanje Mariupolja i na zahtjev turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana", rekao je glasnogovornik, prenosi TASS

Konašenkov je rekao da je zahvaljujući nesebičnim akcijama tima ruskih specijalnih snaga džamija deblokirana i ubijeno je 29 militanata, uključujući strane plaćenike. "Taoci, koji su državljani jedne od zemalja ZND-a, oslobođeni su i odvedeni na sigurno mjesto", rekao je.

13:55 Papa Franjo u nedjelju je rekao da svijet obilježava "Uskrs rata" i pozvao na mir u Ukrajini, za koju je rekao da je uvučena u "okrutni i besmisleni rat". >>Opširnije

13:40 Ukrajinski zastupnik Oleksij Gončarenko rekao je za BBC da se ukrajinski vojnici u Mariupolju neće predati Rusiji.

"Razgovarao sam s njima jučer i znam da će se boriti do kraja", objasnio je.

13:10 Savjetnik gradonačelnika Mariupolja Petro Andriuščenko napisao je na Telegramu da usprkos ruskom "koridoru za predaju" za preostale trupe" u gradu, "naši branitelji i dalje drže obranu".

Dodao je i da neprijateljstva iz Rusije nisu ograničena na čeličanu Azovstal, gdje se, kako se navodi, borave ukrajinski vojnici.

"Tijekom borbi okupatori su opet teškim topništvom granatirali privatne stambene kuće", kazao je.

12:32 Zamjenik zapovjednika 8. armije ruskih oružanih snaga Vladimir Petrovič Frolov poginuo je u ratu u Ukrajini, javila je ruska novinska agencija TASS.

Vijest je potvrdio guverner Sankt Peterburga Aleksandar Beglov. Beglov je rekao: "Vladimir Petrovič Frolov je poginuo herojskom smrću u borbi s ukrajinskim nacionalistima."

Guverner je rekao da je Frolov "žrtvovao svoj život da djeca, žene i starci u Donbasu više ne čuju eksplozije bombi. Da prestanu čekati smrt i otići od kuće, oprostiti se kao da je zadnji put".

Rusija bjesni

12:30 Rusko Ministarstvo obrane u nedjelju je zaprijetilo "eliminacijom" vojnika koji se još bore u opkoljenom jugozapadnom ukrajinskom gradu Mariupolju, jer je potvrdilo da je ultimatum kojim se zahtijeva njihova predaja ignoriran.

U priopćenju se navodi da su ukrajinski vojnici opkoljeni u gigantskoj čeličani u gradu pozvani "da dobrovoljno polože oružje i predaju se kako bi spasili svoje živote".

"Međutim, kijevski je nacionalistički režim, prema radijskom prisluškivanju, zabranio pregovore o predaji", tvrdi ministarstvo.

Ministarstvo je također ustvrdilo da prema ukrajinskim vojnicima koji su se prethodno predali "postoji do 400 stranih plaćenika koji su se pridružili ukrajinskim snagama" zarobljenih u čeličani, uključujući, kako je rečeno, Europljane i Kanađane.

"U slučaju daljnjeg otpora svi će biti eliminirani", navodi se.

Ministarstvo obrane tvrdi da su deseci vojnih objekata na istoku Ukrajine uništeni u posljednjim ruskim napadima. To uključuje skladišta goriva i streljiva, priopćilo je ministarstvo, oko Severodonjecka, Kremmine i drugih gradova u regijama Lugansk i Donjeck.

Također se tvrdi da je ruski sustav protuzračne obrane oborio 10 ukrajinskih bespilotnih letjelica u regiji Donbas.

11:20 U subotu je gradonačelnik Trostianetsa, grada u sjevernoj ukrajinskoj regiji Sumi, ustvrdio da su vlasti pronašle ostatke kemijskog oružja, uključujući sarin (živčani bojni otrov), u selu Bilka, koje su okupirali Rusi. The Guardian nije mogao neovisno potvrditi navode.

10:46 Bugarska je zabranila brodovima pod ruskom zastavom ulazak u svoje crnomorske luke u sklopu proširenih sankcija EU, objavila je u nedjelju na svojoj web stranici Pomorska uprava te zemlje.

"Svim plovilima registriranim pod ruskom zastavom, kao i svim plovilima koja su promijenila svoju rusku zastavu, ili zastavu ili registraciju u pomorskom registru u bilo koju drugu državu nakon 24. veljače, zabranjen je pristup bugarskim pomorskim i riječnim lukama."

Rusi uništili tvornicu streljiva

10:39 Glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov rekao je da su ruske oružane snage uništile tvornicu streljiva u blizini Kijeva, prenosi Reuters.

Ranije je bilo izvješća o eksplozijama u glavnom gradu Ukrajine Kijevu, ali postoje ograničene informacije o tome gdje su se dogodile.

Konašenkov je rekao: "Preko noći su visokoprecizne zračne rakete uništile tvornicu streljiva u blizini grada Brovari u Kijevskoj regiji".

Danas nema dogovora

10:37 Ukrajina i Rusija danas nisu uspjele dogovoriti koridore za evakuaciju kako bi pomogle civilima koji bježe iz ratom zahvaćenih područja, navela je zamjenica ukrajinskog premijera.

U poruci na svom Telegram računu Irina Vereščuk je rekla: "Nismo se uspjeli dogovoriti oko prekida vatre na rutama evakuacije".

10:35 Europska unija najavila je dodatnih 50 milijuna eura humanitarnog financiranja za potporu civilima pogođenim ruskom invazijom Ukrajine.

Ovo novo financiranje "zadovoljit će najhitnije humanitarne potrebe" pružanjem hitnih medicinskih usluga, pristupa sigurnoj pitkoj vodi, skloništa i zaštite, novčane pomoći i potpore protiv rodno uvjetovanog nasilja.

Sada ukupna sredstva EU-a za humanitarnu pomoć kao odgovor na rat sada iznose 143 milijuna eura.

9:25 Objavljeni su novi podaci o počinjenim ruskim ratnim zločinima. Ukrajinci tvrde da su registrirali 6999 ratnih zločina, 3190 zločina protiv nacionalne sigurnosti. Također, navode da je ubijeno 202 djece, a 316 dijete je ozlijeđeno od početka rata.

9:20 Ruski vojnici jutros su pucali na Brovari u Kijevskoj regiji.

"Jutros smo ulazili u niz infrastrukturnih objekata u našem naselju. Molimo za mir. Mogući su prekidi u struji, vodoopskrbi, kanalizaciji. Sve službe rade u pojačanom režimu", rekao je gradonačelnik.

8:57 Mirno selo na jugu Španjolske Fuentes de Andalucia donijelo je neočekivanu odluku u znak solidarnosti s ljudima u Ukrajini. >>Opširnije

8:56 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zaprijetio je povlačenjem iz mirovnih pregovora s Rusijom ako ruske snage koje opsjedaju grad ubiju ukrajinske borce okružene u lučkom gradu Mariupolju. >>Opširnije

8:55 Poštanska marka na kojoj je prikazan ukrajinski vojnik kako pokazuje srednji prst Moskvi, ruskoj raketnoj krstarici koja je u četvrtak potonula u Crnom moru, razgrabljena je u poštanskim uredima diljem zemlje, a za tim simbolom "pobjede" dali su se u potragu i kolekcionari. Kako izgleda marka možete pogledati >>OVDJE.

8:06 Britansko ministarstvo obrane objavilo je najnovije ažuriranje sigurnosnih obavještajnih službi.

  • Ruske snage nastavljaju preraspoređivanje borbene opreme i opreme za potporu iz Bjelorusije prema istočnoj Ukrajini. To uključuje lokacije u blizini Harkiva i Severdonjecka.
  • Rusko topništvo nastavlja udarati ukrajinske položaje diljem istoka zemlje gdje Rusija planira obnoviti ofenzivnu aktivnost.
  • Iako se operativni fokus Rusije pomaknuo na istočnu Ukrajinu, konačni cilj Rusije ostaje isti. Predan je prisiljavanju Ukrajine da napusti svoju euroatlantsku orijentaciju i potvrdi vlastitu regionalnu dominaciju.

"Možda će morati upotrijebiti taktičko nuklearno oružje"

7:36 Praunuka bivšeg sovjetskog čelnika Nikite Hruščova upozorila je da bi Rusija mogla biti spremna upotrijebiti nuklearno oružje u Ukrajini.

Nina Hruščova, profesorica međunarodnih odnosa u SAD-u, izjavila je za BBC kako vjeruje da će ruski predsjednik Vladimir Putin na kraju učiniti sve što je potrebno da odnese pobjedu u ratu.

"Mislim da je ovaj rat zaista rat koji Putin planira dobiti i planira pobijediti po svaku cijenu. Ako treba proglasiti pobjedu i možda će morati upotrijebiti taktičko nuklearno oružje, ne predviđam to, to bi mogla biti jedna od opcija koju bi Rusi mogli biti spremni upotrijebiti", rekla je.

Taktičko nuklearno oružje manje je moćno od raketa većeg dometa koje su se nadvile u doba hladnog rata kada je Nikita Hruščov vodio Sovjetski Savez.

Nove sankcije

7:33 Europska unija planira sankcionirati najvećeg ruskog zajmodavca Sberbank i druge ruske financijske tvrtke u svom sljedećem krugu ograničenja, izjavila je čelnica Europske komisije Ursula von der Leyen za Bild.

"Dalje gledamo na bankarski sektor, posebno na Sberbanku, koja čini 37 posto ruskog bankarskog sektora", rekla je von der Leyen.

7:30 Glasnogovornik ruskog ministarstva obrane, general bojnik Igor Konašenkov izjavio je da je ruska vojska oborila ukrajinski vojni transportni zrakoplov koji je prevozio vojnu opremu iz zapadnih zemalja.

U priopćenju se navodi da je "ukrajinski vojni transportni zrakoplov oboren u zraku" u regiji Odessa dok je "dostavljao veliku seriju oružja koje su Ukrajini isporučile zapadne zemlje".

Mariupolj se mora predati

7:27 Rusija je zatražila od ukrajinskih snaga koje se još bore za obranu opkoljenog grada Mariupolja da se predaju. Ultimatum dolazi dok Rusija nastavlja svoj nemilosrdni i razorni napad na grad na jugoistoku zemlje, piše CNN.

S onima koji to rade bit će postupano u skladu sa Ženevskom konvencijom o ratnim zarobljenicima, stoji u priopćenju ruskog ministarstva obrane. Navode i da ruske snage razmjenjuju detalje sporazuma svojim ukrajinskim kolegama svakih 30 minuta tijekom noći.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna potopljen nacionalni ponos Ukrajina se narugala Rusiji nakon potonuća moćne Moskve: "Dio vaše flote koji ostaje na površini..."

Ako prihvate, kaže Rusija, ruske snage će podići crvene zastave u 6 sati, a Ukrajinci bi trebali podignuti bijele zastave oko perimetra čeličane.

Ruski državni medij Ria izvijestio je da "bez iznimke" sve "ukrajinske oružane jedinice i strani plaćenici" moraju izaći od 6:00 do 13:00 po moskovskom vremenu "bez ikakvog oružja i streljiva".

Procjenjuje se da je u Mariupolju i njegovoj neposrednoj okolini ostalo oko 100.000 ljudi, za koje se navodi da su uglavnom pod ruskom kontrolom.

7:25 Neumoljivi napad Rusije na grad Mariupolj i vjerojatno otkrivanje još ruskih zločina nad civilima onemogućit će daljnje diplomatske razgovore, izjavio je u subotu ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

"Uništavanje svih naših momaka u Mariupolju, ono što sada rade, može stati na kraj svakom formatu pregovora", naveo je.

Iako je Zelenski bio otvoren za razgovore s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, to postaje sve manje vjerojatno kako Rusija nastavlja eskalirati svoj rat. Ako se pojavi očigledniji ruski ratni zločin, "neće biti šanse da se pregovori održe".

7:00 Rusko ministarstvo obrane je objavilo da je čitav urbani dio Mariupolja očišćen od ukrajinskih snaga, a da je tek šačica boraca ostala u čeličani Azovstal. Ministarstvo je na internetu izvijestilo da su od 16. travnja ukrajinske snage u tome opkoljenom lučkom gradu izgubile više od 4000 ljudi, prenijela je agencija RIA.

Pročitajte i ovo Prosvjedi u Srbiji - 5 Glasna podrška Rusiji Slike koje su sinoć opet stizale iz Srbije: "Srbi i Rusi, braća zauvek"

Još nema ukrajinske reakcije na objavu ruskog ministarstva, u kojem stoji i da su se dosad predala 1464 ukrajinska vojnika

No, predsjednik Zelenski ranije je rekao kako će eliminiranje ukrajinskih boraca u Mariupolju staviti točku na pregovore s Rusijom. Zelenski je za Ukrajinsku Pravdu rekao da bi "Mariupolj mogao biti poput deset Borodjanki".

"Želim reći da će eliminacija naše vojske, naših momaka, stati na kraj svim pregovorima." Zelenski je rekao da Ukrajina neće trgovati ni svojim teritorijem ni svojim narodom, dodajući da "će biti teže što je više mjesta poput Borodjanke".

 

Što se događalo 52. dana rata u Ukrajini možete pročitati >>OVDJE.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene