Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Početak dugog procesa

Vijeće EU-a preporučilo kandidatski status za BiH: "Poduzeti su koraci iz preporuka"

Provjereno: Izborni zakon u BiH - 5
Provjereno: Izborni zakon u BiH - 5 Foto: DNEVNIK.hr
Ministri za europske poslove preporučili su u utorak čelnicima država članica da dodijeli kandidatski status Bosni i Hercegovini.

Odluku bi trebalo potvrditi Europsko vijeće, odnosno čelnici država članica na svom samitu u četvrtak

"Slijedom zaključaka Europskog vijeća od 23. i 24. lipnja 2022. te u svjetlu naknadne preporuke Komisije od 12. listopada 2022. Vijeće preporučuje da se Bosni i Hercegovini dodijeli status zemlje kandidatkinje, što treba potvrditi Europsko vijeće", kaže se u zaključcima koje je usvojilo Vijeće za opće poslove koje čini ministri za europske poslove država članica.

Dodaje se da to "podrazumijeva da su poduzeti koraci iz preporuka Komisije u cilju jačanja vladavine prava, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, upravljanja migracijama i temeljnih prava”.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NE BI SE NI KANDIDIRAO Milanović o situaciji u BiH: "Vlada RH trebala je djelovati agresivno. Komšić onda ne bi bio član Predsjedništva"

Europska komisija u listopadu preporučila dodjelu statusa

Europska komisija u listopadu je preporučila državama članicama da dodijele kandidatski status toj zemlji od 3,5 milijuna stanovnika pogođenoj siromaštvom i političkom nestabilnošću, suočenoj s prijetnjama secesionizma.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell naglasio je potrebu "ubrizgavanja pozitivnog zamaha" ističući da je rat u Ukrajini dao "novo geopolitičko značenje" proširenju, koje predstavlja "dugoročno ulaganje u mir, prosperitet i stabilnost za naš kontinent".

Pročitajte i ovo Ivana Petrović NA SAMITU U TIRANI Vučić "čestitao" reporterki i urednici Dnevnika Nove TV na pobjedi Vatrenih nad Japanom, pogledajte što joj je kazao

Europski povjerenik za proširenje Oliver Varhelyi pozvao je bosanskohercegovačke čelnike "da maksimalno iskoriste ovu povijesnu priliku i brzo provedu mjere navedene u (preporuci)" Komisije.

Određeno 14 reformskih prioriteta

Ona je odredila 14 reformskih prioriteta koji ostaju "ključevi za otvaranje pristupnih pregovora".

Priznavanje statusa kandidata tek je početak dugog procesa.

Sljedeći korak, koji također zahtijeva jednoglasnost dvadesetsedmorice, jest otvaranje službenih pregovora o pristupanju, za što je potrebno vrijeme jer zemlje kandidatkinje moraju ugraditi velik broj europskih zakonodavnih akata u svoje nacionalno pravo.

Sedam zemalja već su službeni kandidati za članstvo u EU-u: Turska (1999., sada zamrznut proces), Sjeverna Makedonija (2005.), Crna Gora (2010.), Srbija (2012.), Albanija (2014.), Ukrajina i Moldavija (2022.). I Kosovo je najavilo svoju namjeru podnijeti zahtjev za članstvo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene