Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tajne Jugoslavije

ISPOVIJEST LOVCA NA TITA Kako smo pokušali likvidirati Josipa Broza

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nesuđeni svećenik Radoš Stevlić bio je član grupe koja je pokušala nekoliko puta ubiti Josipa Broza Tita.

Kao student Teološkog fakulteta, Radoš Stevlić bio je dio grupe koja se spremala likvidirati jugoslavenskog maršala. Priključio joj se jer su do njega došle prijetnje da će ga komunisti ubiti.

Svoj prvi bombaški napad izveli su 70-tih godina.

"Prva akcija bila je tzv. Šest svetosavskih bombi. U isto vrijeme šest je bombi eksplodiralo u konzulatima Jugoslavije u New Yorku, Torontu, Chicagu, Los Angelesu, San Franciscu i Clevelandu. Smatrali smo da je neophodno da se Josip Broz Tito ukloni. Najbliže tome bili smo kada je drugi put dolazi u Ameriku, u Philadelphji. Onda smo imali snajperiste koji su čekali da ga 'skinu' za vrijeme hoda od aviona do terminala', ispričao je Stevelić.

No, srećom po Tita, grupa nije imala uspjeha ni tada kao ni onda kada je maršal stigao u Bijelu kuću jer je prilaz njegovom automobili bio nemoguć.

Uslijedila su uhićenja, suđenja i dugogodišnji zatvor zbog terorizma. Stevelić je dobio 10 godina. Danas kaže, kada bi mogao vratiti vrijeme, ne bi više nikad napravio isto.

"Svi smo mi udarali glavom o zid, zid je ostao čitav, a glave su popucale', kazao je za televiziju Prva, a prenosi B92.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin ispovijest investitora "Ovo je Putinova lista za odstrel, ja sam na njezinu vrhu. Krenut će u ubilački pohod" Ilustracija Mračna pozadina Otkriveno tko stoji iza više od 100 atentata u Jemenu: Ubijani su ljudi koji nemaju veze s terorizmom

Tito je prema nekim povjesničarima preživio čak 30 pokušaja atentata.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene