Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RAT U EUROPI

SAD se sprema Ukrajini poslati najmoćnije oružje dosad: "Moskva će to vjerojatno doživjeti kao eskalaciju"

Invazija Rusije na Ukrajinu
Invazija Rusije na Ukrajinu Foto: ARIS MESSINIS / AFP
Bjelorusija je pokrenula nenajavljenu vojnu vježbu, a Rusija odgovorila na ukrajinski mirovni prijedlog. Diljem Ukrajine oglasile su se sirene za uzbunu.

 

  • Diljem Ukrajine oglasile su se sirene za uzbunu
  • Rusija je odgovorila na ukrajinski mirovni prijedlog
  • Bjelorusija pokrenula nenajavljenu vojnu vježbu
  • Ukrajini stiže paket pomoći kako bi preživjela ledenu zimu

Tijek događaja pratite u nastavku:

21:00 SAD privodi kraju planove za slanje proturaketnog sustava Patriot Ukrajini, a konačnu odluku mogao bi donijeti do kraja tjedna, objavili su u utorak američki dužnosnici.

Ukrajina je od zapadnih partnera zatražila pomoć u protuzračnoj obrani, uključujući američki sustav Patriot radi zaštite od teškog ruskog bombardiranja uglavnom energetske infrastrukture.

Raketni sustav Patriot američkog proizvođača Raytheon Technology Corp služi za presretanje raketa.

Dvojica dužnosnika, koji su željeli ostati anonimni, rekli su da bi odluka mogla uslijediti najranije u četvrtak, no još se čeka formalno odobrenje ministra obrane Lloyda Austina i predsjednika Joea Bidena.

Bivši ruski predsjednik Dmitri Medvedev upozorio je NATO da ne šalje Patriote Ukrajini i Moskva će to vjerojatno doživjeti kao eskalaciju.

20:30 Dmitro Kuleba, ministar vanjskih poslova Ukrajine, danas je rekao da bi ruski kapacitet za pokretanje velike ofenzive mogao biti ostvaren do kraja siječnja ili u veljači, javlja CNN. U razgovoru sa stranim novinarima u skloništu u Kijevu, šef ukrajinske diplomacije rekao je: "Oni se i dalje nadaju da će moći probiti naše obrambene linije i ući dublje u Ukrajinu".

Kuleba je ustvrdio da postoji više faktora koji upućuju da Rusija i dalje, unatoč ogromnim porazima koje je pretrpjela, želi osvojiti velike dijelove Ukrajine. Među tim faktorima su "mobilizacija rezervista, obuka mobiliziranih vojnika i manevri postrojbi s teškim oružjem."

Rusija je u rujnu krenula u mobilizaciju oko 300.000 vojnika, što je oko dvostruko više od broja vojnika s kojim su napali Ukrajinu krajem veljače ove godine.

18:00 Distopijski roman Georgea Orwella "1984.", futurističko djelo o totalitarnim vladarima koji građanima "ispiru mozgove" kako bi osigurali njihovu potporu za besmislene ratove, na vrhu je najprodavanijih knjiga u Rusiji.

Više o toj temi možete pročitati >>OVDJE.

17:30 Bidenova administracija dovršava planove za slanje proturaketnog obrambenog sustava Patriot u Ukrajinu. Finalni planovi mogli bi biti objavljeni već ovoga tjedna, naveli su visoki američki dužnosnici, a prenosi CNN.

Plan Pentagona još mora odobriti ministar obrane Lloyd Austin prije nego što ga predsjednik SAD-a Joe Biden potpiše.

17:00 Ukrajinski premijer Denis Šmihal objavio je na Twitteru da će njegova zemlja opstati uz pomoć i podršku saveznika. 

"Oko milijardu eura za potporu Ukrajini u zimskom razdoblju najavljeno je na konferenciji u Parizu na inicijativu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona. Agresor nas neće uspjeti baciti u hladnoću i mrak. Uz podršku naših prijatelja, ustrajat ćemo", stoji u objavi.

 

 

16:42 Bjelorusija je stavila jednu od svojih postrojbi na jugu zemlje u stanje visoke pripravnosti. Tamošnji državni izvori navode da se radi o odluci u sklopu nenajavljenih vojnih vježbi čiji je cilj "testiranje borbene spremnosti", piše Reuters.

"Radi se o vježbi širokog raspona, koja će biti izvedena bez najave pod zapovjedništvom čelnika naših oružanih snaka", rekao je tajnik bjeloruskog Vijeća sigurnosti Aleksandar Volfovič.

16:35 U jeku granatiranja na istočnoj bojišnici jedan je muškarac ostao bez ruke. Od granata se pokušao skloniti u Bahmutu, piše Sky News.

"Ne znam što je to bilo, ali sila je bila nevjerojatna jer sam ostao bez ruke. Da nije bilo kožne jakne, rasprsnuo bih se. Ja sam pola čovjek, pola zombi", rekao je.

16:30 Snažna eksplozija odjeknula je u gradu Melitopolju, objavio je gradonačelnik tog grada Ivan Fedorov koji se nalazi u egzilu. Eksplozija se začula u centru grada nedaleko od šahovske škole, piše Sky News.

Ruske vlasti su blokirale okolne ceste, a stanovnici su na ulici vidjeli kako prekrivaju tijelo, objavio je Fedorov.

Grad se inače nalazi pod ruskom okupacijom još od ožujka. Fedorova su ruske snage prvotno otele, a potom oslobodile, nakon čega je Moskva postavila proruskog gradonačelnika.

16:27 Na međunarodnoj konferenciji za pomoć Ukrajini organiziranoj u Parizu prikupljeno je gotovo milijardu eura donacija kako bi se stanovništvu pomoglo da prebrodi zimu u zemlji s infrastrukturom uništenom u ruskim napadima, rekla je u utorak francuska ministrica vanjskih poslova Catherine Colonna.

"Pomoć doseže, pa i premašuje 800 milijuna eura", koliko je zatražio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij na otvorenju konferencije, rekla je Colonna. "Zapravo sam sretna što vam mogu objaviti da premašujemo taj broj i da smo se približili milijardi eura", dodala je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s ukrajinskim premijerom Denisom Šmihalom.

16:00 Vijeće EU-a izrazilo je u utorak "duboko žaljenje" zbog nazadovanja Srbije u usklađivanju s vanjskom politikom EU-a i odbijanja uvođenja sankcija protiv Rusije.

"Vijeće duboko žali zbog nazadovanja Srbije u usklađivanju sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU-a, naročito zbog nepristajanja na uvođenje sankcija Rusiji i Bjelorusiji, kao i zbog vanjskopolitičkih poteza suprotnih zajedničkom pristupu EU-a", kaže se u zaključcima o proširenju koje su u utorak usvojili ministri za europske poslove država članica.

15:00 Ukrajina mora bez odgode pripremiti obnovu kako bi bila spremna "odmah nakon pobjede", napose što se tiče energetske infrastrukture koja je dobrim dijelom uništena, istaknuo je njezin ministar energetike Herman Haluščenko na marginama konferencije u Parizu.

"Za energetske projekte treba mnogo vremena. Dakle, već danas želim reći svim našim partnerima da možemo sve pripremiti, papire, dozvole, sve, kako bi se naši projekti počeli provoditi odmah nakon pobjede (...), ne gubeći vrijeme", istaknuo je ministar na sastanku 70 zemalja i međunarodnih organizacija za pomoć Ukrajini kojemu je domaćin Francuska.

To će ujedno biti i poruka da "čitav svijet vjeruje u našu pobjedu", dodao je.

Ukrajina je od listopada izložena žestokom raketiranju energetske infrastrukture: "To su svakodnevni napadi, s deset do 20 raketa, s dronovima i topničkom paljbom" a "imali smo već osam masovnih napada sa 70 do 100 raketa u isti mah, kojima je gađana isključivo energetska infrastruktura", istaknuo je.

14:49 Iako su se diljem Ukrajine oglasile sirene za uzbunu, još nema nikakvih vijesti o napadima.

Ukrajinski mediji izvijestili su da su se sirene možda oglasile zbog ruskog MiG-a, ratnog aviona koji je uzletio iz Rjazana, grada u blizini ruske granice s Ukrajinom, i odande krenuo prema Bjelorusiji.

14:00 Diljem Ukrajine, uključujući i glavni grad Kijev, oglasile su se sirene za uzbunu. Ljudima se savjetuje da ostanu u skloništima.

Rusija o mirovnom prijedlogu Ukrajine

13:34 Ukrajina mora predati teritorije koje je anektirala Rusija prije bilo kakvih diplomatskih pregovora, poručio je u utorak Kremlj, reagirajući na prijedlog Volodimira Zelenskog da se održi "svjetski mirovni sastanak".

"Ukrajinska strana mora prihvatiti činjenično stanje na terenu", rekao je glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov na dnevnoj tiskovnoj konferenciji.

"Te su činjenice da Ruska Federacija ima nove državljane nakon referenduma provedenih na tim teritorijima", dodao je te ocijenio da je "nemoguć bilo kakav (diplomatski) napredak" sve dok Kijev "ne prihvati te činjenice".

Rusija je krajem rujna proglasila aneksiju četiriju ukrajinskih oblasti, nakon aneksije Krima 2014., ali ih ne kontrolira u cijelosti. Međunarodna zajednica ne priznaje rusku odluku o aneksiji ukrajinskog teritorija.

Pročitajte i ovo Eva Kaili Šok u Bruxellesu U kući 600 tisuća eura, u hotelskoj sobi kovčeg pun novca: Smijenjena potpredsjednica EP-a, protiv odluke bio samo jedan Hrvat

12:18 Britanska vlada pojedincima iz Irana i Rusije uvela je nove sankcije. James Cleverly, ministar vanjskih poslova, u objavi sankcija osudio je rusko korištenje iranskih dronova kako bi se vršili napadi na Ukrajinu i uništavala energetska infrastruktura te države.

"Užasni dogovori Irana i Rusije prijetnja su globalnoj sigurnosti. Mi odgovaramo na taj očajni savez", ustvrdio je ministar.

"Ujedinjeno Kraljevstvo upravo je sankcioniralo visokopozicionirane ljude u Iranu i Rusiji kako bi odgovorilo na strašne napade protiv civilnih meta", dodao je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 13. sjednica Hrvatskog sabora "U Hrvatskoj je jedini grijeh biti uspješan": Zastupnici raspravljaju o Prijedlogu zakona o dodatnom porezu na dobit

11:42 U ukrajinskim regijama Donecku i Luhansku vode se žestoke borbe između Rusije i Ukrajine.

"Malo više od 50 posto teritorija Donecke Narodne Republike je oslobođeno", rekao je proruski upravitelj regije Denis Pušilin.

Doneck i Luhansk dvije su od četiri regije koje je Rusija anektirala ranije ove godine. Osim što ondje ratuje protiv ukrajinskih snaga, Rusija i dalje uništava ukrajinsku energetsku infrastrukturu.

Bjelorusija započela s vojnom vježbom

10:27 Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da se postigao dogovor o micanju snažnog oružja s područja ukrajinske nuklearne elektrane Zaporižje i da se još razgovara o detaljima.

"Uspjeli smo zaštititi Černobil i naš je cilj zaštititi Zaporižju. Naredni će tjedni biti ključni", rekao je Macron.

U Parizu se održava međunarodna konferencija da bi se prikupila pomoć za Ukrajinu i da bi joj se pomoglo izdržati niske zimske temperature.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NESTAO U NEDJELJU Velika potraga u tijeku: Nestalog Damira traže policija, ronioci, vatrogasci, HGSS, uključeni i dronovi

Pročitajte i ovo Provjereno: Izborni zakon u BiH - 5 Početak dugog procesa Vijeće EU-a preporučilo kandidatski status za BiH: "Poduzeti su koraci iz preporuka"

9:53 Na društvenim mrežama pojavila su se neprovjerena izvješća o napadu na most koji se nalazi iza prve linije bojišnice u ukrajinskom gradu Melitopolju. Most se smatra ključnim za rusku obranu okupiranog teritorija na jugu Ukrajine, uključujući i Krim.

Vladimir Rogov, ruski dužnosnik u regiji Zaporižji, na Telegramu je objavio snimku mosta te za štetu na njemu okrivio ukrajinske "teroriste.

9:15 Ministarstvo obrane Bjelorusije objavilo je da je pokrenuta nenajavljena provjera vojske na spremnost za borbu.

"Radit će se o aktivnostima sveobuhvatne prirode. Postrojbe će se morati što prije prebaciti u određena područja, prenijeti inženjersku opremu, organizirati zaštitu i obranu te postaviti mostove preko rijeka Neman i Berezina", stoji u priopćenju.

Također je objavljeno da će zbog vježbe neke civilne ceste biti zatvorene.

Zelenski kod Davida Lettermana

8:43 Gost u najnovijoj epizodi Netflixove emisije Davida Lettermana "My Next Guest Needs No Introduction" (Mog idućeg gosta ne treba posebno predstavljati) ukrajinski je predsjednik Volodimir Zelenski. Intervju je snimljen u listopadu u bunkeru koji se nalazi stotinjak metara ispod podzemne željeznice.

Zelenski je u intervjuu rekao da misli da će rat s Rusijom završiti kad umre ruski predsjednik Vladimir Putin.

"Zamislimo da se prehladi, umre ili slučajno padne kroz prozor i umre. Hoće li se rat nastaviti?" upitao je Letterman ukrajinskog predsjednika.

"Ne, tada ne bi bilo rata. Autoritarni režim je užasan. Postoji veliki rizik da o svemu može odlučiti jedna osoba", odgovorio je Zelenski.

"Dakle, kada Putin ode, sve institucije staju. Nešto slično dogodilo se u Sovjetskom Savezu. Sve je stalo. Vjerujem da bi im bilo teško da njega nema. Oni bi se tada fokusirali na unutarnju, a ne na vanjsku politiku", dodao je ukrajinski predsjednik.

8:00 SAD je Ukrajini isporučio opremu za napajanje vrijednu oko 13 milijuna dolara. Paket pomoći poslan je iz Washingtona da ojača energetsku otpornost Kijeva. Očekuje se da će još dva aviona puna opreme ovaj tjedan krenuti iz Sjedinjenih Država.

Nedavni ruski napadi ostavili su milijune ljudi u mraku i bez grijanja na temperaturama ispod nule. Moskva "namjerno pokušava smrznuti Ukrajince nasmrt dok ulazimo u zimu", rekao je visoki američki dužnosnik.

Rusija izvodi široke napade na ukrajinsku infrastrukturu za prijenos električne energije i grijanje od listopada, u onome što Kijev i njegovi saveznici kažu da je namjerna kampanja za nanošenje štete civilima.

7:40 Visoki moskovski dužnosnik tvrdi da je više od 50 posto regije Doneck u istočnoj Ukrajini pod kontrolom Rusije.

Takozvana Narodna Republika Doneck jedna je od četiri regije u Ukrajini koje je Moskva proglasila svojima u rujnu na onome što su Ukrajina i njezini saveznici nazvali "lažnim", prisilnim referendumom.

Denis Pušilin, ruski upravitelj regije na koju je polagao pravo, rekao je da je "nešto više od 50 posto teritorija oslobođeno". Njegova tvrdnja nije neovisno provjerena.

Kako se posljednjih tjedana u regiji vode žestoke borbe, nejasno je koji su točno dijelovi pod kontrolom Rusije i Ukrajine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene