Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RAT U EUROPI

Glavni tajnik UN-a osudio smrtonosni ruski napad. Oglasio se Kličko: "Kolaps se može dogoditi svake sekunde"

Najmanje 40 osoba poginulo je u raketiranju stambene zgrade u Dnjipru na istoku Ukrajine. Spasioci tragaju za još tridesetak osoba, a ozlijeđeno je njih 75. Rusija je proizvela prve nuklearne bojeve glave za supertorpeda Posejdon.

 

  • Smrtonosno raketiranje u Dnjipru odnijelo najmanje 40 života
  • U tijeku potraga za još tridesetak osoba
  • Rusija je proizvela prve nuklearne bojeve glave
  • Kremlj je poručio da će i britanski tenkovi gorjeti
  • Njemačka ministrica obrane dala je ostavku na tu dužnost
  • Poljska je pozvala Njemačku da pošalje tenkove Ukrajini
  • Nasukao se teretni brod s graškom u Bosporu

Tijek događanja pratite u nastavku:

22:40 Čelnica bjeloruske opozicije Svjatlana Tihanovska rekla je u ponedjeljak da ne misli da će Rusija pokrenuti ofenzivu na Ukrajinu iz Bjelorusije nakon što su dvije zemlje tijekom dana započele vojne vježbe, no da bi Moskva mogla lansirati još raketnih projektila s teritorija svoje saveznice.

Moskva i Minsk započele su zajedničke vojne vježbe u ponedjeljak, što je u Kijevu i na zapadu izazvalo bojazan da bi Moskva mogla teritorij svoje saveznice iskoristiti za započinjanje nove ofenzive u Ukrajini.

Tihanovska je u intervjuu za Reuters, na marginama godišnjeg Svjetskog gospodarskog foruma u Davosu, rekla da vjeruje da je svrha vježbi zastrašiti bjeloruski narod mogućnošću rata i uvjeriti ga da predsjednik Aleksandar Lukašenko čini sve kako bi izbjegao sukob.

"Druga svrha je zaprijetiti Ukrajini, odvratiti pažnju njihovih vojnika s istočnog dijela zemlje na sjeverne granice", kazala je Tihanovska, koja je iz Bjelorusije pobjegla nakon predsjedničkih izbora 2020. godine.

Bjelorusija tvrdi da su vježbe obrambene naravi i da neće stupiti u rat, dok je Kremlj opovrgnuo tvrdnje da pritišće Lukašenka da preuzme aktivniju ulogu u sukobu u Ukrajini, koji naziva "posebnom vojnom operacijom".

Bjelorusija je provela brojne vojne vježbe, bilo s Rusijom, bilo samostalno, otkako je Moskva započela invaziju na Ukrajinu u veljači. Minsk, zajedno s Moskvom, također pojačava vojne vježbe naoružanjem i vojnom opremom.

Međutim, nejasno je kolika je želja bjeloruskog naroda da uđe u rat protiv svojeg susjeda.

"Lukašenkov režim nije siguran hoće li, ako pošalje vojnike da se bore uz rusku vojsku u Ukrajini, bjeloruski narod promijeniti stranu, sakriti se ili izdati ga pa status quo odgovora Lukašenku i (ruskom predsjedniku Vladimiru) Putinu", rekla je Tihanovska.

Lukašenko, jedan od rijetkih Putinovih čvrstih saveznika, dopustio je Rusiji da koristi bjeloruski teritorij za raketne napade na Ukrajinu i kao mjesto ulaska za ruske vojnike i vojne zrakoplove od početka rata 24. veljače prošle godine.

"Sumnjam da se mogući napad može dogoditi na tlu, no rakete mogu biti lansirane s bjeloruskog teritorija u bilo kojem trenutku", poručila je Tihanovska, istaknuvši da do toga već mjesecima nije došlo.

"Putin zna da bi učešće bjeloruskih vojnika moglo izazvati nepredvidive posljedice", dodala je.

21:50 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zahvalio je Velikoj Britaniji te britanskom premijeru i ministru obrane nakon objave da će Britanci isporučiti 14 tenkova Challenger 2 kao dio novog paketa vojne potpore Kijevu.

Napisao je da su tenkovi, oklopna vozila i topništvo "upravo ono što Ukrajina treba da obnovi svoju teritorijalnu cjelovitost".

21:47 Ruska vojska priopćila je da je ispratila njemački izviđački zrakoplov dalje iz svog zračnog prostora. Više o tome pročitajte >>OVDJE.

21:03 Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko danas je rekao da bi se kolaps ukrajinske energetske infrastrukture "mogao dogoditi svake sekunde".

"Ne razgovaramo o kolapsu, ali on se može dogoditi bilo koje sekunde jer svaka ruska raketa može uništiti kritičnu infrastrukturu u našem rodnom gradu Kijevu, ali ne samo u Kijevu već i u drugim gradovima", poručio je.

"Trenutno imamo manjak energije od oko 30 posto u Kijevu", dodao je. Kličkovo upozorenje je došlo usred zime u kojoj su milijuni Ukrajinaca ostali bez pristupa struji, vodi i centralnom grijanju zbog nemilosrdnih ruskih napada na kritičnu energetsku infrastrukturu.

“Sada je u Ukrajini prilično hladno - minus 10, minus 20, ponekad zimi minus 30 stupnjeva. I u ovim vremenskim uvjetima živjeti bez struje i bez grijanja je gotovo nemoguće i zato je situacija kritična, mi se borimo da preživimo”, naglasio je Kličko intervjuu za Reuters sa Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu u Švicarskoj. 

21:00 Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres "osudio" je smrtonosni ruski napad na stambenu zgradu u Dnjipru u Ukrajini, koji predstavlja još jedan primjer "sumnje o kršenju zakona ratovanja", rekla je u ponedjeljak njegova glasnogovornica.

"Napad u kojem je pogođena stambena zgrada u Dnipru u subotu navečer jedan je od najsmrtonosnijih napada u Ukrajini od početka ruske invazije", rekla je Stephanie Tremblay novinarima.

"Glavni tajnik osudio je ovaj napad, rekavši da je to još jedan primjer kršenja zakona ratovanja", dodala je.

UN-ova humanitarna koordinatorica u Ukrajini, Denise Brown, pozvala je na "pravu istragu zbog sumnje u ratne zločine i procesuiranje osumnjičenih", dodala je glasnogovornica.

Dok bilanca stradalih u ovom napadu trenutno iznosi 40 mrtvih i najmanje 75 ozlijeđenih, "očekuje se da će se ove brojke povećati kako se operacije spašavanja budu nastavile", istaknula je.

"Više od tisuću ljudi ostalo je bez krova nad glavom zbog ovog napada", rekla je glasnogovornica glavnog tajnika, dodajući da agencije UN-a pomažu u njihovom preseljenju, kao i u distribuciji deka, toplih potrepština, pribora za higijenu ili lijekova.

Više od 7000 civila ubijeno je u Ukrajini otkad je Rusija izvršila invaziju na tu susjednu zemlju u veljači prošle godine, objavio je u ponedjeljak Ured UN-ovog visokog povjerenika za ljudska prava (OHCHR).

"Većina zabilježenih civilnih žrtava izazvana je korištenjem eksplozivnog oružja širokog dometa, uključujući i granatiranje iz teškog topništva, višestrukih sustava raketnih bacača, projektila i zračnih napada", priopćio je OHCHR.

16:51 Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock pozvala je u ponedjeljak na uspostavu posebnog međunarodnog suda da koji bi procesuirao ruske čelnike zbog invazije na Ukrajinu.

Potreban je "sud koji će istražiti rusko vodstvo i suditi mu", rekla je Baerbock u govoru na Akademiji za međunarodno pravo u Den Haagu, gdje je sjedište Međunarodnog kaznenog suda (ICC).

Ukrajinska vlada je razumljivo zabrinuta što Rusija ne može biti procesuirana za agresiju pred Međunarodnim kaznenim sudom, rekla je, jer se sud može baviti samo onim slučajevima u kojima su tužitelj i optuženik članovi suda.

Rusija nije članica ICC-a, a kao jedna od pet svjetskih sila koje su trajne članice Vijeća sigurnosti s mogućnošću veta, vjerojatno će blokirati bilo kakav pokušaj obraćanja ICC-u.

"Razgovarali smo da surađujemo s Ukrajinom i našim partnerima na ideji osnivanja specijalnog suda za zločine agresije protiv Ukrajine", rekla je Baerbock, dodavši da bi takvo tijelo moglo svoju nadležnost utemeljiti na ukrajinskom kaznenom zakonu.

Mogu mu biti dodani i međunarodni elementi - "na lokaciji izvan Ukrajine, s financijskom podrškom partnera i s međunarodnim tužiteljima i sucima, tako da su nepristranost i zakonitost zajamčeni", rekla je.

15:48 Ruski nametnuti guverner Sevastopolja, Mihail Razvožajev, objavio je za Telegram da je protuzračna obrana krimskog grada jutros oborila 10 dronova.

"Protuzračna obrana i Crnomorska flota oborili su deset od deset ukrajinskih dronova iznad mora. Nisu oštećeni objekti ni u gradu ni u akvatoriju. U gradu je sve mirno", rekao je Razvozajev, piše The Guardian.

Tvrdnje nisu neovisno provjerene. Rusija je tvrdila da će aneksirati Krim od Ukrajine 2014.

15:00 Rus koji se navodno borio za privatnu plaćeničku skupinu Wagner i bio kod njihv visokopozicioniran, Andrej Medvedev, prešao je u Norvešku i zatražio politički azil, priopćile su norveške vlasti. Policija u Norveškoj navodi da je Medvedev prošli tjedan ilegalno došao iz Rusije.

Granična policija ga je privela nakon što je ušao u privatnu kuću u pograničnom području i zatražio pomoć. Slučaj je predan norveškoj imigracijskoj policiji, a muškarac je prebačen u Oslo. Smješten je u centar za prekršitelje migracijskih zakona. Norveška policija odbila je komentirati slučaj.

14:35 Britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly piše da ga je ruska vlada sankcionirala.

"Sankcioniran sam od ruske vlade. Dobro. Ako je ovo cijena za podršku ukrajinskoj slobodi, onda sam sretan što sam sankcioniran", napisao je na Twitteru.

13:58 Ukrajina je objavila nove ruske gubitke. Navodi da je od početka rata ubijeno 116.080 vojnika, uništeno 3118 tenkova, 6204 oklopna vozila, 276 helikoptera i 286 aviona.

13:37 Katerina Zelenska spašena je ispod ruševina stambene zgrade u Dnjipru. Gluha od rođenja, nije mogla pozvati pomoć.

Ležala je pod ruševinama dvadesetak sati. U tijeku je potraga za njezinim malim sinom i suprugom.

Poljski premijer pozvao Njemačku na slanje tenkova Ukrajini

13:01 Poljski premijer Mateuš Morawiecki poziva Njemačku da opskrbi Ukrajinu svim vrstama oružja, uključujući tenkove. "Njemačka bi trebala poduzeti odlučne akcije i poslati sve vrste oružja Ukrajini kako bi pomogla svojim trupama da se brane od ruske invazije", rekao je Morawiecki.

Implicitno je u svojem govoru u parlamentu kritizirao njemačkog kancelara Olafa Scholza zbog nedostatka volje da opskrbi Kijev težim naoružanjem. "Pozivam njemačku vladu na odlučne akcije za isporuku svih vrsta oružja. Bitka za slobodu i našu budućnost bjesni dok mi govorimo... Tenkovi ne smiju ostati u skladištima, već im ih treba dati u ruke", rekao je.

12:57 Nova, proširena borbena obuka ukrajinskih snaga od strane američke vojske započela je u nedjelju u Njemačkoj. Cilj je vratiti bataljun od oko 500 vojnika na bojno polje spreman za borbu protiv Rusa u sljedećih pet do osam tjedana.

General Mark Milley, načelnik Združenog stožera američkih snaga, planira danas posjetiti područje za obuku Grafenwoehr kako bi iz prve ruke vidio program obuke. U Njemačkoj je kompletan set oružja i opreme koju mogu koristiti.

12:23 Kremlj je komentirao medijske napise o rastućem rivalstvu između regularne ruske vojske i plaćeničke skupine Wagner, koju vodi Jevgenij Prigožin, koji ne preže od kritiziranja ruskog zapovjedništva. Sukob između ruskog ministarstva obrane i plaćenika Wagnera "postoji samo u informacijskom prostoru", ustvrdio je Peskov, prenosi Reuters.

U ponedjeljak se u Ukrajini očekuje dolazak direktora Međunarodne atomske agencije (IAEA) Rafaela Grossija, koji je u tvitu prije polaska naglasio da će IAEA pojačati prisutnost u Ukrajini "kako bi pomogla spriječiti nuklearni incident u borbama koje su u tijeku".

12:11 Raste broj mrtvih u raketiranju Dnjipra. Sky News javlja o najmanje 40 poginulih u napadu. Spasioci su još uvijek na terenu u potrazi za nestalima.

Herson Ilustracija (Foto: Afp)

Bjelorusija bi se mogla pridružiti ratu

12:00 Neovisni poljski obrambeni analitičar Konrad Muzika rekao je kako "sve ukazuje na to da će se Bjelorusija u budućnosti pridružiti ratu". Opisao je bjeloruske snage kao "pomalo misteriozne" i dodao da su nedavno ažurirali podatke za svoje pričuve.

"Intenzitet i opseg vojne aktivnosti koju su Bjelorusi poduzeli najveći je od kraja Hladnog rata. Nikad nismo vidjeli da bjeloruske snage toliko treniraju. Od kraja travnja oni su uvježbavali sve vojne sposobnosti koje bi bile potrebne da se Bjelorusija uključi u rat", rekao je.

"Pričuvni sustav spreman je za mobilizaciju. Ono što nam sada treba je politička odluka da krenemo u mobilizaciju i krenemo u rat. Hoće li se to dogoditi ili ne, ne znamo jer nemamo uvid u to što bjeloruski predsjednik Lukašenko misli. Ali sve ukazuje na to da će se Bjelorusija nekada u budućnosti pridružiti ratu", dodao je Muzika.

11:46 Artur Smoljaninov glumio je u omiljenom filmu Vladimira Putina, no nakon što je kritizirao rat u Ukrajini, bio je prisiljen pobjeći iz Rusije. Više o tome pročitajte OVDJE.

11:26 Ukrajinska državna televizija Suspilne izvijestila je da se broj mrtvih u raketnom napadu na Dnjipro prošlog vikenda popeo na 37.

"Gorjet će kao i svi ostali"

11:20 Kremlj je u ponedjeljak priopćio da će se tenkovi koje Britanija planira poslati u Ukrajinu Rusi "spaliti". Velika Britanija planira poslati 14 tenkova Challenger 2, kao i drugu naprednu topničku podršku u nadolazećim tjednima.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odbacio je utjecaj novog oružja koje šalje Britanija, kao i onog koje isporučuje Poljska, tvrdeći da ono neće promijeniti situaciju na terenu.

"Oni koriste Ukrajinu kao sredstvo za postizanje svojih antiruskih ciljeva", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov na pitanje o britanskim tenkovima, prenosi Reuters. "Ovi tenkovi gore i gorjet će kao i ostali", rekao je Peskov.

10:58 Rusko-bjeloruske vojne vježbe zračnih snaga počele su u ponedjeljak u Bjelorusiji, saveznici Rusije, u jeku ruske ofenzive na Ukrajinu, objavio je službeni Minsk i ustvrdio da su vježbe posve "defenzivne" prirode.

Vojne vježbe održavaju se u vrijeme kada Moskva pokušava uključiti Minsk u svoju vojnu operaciju protiv Ukrajine, smatraju neki promatrači, a Bjelorusija je već poslužila kao pozadina ruskim snagama kada su počele invaziju 2022.

"Od 16. siječnja do 1. veljače 2023. taktičke vojne vježbe zračnih snaga Bjelorusije i Rusije (...) održavat će se na bjeloruskom teritoriju", priopćilo je bjelorusko ministarstvo obrane. "Sve zračne luke i svi poligoni zračnih snaga i protuzračne obrane bjeloruske vojske sudjelovat će u tim vojnim vježbama", navodi se.

"Glavni je cilj ove vježbe ojačati operativnu kompatibilnost dviju vojski", dodaje ministarstvo. Pripadnici ruskih zračnih snaga pristizali su posljednjih dana u Bjelorusiju radi vojnih vježbi, objavilo je ministarstvo ne navodeći koliko je ljudi uključeno.

Vojne vježbe "potpuno su obrambene", ustvrdio je u nedjelju prvi zamjenik državnog tajnika Vijeća sigurnosti Bjelorusije Pavel Muravejko.

10:41 Njemačka ministrica obrane Christine Lambrecht podnijela je ostavku nakon serije gafova. Novinska agencija dpa izvijestila je da zatražila od kancelara Olafa Scholza da je razriješi dužnosti. Više možete pročitati OVDJE.

Spasioci na terenu

10:29 Hitne službe objavile su na Twitteru najnovije podatke iz Dnjipra. "Spašeno je 39 osoba (uključujući šestero djece), 36 osoba je poginulo (uključujući dvoje djece), 75 osoba je ozlijeđeno (uključujući četrnaestero djece), a zaprimljeno je 46 prijava nestalih osoba (utvrđeno je boravište 12 osoba, rasvjetljava se sudbina 34 osobe)", napisali su.

Rusija proizvela prve nuklearne bojeve glave za supertorpeda

10:24 Rusija je proizvela prve nuklearne bojeve glave za supertorpeda Posejdon koji će biti raspoređeni na nuklearnoj podmornici Belgorod, objavio je u ponedjeljak TASS pozivajući se na anonimni obrambeni izvor.

Ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je 2018. godine takozvani Posejdon. Opisao je to novom vrstom strateškog nuklearnog oružja s vlastitim izvorom nuklearne energije.

Tada je rekao da će domet torpeda biti neograničen i da bi mogao djelovati na ekstremnim dubinama brzinom mnogo puta većom od bilo koje podmornice ili drugog torpeda.

"Vrlo su tihi, imaju visoku sposobnost manevriranja i praktički su neuništivi za neprijatelja. U današnjem svijetu ne postoji oružje koje im se može suprotstaviti", rekao je Putin.

Među poginulima i djeca

10:20 Hromadske Int. pišu o stravičnom napadu u kojemu je raketirana stambena zgrada u Dnjipru te da su volonteri na mjesto eksplozije donijeli hranu, toplu odjeću i sedative. U to vrijeme Crveni križ i druge organizacije već su postavile šatore u blizini mjesta tragedije, gdje su im pomogli stanovnici Dnjipra.

"Došao sam na punkt medicinske pomoći, dobio sam upute da previjem osobe s lakšim ozljedama. Doveli su nam ženu — nečiju majku, tražila je da je puste, plakala je, vrištala i htjela se vratiti u zgradu da spasi svoje dijete. Njezin glas još mi odjekuje u glavi. Nažalost, ne znam kako je ova priča završila, ženu su odveli psiholozi", navodi Lev, jedan od volontera.

Herson Ilustracija (Foto: Afp)

10:15 Protuzračna obrana navodno je oborila tri drona iznad Sevastopolja, navodi guverner u Moskvi. Ruski dužnosnici za napad su okrivili Ukrajinu.

Krimski lučki grad u više je navrata napadnut od početka rata prošle godine. Krim je anektirao Vladimir Putin 2014. uz široku međunarodnu osudu.

Raste broj žrtava u Dnjipru

9:29 Broj žrtava ruskog napada kojim je razorena stambena zgrada u Dnjipru na istoku Ukrajine narastao je na najmanje 36 i među njima je dvoje djece, a deseci su ranjeni, objavio je u ponedjeljak guverner te regije Valentin Rezničenko.

"Trideset devet ljudi je spašeno, a 75 je ozlijeđeno", dodao je na društvenim mrežama guverner pokrajine Dnjipropetrovsk. "Sudbina 34 drugih stanovnika zgrade nepoznata je", dodao je Rezničenko.

Nastavljaju se operacije raščišćavanja ruševina zgrade srušene ruskim napadima u subotu, no sve je manje nade da pod njima još ima preživjelih. Napad na Dnjipro bio je najžešći napad od nekoliko njih u subotu. 

Pročitajte i ovo Ilustracija Na nekoliko tjedana "Ne smije biti sumnje": NATO premješta izviđačke zrakoplove i vojnike bliže Ukrajini

Vodstvo u Kijevu snažno je osudilo napade na civilno stanovništvo i iznova govorilo o "ruskom teroru". Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u nedjelju da spasioci nastavljaju tragati i "bore se za svaku osobu". "Spašavanje će se nastaviti sve dok postoji i najmanja šansa za spašavanje života", dodao je.

Zelenski je također zahvalio onima u inozemstvu koji su poslali poruke sućuti i potpore.

8:00 Teretni brod MKK 1, koji je isplovio iz Ukrajine za Tursku, nasukao se u Bosporu u ponedjeljak te je promet u tom tjesnacu zaustavljen, no nema dojava o šteti, rekli su agenti brodarske agencije Tribeca.

Nekoliko remorkera poslano je pružiti pomoć teretnom brodu dugom 142 metra, objavile su istanbulske lučke vlasti. Televizijske snimke prikazale su brod koji prevozi 13.000 tona graška nasukan uz obalu na azijskoj strani Bospora.

Pročitajte i ovo Soledar stotine poginulih FOTO Pogledajte razmjere razaranja u Soledaru: Malo rudarsko mjesto koje "ne smije pasti"

Incident se dogodio kod Umuryerija između drugog i trećeg mosta nad Bosporu. Tribeca je priopćila da je brod koji plovi pod zastavom Palaua nasukan na sjevernoj strani tjesnaca rano u ponedjeljak ujutro. Nema nikakvih podataka o šteti.

Što se događalo dan ranije možete pročitati OVDJE.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene