Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Belgija ispituje

Ilegalno izvezen nuklearni materijal u Iran

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Belgijsko pravosuđe ispituje dvije tvrtke osumnjičene da su ilegalno u Iran izvezle nuklearni materijal koji se može upotrijebiti u vojne svrhe.

Tužbu je 2008. uložila uprava ministarstva energetike, objasnila je glasnogovornica ministra zaduženog za to pitanje Paula Magnettea. Glasnogovornica je rekla da se tužba odnosi na izvoz praha cirkonija, metala koji se koristi u izradi goriva za nuklearne centrale, civilne ili vojne.

Pročitajte i ovo Nicole de Moor Ljudska prava Tražitelji azila dobili slučaj na sudu: Državnoj tajnici zaplijenjen zamrzivač i aparat za kavu Slika nije dostupna Predstavljeni na Bajakovu Monitori za nadzor nuklearnog materijala na graničnim prijelazima

Belgijska tvrtka nije tražila dozvolu od ministarstva koje ju daje ili odbija nakon stajališta specijalnog povjerenstva te zemlje o neširenju nuklearnog oružja, rekla je glasnogovornica. Druga tužba se odnosi na izvoz osiromašenog uranija koje se uglavnom upotrebljava u izradi oružja za jačanje kapaciteta proboja oklopnih vozila.

Tvrtke nisu informirale CANPAN

Glasnogovornica je precizirala da za izvoz osiromašenog uranija u Belgiji nije potrebna dozvola, ali tvrtke koje ga žele nabaviti moraju informirati CANPAN-a o svom planu, što u ovom slučaju nije učinjeno. Nije se preciziralo o kojim se tvrtkama radi, radi neometanja istrage, objasnila je glasnogovornica Marie-Isabelle Gomez. Flamanske i frankofone ekološke stranke, koje su u oporbi, tražile su da se ministri energetike, pravosuđa i vanjskih poslova i predstavnici povjerenstva Federalne agencije za nuklearnu kontrolu o tom problemu očituju pred parlamentom.(HIna)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene