Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uklonjen opasni otpad s Oranica

'Opasno bi bilo kada bi se progutao radioaktivni materijal'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U zagrebačkoj ulici Kopačevski put, blizu Oranica, pronađen je opasni otpad.

Kako saznajemo s mjesta događaja, riječ je o odbačenim detektorima dima koji se inače postavljaju u uredima. Stručnjaci koji su pozvani na intervenciju naglašavaju kako otpad može biti opasan ukoliko se kopa po njemu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Proces će završiti oko 2050. Japan u more ispušta vodu koja je hladila nuklearne reaktore: Mnogi u strahu od posljedica radijacije Ilustracija Ispuštanje kontaminirane vode Kontroverzni plan Japana izazvao buru, građani u strahu: "Bojim se da će to zagaditi ocean i dovesti do zdravstvenih problema"

Nakon što ekipa kriminalističke policije obradi mjesto događaja, otpad će ukloniti djelatnici Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost, priopćeno je iz Ureda za upravljanje u hitnim situacijama.

>> 'Ne zna se koliko opasnog otpada nastaje u Hrvatskoj'

Ured je dojavu o odbačenim kutijama s mogućim opasnim otpadom dobio u 11 sati, a izlaskom na teren utvrđeno je da se radi o mogućem radioaktivnom otpadu te je pozvana ekipa Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost i Ministarstvo za zaštitu okoliša.

Odbačeni dojavljivači požara

Utvrđeno je da se radi o odbačenim dojavljivačima za požar i to dvadesetak kutija s većim dojavljivačima, svaki promjera oko 20 cm i pedesetak kutija s malim dojavljivačima,svaki promjera oko 10 cm, navodi se u priopćenju.

'Jutros oko 9.30 u smeću je pronađeno nekoliko desetaka vatrodojavnih uređaja na kojima je zaljepljena oznaka radioaktivnosti, no koji ne zrače. Ekipe su na terenu i više informacija će biti poznato nakon uviđaja', doznajemo iz zagrebačke policije.

Neopasan po ljudski život

'Ovdje je bačeno dvadesetak ili tridesetak komada javljača dima. Javljač dima je uređaj koji u sebi ima radioaktivni materijal, koji onda ionizira zračenje, kako bi mogao dojaviti je li se radi o dimu u nekom prostoru, ili ne. To mu je osnovna svrha', rekao nam je Dragan Kubelka, ravnatelj Državnog zavoda za radiološku i nuklearnu sigurnost.

'Takav uređaj se montira u radne sobe, u radni prostor, prema tome predviđeno je da bude u blizini ljudi i kao takav ne predstavlja nikakvu opasnost po zdravlje ili život ljudi', dodao je.

To nije javni otpad

'Ono što je ovdje problem, jest da se takvi uređaji ne smiju baciti na javni otpad, nego ih se treba zbrinuti kao radioaktivni materijal', rekao je Kubelka i dodao kako se radi na tome da se otkrije tko je te javljače dima odložio i napravio prekršaj. Ponovio je kako opasnosti po čovjeka nema, osim ako netko kutije ne otvori i doslovce proguta radioaktivni materijal.

Na kraju je istaknuo kako će javljači dima biti pregledani i uskladišteni na za to određenom mjestu.

Opasni otpad koji je pronađen danas u zagrebačkoj ulici Kapačevski put uklonjen je - u polovici kutija su nađene radioaktivne tvari dok su druge bile očišćene, priopćio je  Ured za upravljanje u hitnim situacijama grada Zagreba. (B.M./Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene