Obavijesti Video Pretražite Navigacija
rizici suradnje s okupatorom

Val atentata na lokalne moćnike koji surađuju s Rusijom potresa Ukrajinu, samo u kolovozu ih je bilo devet

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Broj atentata i pokušaja ubojstava lokalnih političkih čelnika koji surađuju s Rusima u Ukrajini nastavlja rasti. Dosad ih je bilo 19, od početka ruske invazije.

Neovisni volonterski projekt "WarTranslated" prati pokušaje ubojstava i atentata lokalnih političkih čelnika u Ukrajini koji surađuju s Rusima, ili koje su Rusi postavili na razne administrativne pozicije. Dosad ih je bilo 19 od početka ruske invazije.

Tempo ovih ubojstava se ubrzao posljednjih tjedana, s obzirom na to da Rusi nastoje politički integrirati osvojene teritorije, a Ukrajinci lansiraju protuofenzive na istoku zemlje. Dok su u srpnju zabilježena tri pokušaja atentata, u kolovozu ih je zabilježeno devet, prenosi Moscow Times.

Iako mnogi pretpostavljaju da je ovaj val nasilja potaknut ponašanjem Kijeva, kome je u interesu zastrašiti kolaboratore i pomrsiti ruske račune, stručnjaci nagađaju da su mnogi atentati rezultat borbi lokalnih moćnika.

Pročitajte i ovo Ivica Mandić u studiju Dnevnika Nove TV - 4 IVICA MANDIĆ Vojni analitičar za Dnevnik Nove TV: "Ukrajinska vojska apsolutno ima snage za prodor do Krima"

Posljednji u nizu žrtava ovih političkih ubojstava je i Aleksej Kovalev. Prije ruske invazije na Ukrajinu, bio je član stranke ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, kao i zastupnik u ukrajinskom parlamentu. Nakon što je rat izbio, odlučio je promijeniti strane.

U nedjelju su on i njegova djevojka pronađeni mrtvi. Upucani su u svom domu. I dok lokalne vlasti, postavljene od strane Rusije, krive Kijev za ova ubojstva, Ukrajinci nisu niti potvrdili, niti demantirali optužbe.  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene