Obavijesti Video Pretražite Navigacija
180. DAN RATA

Rusija tvrdi da je atentat na Duginu izvela ukrajinska špijunka, FSB objavio snimku i detalje: "U zemlju je ušla s kćeri..."

Aktualno Galerija Atentat na Dariju Duginu Atentat na Dariju Duginu Foto: Afp Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov Foto: Afp Ilustracija Ilustracija Foto: Afp +0 Rat u Ukrajini Galerija 1/4 >>
Rat u Ukrajini ušao je u 180. dan. Promatrači u Ukrajini smatraju kako njezine snage trenutačno nisu sposobne izvesti napad poput pokušaja likvidacije Aleksandra Dugina. Visoki ukrajinski dužnosnik odbacio je optužbe o umiješanosti Ukrajine u incident.

 

  • Otac Darije Dugine atentat nazvao "terorističkim činom"
  • Završena istraga ubojstva Darije Dugine. Autobombu je postavila Ukrajinka koja je zatim pobjegla u Estoniju, tvrdi FSB. 
  • Crnomorska flota dobiva pojačanje
  • Kći Putinova bliskog saveznika navodno je ubijena u blizini Moskve
  • Rusija ispalila hipersoničnu raketu Kinžal (Bodež) tri puta tijekom "posebne vojne operacije" u Ukrajini.

Tijek događaja pratite u nastavku:

22:55 Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u ponedjeljak kako smatra svojim ciljem da u bliskoj budućnosti organizira razgovore ruskog šefa države Vladimira Putina i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, javila je ruska agencija TASS, dok Kijev šalje poruke da Moskva pregovorima želi kupiti vrijeme.

"Naš cilj je da u bliskoj budućnosti organiziramo sastanak Putina i Zelenskija radi rješavanja krize (u Ukrajini)“, citira TASS današnju poruku Erdogana u Ankari.

U međuvremenu, Erdogan je sukob u Ukrajini nazvao „najvažnijom krizom na svijetu“, koja ima posljedice po Tursku i cijelo čovječanstvo.

"Turska je učinila sve moguće napore da spriječi ovaj rat, a zatim da ga mirno okonča. Zahvaljujući našim naporima bilo je moguće i stvaranje mehanizma za sprečavanje žitne krize", rekao je Erdogan.

21:56 Irsko veleposlanstvo u Kijevu ponovno je počelo s radom.

 

 

21:54 Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu poltiku Josep Borell izjavio je kako misli da je potpuna zabrana ulaska svim ruskim državljanima loša ideja. 

"Više od 300.000 Rusa pobjeglo je iz svoje zemlje jer ne žele živjeti pod Putinovom vladavinom. Hoćemo li zatvoriti vrata tim Rusima", kazao je Borell te dodao da EU ne bi trebala otvarati vrata oligarsima, no to ne vrijedi za sve ruske građane.

21:50 Nezakonita invazija na Ukrajinu se nastavlja, ustvrdilo je britansko Ministarstvo obrane, koje je u ponedjeljak objavilo novu kartu ratnih zbivanja.

 

 

21:45 Guverner Sevastopolja, grada na Krimu, Mihail Razvožajev, rekao je da je aktiviran sustav protuzračne obrane, kao i da je srušen jedan objekt. Poluotok koji je Rusija okupirala, bilježi porast eksplozija u posljednja dva tjedna, a Moskva ukazuje na sabotere. 

21:43 Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pokušao je u ponedjeljak spriječiti sudjelovanje predstavnika te zemlje na samitu Krimske platforme koju organiziraju vlasti Ukrajine no druga dva člana bosanskohercegovačkog državnog vrha taj su Dodikov plan blokirali.

Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine pozvalo je predsjedatelja Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića da sudjeluje na sastanku Krimske platforme na razini šefova država ili vlada zakazanom u online formatu za 23. kolovoza.

Tu je inicijativu Ukrajina pokrenula 2021. godine s ciljem definiranja načina za vraćanje okupiranog Krima u svoj ustavno-pravni poredak odnosno učvršćivanja politike nepriznavanja aneksije Krima koju je 2014. godine provela Rusija.

Dodik koji od početka ruske agresije na Ukrajinu u veljači ove godine nekritički podupire politiku Moskve sada je zbog poziva Džaferoviću iz Ukrajine zatražio izvanrednu sjednicu Predsjedništva BiH na kojoj je predložio zaključak po kojemu bi se BiH trebala suzdržati od sudjelovanja na samitu ali i od bilo kakvih aktivnosti "koje bi mogli pogoršati ionako ispolitizirano pitanje odnosa Rusije i Ukrajine na međunarodnom nivou".

Potpora napadnutoj Ukrajini, ocijenio je Dodik, predstavljala bi pristrani pristup koji doprinosi daljem pogoršanju situacije te ugrožava međunarodni mir i stabilnost.

Džaferović i Željko Komšić glasali su protiv Dodikova prijedloga pa će BiH sudjelovati na konferenciji u utorak koja treba na simboličan način potvrditi potporu međunarodne zajednice Ukrajini.

21:40 Srpski ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin poručio je u ponedjeljak u Moskvi da "Srbija koju vodi Aleksandar Vučić ne zaboravlja ne stoljetno bratstvo", te da je jedina zemlja u Europi koja "nije postala dio antiruske histerije", a ruska strana naglasila je dalju potporu Srbiji za Kosovo.

Aleksandar Vulin sastao se u ruskoj prijestolnici sa šefom diplomacije Sergejom Lavrovom, te više visokih dužnosnika. Sastanci su održani u jeku ruske invazije na Ukrajinu započete u veljači i pojačane diplomatske izolacije Kremlja, ali i pokušaja međunarodne zajednice da u partnerstvu Europske unije i SAD-a približe Beograd i Prištinu u dijalogu o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa.

Beograd je podržao tri rezolucije u Ujedinjenim narodima kojima se osuđuje invazija Rusije na Ukrajinu, ali se nije pridružio sankcijama međunarodne zajednice Rusiji, naglašavajući tradicionalno prijateljstvo dviju država i naroda.

U današnjem priopćenju MUP navodi Vulinovu ocjenu da je Lavrov "iskreni prijatelj Srbije i srpskog naroda", uz izraze zahvalnosti Rusiji zbog dosljednog poštivanja suvereniteta i integriteta Srbije i nepriznavanja nezavisnosti Kosova.

Lavrov je, prema priopćenju, poručio da će Rusija nastaviti potporu Srbiji u očuvanju teritorijalne cjelovitosti u pogledu Kosova, čiju nezavisnost Kremlj ne priznaje.

Ruska strana priopćila je da se razgovaralo "o pitanjima bilateralne i regionalne suradnje", te da je konstatirana "uzajamna usmjerenost na dalje unapređenje rusko-srpskog strateškog partnerstva i blisku koordinaciju napora na jačanju stabilnosti i sigurnosti na Balkanu“.

Vulin je istaknuo da "Srbija nikada neće zaboraviti pomoć Rusije i ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je na poziv predsjednika Vučića 2015. spriječio donošenje britanske rezolucije u Ujedinjenim narodima (o Srebrenici) po kojoj bi Srbi bili proglašeni genocidnim narodom", navedeno je u priopćenju.

21:36 Rusija želi stupiti s Ukrajinom u nove pregovore kako bi imala vremena da obnovi svoje vojne snage i povede novu ofenzivu, rekao je u ponedjeljak za AFP savjetnik ukrajinskog predsjednika.

Kremlj već tjednima "želi uvjeriti Ukrajinu da pristupi pregovorima" kako bi "zamrznuo sukob i sačuvao status quo na okupiranom ukrajinskom području", rekao je Mihajlo Podoljak dok zemlja ulazi u šesti mjesec rata koji je povela Moskva.

Rusija "šalje svoje prijedloge preko raznih posrednika", dodao je ne imenujući ih, dok u ovom trenutku Kijev i Rusija nemaju nikakav politički kontakt.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan koji se početkom kolovoza sastao s ruskim kolegom Vladimirom Putinom, a u petak je prvi put u zadnjih šest mjeseci doputovao u posjet Ukrajini, već je više puta rekao da je spreman posredovati između Kijeva i Moskve.

Ukrajina misli da Moskva zapravo "ne želi dijalog" o miru, već želi dobiti "operativnu stanku za svoju vojsku" prije nego počne "novu ofenzivu" na svog susjeda, rekao je Podoljak.

Kijev pak ne želi pregovarati o svom teritoriju pod ruskom okupacijom i želi ga osloboditi, kao i teritorij pod kontrolom proruskih separatista na istoku i na Krimu koje je Rusija anektirala 2014.

"Svi drugi scenariji (...) su samo opasna operativna stanka prije novog kruga rata", rekao je Podoljak istaknuvši da će "Ukrajinci pružati otpor dok god bude trebalo".

"Ovo je rat za našu opstojnost i mi nemamo druge mogućnosti. Odustati od borbe značilo bi ne samo propast ukrajinske države, nego i svih njezinih civila", istaknuo je.

18:45 Ruski predsjednik Vladimir Putin uputio je izraze sućuti obitelji Darje Dugine, opisavši kćer ultranacionalističkog ruskog ideologa Aleksandra Dugina kao "domoljuba Rusije". 

U izjavi objavljenoj na web stranici Kremlja, ruski čelnik opisao je ubojstvo Dugine kao "prezira vrijedan, okrutan zločin".

"Podli, okrutni zločin okončao je život Darje Dugine - bistre, talentirane osobe s pravim ruskim srcem - dobrom, punom ljubavi, suosjećajnom i otvorenom. Novinarka, znanstvenica, filozofkinja, ratna izvjestiteljica, pošteno je služila narodu, domovini, djelima je dokazala što znači biti patriota Rusije", poručio je Putin. 

18:42 Ruski mediji pod utjecajem Kremlja navode kako je Ukrajinka koju sumnjiče za ubojstvo Darje Dugine, bila članica pukovnije Azov. 

18:40 Ruski parlament priopćio je da će održati poseban sastanak na kojem će se raspravljati o situaciji oko nuklearne elektrane Zaporižja u istočnoj Ukrajini. Sjednica će biti održana u četvrtak. Kompleks nuklearnih reaktora u Zaporižju, najveći u Europi, opet je granatiran, a Moskva i Kijev međusobno se za to optužuju.

18:35 Glasnogovornik estonske policije i granične straže rekao je da neće komentirati kretanje privatnih osoba. 

"Podatke o ljudima koji prelaze granicu možemo objaviti samo u slučajevima propisanim zakonom, a situacija u kojoj ruska specijalna služba iznese optužbe u medijima, nije jedna od takvih", kazao je.

18:28 Ruski FSB objavio je snimku koja, kako tvrde, prikazuje Ukrajinku Nataliju Vovk kako prelazi rusku granicu, ulazi u zgradu u kojoj je živjela Dugina te odlazi u Estoniju.

 

 

18:25 Na snimci koju je objavio CNN, vidi se eksplozija automobila u kojoj je poginula kći Putionova suradnika, Darja Dugina.

16:20 Gotovo devet tisuća vojnika poginulo je u ratu s Rusijom, kazao je glavni zapovjednik ukrajinskih Oružanih snaga u ponedjeljak.

Čini se da je brojka koju je iznio general Valerij Zalužni prva koju je dao vrh ukrajinske vojske od početka ruske invazije 24. veljače.

Zalužni, vrhovni zapovjednik Ukrajinskih oružanih snaga, rekao je na konferenciji održanoj u čast vojnih veterana i obitelji poginulih da je djeci potrebna zaštita u nekoliko dijelova zemlje, uključujući glavni grad Kijev.

"Oni stvarno ne razumiju što se događa i definitivno im je potrebna zaštita jer im je otac otišao na front i možda je među gotovo 9000 heroja koji su poginuli", rekao je.

Zalužnj nije iznio nikakve pojedinosti i nije kazao uključuje li ta brojka sve ubijene u borbi, poput graničnih policajaca.

Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je na konferenciji da oko milijun ljudi brani Ukrajinu u sklopu vojske ili drugih snaga.

Zalužni nije rekao koliko je civila ubijeno niti koliko je, po procjenama Kijeva, ruskih vojnika poginulo, ali glavni stožer ukrajinske vojske procjenjuje da je poginulo 45.400 ruskih vojnika.

16:16 Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak na Twitteru je odgovorio na optužbe ruskog FSB-a da su ukrajinske obavještajne službe odgovorne za ubojstvo Darje Dugine.

"Ruska propaganda živi u svijetu fikcije: Ukrajinki i njezinu dvanaestogodišnjem djetetu 'dodijeljena' je odgovornost za dizanje u zrak automobila propagandistice Dugine. Začudo, na licu mjesta nisu pronašli 'estonsku vizu'. Zmije otrovnice u ruskoj specijalnoj službi započele su međusobne borbe", piše Podoljak.

 

 

16:15 Izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine vjerojatno će u kolovozu dosegnuti otprilike četiri milijuna tona, u odnosu na tri milijuna u srpnju, zahvaljujući dogovoru uz posredovanje UN-a, kojim su deblokirane ukrajinske morske luke, objavljeno je u ponedjeljak iz Ukrajinskog agrarnog vijeća.

15:10 "Ubojstvo moje kćeri je teroristički čin" rekao je Alexander Dugin, otac Darije Dugine ubijene u atentatu.

Njezinu smrt naziva "terorističkim činom ukrajinskog nacističkog režima" i kaže da mu je kći brutalno ubijena pred njim.

"Bila je lijepa pravoslavka, domoljub, ratni izvjestitelj, stručnjak za centralnu TV i filozof", kaže.

"Sve što nam treba je pobjeda. Moja kći žrtvovala je svoj mladi život na njezinom oltaru. Zato vas molim, ostvarite je!"

Ukrajina je zanijekala umiješanost u Dugininu smrt.

14:19 Ruski FSB tvrdi da je "riješio" ubojstvo Darije Dugine, kćeri ultranacionalističkog ruskog ideologa Aleksandra Dugina, za koju istražitelji kažu da je ubijena u subotu navečer kada je eksplozivna naprava raznijela Toyotu Land Cruiser koju je vozila.

FSB je priopćio da je napad izvela žena, Ukrajinka rođena 1979. godine, koja je u Rusiju stigla 23. srpnja s kćeri. Osumnjičena je nakon ubojstva pobjegla u Estoniju.

Sigurnosni dužnosnici u Moskvi kažu da je osumnjičena špijunka unajmila stan u istom bloku u kojem je Dugina živjela kako bi prikupila informacije o njezinu načinu života i kretanju, javlja BBC.

Rekli su da je napadačica pratila Duginu na festival izvan Moskve, gdje su Darija i njezin otac bili počasni gosti. Dugina je smrtno stradala u eksploziji autobombe na povratku.

Ruska specijalna služba je rekla da su "zločin pripremile i počinile ukrajinske tajne službe". Ukrajina je zanijekala umiješanost.

13:44 Rusija je optužila ukrajinske obavještajne službe da su organizirale atentat na Dariju Duginu, kćer jednog od najvećih pristaša predsjednika Vladimira Putina.

FSB, ruska unutarnja sigurnosna služba, rekla je da iza napada u subotu navečer stoji ukrajinska državljanka koja je stigla u zemlju u srpnju.

Policajci su rekli da je osumnjičena pobjegla iz Rusije u Estoniju nakon što je Dugina ubijena u eksploziji automobila bombe na cesti izvan Moskve. 

Dugina (30) je kći ruskog ultranacionalističkog ideologa Aleksandra Dugina, kojeg se često naziva "Putinovim mozgom".

Ukrajina je zanijekala umiješanost u napad, a Ilija Ponomarev, bivši ruski zastupnik, rekao je da unutarnje skupine koje se protive Putinovoj vladavini stoje iza atentata.

10:02 Novinska agencija AFP objavila je grafiku koja prikazuje ekonomske pokazatelje na koje je utjecala najnovija ruska invazija na Ukrajinu.

Grafikoni pokazuju eksplozivne cijene prirodnog plina, predviđeni pad globalnog gospodarskog rasta, povećane cijene roba i vrtoglavo rastuću predviđenu inflaciju.

9:58 Rusko granatiranje Donecke oblasti u istočnoj Ukrajini ubilo je dva civila, rekao je guverner regije Pavlo Kirilenko, piše The Kyiv Independent.

Istaknuo je da su ubijeni u naseljima Georgievka i Kostiantinivka.

7:59 Turski predsjednik Tayyip Erdoğan planira ovog tjedna razgovarati sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom o situaciji u nuklearnoj elektrani Zaporižje i ratu u Ukrajini, objavila je ruska državna medijska agencija RIA Novosti pozivajući se na diplomatski izvor.

Erdoğan je rekao da namjerava razgovarati s Putinom o rezultatima razgovora sa Zelenskim i glavnim tajnikom UN-a Antóniom Guterresom u Lavovu, kao i zatražiti od ruskog predsjednika da poduzme konkretne mjere za rješavanje situacije u tvornici Zaporižje.

7:55 Ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenski je upozorio Rusiju oko suđenja ukrajinskim vojnicima koji su zarobljeni u Mariupolju. U svom video-obraćanju ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je poručio da je to suđenje apsurdno i odvratno, piše The Guardian.

"Ako se ovo suđenje vrijedno prijezira nastavi, ako se naše ljude bude izvodilo pred takve sudove kršeći sve sporazume i međunarodno pravo, to će biti zlostavljanje. To će biti linija iza koje pregovori više neće biti mogući", upozorio je Zelenski.

7:00 Ukrajinska vojska uništava rusko uporište u Hersonskoj oblasti, piše The Kyiv Independent.

Operativno zapovjedništvo "Jug" izvijestilo je da su ubili 20 ruskih vojnika i uništili haubicu Msta-S, dva raketna sustava S-300, haubicu Giatsint-S i radarski sustav Nebo-M.

6:30 Očekuje se da će ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov razgovarati sa srbijanskim ministrom unutarnjih poslova Aleksandrom Vulinom, koji će u ponedjeljak boraviti u radnom posjetu Moskvi, piše Tass.

Kako je priopćilo rusko Ministarstvo vanjskih poslova, planiraju razgovarati o rusko-srpskoj suradnji i razmijeniti mišljenja o hitnim regionalnim i međunarodnim pitanjima.

Pročitajte i ovo Ivica Mandić GOST DNEVNIKA NOVE TV "Sve podsjeća na Hladni rat" - Što su ruski ratni brodovi radili u Jadranskome moru? Oglasio se i MORH

Veleposlanik Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko istaknuo je da je pitanje Kosova dominiralo pripremama za sastanak.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene