Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pod velikim pritiskom

Podnijela ostavku zbog rata u Ukrajini: Njemačka ministrica obrane razriješena dužnosti nakon niza gafova

Christine Lambrecht
Christine Lambrecht Foto: Afp
Njemačka ministrica obrane Christine Lambrecht objavila je u ponedjeljak da je kancelara Olafa Scholza zatražila da je razriješi dužnosti, što je kulminacija sve snažnijeg skepticizma u njezine sposobnosti da poboljša spremnost njemačke vojske s obzirom na rat u Ukrajini. Scholz je prihvatio njezinu ostavku.

Njemačka ministrica obrane Christine Lambrecht zatražila je u ponedjeljak od kancelara Olafa Scholza svoju smjenu, navodi u priopćenju.

Scholz je njezinu ostavku prihvatio, javlja NEXTA.

Kulminacija je to rastućeg skepticizma o njezinoj sposobnosti da dovede njemačku vojsku u formu u pozadini rata u Ukrajini.

Pročitajte i ovo Prosvjed u Njemačkoj - 6 IMA I OZLIJEĐENIH FOTO Dramatični prizori iz Njemačke: Stotine aktivista prosvjeduju protiv rušenja sela, sukobili se s policijom

U Njemačkoj se sve snažnije propitivala kompetencija ministrice Lambrecht kada je riječ o isporukama oružja Ukrajini i novom velikom ulaganju u oružane snage, a posebno su bili kritizirani njezini javni nastupi.

Niz gafova ministrice

Tako je u novogodišnjoj poruci na Instagramu Lambrecht govorila o ruskoj invaziji na Ukrajinu, a istodobno je u pozadini odzvanjao vatromet i pucale su petarde. 

Fotografija njezina sina kako putuje u helikopteru Bundeswehra dospjela je na naslovnice.

"Mjesečni medijski fokus na mene osobno nije omogućio pravu javnu raspravu o ulozi oružanih snaga i njemačkoj sigurnosnoj politici", napisala je Lambrecht u priopćenju u kojem je zatražila razrješenje dužnosti ministrice obrane.

"Vrijedan rad vojnika i brojnih motiviranih ljudi mora biti u prvom planu" pošto Njemačka planira uložiti 100 milijardi eura u modernizaciju svoje vojske nakon rata u Ukrajini, rekla je Lambrecht. 

Većina Nijemaca za ostavku

Čak 60 posto ispitanih Nijemaca izjasnilo se da Lambrecht treba podnijeti ostavku prema anketi javne televizije ZDF u petak. Polovica anketiranih birača koji podržavaju njezinu Socijaldemokratsku stranku (SPD) također je navela da bi trebala podnijeti ostavku.

I glasovi oporbe više su puta pozivali na njezinu ostavku. Kritičari su joj spočitavali i spor početak nabave za Bundeswehr ili manjak stručnosti, ali i pojavljivanje u javnosti.

Država suočena s pritiskom

Njemačka je suočena s pritiskom da odobri povećanje vojne potpore Ukrajini – uključujući pristanak na isporuku borbenih tenkova Leopard 2.

Iako je Njemačka posljednjih mjeseci povećala svoju vojnu potporu Ukrajini - obećavši haubice, samohodne protuzračne topove Gepard i raketne sustave zemlja-zrak, kritizirana je da oklijeva s povećanjem pomoći.

Pročitajte i ovo Ilustracija Politika otvorenih vrata Novi izbjeglički val: ''To povećava pritisak na susjedne zemlje, ali i na Njemačku''

Istodobno, obrambene sposobnosti Berlina dovedene su u pitanje nakon što je nekoliko pješačkih tenkova Puma stavljeno izvan upotrebe tijekom nedavne vojne vježbe.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene