Obavijesti Video Pretražite Navigacija
52. DAN RATA

VIDEO Rusi tvrde da su "očistili" Mariupolj. Gradonačelnik Kijeva sugrađanima uputio dramatičnu poruku

52. je dan rata u Ukrajini. Nastavljaju se raketiranja diljem zemlje, lokalni dužnosnici pozivaju stanovnike na evakuaciju.

 

  • Rusi su pogodili tvornicu vojne opreme u Kijevu.
  • Rusko ministarstvo vanjskih poslova zabranilo je britanskom premijeru Borisu Johnsonu, ministrici vanjskih poslova Liz Truss, ministru obrane Benu Wallaceu i još 10 članova britanske vlade ulazak u Rusiju.
  • Ruski senator Konstantin Kosačev tvrdi da je dobio informaciju da SAD planira otvoriti biološke laboratorije u Mongoliji.
  • Od 28. veljače do 15. travnja na groblju u Hersonu su se pojavila najmanje 824 nova groba.
  • Kremlj se priprema za pokretanje daljnjih raketnih napada na ciljeve unutar Ukrajine kao odgovor na, kako kaže, "terorističke napade ili diverzije na ruskom teritoriju".

Tijek događanja iz minute u minutu pratite u nastavku:

23:10 Papa Franjo osudio je u subotu okrutnost rata u Ukrajini na uskrsnoj misi bdijenja kojoj je prisustvovao, ali je nije predvodio.

Misi je prisustvovao Ivan Fedorov, gradonačelnik Melitopolja, kojega su ruske snage prošli mjesec uhitile, a kasnije pustile na slobodu u razmjeni zarobljenika.

Sveti Otac je izmijenio ranije pripremljeni tekst da bi ukazao na prisutnost Fedorova, njegove obitelji i trojice ukrajinskih parlamentaraca koji su sjedili u prvom redu. 

"Svi molimo za vas i s vama. Molimo jer je toliko patnje. Možemo vam pružiti samo svoje društvo, svoje molitve i poručiti vam: 'budite hrabri, mi smo uz vas'", rekao je Franjo.

Završio je izgovorivši "Krist je uskrsnuo" na ukrajinskom.

22:27 "Vladimir Putin vjeruje da pobjeđuje u ratu", rekao je Karl Nehammer, austrijski kancelar koji je prošli tjedan bio na sastanku s Putinom. Nehammer se početkom tjedna sastao s ruskim predsjednikom i tako postao prvi zapadni čelnik koji je to učinio od početka invazije u veljači.

Kazao je i kako ruski predsjednik "živi u svom svijetu", piše The Guardian.

22:07 Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je novi zakon kojim se zabranjuje javno izjednačavanje uloge SSSR-a i nacističke Njemačke tijekom Drugog svjetskog rata.

"Mariupolj bi mogao biti poput deset Borodjanki".

22:06 Volodimir Zelenski rekao je da će eliminiranje ukrajinskih boraca u Mariupolju staviti točku na pregovore s Rusijom. Zelenski je za Ukrajinsku Pravdu rekao da bi "Mariupolj mogao biti poput deset Borodjanki".

"Želim reći da će eliminacija naše vojske, naših momaka, stati na kraj svim pregovorima." Zelenski je rekao da Ukrajina neće trgovati ni svojim teritorijem ni svojim narodom, dodajući da "će biti teže što je više mjesta poput Borodjanke".

Ranije je Ukrajina inzistirala da se njezine trupe još uvijek drže u ruševinama Mariupolja, gdje su ukrajinske snage potisnute natrag u metalsku tvornicu Azovstal u blizini luke, piše BBC

22:03 Iz ukrajinskih gradova danas je humanitarnim koridorima evakuirano ukupno 1449 ljudi, rekao je Kirilo Timošenko, zamjenik šefa ukrajinskog predsjednika.

21:50 Gradonačelnik Kijeva Vitali Kličko na društvenoj mreži Telegram poručio je Ukrajincima koji su pobjegli iz svojih domova posljednjih tjedna da sada nije vrijeme da razmišljaju o povratku.

Neki su se stanovnici posljednjih dana vraćali kućama nakon dva tjedna relativnog zatišja u glavnom gradu, ali Kličko je istaknuo da je tijekom noći došlo do minobacačkog napada na četvrt Darnytskyi, javlja BBC.

"One stanovnike Kijeva koji su otišli ranije i već će se vratiti u glavni grad, molim vas da se suzdrže od ovoga i ostanu na sigurnijim mjestima", napisao je na Telegramu.

20:32 Glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov rekao je u subotu kako su od ukrajinskih snaga "očistili" cijela urbana područja Mariupolja. Dodao je kako se vode još manje borbe u čeličani Azovstal, prenose RIA Novosti.

Prema njemu, jedina šansa da spase živote je da dobrovoljno polože oružje i predaju se.

19:54 Šef ruske mornarice admiral Nikolaj Jevmenov sastao se s članovima posade potopljene raketne krstarice Moskva i rekao da će nastaviti služiti u mornarici, javila je novinska agencija Tass.

Pojavio se i video koji navodno prikazuje članove posade. Prije toga, neki strani mediji počeli su spekulirati da je većina od 510 članova posade poginula. 

"Krhotine su letjele. Neka žena zaštitila me svojim tijelom"

19:40 Neutješna majka i baka došle su po tijelo 15-godišnjeg Artema Ševčenka koji je poginuo u Harkivu nakon bombardiranja stambene četvrti. U jučerašnjem bombardiranju poginulo je i sedmomjesečno dijete, ukupno 10 osoba. Mrtvih ima i danas.

"Dogodila se eksplozija, pokušala sam pobjeći, padalo je blizu mene, bježala sam i ponovno je palo blizu. Krhotine su letjele. Neka žena, Bog je blagoslovio, zaštitila me svojim tijelom", ispričala je Alina Fursova.

Sve to posljedica je korištenja kasetnih bombi kakve padaju na ukrajinske gradove. Riječ je o projektilu u kojem je na desetke manjih bombi, što je posebno razorno za mjesta s puno civila kao što je ovdje. Takvo je oružje i zabranjeno.

"Što im je ovaj čovjek skrivio? Što je 12-godišnji dječak učinio? Odnijeli su ga mrtvoga. Je li nekome nešto skrivio?, pita se Seregj Kiričenko, stanovnik Harkiva.

Harkiv za sada ostaje prevelik zalogaj za rusku vojsku, ali to se ne može reći za Mariupolj. Lučki grad uz obalu Azovskog mora. Ukrajinske snage ostale su sabijene u malim područjima gdje pružaju otpor. Napredovanje ruske vojske prate postrojbe iz separatističkih pokrajina.

17:59 Ruske snage su u subotu pogodile naftnu rafineriju u Lisičansku, gradu uz samu crtu bojišta, na istoku Ukrajine, priopćile su mjesne vlasti.

"Tijekom jutra su granatirali naftnu rafineriju, buknuo je požar (...) koji trenutačno gasimo", rekao je guverner luhanske oblasti Serhij Gajdaj na mreži Telegramu.

"Rusi ju sustavno gađaju kako bi izmorili spasioce. Na tom mjestu nema goriva. Gori samo ugljikovodični talog", dodao je.

Rafinerija je oko 4 km zapadno od grada Lisičanska.

S ceste pokraj rafinerije u subotu poslijepodne mogli su se vidjeti spremnici kako gore i dugačak oblak crnog dima koji vjetar raznosi, izvijestio je novinar AFP-a.

Vatrogasci su šmrkovima još gasili požar u poslijepodnevnim satima.

Lisičansk i Sjeverodonjeck svakodnevno su na meti ruskih napada, izvijestili su ovih dana novinari francuske agencije s mjesta događaja.

Sjeverodonjeck je na crti bojišta, pedesetak km istočno od Kramatorska, glavnog grada Donbasa.

Oko 400 civila je pokopano u Sjeverodonjecku u pojedinačnim grobnicama od početka rata, rekao je u utorak guverner.

U Lisičansku se, naprotiv, "mrtvi pokapaju u zajedničkim grobnicama", dodao je.

17:50 Jedan od najvažnijih ratnih brodova ruske mornarice potonuo je u četvrtak u Crnom moru nakon što ga je ozbiljno oštetila ukrajinska vojska, a britanski Telegraph piše kako je vjerojatno spašeno samo nekoliko desetaka ljudi. Na brodu je bila posada od 510 ljudi. Rusi su trvrdili da su svi evakuirani. TASS je objavio da je posada evakuirana u Sevastopolj na Krimu. No i CNN je jučer napisao kako nisu imali dodatne podatke o tome koliko je članova posade spašeno. 

Danas pak TASS piše kako se šef ruske mornarice admiral Nikolaj Jevmenov, susreo s članovima posade potonule krstarice.

Ruskoj strani trebao je gotovo cijeli dan da prizna potapanje broda. Tvrde da je potonuo nakon eksplozija streljiva na brodu. No SAD su potvrdile da je brod pogođen dvjema ukrajinskim raketama Neptun te da je to izazvalo požar i potonuće.

U slučaju da je većina posade poginula, ovo bi mogao biti najveći pojedinačni ruski vojni gubitak još od Drugog svjetskog rata.

17:41 Ukrajinske vlasti priopćile su da je najmanje jedna osoba poginula nakon ruskog napada na glavni grad Kijev tijekom noći.

CNN javlja kako su se u Lavovu sinoć čule i eksplozije, no dužnosnici u regiji kažu da je to bilo zbog uspješne obrane tog područja. Protuzračne jedinice uspjele su uništiti četiri krstareće rakete koje su ispalili ruski zrakoplovi Su-35, rekao je čelnik regionalne vlade Makysm Kozickij. Dodao je da su avioni poletjeli s aerodroma Baranovichi u Bjelorusiji.

16:50 Rusija drži zatočeno oko 700 ukrajinskih vojnika te nekoliko stotina civila, priopćila je u subotu vlada u Kijevu.

"Zarobili su više od 1000 ljudi, uključujući oko 500 žena", rekla je zamjenica premijera Irina Vereščuk.

Ukrajina je, dodala je Vereščuk, zarobila oko 700 ruskih vojnika.

Pozvala je Rusiju da bezuvjetno pusti sve civile.

Od početka rata, dvije strane su razmijenile zarobljenike nekoliko puta.

Ruski mediji javljaju da su samo separatisti u ruskoj regiji Donjeck zarobili preko 3000 ukrajinskih vojnika, a u Mariupolju se navodno predalo više od 1000 ukrajinskih marinaca, što Ukrajina opovrgava.

UN je od početka rata 24. veljače zabilježio oko 2000 poginulih civila, no pretpostavlja da je taj broj daleko veći.

Isto smatra i vlada u Kijevu.

16:07 Ukrajinski parlament upozorava kako Rusija planira objaviti deepfake video s predsjednikom Volodomirom Zelenskim u kojem govori protiv Mariupolja, javlja The Guardian.

16:04 Postoje izvješća koja kažu da će Mariupolj biti potpuno zatvoren od ponedjeljka, što bi moglo zapečatiti grad i spriječiti daljnje humanitarne akcije, piše BBC.

Savjetnik gradonačelnika Petro Andrijuščenko rekao je ranije danas na Telegramu da ruske snage planiraju zabraniti ljudima izlazak ili ulazak u Mariupolj od 18. travnja.

"Razgovarao sam sa zamjenikom gradonačelnika Serhijem Orlovom koji je rekao da je takvo zatvaranje već na snazi u posljednjih četiri ili pet dana.

Orlov više nije u Mariupolju, ali je sugerirao da ima kontakt s onima koji jesu. Rekao mi je da Rusija planira produžiti zatvaranje za još tjedan dana od ponedjeljka. Dodao je kako vjeruje da ruske snage planiraju provesti "stroža" pravila unutar grada koja uključuju kontrolne točke za praćenje i ograničavanje kretanja između četvrti", kaže BBC-jev dopisnik.

"Traže interne propusnice, a oni koji ih nemaju idu na 'filtraciju'", kaže BBC-jev dopisnik, misleći na logore koji su se navodno koristili prije nego što su ljudi deportirani u Rusiju. Vojna opsada i kolaps komunikacija u Mariupolju znači da nije moguće provjeriti ova izvješća.

15:48 Supruga uhvaćenog Putinovog saveznika Viktora Medvedčuka predlaže da njezinog supruga puste u zamjenu za uhvaćene britanske dobrovoljce. Više o tome čitajte OVDJE

15:01 Sve je veća zabrinutost zbog potrebe da se ukrajinskim snagama brže nabavi više streljiva, a posebno topničkog streljiva, budući da se očekuje da će se teška kopnena borba protiv ruskih jedinica odvijati u narednim danima, rekao je američki dužnosnik, piše CNN.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna potopljen nacionalni ponos Ukrajina se narugala Rusiji nakon potonuća moćne Moskve: "Dio vaše flote koji ostaje na površini..."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mračno upozorenje Hoće li Rusija upotrijebiti nuklearno oružje? Zelenski: "To nije pitanje za Ukrajinu, nego za cijeli svijet"

15:00 Jedna osoba je poginula, a 18 ih je ranjeno nakon raketnog udara u ukrajinskoj regiji Harkiv. Napad se dogodio na vanjskoj tržnici ranije danas.

Također, pojavila su se i izvješća da su ruske snage nastavile s raštrkanim napadima na Kijev i zapadnu Ukrajinu unatoč zaokretu Kremlja prema novoj ofenzivi na istoku.

14:58 Rusija je pojačala napade na nekoliko lokacija u istočnoj Ukrajini, uključujući Harkiv, Lugansk i Donjeck, prema ukrajinskim vojnim i regionalnim dužnosnicima. Čini se da ruske snage napadaju područja sve tri regije prije planirane kopnene ofenzive. Civili su pozvani da napuste regije.

14:55 Francuska kozmetička tvrtka L'Occitane zatvara sve trgovine u Rusiji i zaustavlja online prodaju.

14:50 Najbogatiji Ukrajinac Rinat Ahmetov obećao je da će pomoći obnoviti Mariupolj, grad koji mu je pri srcu i u kojem posjeduje dvije čeličane koje će se, kako tvrdi, ponovo nadmetati na globalnom tržištu. Više o tome čitajte OVDJE

Što se događalo ranije tijekom dana pročitajte >>OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene