Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Treniraju ih Wagnerovci

Putin gradi svoju vlastitu privatnu vojsku: Sačinjena je od huligana koji će biti bogato nagrađeni za svoje sudjelovanje u ratu

Vladimir Putin
Vladimir Putin Foto: Afp
Politička stranka Vladimira Putina počela je regrutirati vojnike u sklopu stvaranja privatne vojne jedinice koja bi se borila u Ukrajini. Informacije o takvim Putinovim težnjama podijelila je Ukrajinska vojna obavještajna služba (GUR).

Ujedinjena Rusija, konzervativna stranka koja drži najviše sjedala u ruskom parlamentu i podržava Vladimira Putina, počela je s formiranjem privatne vojne kompanije (PMC) zvane Hispaniola. Grupa je već od prije poznata zbog svojih vojnih akcija kao dio Vostok bataljona. Borili su se uz ruske trupe u Doneckoj oblasti.

Putin se, prema informacijama GUR-a, oslanjao na trupe PMC-a kako bi učvrstile najizloženije jurišne linije.

Pročitajte i ovo Pas pojeo 4000 dolara Pohlepni Cecil VIDEO Pas uživao u najskupljem obroku u životu: Nećete vjerovati što je pojeo

Rusija je, jednako kao i Ukrajina, pretrpjela velike gubitke u ratu koji će za dva mjeseca napuniti drugu godinu od svojeg početka. Procjena Kijeva je da su Rusi izgubili više od 250.000 ljudi samo u prethodnoj godini, dok su američke obavještajne službe ruske gubitke procijenile na čak 315.000 od početka rata 2022. godine.

"U regrutnim centrima Hispaniola koji djeluju na okupiranim ukrajinskim teritorijima, dobrovoljcima se obećava 2200 eura mjesečno za izravno sudjelovanje u vojnim djelovanjima protiv Ukrajine. Ugovor je na minimalno pola godine", stoji u objavi GUR-a.

Regrutiraju huligane

Prije 2023. godine Hispaniola je funkcionirala kao volonterska udruga za nogometne huligane koji se žele pridružiti vojci u Vostoku, dok bi PMC bio pod direktnom kontrolom stranke Ujedinjene Rusije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Upaljena upozorenja! Za mnoge stanovnike otoka nema putovanja: Kišovito i vjetrovito vrijeme prekida trajektne linije

Borcima se obećava i isplaćivanje osiguranja u iznosu od 10.000 eura ako budu ranjeni u borbi. Osim toga, PMC će u slučaju smrti obiteljima poginulih vojnika isplatiti 50.000 eura, prenosi Newsweek.

"Financijska motivacija služi samo kao mamac. Za većinu regruta prva borba je karta u jednom smjeru. Rusi mrtve i teško ranjene među regrutiranim topovskim mesom ne odnose s bojišta, nego ih evidentiraju kao nestale kako ne bi rodbini plaćali novac za borca kojeg je Moskva poslala u smrt", objavio je ukrajinski GUR.

GUR također tvrdi da Moskva koristi snage iz Wagnerove skupine kako bi pomogla u obuci svojih trupa koje se bore na prvim crtama u Ukrajini.

Pročitajte i ovo Sjeverna Koreja ispalila projektile - 5 Nova provokacija Sjeverna Koreja ispalila više od 200 granata: Južna Koreja stanovnike otoka poslala u skloništa

Wagner, koji je vodio pokojni Jevgenij Prigožin, borio se uz ruske trupe tijekom većeg dijela rata u Ukrajini, a također je pomogao Putinu da uspostavi uporište u dijelovima Bliskog istoka i Afrike posljednjih godina.

Skupina plaćenika, koja je bila uključena u neuspjelu pobunu u lipnju i čija je budućnost neizvjesna nakon Prigožinove smrti u avionskoj nesreći u kolovozu, više je puta optuživana za počinjenje ratnih zločina i promoviranje nacizma.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene