Katarina Alvir (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Katarina Alvir (Foto: Dnevnik.hr) - 1

Ruski predsjednik Vladimir Putin u Sloveniju je kasnio sat i pol vremena. Međutim, to za njega nije ništa neobično: primjerice, britanskoj je kraljici kasnio sat vremena, kasnio je i prilikom posjeta Vatikanu pri dolasku kod pape Franje.


Nakon bilateralnog susreta, odnosno susreta u četiri oka slovenskog predsjednika Boruta Pahora i njegovog ruskog kolege Vladimira Putina u Brdu kod Kranja, predviđena je konferencija za medije. Tada bi trebali saznati o čemu su to predsjednici razgovarali, budući da Slovenija tvrdi jedno, a Slovenija drugo.

Ovaj događaj prati i velik broj medijskih kuća, akreditirano je 260 novinara i snimatelja, a gotovo polovica je stranih. Nakon konferencije za novinare uslijedit će svečana večera na kojoj su i ruski i slovenski dužnosnici. Kada završi svečana večera, Putin bi trebao krenuti natrag u Rusiju. Pretpostavlja se da će to biti kasno večeras, ali slovenski domaćini su za svaki slučaj pripremili apartman ukoliko ipak odluči ostati.

Rusi tvrde da je riječ o radnom posjetu, a Slovenci da je to neslužbeni posjet. Slovenija ni ne može tvrditi ništa drugo, s obzirom da je članica Europske unije i NATO saveza, a Amerikanci i EU su Rusiji nametnuli sankcije prije dvije godine zbog upletanja u krizi Ukrajini i aneksije Krima.

Amerikanci su, čim je Pahor najavio mogućnost da će pozvati Putina, otvoreno rekli da se neće miješati u slovensku politiku, ali isto tako očekuju od slovenskog državnog vrha, da Putinu jasno poruči kako mora poštovati i teritorijalnu cjelovitost Ukrajine i njezin suverenitet.

Bruxelles je nešto tiši, tako da ostaje pitanje je li Slovenija u ovome sama ili možda ima potporu zemalja članica EU

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr