Španjolska i Ukrajina, ilustracija
Španjolska i Ukrajina, ilustracija Foto: Getty Images

Mirno selo na jugu Španjolske Fuentes de Andalucia promijenilo je svoje ime u "Ukrajina" u znak solidarnosti s ljudima koje je zadesio sukob 4000 kilometara daleko.


Naziv na ulazu u selo istočno od Seville zamijenjen je riječju "Ukrajina", pored koje je nacrtana plava i žuta zastava te zemlje.

Ulice u selu s više od 7100 stanovnika nazvane su po ukrajinskim gradovima Kijevu, Odesi i Mariupolju.

"Glavni cilj jest podići osviještenost o sukobu u Ukrajini, no također i o tome gdje države trenutno ratuju", rekao je Francisco Martinez u Ulici grada Kijeva.

Martinez je dodao da je promjena imena više od geste jer su stanovnici u roku od dva dana prikupili 3500 eura kako bi se izgradio planirani centar za izbjeglice.

Selo želi ponuditi smještaj za do 25 izbjeglica ili u centru ili s obiteljima koje žive u selu.

Ilustracija Zelenski ponovio upozorenje o ruskom napadu nuklearnim oružjem: "Moramo se pripremiti na to"

Ukrajinska poštanska marka sa srednjim prstom Moskvi - 2 Ukrajinci satima stajali u redu da bi kupili poštansku marku s vojnikom koji pokazuje srednji prst ruskom brodu

Rafael Osuna, umirovljenik, kaže da bi prihvatio ukrajinski par u svoju kuću.

"Ljudi koji žive u Fuentesu su veoma ponosni na to što radimo. Budući da živim sam i imam veliku kuću, razmišljao sam o tome da prihvatim ukrajinski par na neko vrijeme", kazao je Osuna.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju