Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosvjedi u Iranu

Rastjerano oko 3.000 Musavijevih pristaša

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iranska policija rastjerala je u nedjelju oko 3.000 prosvjednika, pristaša vođe oporbe Mir Huseina Musavija, koji su se okupili u Teheranu, unatoč zabrani vlasti, kako bi odali počast mučenicima revolucije.

Po agenciji Irna, internetske stranice bliske oporbi i Musaviju najavile su okupljanje u blizini džamije Goba, u sjevernom dijelu Teherana. Unatoč službenoj zabrani vlasti, oko 3.000 osoba odgovorilo je na poziv. Po očevicima, došlo je do nekoliko izoliranih sukoba s policijom, a jedna do dvije osobe su privedene.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna srušili ga raketom Zapovjednik Islamske revolucionarne garde preuzeo odgovornost za rušenje ukrajinskog aviona: "Volio bih da sam umro" Slika nije dostupna Zavijeni u crno Svijet oplakuje žrtve palog ukrajinskog aviona: Među njima je par koji se tek vjenčao, cijele obitelji i beba

Musavi i drugi predsjednički kandidat, Mehdi Karubi, ne prestaju tražiti nove predsjedničke izbore. Nakon prosvjeda koji su se održavali gotovo svakodnevno desetak dana nakon predsjedničkih izbora 12. lipnja, od srijede u Teheranu nije bilo okupljanja zbog zabrana vlasti.

Započelo prebrojavanje glasova

Iranski dužnosnici započeli su u ponedjeljak s ponovnim djelomičnim prebrojavanjem glasova s prijepornih predsjedničkih izbora, objavila je državna televizija. Vrhovno iransko zakonodavno tijelo, Vijeće čuvara, odlučilo je ponovno prebrojati 10 posto nasumično izabranih listića s predsjedničkih izbora kako bi smirilo nerede i napetosti u zemlji.

Prebrojavanje je počelo u ponedjeljak ujutro u svim biračkim jedinicama, javila je državna televizija. Poraženi oporbeni kandidat Mir Husein Musavi ranije je odbacio takvu mjeru i zatražio poništavanje cijelih izbora. U neredima koji su izbili nakon objavljivanja rezultata s predsjedničkih izbora, prema kojima je aktualni predsjednik Mahmud Ahmadinedžad uvjerljivo pobijedio, ubijeno je najmanje 20 ljudi, prema iranskim službenim izvorima, a mnogo više prema izjavama svjedoka i navodima stranih medija.

(Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene