Obavijesti Video Pretražite Navigacija
107. dan rata

Hrvatski državljanin ranjen u Ukrajini primljen u KB Dubrava. Moskva ima plan za aneksiju nekoliko ukrajinskih regija

Aktualno Galerija Ilustracija Ilustracija Foto: Afp Rat u Ukrajini Rat u Ukrajini Foto: Afp Ilustracija Ilustracija Foto: Afp Mariupolj Mariupolj Foto: Afp +0 Mariupolj Galerija 1/5 >>
Rat u Ukrajini ušao je u 107. dan. Mariupolj je poslao dramatično upozorenje, prijeti im kolera. Francuska televizija snimila je groblje s više od 3000 novih grobova u tom gradu. Rusija blokira evakuaciju građana iz Hersona i Zaporižje.

 

  • U Mariupolju je snimljeno groblje s više od 3000 novih grobova, Zelenski optužuje Rusiju za genocid gori od onog u Buči.
  • Rusija blokira evakuaciju civila iz Hersona i Zaporižja.
  • Ukrajina tvrdi da su od početka rata poginule gotovo 32 tisuće ruskih vojnika
  • Kolera prijeti građanima Mariupolja, u opasnosti je više od 100.000 ljudi.
  • Ruska vojska odbila se boriti kod Harkiva
  • Ukrajina ostaje bez streljiva za topništvo

Tijek događaja iz minute u minutu pratite u nastavku:

16:50 Hrvatski državljanin ranjen u Ukrajini, koji je noćas primljen u KB Dubrava u Zagrebu, ima teške tjelesne ozljede, ali je izvan životne opasnosti.

"Pacijent je primljen u KB Dubrava, u Kliniku za plastičnu kirurgiju s teškim tjelesnim ozljedama, ali izvan je životne opasnosti. Ima teške tjelesne ozljede. Radi se o ozljedama ruke i noge, no pacijent je stabilan", izjavio je u petak za HRT predstojnik Klinike za plastičnu, rekonstrukcijsku i estetsku kirurgiju KB-a Dubrava Krešimir Martić.

Govoreći o oporavku pacijenta, rekao je da je u tijeku dodatna obrada, nakon koje će se točno utvrditi vrsta i težina ozljede, i vjerojatno će se morati planirati operativni zahvat, a oporavak će ovisiti i o tijeku operacije i vrsti ozljede.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Stavljaju u posebne vrećice Procurila strogo čuvana tajna: Putinov agent prati ga u stopu i skuplja njegov urin i izmet

14:40 Moskva ima plan za aneksiju ukrajinskih regija Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporižija i njihovo spajanje u jedan federalni okrug unutar Rusije. Meduza, novinska web stranica sa sjedištem u Latviji, priopćila je kako su joj izvori rekli da je dužnosnik Kremlja Boris Rapoport odabran da nadgleda stvaranje ovog novog saveznog okruga.

Međutim, Olya Oliker, stručnjakinja za Rusiju i programska direktorica za Europu i središnju Aziju u Međunarodnoj kriznoj skupini, rekla je da sumnja u izvješće i dodala da je navodna neovisnost regija imala niz prednosti za Moskvu, uključujući smrtnu kaznu izrečenu dvojici britanskih boraca, budući da u Rusiji trenutno postoji moratorij na smrtnu kaznu.

"Za mene bi različiti lažni pristupi neovisnosti imali više smisla od aneksije", dodala je. "Naravno, govorimo o zemlji koja je u veljači pokrenula invaziju na Ukrajinu u punom razmjeru, tako da oni to možda neće misliti kao ja", zaključila je.

14:15 Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss rekla je da je razgovarala sa svojim ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom o naporima da se osigura oslobađanje ratnih zarobljenika "koje drže ruski opunomoćenici".

Smrtnu kaznu protiv Aidena Aslina i Shuana Pinnera opisala je kao "izrazito kršenje Ženevske konvencije".

13:52 Rusko ministarstvo vanjskih poslova poručilo je "histeričnoj Velikoj Britaniji" da se žali na smrtnu kaznu Britancima. U priopćenju ministarstva navodi se da bi se Velika Britanija trebala žaliti na kaznu samoproglašenoj "Narodnoj Republici Doneck". I, dodaje se, britanska reakcija na izricanje presude bila je "čisto histerična".

13:36 Boris Johnson zgrožen je smrtnim kaznama izrečenim Aidenu Aslinu i Shaunu Pinneru, rekao je njegov glasnogovornik. "Pomno je pratio slučaj i zamolio je ministre da učine sve što je u njihovoj moći kako bi ih pokušali ponovno spojiti s njihovim obiteljima što je prije moguće", rekao je.

Glasnogovornik je rekao da je vojnicima omogućena zaštita prema Ženevskoj konvenciji kao pripadnicima ukrajinskih oružanih snaga. "U potpunosti osuđujemo lažno osuđivanje ovih ljudi na smrt. Ne postoji nikakvo opravdanje za ovo kršenje zaštite na koju imaju pravo", objasnio je.

Scholz za hitno približavanje Balkana Europskoj uniji

13:32 Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je da je pristupanje Zapadnog Balkana Europskoj uniji prioritet njegove vlade. "Njemačka će nastojati koliko je u mogućnosti pomoći zemljama Zapadnog Balkana da se pridruže EU-u", dodao je.

Ruska invazija na Ukrajinu dala je novi osjećaj hitnosti potrebi da se Crna Gora, Srbija, Albanija, Sjeverna Makedonija, Bosna i Hercegovina i Kosovo približe EU-u, bilo putem punopravnog članstva ili alternativne zajednice.

"Činjenica da se to već nije dogodilo pravi je problem zbog rastućeg utjecaja zemalja poput Rusije i Kine", rekao je Florian Bieber, stručnjak za Balkan s austrijskog Sveučilišta u Grazu.

13:17 U tijeku su intenzivne borbe za kontrolu nad istočnim ukrajinskim gradom Sjeverodoneckom bez većih promjena u proteklom danu, tvrde ukrajinski dužnosnici. "Situacija u Sjeverodonecku vrlo je napeta", rekao je Roman Vlasenko, načelnik vojne uprave okruga Sjeverodoneck.

"Napadi se nastavljaju, ulične borbe se nastavljaju. Dinamika je jako velika. Rusi intenzivno koriste topništvo. Imaju određenu prednost što se tiče topništva i što se tiče ljudstva. Ali nemaju pravog uspjeha. Ne mogu pobijediti dečke iz Sjeverodonecka", dodao je. Vlasenko je rekao da je ukrajinska vojska u Sjeverodonecku sigurna u svoju obranu.

Snimljeno groblje u Mariupolju

12:09 Nakon što su se u Buči, gradu pored Kijeva, pojavili očiti dokazi genocida, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski navodi da je Mariupolj pretrpio zločine još većih razmjera.

Ruska kontrola nad južnim lučkim gradom znači da je vrlo malo novinara uspjelo dobiti pristup izvješćima o teškom položaju njegovih stanovnika.

Videozapis koji je snimila francuska TV ekipa navodno prikazuje groblje s najmanje 3000 grobova.

"Prošli tjedan posjetili smo jedno od groblja u Mariupolju. Tamo smo vidjeli tisuće novih grobova, obilježenih brojem. S ove strane groblja brojke su prelazile 3000", napisala je producentica televizije Alexandra Dalsbaek.

Pretpostavlja se kako bi to potkrijepilo izvješća da se grad suočio s napadom ruskih snaga smrtonosnijim od svih koje smo dosad vidjeli od početka invazije.

12:02 Ledena arena u Sjeverodonecku izgorjela je do temelja.

"Mogla je ugostiti do 50.000 ljudi, a sada je više nema. Rusija namjerno uništava civilnu infrastrukturu", napisao je na Twitteru ukrajinski dužnosnik Anton Heraščenko.

Rusija blokira evakuaciju građana iz Hersona i Zaporižja

11:08 Zamjenica premijera Irina Vereščuk izjavila je da Rusija blokira evakuaciju civila iz okupiranog Hersona i djelomično okupiranih regija Zaporižje.

"Rusija sramotno laže kada kaže da stanovnici ne žele pobjeći", rekla je i dodala da telefonska linija Ministarstva za reintegraciju privremeno okupiranih područja svakodnevno prima stotine poziva od civila koji traže koridor za evakuaciju.

10:33 Sud u istočnoj Ukrajini Doneck izrekao je dvojici Britanaca, Aidenu Aslinu i Shaunu Pinneru smrtnu kaznu. Robert Jenrick, zastupnik u parlamentu koji predstavlja izbornu jedinicu obitelji Aidena Aslina, nazvao je situaciju "potpuno nečuvenom". Dodaje da ga je ukrajinski veleposlanik uvjerio kako će pregovori da Aslin i Pinner budu dio zatvorenika za razmjenu biti prioritet.

Kritizirajući postupanje prema zarobljenim Britancima, Jenrick navodi da su prema Ženevskoj konvenciji oni pripadnici ukrajinskih oružanih snaga, pa se o njima treba paziti, a ne ih izvoditi se na suđenje ili osuđivati ​​na smrt. "Ova dva britanska državljana izvučena su iz tog normalnog procesa i u biti korištena kao taoci da bi se osvetili", kaže Jenrick.

10:09 Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak odgovorio je na izjavu Vladimira Putina u kojoj se čini da uspoređuje svoje trenutne postupke s onima ruskog cara Petra Velikog iz 18. stoljeća.

"Putinovo priznanje otimanja zemlje i uspoređivanje s Petrom Velikim dokazuju da nije bilo sukoba, samo krvavo otimanje zemlje pod izmišljenim izlikama genocida nad ljudima. Ne treba govoriti o "spašavanju ruskog obraza", već o njegovoj trenutačnoj deimperijalizaciji", napisao je na Twitteru.

9:55 Brojni agenti osiguranja prate ruskog predsjednika Vladimira Putina na njegovim putovanjima, no jedna je osoba odgovorna za poseban i delikatan zadatak. Više o tome pročitajte >>OVDJE.

9:30 Švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde izjavila je u parlamentu da Švedska nastoji postići konstruktivan napredak u pregovorima s Turskom oko zahtjeva te nordijske zemlje za pridruživanje NATO-u, piše The Guardian.

"Naša je prijava dobila široku podršku među članicama NATO-a", rekla je. "Naša je ambicija da, u konstruktivnom duhu, postignemo napredak u pitanjima koja je Turska postavila", dodala je.

Stanovnicima Mariupolja prijete bolesti

9:17 Zamjenik gradonačelnika Mariupolja Serhij Orlov kaže da se zdravstveni uvjeti u okupiranom ukrajinskom gradu pogoršavaju. Navodi da je 100.000 stanovnika koji još uvijek žive u gradu izloženo rastućem riziku od bolesti, uključujući koleru, piše BBC.

"Mislimo da je to apsolutno moguće uz sve ove uvjete, nefunkcionalni centralizirani sanitarni sustav, puno leševa pod ruševinama i trenutačni nedostatak medicinske pomoći u gradu", tvrdi.

"Rusija i dalje blokira sve, bilo kakve napore ukrajinske administracije da se nekako dođe s humanitarnom pomoći. Tu ne radi nijedna humanitarna organizacija, Crveni križ ili Svjetska zdravstvena organizacija ili Ujedinjeni narodi", rekao je.

"Dakle, naši građani dobivaju malu humanitarnu pomoć od ruskih okupatora, ali premalo je, prema našoj procjeni, to je jedna desetina potrebne količine hrane i vode. Zajedno s gotovo potrošenim zalihama hrane i novca, bez posla - to je velika humanitarna kriza", rekao je.

Ukrajina objavila ruske gubitke

9:11 Ukrajinska vojska objavila je najnovije brojke ruskih gubitaka na njihovu području.

Navodi da je ubijeno oko 31.900 vojnika i uništeno, između ostalog, 1409 tenkova, 3450 oklopnih vozila, 212 vojnih aviona i 178 helikoptera.

9:07 Britanski ministar Robin Walker rekao je da će Ujedinjeno Kraljevstvo nastaviti podržavati Ukrajinu i založiti se za dvojicu Britanaca osuđenih na smrt zbog borbe s ruskim snagama, piše Sky News.

"Moramo biti vrlo jasni o tome tko je odgovoran za ovo – i za ilegalnu, ničim izazvanu invaziju na Ukrajinu i za ovo lažno suđenje od strane vlade koja nema ovlasti, a to je naravno - Rusija", dodao je.

"Rusija treba preuzeti odgovornost prema Ženevskoj konvenciji za postupanje s ratnim zarobljenicima", smatra.

Rusi se u Harkivu prestali boriti

7:50 Ukrajinska vojska javlja da su se Rusi u Harkivu prestali boriti. Javljaju da su se svi pripadnici ruske motorizirane pješačke postrojbe Prvog armijskog korpusa odbili boriti nakon što su pretrpjeli teške gubitke na području Harkiva.

7:29 Ukrajina gubi do 200 vojnika dnevno, izjavio je savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihail Podoljak. Rekao je da su Ukrajini potrebne stotine zapadnih topničkih sustava kako bi se izjednačila s Rusijom u istočnoj regiji Donbas. "Ukrajini treba 150 do 300 raketnih sustava za lansiranje kako bi se uskladila s Rusijom - puno veći broj nego što je do sada dobila", dodao je. Podoljak je također rekao da bi se mirovni pregovori mogli nastaviti samo ako Rusija preda teritorij koji je stekla otkako je izvršila invaziju.

Ukrajina ostaje bez streljiva

7:08 Vadim Skibicki, zamjenik šefa ukrajinske vojne obavještajne službe, rekao je da Ukrajina gubi od Rusije na prvoj crti bojišnice i da se sada gotovo isključivo oslanja na oružje sa Zapada kako bi Rusiju držala podalje.

"Ovo je sada topnički rat. O budućnosti će se sada odlučivati ​​na rubovima bojišnice, a mi gubimo u smislu topništva", rekao je te dodao: "Sada sve ovisi o tome što nam Zapad daje. Ukrajina ima jedan komad topništva na 10 do 15 ruskih. Naši zapadni partneri dali su nam oko 10 % onoga što imaju. Gotovo smo potrošili sve naše topničko streljivo i sada koristimo NATO-ove granate. Europa također isporučuje granate nižeg kalibra, ali kako i Europi ponestaje oružja, količina je sve manja", rekao je. Ukrajinski predsjednik Zelenski rekao je prošlog tjedna da između 60 i 100 ukrajinskih vojnika umire svaki dan, a još 500 ih bude ranjeno.

6:10 Ukrajinski predsjednik Zelenski rekao je u četvrtak da iz jugoistočne regije Zaporižja stižu "dobre vijesti" te da ukrajinske snage uspijevaju odbiti ruske napade. Rekao je i da ukrajinske snage postupno napreduju u regiji Harkiv, istočno od Kijeva.

6:00 Ruski predsjednik Vladimir Putin odao je u četvrtak počast caru Petru Velikom na 350. godišnjicu njegova rođenja, uspoređujući navodnu povijesnu težnju tadašnje i današnje Rusije za povratkom ruskih zemalja.

"Petar Veliki je 21 godinu vodio Veliki sjeverni rat. Ratovao je sa Švedskom i činilo se kao da im je nešto uzeo. Nije im uzeo ništa, vratio je ono što je bilo rusko", rekao je Putin nakon posjeta izložbi posvećenoj caru. Tadašnju kampanju Petra Velikog usporedio je sa situacijom u kojoj se trenutačno nalazi Rusija.

"Očigledno je i na nama da vratimo (ono što je rusko) i ojačamo zemlju. Ako pođemo od činjenice da su te temeljne vrijednosti temelj našeg postojanja, sigurno ćemo uspjeti riješiti probleme koji su pred nama", rekao je Putin.

Putin, koji je 23. godinu na vlasti, više je puta pokušavao opravdati ruske postupke u Ukrajini, u kojoj su njegove snage opustošile gradove, ubile tisuće ljudi i dovele do milijuna izbjeglica, obrazlažući svoje viđenje povijesti u kojemu ne postoji stvarni ukrajinski nacionalni identitet i tradicija državnosti.

Što se događalo 106. dana rata možete pročitati >>OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene