Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Finci misle na svoje 'smeće'

Radi se bunker za nuklerni otpad koji će trajati 100.000 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedno od najvažnijih pitanja današnjice je: što sa nuklearnim otpadom? To pitanje je od velike važnosti, ne samo zato što je takav materijal radioaktivan i visoko toksičan, već i zato što nitko zapravo ne zna kako konkretno riješiti ovaj problem.

Međutim, u Finskoj vjeruju da su našli rješenje i to sa prvim svjetskim trajnim odlagalištem nuklearnog otpada. 'Onkalo' je ogroman sistem sa tisućama podzemnih tunela, izgrađenih od kamena i napravljen da traje 'barem' 100 tisuća godina!

Pročitajte i ovo Donald Trump Novo proširanje? Finski predsjednik nije zabrinut zbog Trumpovih izjava: "Fokusirani smo na pristupanje NATO-u" Bunker u podrumu Iznenadila se Jezivo otkriće u podrumu bakine kuće: "Pogledajte što sam pronašla iza tajnih vrata"

'Naš zakon kaže kako sav naš nuklearni otpad moramo pohraniti unutar granica Finske', rekao je Timo Seppala iz tvrtke 'Posiva', koja je zadužena za izgradnju bunkera, prenosi CNN.

>> Zagreb: Pronađen otpad s oznakom radioaktivnosti

>> Ilegalno izvezen nuklearni materijal u Iran

'Također je važno da smo pronašli rješenje koje ne bi zahtijevalo nikakvu vrstu nadzora, što je bitno za generacije koje dolaze', dodao je Seppala.

Trebali bi ga dovršiti 2100. godine

Odlagalište je smješteno u Olkiluotou, koji se nalazi oko 180 kilometara od Helsinkija. Početak rada na ovom projektu počeo je još 70-ih godina, a očekuje se da bi bunker trebao biti napunjen do 2100. Stoga je zanimljivo da nitko od 40 ljudi koji trenutno rade na izgradnji ovog ogromnog kompleksa, neće biti živ da svjedoči završetku radova.

Bunker je baziran oko spiralne staze, koja će kada se završi. biti duga oko 5 kilometara i duboka 500 metara, a otpad će biti osiguran i odijeljen sistemom 'višestrukih barijera'.'Nema zemlje na svijetu koja je toliko napredovala u ovom području, kao što je to Finska', rekao je Seppala, te dodao: 'mi ćemo biti ti koji će postaviti standard kada je u pitanju odlaganje nuklearnog otpada'.

Konačna cijena ovog projekta će iznositi oko 3 milijarde eura, ali kako se u Finskoj kada su takve stvari u pitanju misli unaprijed, oni već imaju osigurano 1.7 milijardi eura, jer se novac u ovu svrhu počeo prikupljati još 1970. godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene