Obavijesti Video Pretražite Navigacija
48. dan rata

Zelenski objavio da su ukrajinske snage uhvatile poznatog oligarha, Putinova prijatelja i vođu ukrajinske opozicije

Utorak je 48. dan rata u Ukrajini. Pukovnija Azov tvrdi da su ih Rusi u Mariupolju napali kemijskim oružjem, čeka se ruski odgovor. Ukrajinci rade na dokumentaciji o ubojstvima i silovanjima na područjima koja su neko vrijeme bila okupirana.

 

  • Ukrajinska obavještajna služba tvrdi da Rusi planiraju terorističke napade na svojem području koje će prikazati kao ukrajinsku osvetu za Buču.
  • U Buči je pronađeno 403 tijela. Taj broj raste.
  • Ruski predsjednik Vladimir Putin tvrdi da je priča o Buči - laž.
  • Do sada je u Ukrajini ubijeno najmanje 186 djece, a 344 ih je ranjeno.
  • UN zahtijeva nezavisnu istragu silovanja i seksualnog nasilja u Ukrajini.
Pročitajte i ovo Francuska vojska Opasna predviđanja Europska sila otvoreno se priprema za rat, jasno je i protiv koga: "Dio smo koalicije..." Ilustracija Crno tržište zarobljenika Ukrajinski zarobljenik završio kod brutalnih vojnika čečenskog gospodara rata: "Kupuju ih od ruske vojske i odvode u Grozni"

Tijek događanja iz minute u minutu možete pratiti u nastavku:

00:25 Zelenski je predložio je da se proruskog političara i medijskog tajkuna Viktora Medvedčuka, kojeg su ukrajinski specijalci zarobili, zamijeni za ukrajinske vojnike koje su zarobile ruske trupe.

"Predlažem Ruskoj Federaciji da zamijenimo ovog njihovog tipa za ukrajinske muškarce i žene u ruskom zarobljeništvu", rekao je Zelenski na Telegramu.

00:15 Američki predsjednik Joe Biden zločine ruskih trupa u Ukrajini nazvao je genocidom, piše Sky News.

Biden bio u američkoj saveznoj državi Iowi gdje je govorio o borbi protiv rastuće inflacije, koja je u SAD-u na najvišoj razini od 1981. godine. "Budžet vaših obitelji, mogućnost da napunite tank gorivom, ništa od toga ne bi trebalo ovisiti o tome je li neki diktator na drugom kraju svijeta započeo rat i počinio genocid", rekao je Biden građanima.

Američki predsjednik dosad je izbjegavao ruske akcije u Ukrajini nazvati "genocidom" pa je tako i prošlog tjedna na pitanje novinarke o maskaru u Buči rekao da to smatra "ratnim zločinom". Ruskog predsjednika Putina je pak već nazvao "ratnim zločincem".

22:51 Organizacija za zabranu kemijskog oružja (OPCW) zabrinuta je zbog nedavnih nepotvrđenih izvješća o korištenju kemijskog oružja u Mariupolju, rekao je u utorak glasnogovornik OPCW-a.

"OPCW pozorno prati situaciju u Ukrajini", dodao je.

Ranije tijekom dana, visoki američki obrambeni dužnosnik rekao je da SAD ne može potvrditi korištenje kemijskog oružja u Mariupolju, koji je pod ruskom opsadom.

Kasnije se oglasio i američki državni tajnik Antony Blinken koji je također rekao da SAD ne može potvrditi izvješća o korištenju kemijskog oružja u Ukrajini, ali da radi na tome da utvrdi što se točno dogodilo. Blinken je ponovio da moguća upotreba kemijskog oružja izaziva "stvarnu zabrinutost".

OPCW je rekao također da "neprestano prati situaciju oko deklariranih kemijskih industrijsku lokacija" u Ukrajini.

Prorurske separatističke snage na istoku Ukrajine zanijekale su da je u Mariupolju korišteno kemijsko oružje, prenio je Interfax.

Proizvodnja kemijskog oružja, njegovo korištenje i skladištenje zabranjeni su 1997. Konvencijom o kemijskom oružju.

22:49 Prva dama Ukrajine Olena Zelenska u intervjuu za CNN kazala je kako ona i suprug Volodimir žive odvojeno duže od mjesec dana s ciljem da se zaštiti nju i njihovu djecu.

Zelenska je za CNN poručila kako "Volodimir i njegov tim zapravo žive u predsjedničkom uredu. Zbog opasnosti koja nam prijeti, meni i djeci je zabranjeno da budemo tamo. Stoga duže od mjesec dana komuniciramo preko telefona".

Dodala je i da rat nije promijenio njezinog supruga nego ga sada naprosto "više ljudi gleda njenim očima".

22:35 Glasnogovornik Pentagona John Kirby poručio je da u Mariupolju i dalje traje krvava bitka između ruskih i ukrajinskih trupa.

"Jasno je da Rusi žele Mariupolj zbog njegova strateškog položaja na jugu Donbasa i na obali Azovskog mora. Grad također ima i veliki ekonomski značaj za Ukrajince" kazao je Kirby.

Gradonačelnik opkoljenog lučkog grada Mariupolja kazao je da je procijenjeno kako je oko 21.000 civila poginulo, ali da su dužnosnici morali prestati brojati tijela zbog uličnih borbi, prenosi Reuters.

22:17 Ukrajinski otpor ruskoj invaziji dobio je potporu u obliku novih poštanskih maraka.

Ukrajinska pošta izdala je novu seriju poštanskih maraka. Manje od sedam tjedana od početka ruske invazije nove marke prikazuju ukrajinskog vojnika kako pruža srednji prst ruskom vojnom brodu.

 

 Više o tome čitajte OVDJE

21:40 Propali su planovi njemačkog predsjednika Frank-Waltera Steinmeiera da posjeti Kijev u društvu drugih šefova europskih država jer se čini da nije dobrodošao u ukrajinsku prijestolnicu.

"Bio sam spreman otići, ali izgleda, i moram to priznati, da to nije poželjno u Kijevu", rekao je Steinmeier tijekom posjeta Varšavi gdje je došao razgovarati s predsjednikom Andrzejem Dudom. Više o tome čitajte OVDJE

21:10 Papa Franjo rekao je u utorak da je rat u Ukrajini obilježen "silama zla" jer ostavlja za sobom grozote poput pokolja civila.

Papa je to rekao sudionicima međureligijskog hodočašća solidarnosti s ukrajinskim narodom u Černivcima na zapadu Ukrajine u organizaciji Međuvjerskog instituta Ilija iz Izraela.

"Sadašnji trenutak ostavlja nas duboko uznemirenima jer je obilježen silama zla", istaknuo je Papa u poruci koja je bila pročitana u njegovo ime.

"Patnje nanesene tolikima krhkih i bespomoćnih ljudi; mnogi pobijeni civili i nedužne žrtve među mladima; očajna patnja žena i djece... Sve to muči našu savjest", rekao je.

Papa, koje je već puno puta zatražio da se prekine sukob, naglasio je da nije moguće ostati ravnodušan i da se mora "odlučno progovoriti kako bi se, u ime Boga, zatražilo da se zaustavi ta užasna djela".

Na sastanku na tom hodočašću bivši nadbiskup Canterburyja Rowan Williams ponovio je Papin nedavni poziv da se za Uskrs proglasi prekid vatre.

Skupu su nazočili židovi, hindusi, muslimani, budisti i pripadnici drugih religija.

20:47 Ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenski na aplikaciji Telegram objavio je kako su ukrajinske snage uhvatile oligarha, prijatelja Vladimira Putina i kuma njegove djece - Viktora Medvedčuka. Objavio je i fotografiju uhvaćenog muškarca vezanog lisicama.

 

Medvedčuk je čelnik najveće opozicijske stranke u Ukrajini - Opozicijska platforma za život. Zelenski je toj stranci i još nekolio njih u ožujku suspendirao rad zbog poveznica s Rusijom. Medvečuk je bio u kućnom pritvoru iz kojeg je pobjegao tri dana nakon početka invazije, piše The Guardian.

Vijest o uhićenju objavila je i ukrajinksa Sigurnosna služba na Twitteru. Napisali su kako se oligarh skrivao otkako je pobjegao iz svog doma, a ukrajinsku vojnu uniformu nosio je kao krinku.

 

 

20:36 Može li Europa sankcijama slomiti Rusiju? O tim i drugim temama u Dnevniku Nove TV reporter Mislav Bago razgovarao je sa šefom diplomacije Gordanom Grlićem Radmanom. 

Ministar se osvrnuo i na protjerivanje diplomata te na svoj susret sa Sergejem Lavrovom u siječnju. Cijeli razgovor pročitajte i pogledajte OVDJE

18:47 Donjeck je pod konstantnim granatiranjem, a ruske snage ne dozvoljavaju stanovnicima Mariupolja da se evakuiraju, kazao je guverner Donjecka.

Zamjenik premijera Ukrajine je pak kazao kako je tijekom današnjeg dana evakuirano 2671 civila s područja na kojima su prve linije.

Osim toga, stižu i vijesti kako je nekoliko mrtvačnica prepuno u pokrajini Lugansk.

18:33 Njemačka mrežna agencija apelirala je u utorak na građane da štede plin jer u protivnom prijete ograničenja ne samo u industrijskom nego i u privatnom sektoru poput redukcija plina za jednočlana kućanstva, te dodala da bi trenutne zalihe mogle biti dovoljne samo do kraja ljeta ili početka jeseni.

"Mislim da u slučaju nužne opskrbe plinom više neće biti opravdana neograničena opskrba privatnog sektora", rekao je direktor Savezne mrežne agencije Klaus Mueller u razgovoru za tjednik Die Zeit.

"Ako rat u Ukrajini eskalira i vlada uvede alarmantno stanje tada će doći trenutak za ograničenja u privatnom sektoru", rekao je Mueller.

On je rekao da u slučaju nužde treba odrediti koje industrijske sektore treba zaštititi i pritom izdvojio prehrambenu i farmaceutsku industriju.

18:20 Ruska Federacija izrazila je snažan prosvjed hrvatskim vlastima jer protjeruju 24 zaposlenika ruskog veleposlanstva u Zagrebu i zaprijetila mjerama odmazde, prenosi u utorak TASS. Više o tome čitajte OVDJE

17:56 Britanski premijer Boris Johnson objavio je na Twitteru da je o situaciji u Ukrajini razgovarao s američkim predsjednikom Bidenom. Kaže da ga je upoznao s detaljima svog susreta s predsjednikom Ukrajine Zelenskim te da ove dvije zemlje ostaju pri tome da Ukrajini pružaju podršku.

 

 

17:36 Vadim Bojčenko, gradonačelnik Mariupolja izjavio je kako je u tom gradu od početka invazije poginulo više od 20.000 civila.

17:28 Rusko naoružanje, uključujući raketne sustave, navodno je viđeno kako se kreće prema granici s Finskom. I to, tvrde strani mediji, svega nekoliko sati nakon što je Kremlj upozorio susjeda sa sjevera da ne ulazi u NATO. Opširnije o tome čitajte OVDJE

17:23 Pravobraniteljica iz Ukrajine Liudmyla Denisova kazala je kako su Rusi prisilno deportirali više do 700.000 civila iz regija Donjeck i Lugansk.

17:15 Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak opovrgnuo je Putinove navode prema kojima su pregovori zašli u slijepu ulicu.

Kazao je kako su pregovori bili teški, ali se i dalje nastavljaju na razini radnih podskupina.

17:10 Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier planirao je posjetiti Kijev, ali ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski odbio se sastati s njim, objavio je Bild, pozivajući se na izvore iz ukrajinske Vlade.

 

 

17:03 Desna kandidatkinja na francuskim predsjedničkim izborima Marine Le Pen izjavila je da da u velikoj mjeri podržava sankcije Rusiji, ali ne kad je riječ o opskrbi naftom i plinom.

U intervjuu za France Inter Radio rekla je kako ne želi da francuski narod "trpi posljedice sankcija" na naftu i plin.

17:00 Sjedinjene Američke Države ne mogu potvrditi izvješća o ruskoj upotrebi kemijskog oružja u opkoljenom ukrajinskom gradu Mariupolju, rekao je visoki američki dužnosnik iz Ministarstva obrane.

 

 

16:30 "Rusija će nastaviti vojnu akciju u Ukrajini sve do potpunog ispunjenja ciljeva", rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin u utorak nakon sastanka s bjeloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom, poslavši time jezivu poruku svima koji su se nadali da će rat uskoro biti okončan.

Putin je istaknuo kako ruska kampanja ide prema planu. Ne ide brže, jer Rusija želi svesti gubitke na najmanju moguću mjeru, kazao je Putin te dodao kako je Ukrajina odustala od prijedloga koje je dala tijekom razgovora s ruskim pregovaračima u Istanbulu, što je dovelo do zastoja u pregovorima, kao i da Moskvi nije preostao drugi izbor nego da nastavi sa svojom ofenzivom.

Putin je rekao i da su zapadne zemlje pokrenule "totalni rat sankcijama protiv Rusije i Bjelorusije", prenosi Sky News.

Ruski predsjednik je zaključio i kako su beskorisni bilo kakvi pokušaji da se zaustavi njihov razvoj" ili ih se "umjetno izolira od globalne ekonomije", dodajući da su Rusija i Bjelorusija "blisko povezane".

15:47 Bjeloruski čelnik Aleksandar Lukašenko smatra da su optužbe za zločine u Ukrajini "psihološka operacija koju su izveli Englezi". Moskva tvrdi da su fotografije mrtvih civila na ulicama Buče lažne.

Lukašenko je sa svojim bliskim saveznikom Vladimirom Putinom bio u posjetu svemirskom centru Vostočni. Branio je Putinovu invaziju na Ukrajinu koja je djelomično pokrenuta iz Bjelorusije prije gotovo sedam tjedana

15:42 Ukrajinske vlasti tvrde da je od početka rata 24. veljače ubijeno 19.600 ruskih vojnika. Navode da su Rusi izgubili i 1956 oklopnih vozila, 732 tenka i 140 helikoptera.

Rusija je posljednji put dala službeni podatak o broju poginulih ruskih vojnika u Ukrajini, kako je tvrdila, 25. ožujka, čime je ukupan broj poginulih 1351. Vjeruje se da je pravi broj puno veći.

 

15:35 Gradonačelnik Buče Anatolij Fedoruk rekao je da su vlasti do sada pronašle 403 tijela ljudi za koje vjeruju da su ih ubile ruske snage tijekom okupacije tog područja, ali da broj raste. Dodao je kako je prerano da se stanovnici vrate u grad, nakon što su se ruski vojnici povukli krajem prošlog mjeseca.

Vlasti su počele izvlačiti tijela iz masovne grobnice crkve sv. Andrije Prvopozvanog i Svih svetih u gradu, koju je prošlog tjedna posjetila predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. Rusija je zanijekala da je namjerno gađala civile. Ruski predsjednik Vladimir Putin opisao je danas situaciju u Buči kao lažnu.

14:23 Ukrajinski glavni tužitelj priopćio je da je šest osoba pronađeno ubijeno iz vatrenog oružja u podrumu zgrade u Brovarima, nedaleko od Kijeva.

Što se događalo ranije rijekom dana možete pročitati >>OVDJE.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene