Andrej Nesterenko
Andrej Nesterenko Foto: Srecko Niketic

Nije dugo trebalo čekati na komentar Veleposlanstva Rusije u Hrvatskoj u vezi s odlukom o protjerivanju djelatnika ruske diplomatske misije.


Ministarstvo vanjskih i europskih poslova odlučilo je smanjiti opseg diplomatskog predstavništva Ruske Federacije u Zagrebu nakon sastanka s veleposlanikom Ruske Federacije. Zatraženo je da 18 diplomata i šest članova administrativno-tehničkog osoblja Veleposlanstva Ruske Federacije u Hrvatskoj napusti zemlju.

Njihov odgovor na tu odluku prenosimo u cijelosti.

"Veleposlanik Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj Andrej Nesterenko bio je pozvan u Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, gdje mu je, uz notu, uručena odluka vlasti Republike Hrvatske o protjerivanju 24 zaposlenika Veleposlanstva, od kojih 18 je diplomata.

Kao razlog su se oglasili postulati već iz stare priče EU-a: 'vojna agresija na Ukrajinu', 'ratni zločini', 'kršenje teritorijalnog integriteta'. Zaposlenicima se nalaže da napuste zemlju do 25. travnja ove godine.

Gordan Grlić Radman Stigao odgovor Rusije o protjerivanju 18 diplomata iz Hrvatske, Grlić Radman: "Zatražili smo žurno povlačenje ruskih vojnika iz Ukrajine"

Volodimir Zelenski Zelenski: ''Spremni smo za akcije Rusije. Ona se boji priznati kukavičke pogreške''

Veleposlanik Andrej Nesterenko je pak istaknuo da je ova odluka značajan korak unatrag u bilateralnim odnosima, kontraproduktivan za rusko-hrvatsku suradnju uoči svečanog datuma - 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa između naših dviju zemalja", priopćilo je na Facebooku Veleposlanstvo Rusije u Hrvatskoj.

Rat u Ukrajini iz minute u minutu pratite >>OVDJE.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju