Obavijesti Video Pretražite Navigacija
79. DAN RATA

Rusija obustavlja isporuku struje Finskoj: Šef ukrajinske tajne službe otkrio kada slijedi preokret u ratu

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Danas je 79. dan rata u Ukrajini. Rusija nastavlja s topničkim i zračnim napadima na Mariupolj. Britanci su objavili nove sankcije za Putina i njegovu obitelj, kao i bivšu suprugu.

 

  • Rusija će obustaviti isporuku električne energije Finskoj u subotu
  • Čelnik ukrajinske vojne obavještajne službe general-bojnik Kirilo Budanov smatra da će u kolovozu doći do prekretnice u ratu i da će završiti do kraja godine
  • Ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenski ponovio je kako je spreman razgovarati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom bez posrednika
  • Njemačka kaže da je ovog tjedna započela obuku ukrajinskih vojnika
  • Putin je održao telefonski razgovor s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom
  • Velika Britanija objavila sankcije usmjerene na financijsku mrežu ruskog predsjednika i njegovu obitelj
  • Ruski oligarh nije znao da ga snimaju pa je rekao da Putin boluje od raka krvi
  • EU će Ukrajini dati dodatnih 500 milijuna eura vojne potpore

Tijek događaja iz minute u minutu pratite u nastavku:

21:32 Vlasti proruske separatističke pokrajine u Gruziji, Južne Osetije objavile su u petak da će 17. srpnja organizirati referendum o njezinu pripojenju Rusiji.

"Predsjednik" Anatolij Bibilov je "potpisao uredbu o raspisivanju referenduma u republici Južnoj Osetiji", priopćeno je iz njegova ureda, navodeći "povijesne težnje" stanovnika tog malenog kavkaskog teritorija kao razlog za pripojenje Rusiji, s kojom graniči. Više o tome čitajte >>OVDJE

21:05 Agencija RIA javlja kako ruske zračne snage napadaju skladišta oružja u regiji Harkiv, javlja BBC koji nije mogao službeno potvrditi ove navode.

20:30 Pregovori s Rusijom o evakuaciji ukrajinskih branitelja iz čeličane Azovstal u južnom gradu Mariupolju su "vrlo teški", rekla je zamjenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk.

"Rezultat se možda neće svidjeti svima, ali naš je zadatak evakuirati naše ljude. Sve njih. Žive", rekla je. "Ako Bog da da ćemo ih sve spasiti", dodala je.

Isto je potvrdio guverner regije Donjeck Pavlo Kriljenko te dodao kako će prvo evakuirati ranjene borce.

20:10 O hrvatskoj blokadi Finske, slovenskoj blokadi Hrvatske, ruskom uhićenju hrvatskog borca u Ukrajini s hrvatskim ministrom vanjskih i europskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom razgovarala je reporterka Dnevnika Nove TV Sabina Tandara Knezović. Više o tome čitajte >>OVDJE

19:37 Nakon ruske i Televizija Republike Srpske snimila je intervju s Hrvatom, pripadnikom ukrajinske vojske kojeg su zarobili Rusi. U vojnom je zatvoru samoproglašene republike Donjeck, kako tvrdi novinar koji je snimio intervju. Što je zarobljeni Hrvat poručio svojoj obitelji pročitajte >>OVDJE

 

18:50 Finski predsjednik Sauli Niinistö razgovarao je s američkim predsjednikom Joeom Bidenom i švedskom premijerkom Magdalenom Andersson o ulasku Finske u NATO, a svi troje su izrazili i brigu zbog rata u Ukrajini, objavio je na Twitteru. 

Poziv je trajao oko 40 minuta, navodi Bijela kuća.

 

18:30 Rusija će obustaviti isporuku električne energije Finskoj ovog vikenda od subote u 01:00, objavio je dobavljač RAO Nordic. Vijest dolazi u trenutku rastućih napetosti zbog nastojanja Helskinkija da se pridruži NATO-u, prenosi The Guardian.

RAO Nordic, podružnica ruskog državnog energetskog holdinga Inter RAO, u priopćenju je navela kako je "prisiljena obustaviti uvoz električne energije" od 14. svibnja. RAO Nordic "nije u mogućnosti plaćati uvezenu električnu energiju iz Rusije", dodaje se u priopćenju.

"Ova situacija je iznimna i dogodila se prvi put u više od 20 godina naše trgovačke povijesti", naveli su.

Finska mrežna tvrtka Fingrid priopćila je da će trgovina električnom energijom uvezenom iz Rusije "za sada" biti obustavljena zbog poteškoća u primitku plaćanja za električnu energiju prodanu na tržištu. "Nema prijetnje adekvatnosti električne energije u Finskoj", naveli su iz Fingrida.

Rečeno je da energija iz Rusije čini oko 10 posto ukupne potrošnje energije u Finskoj.

17:55 Američki ministar obrane Lloyd Austin razgovarao je sa svojim ruskim kolegom Sergejem Šojguom po prvi put od prije nego što su moskovske trupe napale Ukrajinu 24. veljače, priopćio je Pentagon.

"Dana 13. svibnja, ministar obrane Lloyd J. Austin III razgovarao je s ruskim ministrom obrane Sergejem Šojguom prvi put nakon 18. veljače. Austin je pozvao na hitan prekid vatre u Ukrajini i naglasio važnost održavanja komunikacijskih linija", javili su iz Pentagona.

17:20 Američka TV mreža CNN podijelila je videosnimku ruskih vojnika u Ukrajini koji, kako se čini, pucaju u leđa nenaoružanih civila u Kijevu na dan 16. ožujka.

Skupina za provjeru činjenica njemačke agencije dpa ocijenila je da se videosnimka čini autentičnom jer je nekoliko nadzornih kamera uhvatilo taj izgred iz različitih kutova, iako snimka nije zvučna.

CNN je rekao da je snimku izvadio iz prodajnog vozila gdje se napad i dogodio.

Snimka prikazuje dvojicu muškaraca koje vojnici očito pretresaju u potrazi za oružjem.

Čini se da vojnici i civili razgovaraju, a zatim se vojnici okreću i odlaze, a dvojica civila počinju ulaziti u svoje vozilo za prodaju.

Međutim, kada su civili okrenuli leđa, ruski vojnici na njih su zapucali.

Jedan od muškaraca uspio je izvući mobitel kako bi pozvao pomoć, međutim, kako javlja CNN, podlegao je ozljedama.

17:15 Čelnik ukrajinske vojne obavještajne službe general-bojnik Kirilo Budanov u intervjuu za Sky News kazao je rat s Rusijom ide "tako dobro da će doći do prekretnice do sredine kolovoza i završiti do kraja godine".

Također je rekao da je "državni udar za smjenu Vladimira Putina već u tijeku u Rusiji i ruski je čelnik ozbiljno bolestan od raka".

Budanov je, inače, točno predvidio kada će se ruska invazija dogoditi, dok su drugi u njegovoj vladi bili skeptični, piše Sky News.

"Prijelomna točka bit će u drugom dijelu kolovoza. Većina aktivnih borbi završit će se do kraja ove godine. Kao rezultat toga obnovit ćemo ukrajinsku moć na svim našim teritorijima koje smo izgubili, uključujući Donbas i Krim", kazao je.

Kako kaže, ruska taktika se nije promijenila, a Rusija trpi ogromne gubitke. Rekao je da nije iznenađen neuspjesima Rusije u ratu.

"Znamo sve o našem neprijatelju. Znamo za njihove planove u trenutku kada ih naprave. Europa vidi Rusiju kao veliku prijetnju. Oni se boje njezine agresije. Borimo se protiv Rusije osam godina i možemo reći da je priča o moćnoj ruskoj vojsci mit. To je samo horda ljudi s oružjem", zaključio je.

16:57 Žene koje su bježeći od rata došle u Poljsku moraju imati pristup reproduktivnim pravima koja zadovoljavaju međunarodne standarde, uključujući pobačaje, rekla je u petak visoka dužnosnica UNHCR-a, nakon izvještaja o silovanjima i seksualnom nasilju u Ukrajini. Više o tome čitajte >>OVDJE

16:41 Ruski mediji RT javlja kako je njihova novinarska ekipa ozlijeđena u bombardiranju. Za sad nema više detalja. Napad se dogodio u pokrajini Donjeck, a RT tvrdi kako su ih napale ukrajinske snage.

Dvojiu snimatelja pogodili su šrapneli te su prevezeni u lokalnu bolnicu.

16:02 Rusija je rekla u petak da preporučuje svojim građanima da ne putuju u Britaniju, požalivši se da vlasti tamo čine da je "doslovno nemoguće" Rusima da dobiju vizu.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova navelo je da se proces dobivanja ruskih viza odgađa jer Britanija daje veći prioritet ukrajinskim izbjeglicama.

Rečeno je također da Rusi ne mogu plaćati Mastercardom i Visom, koje su obustavile svoj rad u Rusiji.

"Kad se uzme u obzir iznimno neprijateljski stav Ujedinjenog Kraljevstva prema našoj zemlji, kako bi izbjegli financijske gubitke i druge moguće probleme, preporučujemo ruskim građanima da se suzdrže, ako je moguće, od putovanja u Ujedinjeno Kraljevstvo i pokušaja dobivanja britanske vize", rečeno je.

15:35 Ukrajinska pravobraniteljica Ljudmila Denisova rekla je danas kako su Rusi prisilno deportirali na područja pod svojom kontrolom oko 1,2 milijuna Ukrajinaca, među kojima je i 210.000 djece.

"Kradu našu djecu i onda ih uče ruskoj povijesti po Putinu. Uništavaju im nacionalni identitet", rekla je Denisova, javlja The Guardian.

Ovu brojku strani mediji još nisu uspjeli potvrditi.

15:30 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ponovio je u petak da je spreman izravno razgovarati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i poručio da bi rusko povlačenje iz Ukrajine bila početna točka svakog razgovora.

"Kao predsjednik, spreman sam razgovarati s Putinom, ali samo s njim. Bez njegovih posrednika. I u okviru dijaloga, ne ultimatuma", rekao je za talijansku televiziju RAI 1 u intervjuu emitiranom u Ukrajini u petak.

Ukrajina i Rusija nisu održale izravne mirovne pregovore od 29. ožujka.

Glavni ruski pregovarač Vladimir Medinski, kako ga je citirala novinska agencija Interfax u ponedjeljak, rekao je da se mirovni pregovori vode na daljinu.

Putin je rekao njemačkom kancelaru Olafu Scholzu u telefonskom razgovoru u petak da "je Ukrajina ta koja uglavnom blokira" napredak o završetku sukoba.

15:32 Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je u petak da nije moguće da NATO članica Turska podrži planove Švedske i Finske da se pridruže Savezu, rekavši da su nordijske zemlje bile "dom mnogih terorističkih organizacija". Više o tome čitajte >>OVDJE

15:20 Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba zatražio je u petak od skupine zemalja G7 da konfisciraju rusku imovinu koja bi poslužila za obnovu njegove zemlje.

Sastanak ministara vanjskih poslova Sedam industrijski najrazvijenijih zemalja, Njemačke, Francuske, Italije, Velike Britanije, SAD-a, Japana i Kanade, održava se u njemačkom ljetovalištu Weissenhaus na Baltičkom moru do subote, a na njemu sudjeluju i šefovi diplomacija Ukrajine i Moldavije.

"Danas sam od država G7 zatražio da usvoje zakon i pokrenu svu potrebnu proceduru kako bi se zaplijenila ruska imovina i potom donirala Ukrajini za obnovu zemlje", rekao je Kuleba.

"Kanada je to već učinila i imam dojam da će i ostale to učiniti, prije ili kasnije", dodao je.

"Rusija mora platiti politički, gospodarski i financijski za štetu prouzrokovanu invazijom", poručio je.

13:39 Njemačka kaže da je ovog tjedna započela obuku ukrajinskih vojnika u korištenju topničkog sustava Panzerhaubitze (PzH) 2000.

Haubica PzH 2000 jedno je od najmoćnijih topničkih oružja u zalihama Bundeswehra i može pogoditi ciljeve na udaljenosti od 40 kilometara.

Što se događalo ranije tijekom dana pročitajte >>OVDJE.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene