Obavijesti Video Pretražite Navigacija
81. DAN RATA

Mađari ostaju pri svome, pojavio se video navodno snimljen u Azovstalu: Vojnik pjeva pobjedničku pjesmu s Eurosonga

Rat u Ukrajini ušao je u 81. dan. Švedska vladajuća stranka odlučila je podržati zahtjev za ulaskom u NATO. Finska je odlučila predati zahtjev za pridruživanje Savezu. Rusi i dalje napadaju lučki grad Mariupolj. Nakon pobjede Ukrajine na Euroviziji gađali su ga fosfornim bombama.

 

  • Švedski Socijaldemokrati podržat će ulazak u NATO, uz dva uvjeta.
  • Zaharova je zaprijetila zapadnim zemljama.
  • Finski predsjednik Sauli Niinisto potvrdio da će podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u.
  • Rusija bacila fosforne bombe na čeličanu Azovstal u Mariupolju.

 

Tijek događanja iz minute u minutu možete pratiti u nastavku:

23:30 Mađarska vlada inzistira da Mađari neće plaćati cijenu rata u Ukrajini, rekao je u nedjelju ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto.

Szijjarto je na radiju Kossuth izjavio da Mađari ni na koji način nisu krivi za izbijanje rata u Ukrajini pa ako Europska komisija namjerava uvesti embargo na rusku naftu ona mora garantirati da to neće pogoditi Mađare ni mađarsku energetsku sigurnost.

 

22:20 Ministarstvo obrane Ukrajine procijenilo je da je Rusija od početka ruske invazije 24. veljače izgubila oko 27.400 vojnika, 200 zrakoplova, 1220 tenkova i 164 helikoptera.

"Iako nije moguće provjeriti ove brojke, neovisni promatrači ukazuju na vrlo značajne ruske gubitke u ljudstvu i opremi", navodi se u tvitu.

21:06 Ukrajinska vojska tvrdi da su ruske jedinice "pretpjele značajne gubitke u ljudstvu i opremi" dok pokušavaju napredovati prema zapadu do granica Luganske i Donjecke regije, izjavio je glasnogovornik Glavnog stožera Oružanih snaga Oleksandr Štupun.

"U nekim područjima popunjenost ruskih postrojbi, kao posljedica neprijateljstava, manja je od 20 posto", rekao je. "U smjeru Popasna, zbog velikih gubitaka i nemogućnosti samostalnog djelovanja, zračno-desantne postrojbe oružanih snaga Ruske Federacije udružuju se s predstavnicima ruskih privatnih vojnih tvrtki za daljnje djelovanje", dodaje.

20:50 Društvenim mrežama širi se kratka videosnimka ukrajinskog vojnika koji su čeličani Azovstal pjeva "Stephanie", pjesmu s kojom je Ukrajina odmijela pobjedu na Eurosongu. U pozadini se čuje bombardiranje čeličane u Mariupolju.

 

20:33 "Ukrajini treba teško naoružanje od Zapada i pravi naftni embargo Rusiji" kako bi porazila Moskvu do kraja godine, rekao je viši savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak.

"Ukrajinu ne zanima dugotrajni rat s Rusijom, kao ni ostatak svijeta. Možemo to učiniti ove godine. Recept za pobjedu je jednostavan: pravi naftni embargo + tenkovi, zrakoplovi i topništvo. Završimo zajedno", poručio je.

 

Ruska novinarka u Berlinu, bez djece

20:24 Marina Ovsjanikova, ruska novinarka koja je prekinula glavnu informativnu emisiju državne televizije Channel One prosvjedom protiv invazije na Ukrajinu, rekla je da je njezin bivši suprug, inače zaposlen na RT-u, tuži i prijeti oduzimanjem skrbništva nad njezino dvoje djece u dobi od 17 i 11 godina.

"Trenutno je u Berlinu i kaže da se neće vratiti u Rusiju dok ne padne Putinov režim. Njezin bivši suprug sada odgaja djecu i odbija im dozvoliti napuštanje Rusije kako bi bili s majkom", navodi se u objavi na Twitteru.

 

Poginulo 15 vojnikinja u Azovu

20:13 Bojna Azov bila je opravdanje za rusku invaziju na Ukrajinu. Rusija tvrdi da su njezini pripadnici neonacisti odgovorni za "nacizaciju" Ukrajine.

Azov je formiran 2014. od skupina krajnje desnice kao dobrovoljačka bojna za borbu protiv snaga koje podržava Rusija. Ali borci Azova kažu da njihovo članstvo sada u svojim redovima ima različita politička razmišljanja. Od 2015. dio su ukrajinske vojske i više ne privlače samo borce krajnje desnice.

Jedna od Ukrajinskih novinarki, Nika Melkozerova, na Twitteru je napisala da je od početka opsade u Azovstalu poginulo 15 vojnikinja. "Azov je sada bojna profesionalnih vojnika. Multinacionalna pukovnija, u kojoj Ukrajinci služe zajedno s etničkim Rusima, Grcima i krimskim Tatarima", navodi.

"Žene mogu napraviti vojnu karijeru u Azovu. Dok je bio Nacionalni korpus, propala politička stranka koju su činili bivši ludi zapovjednici Azova, mislilo se da samo bijeli muškarci mogu služiti na bojnom polju. 2017. Azov je započeo svoju transformaciju. U Azovu je zabranjeno svako javno iskazivanje političkih stavova. Jedini zahtjev je biti spreman umrijeti za Ukrajinu. Većina njih govori ruski. Bilo koja religija je dopuštena", dodaje.

20:00 "Rusija planira poslati 2500 rezervista u rat u Ukrajini. Obučeni su u centrima za obuku u regijama Voronjež, Belgorod i Rostov", napisala je na Twitteru glasnogovornica Volodimira Zelenskog Julija Mendel.

Cilj - osigurati potporu za članstvo u NATO-u

18:52 Švedska premijerka Magdalena Andersson kazala je kako će u ponedjeljak ići u parlament s ciljem da osigura potporu za prijavu za članstvo u NATO-u. Dodaje da postoji velika vjerojatnost da se dvojbe Turske o potencijalnom članstvu Finske i Švedske mogu riješiti.

18:02 Švedski Socijaldemokrati su svoju odluku o potpori članstva u NATO-u odlučili objaviti pola sata prije zakazane konferencije za novinare. Njihova odluka je povijesna, otvara put Švedskoj da se prvi put u dva stoljeća odmakne od pozicije vojne neutralnosti.

Za političke analitičare u Švedskoj ova najava o podršci nije iznenađujuća. Vlada je podržala i nalaz višestranačkog izvješća u kojem se zaključuje da bi članstvo povećalo sigurnost u sjevernoj Europi te kako je malo vjerojatno da će izazvati oružani napad iz Rusije.

Potpora javnosti službenom pridruživanju NATO-u u porastu je otkako je Rusija napala Ukrajinu. Većina oporbenih stranaka je za i to samo nekoliko mjeseci prije općih izbora u Švedskoj. Ipak, unutar socijaldemokrata te u lijevim strankama i Zelenima dio onih koji su zabrinuti zbog pridruživanja.

Nisu svi uvjereni da pridruživanje NATO-u čini vojnu agresiju Rusije manje vjerojatnom, a dio njih smatra da će Švedska ulaskom u NATO izgubiti nacionalni identitet kao neutralne, miroljubive nacije koja je navikla izbjegavati velike globalne sukobe, piše BBC.

Zaharova zaprijetila zapadnim zemljama

17:46 "Rusija će odgovoriti na sve bezobrazluke ili nezakonite korake zapadnih zemalja", kazala je predstavnica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova, piše Tass.

"Nećemo ostati bez odgovora -  koraci koji su negdje bezobrazni, negdje jednostavno izvan prava i međunarodnog prava i izvan bilateralnih odnosa. Naravno, na sve ćemo odgovoriti", dodala je.

Švedski socijaldemokrati za ulazak u NATO uz dva uvjeta

17:26 Švedski vladajući socijaldemokrati odlučili su se podržati ulazak zemlje u NATO.

U priopćenju se navodi kako bi stranka, u slučaju da NATO odobri zahtjev, trebala raditi na postavljanju jednostranih uvjeta protiv postavljanja nuklearnog oružja i stalnih baza na švedskom teritoriju.

Švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde nazvala je to "povijesnom odlukom" u tvitu nakon objave dodajući: "Ruska invazija na Ukrajinu pogoršala je sigurnosnu situaciju za Švedsku i Europu u cjelini".

Zemlja time napušta desetljeća protivljenja pridruživanju Savezu. A odluka dolazi nakon ruske invazije na Ukrajinu.

S obzirom da je Finska već spremna predati svoju prijavu, švedska premijerka Magdalena Andersson sigurna je da će za nekoliko dana i oni pokrenuti službenu prijavu, javlja AFP.

Ranije u nedjelju, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je kako su "vrata NATO-a otvorena" za Švedsku i Finsku.

17:18 Zamjenica ukrajinskog premijera Olga Stefanišina je rekla kako se nada da će se zahtjev Ukrajine za članstvo u NATO-u brzo razmotriti i da su naučene lekcije nakon razmatranja Finske i Švedske o pristupanju NATO-u.

"Vidjet ćemo stav Švedske i Finske koje su odlučile podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u, kao i odgovor saveznika da će se ova molba odmah razmotriti i ispuniti", rekla je i dodala: "Nadamo se da će se, kada je u pitanju razmatranje ukrajinske prijave, to također dogoditi mnogo brže".

17:13 Finska se bliži ulasku u NATO, a Rusija je upozorila da će "biti prisiljena poduzeti korake odmazde kako bi zaustavila prijetnje svojoj nacionalnoj sigurnosti". Kako su se pripremili za slučaj napada, pročitajte >>OVDJE.

17:00 Ponosni Ukrajinci, presretni zbog pobjede na Eurosongu u nedjelju, preimenovali su jednu željezničku rutu u 'Stefania Express', po nazivu pobjedničke pjesme, nadajući se pobjedi i u ratu s Rusijom.

Šef željezničke službe Ukrajine najavio je da će vlak broj 43 koji vozi iz smjera Kijeva prema Ivano-Frankivsku biti preimenovan u 'Stefania Express', a kad god se vlak zaustavi na željezničkim postajama u Kijevu, Kalušu i Ivano-Frankivsku puštat će se pobjednička pjesma.

Ukrajinski bend Kalush Orchestra u subotu je trijumfirao u Italiji s pjesmom "Stefania", koja je spoj rapa i tradicionalne narodne glazbe, a posvećena je majci frontmena benda, Oleha Psiuka.

"Rusija odbacila temeljni akt"

16:49 Annalena Baerbock, ministrica vanjskih poslova Njemačke, kazala je da ponašanje Rusije predstavlja jednostrano odbacivanje sporazuma s NATO-om iz 1997. godine.

"Ruska vlada je jasno dala do znanja da joj Osnivački akt NATO-Rusija više ništa ne vrijedi. Dakle, sada moramo priznati da je ovaj temeljni akt također jednostrano prekinula Rusija, a ne NATO", dodala je.

Sporazum je uspostavljen kako bi se izgradilo povjerenje i ograničila prisutnost obiju strana u istočnoj Europi. NATO je obustavio praktičnu suradnju s Rusijom 2014. nakon što je pripojila Krim, piše Sky News.

16:39 Društvenim mrežama šire se fotografije za koje se navodi da se radi o eksploziji na ruskom tenku nakon što su ga pogodili Ukrajinci.

"Katastrofalna eksplozija ruskog tenka T-72B3 na istočnoj bojišnici uslijed detonacije streljiva u vozilu nakon što ga je pogodilo ukrajinski projektil", navodi se uz fotografije.

16:24 "Odluka Rusije da izvrši invaziju na Ukrajinu pokazala je da su spremne napasti neovisnu susjednu zemlju", rekao je finski predsjednik Sauli Niinistö. Obavijestio je Rusiju o odluci Finske da podnese zahtjev za članstvo u NATO-u, piše CNN.

Navodi da je iznenađen mirnom reakcijom predsjednika Vladimira Putina. "Zapravo, iznenađen sam da je to prihvatio tako mirno", rekao je i dodao kako se u razgovorima s Rusijom uvijek mora biti na oprezu. "Za sada čini se da nema problema", dodao je.

Ukrajina rasporedila američke haubice na prve crte bojišnice

16:18 Ukrajina je razmjestila svoje nove američke haubice M-777 na prve crte bojišnice, a Washington je isporučio sve osim jednog od 90 artiljerijskih oružja koje su trebali poslati, priopćilo je američko veleposlanstvo u Kijevu.

Pošiljka haubice M-777 dio je ogromnog izdatka za oružje iz Washingtona kako bi se pomoglo Ukrajini da se odbrani od ruske invazije. M-777 se smatra posebno značajnim zbog svog velikog dometa i točnosti.

Američko veleposlanstvo je objavilo ukrajinski vojni video o obuci kijevskih vojnika za korištenje oružja.

"Haubice M-777 u akciji. Dio najnovijeg paketa pomoći Sjedinjenih Država u vrijednosti od 800 milijuna dolara za ukrajinske oružane snage", napisali su na Twitteru.

"Sve osim jedne od 90 haubica koje su poslale Sjedinjene Države sada su u Ukrajini, mnoge su sada raspoređene na prvim linijama bojišnice", navodi se.

 

"NATO pomno prati Rusiju"

15:53 Šef NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da NATO "pomno prati Rusiju". Ruski predsjednik Vladimir Putin ranije je rekao da je odluka Finske za učlanjenje u NATO - pogreška.

Ubrzo se očekuje i odluka Švedske o pridruživanju NATO-u. Stoltenberg je rekao da je Savez spreman djelovati ako Rusija pokrene bilo kakav napad na članice NATO-a, piše BBC.

Dodaje da je potencijalno članstvo Finske i Švedske "bitno za NATO" i da će savez istražiti načine za osiguranje sigurnosti u baltičkoj regiji.

"Ukrajina može dobiti ovaj rat protiv Rusije", rekao je i dodao da Rusija nije uspjela zauzeti Kijev i Harkiv, te je odugovlačila s napadom na Donbas.

"Rat u Ukrajini ne ide kako je Moskva planirala. Nisu uspjeli zauzeti Kijev. Povlače se od Harkiva i njihova velika ofenziva u Donbasu je zastala", rekao je.  

Što se događalo ranije tijekom dana možete pročitati >>OVDJE.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene